Uusimmat uutiset
 • Kirsi-Maria Halonen Ruotsin kilpailuviraston tutkimusneuvostoon

  30.3.2017 14:51

  Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan kauppaoikeuden yliopistonlehtori Kirsi-Maria Halonen on nimetty Ruotsin kilpailuviraston tutkimusneuvostoon 20.5.2017 lähtien.

  Lue lisää »
 • kaarina_maatta_web.jpg

  Kaarina Määtän ohjauksesta valmistuu 70:s tohtori

  30.3.2017 8:40

  ​ Lapin yliopiston vararehtori, kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä on ohjannut 70 väitöskirjaa, mikä lienee Suomen ennätys ihmistieteissä. Määtän 70:s tohtori väittelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa 31.3.2017.

  Lue lisää »
 • promootio.jpg

  Lapin yliopiston viides promootio järjestetään vuonna 2019

  29.3.2017 12:17

  Lapin yliopiston hallitus on päättänyt järjestää järjestyksessään viidennen Lapin yliopiston promootion vuonna 2019. Edellinen Lapin yliopiston promootio järjestettiin vuonna 2012.

  Lue lisää »
 • Yliopiston jäteopas on valmistunut

  29.3.2017 8:27

  Osana yliopistomme Green Office -ympäristöjärjestelmän kehittämistoimintaa olemme parantamassa pääkampuksen lajittelumahdollisuuksia. Tavoitteenamme on lisätä jätteiden lajittelua ja vähentää poltettavaksi päätyvän jätteen määrää. Kampuksen jätteiden käsittelyn helpottamiseksi olemme laatineet oheisen jäteoppaan.

  Lue lisää »
 • ArcticCafe_550x367.jpg

  Arctic Cafe: Digitalisaatio - lappilaisten mahdollisuus vai uhka?

  28.3.2017 10:09

  Millaisia digitalisaatioon liittyviä arjen haasteita lappilaiset kohtaavat? Millaisia mahdollisuuksia ja uhkia digitalisaatioon liittyy ja miten se voi edesauttaa paikallisia tarpeita? Lapin yliopiston Arktinen keskus kutsuu paikalliset asukkaat keskustelemaan aiheesta Arctic Café -tilaisuuteen tiistaina 4. huhtikuuta klo 15 alkaen Arktikumin kirjastoon (Pohjoisranta 4).

  Lue lisää »
 • Manu Pajuluoma korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmään ja TIVIA ry:n hallitukseen

  27.3.2017 13:16

  Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimittänyt Lapin yliopiston tietohallintojohtaja Manu Pajuluoman korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmään toimikaudeksi, joka päättyy 21.12.2017.

  Lue lisää »
 • Julkiset palvelut auttavat kotitalouksia selviytymään taloudellisesti vaikeina aikoina

  27.3.2017 11:07

  Helppo pääsy julkisiin palveluihin ja yleishyödykkeisiin auttaa kotitalouksia selviämään taloudellisesti vaikeina aikoina. Lapin yliopiston Arktinen keskus oli mukana kansainvälisessä RESCuE-tutkimuksessa, jossa selvitettiin, miten eurooppalaiset kotitaloudet selvisivät vuoden 2008 laman jälkeen ja mitä seurauksia talouslama aiheuttaa edelleen kotitalouksille.

  Lue lisää »
 • StarT-kuva.jpg

  StarT-festivaaleilla opitaan uutta ja innostutaan luonnontieteistä ja matematiikasta

  23.3.2017 11:00

  LUMA-keskus Lapin järjestämillä StarT-festivaaleilla torstaina 30.3. lapset ja nuoret saavat tuoda esille omaa osaamistaan ja jakaa yhdessä tekemisen ja oppimisen iloa. Luma-toiminnan tavoitteena on innostaa nuoria luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian opiskeluun.

  Lue lisää »
 • talvikuva_tutkijaseminaari_otk.jpg

  Valtakunnallinen ympäristöoikeuden tutkijaseminaari kokosi ympäristöoikeuden tutkijat talviseen Lappiin

  22.3.2017 12:15

  Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunta järjesti jo perinteeksi muodostuneen ympäristöoikeuden tutkijaseminaarin maaliskuussa 2017. Tutkijaseminaariin osallistui aiheesta kiinnostuneita tieteenharjoittajia Lapin, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista.

  Lue lisää »
 • Tutkijat etsivät ratkaisuja nuorten velkaongelmiin

  22.3.2017 10:11

  Suomen Akatemian rahoittamissa Nuoret ja velka sekä Taloudellinen lukutaito -tutkimushankkeissa on tutkittu lasten ja nuorten velkaongelmia ja talousosaamista. Tutkimustulosten perusteella tutkijat esittävät muiden muassa nuorille määrättyjen sanktioiden painopisteen muuttamista, lainsäädännöllisiä toimenpiteitä sekä nuorten taloustietämyksen parantamista.

  Lue lisää »
 • ruokamo_heli_web.jpg

  Heli Ruokamo jäseneksi Sino-Finnish JoLiin verkoston johtoryhmään

  22.3.2017 9:00

  Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan mediakasvatuksen professori Heli Ruokamo on nimitetty Sino-Finnish Joint Learning Innovation Institute verkoston (JoLii) johtoryhmään. Ruokamo vastaa samalla myös Suomessa opettajankoulutuskeskuksen vetämisestä yhdessä EduCluster Finland Oy:n Elise Tarvaisen ja Anna Korven kanssa.

  Lue lisää »
 • kaarina_maatta_web.jpg

  Keskustelua osaamisen suuntaamisesta

  22.3.2017 8:33

  ​Osaamisen suuntaamisen toimintamallin kehittämistä varten järjestettiin helmikuussa johdon työpaja, jossa käytiin vilkasta keskustelua tavoitteista, jotka perustuvat yliopistojen rahoitusmalliin. Tilaisuudessa nousi esille muiden muassa se, että pitäisikö Lapin yliopiston olla entistä aktiivisempi omaa toimintaansa ohjaavien tavoitteiden osalta esimerkiksi luomalla omia yliopisto ja/tai tulosyksikkökohtaisia laadullisia tavoitteita tutkimukseen tai tutkintokoulutukseen.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopiston ympäristöohjelma vuosille 2017–2019 on valmistunut

  21.3.2017 12:17

  Lapin yliopiston ympäristöohjelma on valmistunut. Julkaistu ohjelma sisältää tavoitteet ja käytännön toimenpiteet pääkampuksemme ympäristöasioiden edistämiseksi vuosille 2017–2019. Havaittuja ympäristövaikutuksia pyritään vähentämään ja kampuksen ympäristöystävällisyyttä lisäämään heikentämättä työ- ja opiskeluolosuhteita.

  Lue lisää »
 • ArcticCafe_550x367.jpg

  Arctic Caféssa puntaroidaan Lapin tulevaisuutta

  21.3.2017 10:20

  ​ Miltä näyttää Lapin väestön tila ja tulevaisuus? Onko todellisuus sittenkin toista kuin tilastot ja ennusteet antavat odottaa? Aluetutkija, valtiotieteiden tohtori Timo Aro tulee keskustelemaan aiheesta Rovaniemelle maanantaina 27.3. klo 15 yleisölle avoimeen Arctic Café -tilaisuuteen. Yleisöllä on tilaisuus osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä ja omia näkökulmia. Keskustelun juontaa Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä.

  Lue lisää »
 • MTI_TundraHuskies1.jpg

  Tutkijat pureutuvat talvimatkailun tulevaisuuteen Rovaniemellä

  20.3.2017 10:31

  Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI) ja Lapin yliopisto järjestävät 3.-5. huhtikuuta Talvimatkailun tulevaisuus –seminaarin Rovaniemellä.

  Lue lisää »
 • Opettajan pedagogiset opinnot kiinnostivat hakijoita

  17.3.2017 13:32

  Lapin yliopiston erillisiin opettajan pedagogisiin opintoihin (60 op) haki 104 henkilöä, joista opiskelemaan voidaan valita yhteensä 35 opiskelijaa. Hakijamäärä pysyi edellisvuosien tasolla.

  Lue lisää »
 • poikela_Tiedotteeseen kuva.jpg

  Väitös: Opetusympäristönä tietokonepohjainen simulaatio

  17.3.2017 10:00

  FM Paula Poikela tutki väitöstutkimuksessaan yhtä tietokonepohjaista simulaatio-oppimisympäristöä. Tutki-muksessa selvitettiin miten oppimisympäristöä pitäisi kehittää, jotta siitä tulisi mielekkäämpi ja samalla myös yhteisöllinen tiedon jakamisen ja levittämisen oppimisalusta.

  Lue lisää »
 • Kiiruna maailman laidalla. Juha-Pekka Paananen_550.jpg

  Vuoden luontokuvat ilahduttavat Arktikumissa

  17.3.2017 9:30

  Viime vuoden parhaat luontokuvat saapuvat jälleen Arktikumin tiedekeskukseen. Tämän vuoden kuvat muodostavat harmonisen ja kauniin kokonaisuuden. Valokuvat ovat esillä 21.3.–24.4.2017.

  Lue lisää »
 • Keskustelua: Turkin politiikka, maahanmuuton retoriikka ja Donald Trumpin maailma

  15.3.2017 11:51

  Lapin yliopisto järjestää yhteistyössä Politiikasta.fi -verkkolehden kanssa huhtikuun alussa kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa pohditaan Turkin poliittista tilannetta, maahanmuuton retoriikkaa sekä Donald Trumpin maailmaa.

  Lue lisää »
 • Tenttiakvaarion käyttömahdollisuudet laajenevat

  15.3.2017 8:50

  Uudistunut tenttiakvaario eli sähköinen tenttipalvelu otettiin käyttöön Lapin yliopistossa viime syksynä. Akvaario on ollut opiskelijoiden käytössä viikolla kello 8–20 ja lauantaisin kello 8–16. Toukokuun alusta lähtien käyttö laajenee siten, että akvaario on auki kaikkina viikonpäivinä kello 24:ään asti ja se mahdollistaa tenttimisen myös kesällä.

  Lue lisää »
 • uavmemo_web.jpg

  Uusi tutkimus miehittämättömien ilma-alusten sääntelystä

  14.3.2017 12:24

  Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan ilmailu- ja avaruusoikeuden instituutissa on valmistunut ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys miehittämättömien ilma-alusten sääntelystä.

  Lue lisää »
 • minnajunttila_550px.jpg

  Utopioita ja vääristymiä -näyttely esittelee kuvataidekasvatuksen syventäviä taideproduktioita

  13.3.2017 10:18

  Taiteiden tiedekunnan Galleria Valossa Arktikumissa avautuu kuvataidekasvatuksen syventäviä taideproduktioita esittelevä Utopioita ja vääristymiä -yhteisnäyttely. Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 15.3. klo 18.00 – 19.30. Tarjolla on pikkupurtavaa, juotavaa, elävää musiikkia ja tietysti mahdollisuus tavata itse taiteilijat. Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin!

  Lue lisää »
 • tekstiilisiskokset_550px.jpg

  Maaliskuun näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa

  10.3.2017 13:00

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa avautuu kuusi uutta näyttelyä maanantaina 13.3. klo 18. Esille tulee taiteilijasisarusten Laura Laivamaan ja Anna Smedsin tekstiilitaidetta, Tytti Vuorikarin kollodium-märkälevytekniikalla kuvaamia valokuvia, Tommi Sandbergin ihmisen minäkuvaa pohdiskelevaa veistotaidetta, Paul Dieppen tutkivaa taidetta ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista, Jari Rinteen työpaikkakiusaamista käsittelevä äänitaideteos sekä Lapin yliopiston taideyhteisö Kalton sukupuolisuuden teemaa tarkasteleva yhteisnäyttely. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan maaliskuun värikkääseen näyttelytarjontaamme!

  Lue lisää »
 • miettinen_web.jpg

  Satu Miettinen jäseneksi Digi arkeen –neuvottelukuntaan

  9.3.2017 10:21

  Palvelumuotoilun professori Satu Miettinen Lapin yliopistosta on nimetty jäseneksi Valtiovarainministeriön asettamaan Digi arkeen –neuvottelukuntaan.

  Lue lisää »
 • Suomen Akatemian huhtikuun hakuilmoitus on julkaistu

  8.3.2017 11:24

  Suomen Akatemian huhtikuun 2017 hakuilmoitus on julkaistu suomeksi ja englanniksi Akatemian verkkosivuilla. Käännös ruotsiksi julkaistaan maaliskuun aikana.

  Lue lisää »
 • ispo_kuva.jpg

  Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun opiskelijat mukana urheilualan messuilla ISPO Münchenissa

  7.3.2017 13:53

  Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun maisteriopiskelijat pääsivät jälleen tutustumaan urheilualan suurimpiin lukeutuviin messuihin ISPO Müncheniin ja osallistumaan ISPO Masterclass -työpajaan, jossa he suunnittelivat tulevaisuuden innovatiivisia urheiluvaatteita yhdessä muiden kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Työpaja järjestettiin ensimmäisen kerran tammikuussa 2016, jolloin Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun opiskelijat olivat myös edustettuina.

  Lue lisää »
 • studiageneral_web.jpg

  Tieteidenvälistä puhetta sukupuolesta Studia Generalia – luentosarjassa

  7.3.2017 10:07

  Lapin yliopisto järjestää kevään aikana sukupuolentutkimuksen studia generalian, jossa on luennoitsijoita kaikista yliopiston tiedekunnista. Tässä luentosarjassa tutkija-opettajat luennoivat ajankohtaisista tutkimusaiheistaan.

  Lue lisää »
 • josefk_web.jpg

  Oikeusjuttu

  3.3.2017 12:30

  Franz Kafkan Oikeusjuttuun -perustuva näytelmä johdattaa katsojat matkalle, jonka aikana päähenkilö Josef K käy painajaismaista kamppailua oikeudenmukaisuuden pauloissa. Näytelmän käsikirjoituksesta vastaavat Janne Rosenvall, Seppo Rintamäki ja Juha Karhu. Josef K:n roolissa nähdään velvoiteoikeuden professori, dekaani Juha Karhu.

  Lue lisää »
 • kuntajohtajat-somessa_web.jpg

  Kuntajohtajat eivät käytä sosiaalista mediaa työvälineenä

  2.3.2017 11:26

  Juuri valmistuneen Lapin yliopiston hallintotieteen ja oikeusinformatiikan yhteistyönä tekemän tutkimuksen mukaan kuntajohtajien suhtautuminen sosiaaliseen mediaan on pääsääntöisesti myönteinen, joskin vain harva kuntajohtaja on ottanut sen omaksi työvälineekseen, koska sitä on vaikea hallita.

  Lue lisää »
 • meltaus_olipakerran_web.jpg

  Taiteiden tiedekunnan maaliskuun taiteilija Esa Meltaus Galleria Lovisassa

  2.3.2017 11:00

  Taiteiden tiedekunnan maaliskuun taiteilijana esittäytyy taideaineiden yliopisto-opettaja Esa Meltaus VESI, VÄRI, VALO -näyttelyllään. Näyttelyssä on esillä Meltauksen uusimpia akvarellimaalauksia.

  Lue lisää »
 • Työryhmä: Laadullinen työllistyminen yhdeksi korkeakoulujen rahoituskriteeriksi

  2.3.2017 10:45

  Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitukseen ehdotetaan otettavaksi uusi laadullista työllistymistä mittaava rahoitustekijä nykyisen työllistymiskriteerin asemesta.

  Lue lisää »
 • kaarina_maatta_web.jpg

  Kaarina Määttä valtakunnalliseen Osaamisen ennakointifoorumin ohjausryhmään

  2.3.2017 9:14

  Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimittänyt Lapin yliopiston vararehtori Kaarina Määtän valtakunnalliseen Osaamisen ennakointifoorumin ohjausryhmään.

  Lue lisää »
 • Vuosipäiväjuhlassa palkittuja

  1.3.2017 14:04

  Lapin yliopiston vuosipäiväjuhlassa 1.3.2017 palkittiin vuoden alumni, vuoden opettaja, vuoden opiskelija sekä jaettiin rehtorin palkinto. Lisäksi juhlassa jaettiin ansiomerkit pitkään palvelleille.

  Lue lisää »
 • Yhdenvertaisuusvaltuutettu Lapin yliopistossa

  28.2.2017 13:31

  Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä saapuu luennoimaan Lapin yliopistolle maanantaina 13.3.2017. Kirsi Pimiä pitää vierailun yhteydessä luennon yhdenvertaisuusvaltuutetun toiminnasta ja yhdenvertaisuuslain tulkinnoista. Luento on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

  Lue lisää »
 • Suomen Kulttuurirahaston apurahat Lapin yliopistoon

  27.2.2017 19:00

  Suomen Kulttuurirahasto on jakanut 25 miljoonaa euroa tieteeseen ja taiteeseen. Lapin yliopistoon rahasto myönsi kaksi apurahaa, yhteensä 36 000 euroa.

  Lue lisää »
 • ArcticFinland.jpg

  ArcticFinland kokoaa tietoa Suomen arktisesta politiikasta, tutkimuksesta ja taloudesta

  27.2.2017 8:51

  Kiinnostus Suomen arktista toimintaa kohtaan on vahvassa kasvussa Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden lähestyessä. Lapin yliopiston Arktisen keskuksen ylläpitämä verkkoportaali ArcticFinland.fi kokoaa Suomen arktiseen toimintaan liittyvää tietoa ja uutisointia.

  Lue lisää »
 • seina2.jpg

  Sociopoliksen kevään tapahtumia

  24.2.2017 10:24

  Sociopoliksessa järjestetään keväällä ajankohtainen ja maksuton lainsäädäntökoulutus lapsen suojelusta, sekä kahdeksas sosiaalialan ajankohtaisfoorumi.

  Lue lisää »
 • gradupooli.JPG

  Hallintotieteen ja johtamisen oppiainepoolin opiskelijoita palkittiin tutkielmista

  24.2.2017 9:58

  Lapin yliopiston hallintotieteen ja johtamisen oppiainepooli (hallintotieteen, soveltavan psykologian ja johtamisen oppiaineet) jakoi vuoden 2016 opinnäytetyöpalkinnot parhaille pro gradu-tutkielmille.

  Lue lisää »
 • Tutkimuslaitosten uudistuksen arviointi käynnistyi

  22.2.2017 15:19

  Tutkimuslaitosten ja -rahoituksen kokonaisuudistuksen (TULA-uudistus) arviointi on käynnistynyt. Lapin yliopistosta arviointiryhmässä ovat mukana professori Timo Aarrevaara ja tutkija Kirsi Pulkkinen.

  Lue lisää »
 • Irlannin suurlähettiläs vierailee Lapin yliopistossa

  22.2.2017 13:28

  Irlannin suurlähettiläs Colm Ó Floinn vierailee Rovaniemellä ja Lapin yliopistossa 23.–24.2.

  Lue lisää »
 • Porojen parittelu_Tomi Muukkonen_Porot_550.jpg

  Tiedekeskus haluaa arktisia seksitarinoita

  22.2.2017 7:35

  Arktikumin tiedekeskus paneutuu parhaillaan pohjoisella napa-alueella leiskuvaan rakkauteen ja lihallisiin leikkeihin. Kesäkuun alussa avattavaan näyttelyyn toivotaan nyt yleisöltä omakohtaisia tarinoita.

  Lue lisää »
 • LYYn alumnipaneeli.jpg

  LYYn työelämäpaneelissa mielenkiintoista asiaa verkostoista ja työurista

  21.2.2017 14:12

  LYY järjestää Lapin yliopiston vuosipäivän yhteydessä 1.3. kello 15 alkaen työelämäpaneelin, jossa keskustellaan muun muassa verkostojen luonnista ja työelämätaidoista. Paneeli järjestetään Meidän Lovisassa.

  Lue lisää »
 • Lassi Heininen vierailevaksi professoriksi Kiinaan

  21.2.2017 14:03

  Lapin yliopiston professori Lassi Heininen on nimitetty Shanghaissa toimivan Tongji yliopiston vierailevaksi professoriksi politiikkatieteen ja kansainvälisten suhteiden laitokselle vuodeksi 2017.

  Lue lisää »
 • Arctic Design Week huipentuu funktionaalista vaatetusta esittelevään Sulje silmäsi ja näe -näytökseen

  20.2.2017 6:00

  Lapin yliopisto järjestää F-siivessä Agoralla lauantaina 25.2.2017 Arctic Design Weekin huipennuksena uudenlaisen funktionaalista vaatetusta esittelevän näytöksen. Näytös yhdistelee audiovisuaalista mediaa sekä Sirkus Taika-Ajan esiintyjien ja Lapin Urheiluopiston tanssilinjan taidokasta osaamista. Yhteistyössä on mukana Lapin yliopiston vaatetuslinjan lisäksi myös Lapin ammattiopiston vaatetuslinja.

  Lue lisää »
 • Ansala_väitöskuva.jpg

  Väitös: Yliopisto-opiskelijoiden järjestötoiminta edistää aktiivisen kansalaisuuden kasvua

  17.2.2017 13:31

  Yliopisto-opiskeluun kohdistuu entistä kovempia tehokkuusvaatimuksia. Opintotukeen ja opiskeluaikaan kohdistuvat leikkaukset tuntuvat ja näkyvät yliopisto-opiskelijoiden arjessa. Keskustelu nuorten aktiivisesta kansalaisuudesta ja osallisuuden vähenemisestä on ajankohtainen, koska tutkimukset osoittavat vähenevää kiinnostusta yhteisistä asioista päättämistä kohtaan. KM Liisa Ansalan väitöskirja tarkastelee opiskelijoiden osallistumista järjestötoimintaan.

  Lue lisää »
 • marjo-pernu-Interwoven_web.jpg

  Uudet näyttelyt avautuvat pääkampuksen gallerioissa osaksi Arctic Design Weekin ohjelmaa

  17.2.2017 10:33

  Taiteiden tiedekunnan gallerioissa keskiviikkona 22.2. klo 17 avautuvat uudet näyttelyt täydentävät osaltaan maailman pohjoisimman muotoiluviikon monipuolista ohjelmatarjontaa. Esille tulee arktisen alueen taideyliopistojen alumnien laaja yhteisnäyttely, joka on pääkampuksen gallerioiden ohella esillä myös Galleria Napassa ja Studio Mustanapassa. Galleria Kopiossa avautuu Kari Huhtamon näyttely osana Lapin yliopistolla 22.2. järjestettävää tekstiilitaidetta käsittelevää Julkisen taiteen seminaaria. Arktinen estetiikka -näyttely Seinä-gallerian tiloissa sekä F-talon takapihalla esittelee puolestaan taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden näkökulmia arktisuudesta. Lisäksi uudessa näyttelytilassamme Galleria Kellarissa on nähtävillä kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden toteuttama videoinstallaatio. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaamme!

  Lue lisää »
 • Muotoilualojen yhteisnäyttely ja lumi-installaatio esillä Arktikumilla Arctic Design Weekin aikaan

  14.2.2017 16:00

  Lapin yliopiston muotoilualat ovat Arctic Design Weekin aikaan 20.–26.2. näkyvästi esillä taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa sekä tiedekeskuksen piha-aukiolla. Maanantaina 20.2. klo 18 aukeaa Valo ja Katve -gallerioissa muotoilualojen opiskelijoiden ja alumnien yhteisnäyttely Taival, jonka kantavana teemana on muutos. Arktikumin edustalle nousee myös muotoiluviikon ajaksi spektaakkelimainen lumi-installaatio Hyyde muotoilualojen opiskelijoiden yhteistyönä.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopisto ja Dartmouthin yliopisto yhteistyöhön

  14.2.2017 13:59

  Lapin yliopisto ja yhdysvaltalainen Dartmouthin yliopisto ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka keskittyy erityisesti arktisiin opintoihin ja arktiseen tutkimukseen. Jo 1700-luvulla perustettu, itärannikolla New Hampshiressä sijaitseva Dartmouth College on maineikas yliopisto, josta on muodostunut Yhdysvaltain johtavia arktisen tutkimuksen keskuksia.

  Lue lisää »
 • Raportti: Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa muutoksen ja epävarmuuden aikakaudella

  14.2.2017 9:34

  Suomi ottaa vastaan Arktisen neuvoston kaksivuotisen puheenjohtajuuden toukokuussa 2017. Tänään 14. helmikuuta julkistetussa raportissa tarjotaan tutkimustietoa tukemaan Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden valmistelua ja toteutusta, Suomen arktisen politiikan painopisteiden määrittelyä sekä julkista keskustelua arktisen alueen kehityskuluista.

  Lue lisää »
 • Marjaana Kangas dosentiksi Jyväskylän yliopistoon

  13.2.2017 13:37

  Yliopistonlehtori, KT, Marjaana Kangas on nimetty Jyväskylän yliopiston dosentiksi vuoden 2017 alusta alkaen.

  Lue lisää »
 • kaarina_maatta_web.jpg

  Kaarina Määttä osaamisen suuntaamisen ohjausryhmän puheenjohtajaksi

  13.2.2017 13:19

  Vararehtori Kaarina Määttä aloitti vuoden vaihteessa osaamisen suuntaamisen ohjausryhmän puheenjohtajana. Uuden tehtävän hän kokee haastavana ja tarttuu innolla auditoinnissakin kiitellyn toimintamallin kehittämiseen.

  Lue lisää »
 • Arctic Design Week: Seminaari taiteiden tiedekunnan alumnien muotoilijatarinoista

  13.2.2017 10:17

  Osana Arctic Design Weekin ohjelmaa järjestettävässä Muotoilijatarinoita -seminaarissa esiintyvät Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta työelämään siirtyneet muotoilijat ja suunnittelijat. Esiintyjät kertovat tarinoita tekijyydestään, sen kehittymisestä ja tulevaisuuden näkymistä.

  Lue lisää »
 • LapinLehmä_kuvaajaAnneTuomivaara_550.jpg

  Maidosta uhanalaisen lapinlehmän pelastaja?

  13.2.2017 9:19

  Lapin maakunnan oma karjarotu pohjoissuomenkarja eli lapinlehmä on uhanalainen alkuperäisrotu, jonka lisääntyviä yksilöitä on koko maailmassa vain noin tuhat. Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa on helmikuun alussa käynnistynyt hanke, jossa kartoitetaan lapinlehmän maidon tuotannon potentiaalia, määrää ja maantieteellistä jakautumista. Lisäksi selvitetään, miten rodun maitoa ja sen hyviä ominaisuuksia voidaan hyödyntää nykyistä laajemmin.

  Lue lisää »
 • Raportti: Arktinen Eurooppa: EU:n arktisen politiikan ja pohjoismaisen yhteistyön yhdistäminen

  10.2.2017 13:03

  Arktisen Euroopan kehitystä voivat tukea niin Euroopan unionin “arktista aluetta koskeva yhdennetty politiikka”, joka muotoiltiin 27. huhtikuuta 2016 päivätyssä yhteisessä tiedonannossa, kuin pohjoismainen yhteistyö. Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkimusraportissa Arktinen Eurooppa: EU:n arktisen politiikan ja pohjoismaisen yhteistyön yhdistäminen todetaan, että vuoden 2016 yhteinen tiedonanto luo pohjaa monikansalliselle arktisen Euroopan strategialle.

  Lue lisää »
 • 50shadesofgrey_web.jpg

  Fifty Shades of Grey -valokuvanäyttely taiteiden tiedekunnan F-Hubissa

  10.2.2017 12:51

  Näyttelyssä on esillä portfoliokansioita ja -kirjoja, joihin valokuvauksen sivuaineen opiskelijat ovat koonneet Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssilla suorittamiaan kuvaustehtäviä. Näyttelyn nimi juontuu mustan, harmaan ja valkoisen eri sävyjen tutkimisesta kurssilla.

  Lue lisää »
 • Kohtaamisia -näyttely Vaasan taidehallissa tuo yhteen nuoret eri kulttuureista

  10.2.2017 10:10

  Lapin yliopiston tukema Kohtaamisia -näyttely Vaasan taidehallissa 11.2.–19.3.2017 koostuu namibialaisten, eteläafrikkalaisten ja eri Euroopan maissa asuvien nuorten kohtaamisiin, toiveisiin, unelmiin ja elinympäristöihin liittyvistä teoksista. Näyttelyyn liittyvissä työpajoissa kehitetään yhteisöllisyyttä ja lähidemokratiaa taiteen keinoin. Näyttelyn ovat järjestäneet Lapin yliopiston palvelumuotoilun professori Satu Miettinen, kuvallisen viestinnän yliopistonlehtori Mari Mäkiranta ja palvelumuotoilija Reetta Kerola.

  Lue lisää »
 • ajansaatossa_web.jpg

  Kahvila Lovisassa on nyt myös Galleria Lovisa!

  9.2.2017 13:58

  Lapin yliopiston kahvila Meidän Lovisan laajennusosan seinillä on mahdollisuus nähdä jatkossa taiteiden tiedekunnan henkilökunnan, alumnien ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia. Uusi näyttelytila kantaa nimeä Galleria Lovisa. Tilan seinät on uusittu näyttelytöiden ripustukseen soveltuviksi ja tilaan on asennettu myös uudet kohdevalaisimet ja virtakiskot.

  Lue lisää »
 • Arina_web.jpg

  Osuuskauppa Arina lahjoitti 25 000 euroa yliopiston varainhankintaan

  9.2.2017 12:34

  Osuuskauppa Arinan johto vieraili Lapin yliopistolla ja julkisti 25 000 euron lahjoituksen yliopiston varainhankintaan.

  Lue lisää »
 • Opintie sujuvaksi -hankkeen tulokset julki

  8.2.2017 12:23

  Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa käynnistyi tammikuussa 2016 Opintie sujuvaksi -hanke, jossa selvitettiin peruskoulunsa päättävien maahanmuuttaja- ja saamelaistaustaisten oppilaiden siirtymää peruskoulusta toiselle asteelle.

  Lue lisää »
 • Julkisen taiteen seminaari Lapin yliopistolla osana Arctic Design Weekin ohjelmaa

  7.2.2017 10:40

  Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta järjestää Julkisen taiteen seminaarin keskiviikkona 22.2. klo 9–14 Mauri -salissa. Seminaarin tämän vuoden teemana on tekstiilitaide julkisissa tiloissa.

  Lue lisää »
 • IlonaMettiäinen_kasvo_kuvJohannaWesterlund.jpg

  Kasvo: Työkaluna kamera, jääkarhu ja paljon mielikuvitusta

  6.2.2017 8:30

  Kun Ilona Mettiäinen aloitti vuonna 2010 väitöstutkimuksensa Arktisen keskuksen Arktis-tohtoriohjelmassa, hänelle ei tullut mieleenkään, että se johtaisi ikioman valokuvanäyttelyn toteutukseen. Taiteellinen työskentely on auttanut väitöskirjatutkijaa käsitteiden työstämisessä ja herättänyt oivalluksia tiedeviestinnän saralla.

  Lue lisää »
 • Hans Christian Hansen_Perinnetietoprojekti.jpg

  Videot kertovat perinteisestä saamelaiskulttuurista

  6.2.2017 8:00

  Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkijat ovat taltioineet yhdessä saamelaisten kanssa saamelaisten perinnetietoa poronhoidosta ja maankäytöstä. Tietoa on taltioitu videoille siitä, miten perinteet elävät saamelaisessa kulttuurissa nykypäivänä. Videot ovat avoimesti kaikkien katseltavissa Arktisen keskuksen verkkosivuilla ja YouTube-kanavalla.

  Lue lisää »
 • husa_web.jpg

  Professori Jaakko Husalle tehtäviä kansainvälisissä tiedejulkaisuissa

  2.2.2017 14:08

  Professori Jaakko Husa Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnasta on kutsuttu sekä brasilialaisen Revista de Direito Comparado e Estudos Culturais’in että italialaisen Bologna Law Review’n toimituskuntien asiantuntijajäseneksi (membro do Conselho Científico/Member of Advisory Board).

  Lue lisää »
 • Seminaari kertomusperinteestä

  2.2.2017 12:50

  Lapin yliopistolla järjestetään seminaari suomalaisesta kertomusperinteestä ja sen alueellisista vaihteluista sekä Nätti-Jussista keskiviikkona 10.5.2017 14.00–16.30, Fellman-sali.

  Lue lisää »
 • EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten hakemusten määrä laski hieman

  1.2.2017 8:21

  Lapin yliostossa oli tänä vuonna haettavana kolmeen eri kansainvälisiin maisteriohjelmaan yhteensä 40 aloituspaikkaa. Opintopaikkaa haki 95 henkilöä, joista 73 prosenttia EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta. Viime vuoteen verrattuna EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulleiden hakemusten määrä väheni kolmanneksella. Lapin yliopiston kansainväliset maisteriohjelmat houkuttelivat hakijoita yli kolmestakymmenestä eri maasta.

  Lue lisää »
 • Lapin ammattikorkeakoulu Oy:lle uusi hallitus

  31.1.2017 22:27

  Korkeakoulujen välinen sekä elinkeinoelämän kanssa tehty tiivis yhteistyö vahvistaa Lapin asemaa valtakunnallisesti.

  Lue lisää »
 • Projekti tiivistämään yhteiskunnallisen turvallisuuden kansainvälistä tutkimus- ja koulutusyhteistyötä

  27.1.2017 13:41

  Lapin yliopiston Arktinen keskus on mukana projektissa, joka tavoitteena on edistää yhteiskunnallisen turvallisuuden tieteenalaa tiivistämällä kansainvälistä yhteistyötä. The Discipline of Societal Security in the Making: Let’s Make It Together! -projektia rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Arktisesta keskuksesta projektiin osallistuu Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituuttu (PYVI).

  Lue lisää »
 • schmetz_reindeer_web.jpg

  Helmikuun alun monipuolista näyttelytarjontaa pääkampuksen gallerioissa

  27.1.2017 12:45

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa avautuu vuoden toinen näyttelykokonaisuus maanantaina 30.1. klo 18 alkaen.

  Lue lisää »
 • Yliopisto panostaa henkilöstön kehittämisen toimintoihin

  27.1.2017 8:15

  Osana henkilöstöhallinnon palvelukokonaisuuden kokonaiskehittämistä henkilöstöjohtaja Mirja Väyrynen siirtyy henkilöstön kehittämispäällikön tehtävään 26.1.2017 lukien.

  Lue lisää »
 • Sodankylä valmistelee kaivosohjelmaa ja selvittää mahdollisuutta kaivossopimukseen

  26.1.2017 15:30

  Lapin yliopistossa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia sodankyläläisistä hyväksyy kaivostoiminnan paikkakunnalla. Kunta valmistelee parhaillaan kaivosohjelmaa, jonka turvin pystytään varautumaan kaivosalan kehitykseen ja mahdollisiin suhdannevaihteluihin, jotka huolestuttavat kuntalaisia.

  Lue lisää »
 • Raportti: Saamelaisten oikeudet vahvistettava perustuslain ja kansainvälisen oikeuden mukaisiksi

  25.1.2017 10:50

  Kansainvälisen tutkimusryhmän raportti saamelaisten oikeuksista on valmistunut. Tutkimus liittyy valtioneuvoston päätöksentekoa tukevaan selvitys- ja tutkimustoimintaan. Tavoitteena on ollut saada lisäselvitystä valtion haasteisiin viedä eteenpäin saamelaisten oikeuksia, mm. saamelaiskäräjälain uudistusta sekä ILO sopimus 169:n ratifiointia.

  Lue lisää »
 • Kandipalaute uudistuu: Kandidaateiksi valmistuneiden sana painaa

  23.1.2017 14:25

  Yliopistojen yhteinen, valtakunnallinen opiskelijapalautekysely Kandipalaute uudistuu. Vastaaminen on entistä helpompaa ja keskittyy opintojen sujuvuutta koskeviin kysymyksiin.

  Lue lisää »
 • Arktikum550x367.jpg

  Arktikum toivottaa rovaniemeläiset tervetulleiksi juhlavuoden avajaisiin

  23.1.2017 8:00

  Arktikum avattiin yleisölle 6.12.1992 75-vuotiaan Suomen kunniaksi. Tänä itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Arktikum täyttää 25 vuotta ja kutsuu kaikki rovaniemeläiset juhlavuoden avajaisiin tiistaina 31. tammikuuta 2017 klo 18.00 alkaen.

  Lue lisää »
 • Muistokirjoitus: Lapin yliopiston kunniatohtori Zygmunt Bauman 19.11.1925–9.1.2017

  18.1.2017 10:35

  ​ Zygmunt Bauman nimitettiin Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden kunniatohtoriksi 4.6.1999. Hän oli tuolloin estynyt saapumasta Rovaniemelle. Baumanin piti luennoida Sosiologi-päivillä vuonna 2004 ja vastaanottaa kunniatohtorin arvo. Etelä-Englannin lentokentät sulkeneet lumisateet, tai ”julma kohtalo” kuten Bauman itse asian ilmaisi, kuitenkin estivät ”toisen” saapumisen Lappiin.

  Lue lisää »
 • Arktikum_VeliKouri_550.jpg

  Arktikum starttaa juhlavuoden yleisöennätyksen siivittämänä

  18.1.2017 10:06

  Arktikumissa, Rovaniemellä tehtiin jälleen kävijäennätys vuoden 2016 aikana. Asiakkaita vieraili näyttelyissä ja tapahtumissa vuoden aikana lähes 95 000. Heistä 60 prosenttia tuli ulkomailta.

  Lue lisää »
 • Arktinen keskus tukemaan EU:n arktisen politiikan toteutusta

  18.1.2017 8:00

  Lapin yliopiston Arktinen keskus on valittu vetämään EU:n rahoittamaa projektia, jonka tarkoitus on tukea Euroopan komissiota ja ulkosuhdehallintoa EU:n arktisen politiikan toteutuksessa. EU:n arktista politiikkaa arvioivassa “EU Arctic Policy Assessment” -projektissa ovat Arktisen keskuksen ohella mukana Arctic Portal Islannista, Alfred Wegener -instituutti Saksasta ja joukko projektin alihankintaa toteuttavia kumppaneita, yhtenä niistä Lapin liitto.

  Lue lisää »
 • Northern_Impressions_web.jpg

  Irma Varriolta ja Ari-Matti Nikulalta pohjoisen luontoa esittelevä valokuvataidekirja

  16.1.2017 9:53

  Rovaniemeläinen työpari ja valokuvaajapariskunta Irma Varrio ja Ari-Matti Nikula ovat julkaisseet valokuvateoksen Northern Impressions – Impressionistisia luontovalokuvia / Impressionistic Nature Photos. 136-sivuinen taidekirja esittelee pohjoisen luonnon neljää vuodenaikaa esteettisinä vaikutelmina, impressioina.

  Lue lisää »
 • Täydennyskoulutusta maahanmuuttajien opettamiseen Lapissa

  13.1.2017 11:50

  Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen maahanmuuttajataustaisia opettavien osaamisen kehittämiseen ja täydennyskoulutukseen Lapissa.

  Lue lisää »
 • kauneutta-kartalla_ArtoVitikka_550.JPG

  Arktisen keskuksen näyttely avoinna Korean merimuseossa

  13.1.2017 9:47

  Etelä-Korean kansallisessa merimuseossa Busanissa on avoinna Lapin yliopiston Arktisen keskuksen kokoelmiin perustuva näyttely ”Further into the Arctic”. Ennen joulua avattu näyttely on yleisön nähtävillä 5. maaliskuuta 2017 asti.

  Lue lisää »
 • YTHS otti käyttöön digitaalisen asiointipalvelun

  12.1.2017 10:25

  Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on ottanut käyttöön uuden digitaalisen palvelun, jonka kautta opiskelijat voivat varata aikoja verkossa ja viestiä tietoturvallisesti YTHS:n ammattilaisten kanssa. Opiskelija pääsee varaamaan itselleen sopivimman ajan verkossa hoidontarpeen arvioinnin jälkeen.

  Lue lisää »
 • Arktinen keskus mukana Maailman talousfoorumissa Davosissa

  12.1.2017 8:30

  Kansainvälisiä päättäjiä yhteen kokoava Maailman talousfoorumi järjestetään 17.–20. tammikuuta 2017 Davosissa, Sveitsissä. Tänä vuonna sen yhteydessä pidetään ensimmäisen kerran arktinen istunto, jossa on mukana myös Lapin yliopiston Arktisen keskuksen edustus.

  Lue lisää »
 • Mitä työehtosopimus määrää työntekijän työkyvystä?

  11.1.2017 15:19

  Lapin yliopiston työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetojan selvityksessä tarkastellaan niitä yleissitovien työehtosopimusten määräyksiä, joissa edellytetään täyttä työkykyä. Työsuojelurahasto on tukenut stipendillä selvityksen tekemistä.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopisto vahvistaa muutosjohtamisen valmiuksiaan henkilöstöpäälliköllä

  11.1.2017 11:44

  Lapin yliopisto vastaa henkilöstöjärjestöjen esittämään haasteeseen muutosjohtamisen valmiuksien ja –resurssien turvaamisesta osana käynnistynyttä liittokorkeakouluprosessia palkkaamalla henkilöstöpäälliköksi Mervi Alatalon ajalle 16.1-31.12.2017. Alatalo siirtyy yliopiston palvelukseen Lapland Hotelsilta ja hänen sijoituspaikkansa on yleis- ja henkilöstöhallinnon toimintokokonaisuus.

  Lue lisää »
 • markku_vieru.jpg

  Professori Markku Vierulle parhaan tutkimuksen palkinto Consumer Behavior in Tourism – symposiumissa

  10.1.2017 10:37

  Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutissa professorina toimiva Markku Vieru on saanut kansainvälistä tunnustusta yhdessä Senior Economist, Ph.D. Martin Falkin kanssa kun International Journal of Contemporary Hostitality Management –tiedelehti myönsi tutkijoille konferenssin parhaan tutkimuksen palkinnon Consumer Behavior in Tourism –symposiumissa.

  Lue lisää »
 • TNO.jpg

  Koulutusneuvontaa yhdestä osoitteesta

  9.1.2017 12:28

  Lapin koulutusneuvonta -verkkoneuvontapalvelu on avattu 9.1.2017. Koulutusneuvonta avaa vaihtoehtoja koulutukseen, työhön ja tulevaisuuteen.

  Lue lisää »
 • haapala_web.jpg

  Vuoden ensimmäiset näyttelyt pääkampuksen gallerioissa

  9.1.2017 6:00

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen Kopio ja Hämärä -gallerioihin avautuu professori Tuija Hautala-Hirviojan 60-vuotisjuhlanäyttely, joka esittelee hänen uraauurtavaa taivaltaan tutkijana, taidehistorioitsijana ja taiteen tekijänä. Pääkampuksen muissa gallerioissa on nähtävillä avoimen yliopiston valokuvauksen opiskelijoiden loppuproduktioita sekä Rida Haapalan pro gradu -tutkielman taiteellista osiota esittelevä näyttely. Näyttelyiden avajaisia vietetään tiistaina 10.1. klo 18 alkaen. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan vuoden ensimmäiseen näyttelykattaukseemme!

  Lue lisää »
 • Arja.jpg

  Väitös: Taiteen ja sosiaalisen työn rajalla

  5.1.2017 11:45

  Miksi taiteella on annettavaa sosiaaliselle työlle ajassa, jota sävyttää yhteiskunnan taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen murros? Sen seurauksena elämän ennustettavuus on vaikeutunut ja yksilöön kohdistuvat refleksiivisyyden, valintakyvyn ja elämän suunnittelun vaatimukset ovat kasvaneet. YTL Arja Honkakosken fenomenologisessa väitöstutkimuksessa vastauksia haetaan poikkitieteellisesti taiteentutkimuksen ja sosiaalitutkimuksen lähestymistapoja yhdistämällä ja käyttämällä draamaa konkreettisena taidemuotona.

  Lue lisää »
 • op_web.jpg

  Lapin osuuspankkien toimitusjohtajat vierailivat yliopistolla

  20.12.2016 11:31

  Lapin osuuspankkien toimitusjohtajat vierailivat Lapin yliopistolla 20. joulukuuta 2016. Vierailunsa yhteydessä Lapin osuuspankit ja OP Ryhmä luovuttivat yhteensä 225 000 euron lahjakirjan Lapin yliopiston varainhankintaan.

  Lue lisää »
 • kongressipalvelut.jpg

  Kongressipalveluilla vilkas toimintavuosi

  20.12.2016 10:33

  Lapin yliopiston kongressipalvelut järjesti tänä vuonna yksitoista kansainvälistä tapahtumaa, joihin osallistui yhteensä 1500 kokousvierasta. Tapahtumiin osallistujat tulivat tapahtumasta riippuen noin 20–30 eri maasta.

  Lue lisää »
 • flora_lapponica_550px.jpg

  Kaksi uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioihin

  19.12.2016 18:15

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa on esillä 22.12.2016–12.2.2017 kolmen eri taustaisen Lapissa asuvan taiteilijan arktista ympäristöä visualisoiva yhteisnäyttely sekä yliopistolla järjestetyn kansainvälisen Naisia maailman laidalla -projektin työpajoissa syntyneitä teoksia. Näyttelyiden avajaisia vietetään keskiviikkona 21.12. klo 18 alkaen. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaan!

  Lue lisää »
 • summerschool.jpg

  Rahoitusta kansainvälisten kesäkoulujen kehittämiseen

  19.12.2016 9:38

  Taiteiden tiedekunta on saanut Pohjoismaiselta ministerineuvostolta 50 000 euron rahoituksen kansainvälisen kesäkoulutoiminnan kehittämiseksi. Tiedekunta kehittää toimintaa koordinoimassaan Arktisen yliopiston Arctic Sustainable Arts and Design (ASAD) -verkostossa.

  Lue lisää »
 • tasa-arvo_ja_yhdenvertaisuusselvitys.jpg

  Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusselvitys on valmistunut

  16.12.2016 12:14

  Lapin yliopiston tasa-arvotoimikunta on teettänyt tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn, jonka tulokset on julkaistu raporttina. Raportti löytyy yliopiston nettisivuilta ja intranetistä.

  Lue lisää »
 • mum_02A.jpg

  MUM 2016 järjestettiin Lapin yliopistolla

  15.12.2016 14:10

  Mobile and Ubiquitous Multimedia 2016 –konferenssi kokosi Lapin yliopistolle 70 multimedian tutkijaa 12.-15.12.2016.

  Lue lisää »
 • juho.JPG

  Graafinen suunnittelija Juho Hiilivirta ja tasavallan virallinen fontti

  15.12.2016 10:00

  Suomen virallinen fontti on Finlandica. Fontin suunnittelusta vastaa Helsinki Type Studio jonka yksi jäsen on rovaniemeläinen Lapin yliopiston maisteriopiskelija Juho Hiilivirta.

  Lue lisää »
 • AACA_Photo_IlonaMettiainen.JPG

  Tiiviimpi alueellinen yhteistyö parantaisi Suomen mahdollisuuksia sopeutua arktisen alueen muutoksiin

  13.12.2016 13:44

  Globaali taloudellinen ja poliittinen kehitys vaikuttaa Suomen mahdollisuuksiin sopeutua arktisen alueen ympäristön ja ilmaston muutoksiin ja niiden vaikutuksiin. Jotta Suomen sopeutumiskykyä voitaisiin kehittää, tulisi kiinnittää enemmän huomiota ympäristön, ilmaston ja yhteiskunnallisten muutosten yhteisvaikutuksiin, painottavat alueen muutosten vaikutuksia arvioineet tutkijat.

  Lue lisää »
 • taiteenvallassa_web.jpg

  Taiteen vallassa – puheenvuoro taiteen ja taidekasvatuksen merkityksistä

  13.12.2016 9:44

  Lapin yliopiston Mauri-salissa julkistetaan torstaina 15. joulukuuta kello 18.00 Taiteen vallassa -kirja sekä Taiteilijana Lapissa -elokuva.

  Lue lisää »
 • Liikesivistysrahaston apurahat

  12.12.2016 12:56

  Liikesivistysrahasto on jakanut 3,1 miljoonaa euroa apurahoina korkeatasoiseen kauppatieteelliseen tutkimukseen ja liiketalouden koulutukseen.

  Lue lisää »
 • webbibanneri 2016 Arktikum_550.jpg

  Paikallinen ruoka erityisteemana Arktisilla Markkinoilla Arktikumissa 16.–18. joulukuuta

  12.12.2016 11:11

  Arktiset Markkinat järjestetään yhdeksännen kerran Arktikumissa, Rovaniemellä 16.–18. joulukuuta klo 10–18. Tämän vuoden teema on lappilainen ruoka ja markkinoilta voi ostaa paikallisia erityisherkkuja joulu- ja uudenvuodenpöytään. Lisäksi tapahtumassa on myytävänä lappilaisia käsitöitä, taidetta ja designia pukinkonttiin.

  Lue lisää »
 • Muutoksia tulostukseen

  12.12.2016 10:33

  Opiskelijoiden tulostuspalveluja uudistettiin syyslukukauden alussa. Uudistuksen myötä opiskelijoiden tulostuspalvelut muuttuivat maksulliseksi. Nyt yliopisto on päättänyt luopua skannausmaksuista ja jakaa opiskelijoille ilmaisia tulostuskertoja.

  Lue lisää »
 • LYY:lle uusi puheenjohtaja ja hallitus vuodeksi 2017

  9.12.2016 13:26

  LYY:n edustajisto on valinnut LYY:lle uuden hallituksen ja puheenjohtajan vuodeksi 2017. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Matias Kassala.

  Lue lisää »
 • Auður_Photo_James Einar Becker_web.jpg

  Väitös: Feministinen näkökulma arktisen alueen ilmastonmuutokseen ja turvallisuuteen

  9.12.2016 12:40

  Vaikka ilmastonmuutos uhkaa sekä ympäristöä että turvallisuutta, maailma on reagoinut siihen hitaasti. Mitkä poliittiset ja taloudelliset näkökohdat sekä kulttuuriarvot estävät kansainvälistä yhteisöä toimimasta tehokkaasti tilanteen ratkaisemiseksi? Auður H Ingólfsdóttir pohtii tätä kysymystä tapaustutkimukseen perustuvassa väitöskirjassaan, joka käsittelee Islannin tilannetta ja keskittyy ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, poliittiseen vuoropuheluun ja vuoropuhelun taustalla oleviin arvoihin.

  Lue lisää »
 • nikupeteri_anna_web.jpg

  Väitös: Eron jälkeisen vainon uhrit jäävät tunnistamatta avunhakuprosesseissa

  9.12.2016 10:06

  Monet naiset voivat kokea väkivaltaa tai sen uhkaa entisen kumppanin taholta. Parisuhteessa esiintynyt väkivalta voi jatkua erimuotoisena ja erilaisin keinoin toteutettuna eron jälkeen. YTM Anna Nikupeterin väitöskirjatutkimus käsittelee naisten subjektiivisia kokemuksia entisen kumppanin vainon kohteeksi joutumisesta parisuhteen päättymisen jälkeen. Eron jälkeinen vaino ilmiönä vaatii tunnistetuksi tulemista sosiaalisena ongelmana ja yhtenä lähisuhdeväkivallan muotona.

  Lue lisää »
 • Lapin lukiolaiset ja opinto-ohjaajat tutustuvat yliopistoon

  9.12.2016 7:22

  Lapin yliopiston Abi-päivä järjestetään tiistaina 13.12.2016 Lapin yliopistolla. Tilaisuuteen saapuu lähes tuhat lukiolaista ja parikymmentä opinto-ohjaajaa eri puolilta Lappia.

  Lue lisää »
 • Koneen Säätiön apurahat 2016

  8.12.2016 14:35

  Koneen Säätiö on myöntänyt Lapin yliopistoon kahdeksan apurahaa, yhteensä 426 155 euroa.

  Lue lisää »
 • Opintotukihakemusten käsittely päättyy neljässä yliopistossa 1.1.2017

  7.12.2016 12:58

  Lapin, Oulun, Tampereen ja Vaasan yliopiston opiskelijoiden opintotukihakemukset ratkaistaan 1.1.2017 alkaen Kelassa. Aikaisemmin ratkaisut on tehty yliopiston opintotukilautakunnassa. Muutos ei edellytä opiskelijalta toimenpiteitä tai yhteydenottoa Kelaan tai yliopistoon.

  Lue lisää »
 • FullSizeRender.jpg

  Väitös: Hoivayrittäjyys – naisten linnake murtuu

  7.12.2016 9:00

  Hoivan markkinaehtoistumisen uusien käytäntöjen kuten kilpailutusten, palvelusetelin ja investointirahoituksen yhtenä tarkoituksena on laajentaa palvelujen tarjontaa, ja siten myös liiketoimintamahdollisuuksia hoiva-alan ammattilaisille ja etenkin naisille. Näitä hyödyntämällä liiketoiminnan odotetaan korvaavan hoivatuotannon nykykäytäntöjä kokonaan uusilla kustannustehokkaammilla käytännöillä. Dipl.-Kffr. Petra Merenheimon väitöskirja tarkastelee miten markkinaehtoistamiskäytäntöjä tuotetaan puheessa ja sosiaalisissa käytännöissä, ja minkälaisia liiketoimintamahdollisuuksia ne tuottavat yrittäjinä toimiville ja yrittäjiksi aikoville hoiva-alan ammattilaisille.

  Lue lisää »
 • suvi.JPG

  Väitös: Kehityspolitiikka tuottaa moninaisia hallinnan muotoja

  5.12.2016 13:30

  Kehityksen käsite on liberaalin kansainvälisen järjestyksen keskiössä. Kaikki Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaat ovat sitoutuneet kestävän kehityksen tavoitteisiin ja useat länsimaat pitävät kehityspolitiikkaa keskeisenä ulkopolitiikan välineenä. Samalla kehityksen idea on tärkeä osa modernia ihmiskäsitystä ja poliittista mielikuvitusta. YTM Suvi Altin tuoreesta väitöskirjasta käy ilmi, että usein itsestäänselvyytenä näyttäytyvä kehityspyrkimys on ongelmallinen nimenomaan, koska sen periaatteet vaikuttavat poliittisesti neutraaleilta.

  Lue lisää »
 • neljäs.jpg

  Neljäs kansainvälinen arktinen konferenssi Lissabonissa

  5.12.2016 10:16

  Neljäs kansainvälinen arktinen konferenssi ja työpaja järjestetään maanantaina 5.12. Lissabonissa. Konferenssin teemana toimii tänä vuonna "Artic Global Sustainable Development, Challanges and Resilience - From Climate Change to Security, People and Places".

  Lue lisää »
 • naisia_maailman_laidalla_web.jpg

  Taiteilijat maailman laidoilta kohtaavat Rovaniemellä

  3.12.2016 16:30

  Lapin yliopistolla järjestettävän Naisia maailman laidalla -projektin työpajoissa tehdään taidetta ja kohdataan taiteilijoita Englannista, Thaimaasta, Venäjältä, Suomesta, Virosta ja Australiasta.

  Lue lisää »
 • kosti3_tiedotteeseen.JPG

  Väitös: Lars Levi Laestadius oli myös filosofinen ajattelija

  2.12.2016 14:00

  Lars Levi Laestadius (1800–1861) tunnetaan yhtenä vaikutusvaltaisimpana ruotsalaisena luterilais-pietistisenä herättäjänä, monialaisena tiedemiehenä ja lestadiolaisten liikkeiden alkuun saattajana 1800-luvun pohjoiskalotilla. Laestadiuksen uskonnollisen ja tieteellisen työn vaikutukset Pohjois-Skandinavian hengelliseen ja kulttuuriseen elämään on ollut laaja-alaista, mutta hänen antropologista ja uskonnonfilosofista ajattelua ei ole aiemmin tutkittu väitöskirjatasolla filosofian kentällä. YTM Kosti Joensuun väitöskirja tuottaa uutta tietoa Laestadiuksesta filosofisena ajattelijana.

  Lue lisää »
 • lapland_debating_society.jpg

  Väittelytaitojen kehittämiselle oma yhdistys

  2.12.2016 12:02

  Lapin yliopistolle on perustettu Lapland Debating Society -yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää yliopistotasoista kilpaväittelyä harrastuksena sekä opiskelijoiden esiintymistaitojen ja yleissivistyksen kehittäjänä.

  Lue lisää »
 • Rovaniemen edustajat oikeusministerille: Rovaniemi erinomainen sijoituspaikka tuomioistuinvirastolle

  2.12.2016 12:00

  Rovaniemen kaupunki ja Lapin liitto yhdessä Rovaniemen hovioikeuden ja Lapin yliopiston kanssa esittävät, että tuomioistuinvirasto perustettaisiin Rovaniemelle.

  Lue lisää »
 • promeq_web.jpg

  Hallintoa tutkitaan ja kehitetään sosiaalisen markkinoinnin keinoin

  2.12.2016 9:10

  Hallinnon Tutkimuksen Päivät pidettiin marraskuussa 2016 Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Päiville osallistui lähes 200 hallinnon tutkijaa ja kehittäjää sekä muutama ulkomainen vierailija. Teemana oli tutkimustiedon merkitys päätöksenteossa.

  Lue lisää »
 • ansala (003).jpg

  Liisa Ansala Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi

  1.12.2016 13:08

  Keskustan Rovaniemen kunnallisjärjestö on valinnut Rovaniemen kaupunginhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajan, Rovaniemen kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtajan Liisa Ansalan.

  Lue lisää »
 • huttu-ukon_jaljilla.jpg

  Matkailuympäristöjä kehitetään ympäristötaiteen avulla

  1.12.2016 11:44

  Lapin yliopiston taiteteiden tiedekunta, Lapin taiteilijaseura ja neljä lappilaista matkailualan yritystä ovat aloittaneet hankkeen, jossa matkailuympäristöjä ja -tuotteita kehitetään ympäristötaiteen avulla.

  Lue lisää »
 • lapintno_web (003).jpg

  Uusi palvelusivusto työttömille ja koulutusta vailla oleville

  1.12.2016 11:00

  Lapin korkeakoulut ja koulutuskuntayhtymät ovat julkaisseet uuden tieto-, neuvonta- ja ohjaussivuston työttömille, koulutusta vailla oleville ja uraansa pohtiville henkilöille.

  Lue lisää »
 • husa_web.jpg

  Jaakko Husa vierailevaksi tutkijaksi Edinburgin yliopistoon

  1.12.2016 9:20

  Professori Jaakko Husalle on myönnetty arvostettu vierailevan MacCormick Fellowship -tutkijan asema Edinburgin yliopistoon syyslukukaudelle 2017.

  Lue lisää »
 • Timo_Koivurova_550x367_Muotka_Anna-Leena.jpg

  Koivurovan johtama hanke huippuyksikköhaun toiselle kierrokselle

  30.11.2016 12:42

  Suomen Akatemia on valinnut 34 tutkimuksen huippuyksikköhakemusta kutsuttaviksi haun toiseen vaiheeseen. Yksi niistä on Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtajan Timo Koivurovan vetämä tutkimusprojekti. Kaikkiaan huippuyksikköhakuun tuli 179 aiehakemusta.

  Lue lisää »
 • Haku erillisiin opettajan pedagogisiin opintoihin

  30.11.2016 12:00

  Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta on avannut haun erillisiin opettajan pedagogisiin opintoihin lukuvuodeksi 2017–2018.

  Lue lisää »
 • linnanjuhla.JPG

  Linnan juhlat 2016: Pääministerin vaimon iltapuku syntyy Rovaniemellä

  29.11.2016 14:42

  Tämän vuoden Linnanjuhlilla nähdään pohjoista designia, kun Rovaniemellä toimivilla Arktisilla ompelijoilla on kunnia pukea peräti kolme naista Suomen seuratuimpaan juhlaan.

  Lue lisää »
 • koikkalainen-petri_web.jpg

  Petri Koikkalainen jatkaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajana

  28.11.2016 11:49

  Tieteentekijöiden liiton liittokokous on valinnut yhteiskuntatieteiden tohtori, dosentti Petri Koikkalaisen jatkamaan liiton puheenjohtajana seuraavan kaksivuotiskauden 2017–2018.

  Lue lisää »
 • inverventions_web.jpg

  Uusi julkaisu tarkastelee ympäristönmuutosta valokuvauksen keinoin

  25.11.2016 14:59

  Globaaleihin ympäristönmuutoksiin vastaaminen edellyttää uusia näkökulmia, käytäntöjä ja mielikuvia.

  Lue lisää »
 • Arktisen taiteen ja muotoilun vuosittainen symposium Shetlannissa

  25.11.2016 14:10

  Taiteiden tiedekunnan koordinoiman kansainvälisen Arctic Sustainable Arts and Design (ASAD) -verkoston viides vuotuinen RELATE NORTH symposium järjestettiin Lerwicikissä Shetlannissa 8.–11. marraskuuta 2016.

  Lue lisää »
 • gradupalkittu.jpg

  Riikka Kankaalle hallintotieteen pro gradu -palkinto

  25.11.2016 14:00

  ​Lapin yliopistosta hallintotieteiden maisteriksi valmistunut Riikka Kangas on palkittu Hallinnon Tutkimuksen Seuran vuosittaisella pro gradu -palkinnolla. Tunnustus myönnettiin Kankaalle Hallinnon Tutkimuksen Päivillä Kuopiossa.

  Lue lisää »
 • nykanen_tapio (003).jpg

  Tapio Nykänen Julkisen sanan neuvostoon

  25.11.2016 13:54

  Yhteiskuntatieteiden tohtori, tutkija Tapio Nykänen on valittu Julkisen sanan neuvoston varsinaiseksi yleisöjäseneksi kaudeksi 2017–2019.

  Lue lisää »
 • Notko_Tiina.jpg

  Väitös: Vammainen ihminen käyttää vuorovaikutuskokemuksiaan identiteettinsä rakennusaineina

  25.11.2016 13:02

  Ihminen rakentaa identiteettejään sekä käsitystä itsestään ja rooleistaan vuorovaikutuskokemustensa pohjalta koko elämänsä ajan. YTM Tiina Notkon kuntoutustieteen väitöskirja käsittelee kasvokkaisen vuorovaikutuksen merkitystä vammaisen tai pitkäaikaissairaan ihmisen identiteettien kehittymisessä.

  Lue lisää »
 • Strategisen tutkimuksen ohjelmien hakuilmoitus

  24.11.2016 13:50

  ​ Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) rahoittaa yhteiskunnallisesti merkittävää ja vaikuttavaa korkeatasoista tiedettä. Tutkimuksen avulla etsitään konkreettisia ratkaisuja suuriin ja monitieteistä otetta vaativiin haasteisiin.

  Lue lisää »
 • Taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden näyttely esillä F-talon sisäpihalla

  24.11.2016 6:00

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat tuovat näkökulmiaan arktisuudesta visuaalisesti esille Arktinen Estetiikka -näyttelyssään. Näyttely on esillä F-talon Hub-tilan ulkopuolella sisäpihalla ja siihen voi tutustua myös Hubin sisätiloista.

  Lue lisää »
 • IMG_2350.JPG

  Rovakaira Oy:n ja Lapin yliopiston järjestämä tunnuskilpailu on ratkennut

  21.11.2016 14:55

  Rovakaira Oy:n ja Lapin yliopiston järjestämän tunnuskilpailun palkintojen jakotilaisuus pidettiin maanantaina 21.11. Tunnuskilpailun voitti taiteiden tiedekunnan graafisen suunnittelun opiskelija Mikko Roininen. Toiseksi kilpailussa sijoittui graafista suunnittelua opiskeleva Tea Nevanperä.

  Lue lisää »
 • verojen_historia_web.jpg

  Julkaisut: Verojen historia

  21.11.2016 12:43

  Elämässä varmaa on vain kuolema ja verotus; näin totesi Benjamin Franklin vuonna 1789 kirjeessä, joka koski USA:n perustuslakia. Luukkaan evankeliumin mukaan keisari Augustuksen määräämä verollepano oli ”ensimmäinen”, mutta Luukas katsoi asiaa hyvin suppean alueen kannalta. Tosiasiassa veroja on tunnettu kautta ihmiskunnan historian. Verolajit ja verotustavat ovat kuitenkin aikojen saatossa muuttuneet.

  Lue lisää »
 • Uutiskuva_Jyrki Kallio.jpg

  Väitös: Kiinan kansallisidentiteetin historiallis-kulttuuriset juuret ja väittely perinteisten oppisuuntien elvyttämisestä

  18.11.2016 14:06

  FL Jyrki Kallion väitöskirjatutkimus tarkastelee Kiinan poliittisen johdon pyrkimystä luoda maalleen uusi strateginen narratiivi eli kertomus, joka kuvaa maan nousua johtavaksi mutta rauhanomaiseksi suurvallaksi.

  Lue lisää »
 • FOLOfoorumi01122016.jpg

  FOLO-foorumissa keskustellaan suomalaisen työkulttuurin kirjoittamattomista säännöistä

  18.11.2016 9:02

  ​ Suomalaisessa työelämässä on paljon vakiintuneita käytäntöjä, joihin liittyy kirjoittamattomia ja tiedostamattomiakin sääntöjä. Lapin yliopistolla Kahvila Lovisassa järjestetään 1. joulukuuta 2016 klo 14–16 kaikkien aikojen ensimmäinen FOLO-foorumi, jossa keskustellaan, miten kirjoittamattomia käytäntöjä ja sääntöjä voitaisiin tuoda näkyväksi. Aihetta alustaa Lapin yliopiston johtamisen professori Susan Meriläinen ja keskustelua kannattelee foorumeiden tuottaja ja ideoija, kehittämisjohtaja Riitta-Liisa Heikkinen-Moilanen.

  Lue lisää »
 • Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen apurahoja

  17.11.2016 9:56

  Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen vuoden 2016 myönnetyt apurahat ja palkinnot julkistettiin Oikeuskulttuurin päivässä 11.11.2016.

  Lue lisää »
 • Arktisella innovaatioleirillä luodaan uusia yhteistyömalleja

  16.11.2016 11:28

  Lapin yliopistolle kokoontuu 17–19 marraskuuta neljäkymmentä kansainvälistä asiantuntijaa ideoimaan maakunnallista kehittämistyötä ja EU:n arktista politiikkaa.

  Lue lisää »
 • RomaSerotetto_reindeer_jamal_550.jpg

  Merijään häviäminen on lisännyt porokuolemia ja uhkaa nenetsien paimentolaiskulttuuria

  16.11.2016 8:00

  Kaksi äärimmäistä sääilmiötä vuosina 2006 ja 2013 aiheuttivat porolaumojen nääntymisen nälkään Jamalin nenetsien autonomisessa piirikunnassa Länsi-Siperiassa. Tutkijat ovat ensimmäisen kerran yhdistäneet äärimmäiset sääilmiöt Barentsinmeren ja Karanmeren jään häviämiseen. Tutkijat varoittavat, että ilmiöt ovat muuttumassa entistä vakavammiksi ja että porokuolleisuus uhkaa myös poronhoitajien ikivanhaa paimentolaiskulttuuria.

  Lue lisää »
 • healing_web.jpg

  Seija Ulkuniemen kaksi valokuvanäyttelyä Kuubassa marraskuussa 2016

  15.11.2016 11:45

  Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Seija Ulkuniemi pitää marraskuussa 2016 kaksi valokuvanäyttelyä Kuubassa.

  Lue lisää »
 • metamorphoses_redlips_web550px.jpg

  Marras-joulukuussa pääkampuksen gallerioissa esillä muodonmuutoksia, digitaalisia maalauksia ja toiminnallista taidetta

  10.11.2016 14:30

  Uusia näyttelyitä avautuu Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioihin marras-joulukuun ajaksi. Esillä on yliopiston kolmen taiteilijaprofessorin Marjatta Heikkilä-Rastaan, Heidi Pietarisen ja Eija Timosen yhteisnäyttely muodonmuutoksista, taiteilija-graafikko Lasse Paldaniuksen digitaalista tieteisfantasiataidetta sekä kuvataiteilija Elina Juopperin ammattitaiteilijan yhteiskunnallista asemaa toiminnallisesti pohtiva näyttely. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 14.11. klo 18. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan loppuvuoden näyttelytarjontaan!

  Lue lisää »
 • riihipellonpuisto.jpg

  Riihipellonpuiston kaavoitus etenee Rovaniemellä – opiskelijoille puukerrostalo?

  10.11.2016 10:38

  Rovaniemen Rantavitikalla sijaitseva Riihipellonpuiston tontti on ollut pari vuotta Lapin yliopiston käytössä autopaikoitusalueena. Nyt vuokrasopimus Lapin yliopiston kanssa on päättynyt. Rovaniemen Kehitys Oy ja Lapin yliopisto ovat tutkineet kaupungin omistaman alueen käyttöä tiede- ja yrityspuistoksi 2014 päättyneessä yhteishankkeessa.

  Lue lisää »
 • Thames Barrier Steve Hall_550.jpg

  Tutkimus varoittaa tuntuvasta merenpinnan noususta rannikoilla

  10.11.2016 9:29

  Ilmaston lämpeneminen kahdella asteella nostaa meriveden pintaa maailmanlaajuisesti keskimäärin 20 cm, mutta yli 90 prosentilla rannikkoalueista koettava meren pinnan nousu voi olla tätä suurempaa. Mikäli lämpötilan nousu on yli 2 °C, meren pinta voi nousta 80 prosentilla maailman rannikkoalueista vuoteen 2100 mennessä jopa 1,8 metriä, eli nopeammin kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa.

  Lue lisää »
 • Peliteoria esimiesten avuksi

  10.11.2016 7:58

  Lapin yliopistossa on kehitetty henkilöstötuottavuuden peliteoria, joka mallintaa esimiestoiminnan vaikutuksia organisaation työhyvinvointiin ja talouteen lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä. Peliteoria perustuu henkilöstövoimavarojen tuotantofunktioon sekä laajaan tutkimustietoon työyhteisön ongelmatilanteista ja johtamiskäytännöistä.

  Lue lisää »
 • tiedebarometri_web.jpg

  Tiedebarometri 2016: suomalaiset luottavat tieteeseen

  9.11.2016 11:35

  ​Uusimman tiedebarometrin mukaan tiede nauttii suomalaisten suurta luottamusta. Suomen tieteen ja tutkimuksen taso nähdään hyväksi ja tieteen kykyyn tuottaa luotettavia ja paikkansa pitäviä tuloksia uskotaan laajasti.

  Lue lisää »
 • saarenpaa_tulva_web550px.jpg

  Johanna Saarenpään näyttely Rovaniemen Fondiassa

  9.11.2016 11:31

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja lakiasiaintoimisto Fondian välinen yhteistyö jatkuu kolmannella näyttelyllä. Seuraava taiteilija Rovaniemen Fondiassa on Johanna Saarenpää, joka tuo esille suurikokoisia mielikuvituksellisia maalauksia.

  Lue lisää »
 • kaarina_maatta_web.jpg

  Kaarina Määttä Lapin rahaston hoitokunnan puheenjohtajaksi

  9.11.2016 8:56

  Vararehtori, professori Kaarina Määttä on valittu Lapin rahaston hoitokunnan puheenjohtajaksi 1.10.2016 alkaen. Määttä on ollut hoitokunnan jäsen vuodesta 2011 lähtien.

  Lue lisää »
 • vegetarians_of_love_web.jpg

  Kolme uutta näyttelyä taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikumissa

  8.11.2016 15:00

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa on esillä 12.11.–11.12.2016 Wihurin rahaston tukeman Lapin yliopiston vierailevan taiteilijan Teemu Saukkosen teoksia, Elli Alasaaren valokuvia sekä Henriikka Hietaniemen, Miina Alajärven ja Johanna Ruotsalaisen rovaniemeläisten nuorten tulevaisuuteen liittyvistä ajatuksista koostuva videoteos. Näyttelyiden avajaisia vietetään perjantaina 11.11. klo 18 alkaen. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaan!

  Lue lisää »
 • tieteenpaivat_web.jpg

  Tieteen päivät 2017

  8.11.2016 8:35

  Suomen Kulttuurirahasto ja Tieteen tiedotus ry ovat myöntäneet yhteensä 20 000 euroa Lapin yliopiston viestintäpalveluille Tieteen päivien järjestämiseksi Rovaniemellä syyskuussa 2017.

  Lue lisää »
 • Luxemburg2.jpg

  Näe, koe ja opi

  7.11.2016 10:36

  Vierailimme lokakuussa Brysselissä ja Luxemburgissa, Euroopan unionin päätöksenteon ja lainkäytön ytimessä vajaan 20 oikeustieteen opiskelijan ja lehtorimme Markku Kiikerin kanssa. Vierailumme aikana kävimme tutustumassa Euroopan parlamenttiin, Suomen pysyvään edustustoon EU:ssa sekä Euroopan unioin tuomioistuimeen ja sen toimintaa.

  Lue lisää »
 • brp.jpg

  BRP osallistui 20 000 eurolla yliopiston varainhankintaan

  2.11.2016 15:04

  Lynx ja Ski-Doo -moottorikelkkoja ja Can-Am 6x6 -mönkijöitä Rovaniemellä valmistava BRP Finland Oy on lahjoittanut 20 000 euroa Lapin yliopiston varainhankintaan. Yritys kohdensi lahjoituksensa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnalle.

  Lue lisää »
 • Indigenous Knowledge, IPRs and Human Rights -seminaari 5.12.

  2.11.2016 14:05

  Oikeustieteiden tiedekunta ja Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti järjestävät seminaarin alkuperäiskansojen tiedosta, immateriaalioikeudesta ja ihmisoikeuksista. Englanninkielinen seminaari järjestetään Arktisessa keskuksessa, Arktikumissa 5. joulukuuta 2016 klo 12–16.

  Lue lisää »
 • yhteisilla_tulilla.jpg

  Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan uutta blogia luetaan ahkerasti

  2.11.2016 13:23

  Lapin yliopiston yhteiskuntatiedeiden tiedekunnassa on yliopiston brändiuudistuksen yhteydessä julkaistu Yhteisillä tulilla – blogi. Blogilla on uutuudestaan huolimatta jopa 650 klikkausta viikossa. Kävijämäärät antavat viitteitä siihen, että tiede kiinnostaa ihmisiä ja sosiaalinen media on toimiva foorumi välittää tutkimustietoa ”kaikelle kansalle”.

  Lue lisää »
 • Kamru_Hossain_ 2015_www.jpg

  Rahoitus digitalisaation ja kyberturvallisuuden tutkimukseen Euroopan pohjoisilla alueilla

  26.10.2016 15:42

  Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen NordForsk myönsi Lapin yliopiston Arktiselle keskukselle noin 864 000 euron suuruisen rahoituksen kolmivuotiseen projektiin, jossa tutkitaan digitalisaatiota ja kyberturvallisuutta Euroopan pohjoisilla alueilla. Tutkimusprojektia johtaa apulaisprofessori Kamrul Hossain, joka on johtaja Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutissa Arktisessa keskuksessa.

  Lue lisää »
 • ArktinenKattaus550.jpg

  Arctic Caféssa tarjoillaan Arktinen kattaus -kirjan makupaloja

  26.10.2016 10:20

  Arctic Caféssa tiistaina 1. marraskuuta 2016 yleisölle esitellään uunituoretta Arktinen kattaus -kirjaa, joka julkaistaan torstaina 27. lokakuuta Helsingin kirjamessuilla. Arctic Café järjestetään kello 13 Arktikumin kirjastossa Rovaniemellä, ja tilaisuutta voi seurata myös suorana Arktisen keskuksen verkkosivuilla ja YouTube-kanavalla.

  Lue lisää »
 • subzero_web_550px.jpg

  Ympäristömuutoksia visualisoiva näyttely Lapin yliopiston pääaulassa

  26.10.2016 9:00

  Globaaleihin ympäristömuutoksiin vastaaminen edellyttää uusia näkökulmia, käytäntöjä ja tuoreita mielikuvia. Lapin yliopiston pääaulassa 28.10–26.11. esillä oleva kiertävä näyttely on syntynyt Prince Albert II of Monaco Foundation -säätiön vuosina 2014-2016 rahoittaman hankkeen Visualization of Environmental Change tuloksena.

  Lue lisää »
 • Peura_www.jpg

  Arktisessa Vimmassa sukelletaan ensi viikolla pohjoismaisten satujen maailmaan

  25.10.2016 10:27

  Arktista Vimmaa -elokuvafestivaali järjestetään Rovaniemellä Arktikumissa jälleen 1.–4. marraskuuta 2016. Neljäpäiväisen festivaalin teemana on tänä vuonna pohjoismaiset sadut ja mytologia.

  Lue lisää »
 • ansala (003).jpg

  Liisa Ansala Euroopan neuvoston kuntakamarin puheenjohtajaksi

  24.10.2016 10:33

  Lapin yliopiston vieraskielisen opetuksen koordinaattori Liisa Ansala on valittu Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressin kuntakamarin varapuheenjohtajaksi.

  Lue lisää »
 • Väitös: Järjestöt julkisen kumppanista markkinoiden puristukseen

  21.10.2016 11:32

  YTM Riitta Särkelän tuore väitöstutkimus analysoi sosiaali- ja terveysjärjestöjen muutosta sosiaalipalvelujen tuottajana. Hallituksen tavoite laittaa julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut samaan asemaan yritysten palvelujen kanssa on tuttu lamalääke jo 1990-luvulta. Sipilän hallituksen sote-uudistuksessa tekemä linjaus julkisten palvelujen yhtiöittämisvelvoitteesta merkitsee sitä, että julkiset palvelut ovat samassa asemassa yritysten tuottamien palvelujen kanssa. Myöskään järjestöjen tuottamien yleishyödyllisten palvelujen turvaamista ei ole uudistuksessa riittävästi pohdittu.

  Lue lisää »
 • kinnunen_omakuvia_550px.jpg

  Pääkampuksen gallerioissa esillä pohdiskelevaa taidetta, omakuvia ja taidealojen alumnien töitä

  21.10.2016 9:37

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa avautuu neljä uutta näyttelyä. Nähtävillä on taiteiden tiedekunnasta maailmalle lähteneiden osaamista esittelevä alumninäyttely, Essi Moilasen ja Manne Martikaisen kestävän kehityksen mukaiseen kulutuskäyttäytymiseen kannustavaa taidetta, Timo Veikko Kinnusen eri tekniikoin totetutettuja omakuvia sekä Rida Haapalan tutkivaa taidetta mielen kerroksista. Lisäksi Kopio-galleriassa jatkuu aikaisemmin alkanut Jyrki Siukosen Muistomerkin muisto -näyttely. Uusien näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 24.10. klo 18. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaan!

  Lue lisää »
 • Yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen rahoitus tähtää laatuun ja uudistumiseen

  20.10.2016 12:10

  Suomen Akatemian kolmas yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen rahoitushaku avataan lokakuussa. Rahoituksella tuetaan ja nopeutetaan yliopistojen strategioiden mukaista profiloitumista tutkimuksen laadun kehittämiseksi.

  Lue lisää »
 • nokkaunia_rantala.jpg

  Julkaisu: Päiväunet eivät ole vain yksilön asia

  20.10.2016 10:25

  Pälvi Rantalan uutuusteos Nokkaunia ja tehotorkkuja – tutkimusmatka päiväunien kulttuurihistoriaan osoittaa, ettei päiväunien nukkuminen ole vain yksilön asia. Tavat ja kulttuuriset, uskonnolliset ja sosiaaliset normit vaikuttavat siihen, milloin ja missä nukumme ja miten päiväuniin suhtaudumme.

  Lue lisää »
 • Arktikum, syksy ja revontulet, Pekka Salo_550.jpg

  Arktisuus osaksi Suomen satavuotisjuhlaa

  19.10.2016 12:35

  Arktisuus on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden valtakunnallista ohjelmaa. Suomi 100 -juhlavuoden hallitus on hyväksynyt Lapin yliopiston Arktisen keskuksen esittämän hankkeen Arktinen Suomi 2017 valtakunnallisen tuen piiriin. Tukisumma on 30 000 euroa.

  Lue lisää »
 • Pohjoisen menestyksen uudet kasvot

  19.10.2016 11:23

  Rovaniemen Lappi Areena täyttyy joulukuun 1. päivä tulevaisuuden supertähdistä, kun 3500 pohjoisen alueen opiskelijaa, oppilasta ja nuorta aikuista kokoontuu pohtimaan tulevaisuuden työelämää, kehitysmahdollisuuksia sekä digitaalisen aikakauden todellisuutta.

  Lue lisää »
 • Seminaari: Saamelaisten vammaisten oikeudet hyvään elämään

  19.10.2016 10:29

  Lapin yliopistolla järjestetään torstaina 10. marraskuuta 2016 seminaari, jonka puheenvuoroissa käsitellään YK:n toimintaa vammaisten ihmisten aseman edistämiseksi sekä kuullaan tutkijoiden, kokemusasiantuntijoiden ja kansalaisjärjestöjen näkemyksiä siitä, millaista on kasvaa vammaisena saamelaisyhteisössä ja osana valtayhteiskunnan palvelujärjestelmää.

  Lue lisää »
 • Saamelaisen kouluhistorian konferenssi

  14.10.2016 11:32

  Norjan Koutokeinossa järjestetään 15.–16. marraskuuta 2016 eri maiden saamelaista kouluhistoriaa käsittelevä konferenssi.

  Lue lisää »
 • ArcticCafe_550x367.jpg

  Arctic Caféssa keskustellaan Suomen puheenjohtajuudesta Arktisessa neuvostossa

  13.10.2016 15:18

  Onko Venäjän nykylinja uhka arktisen alueen yhteistyölle vai eikö se ole? Mitä on edessä, kun Suomesta kohta tulee Arktisen neuvoston puheenjohtaja?

  Lue lisää »
 • MigrationInTheArcticWorkshop_www.jpg

  Tukholmassa keskusteltiin maahanmuuton tutkimusyhteistyön tiivistämisestä

  12.10.2016 14:44

  Lapin yliopiston Arktinen keskus, Nordregio, University of Akureyri ja Chiba University järjestivät työpajan arktisesta maahanmuutosta Tukholmassa 19. syyskuuta 2016. Työpajassa tutkijat jakoivat tietoa ja asiantuntemusta arktisen alueen maahanmuutosta ja keskustelivat uuden maahanmuuton temaattisen verkoston perustamisesta Arktiseen yliopistoon, UArcticiin.

  Lue lisää »
 • Sámi_Society_Matters.jpg

  Sámi Society Matters – alkuperäiskansoilla on väliä

  12.10.2016 12:53

  Professori Jarno Valkosen ja apulaisprofessori Sanna Valkosen toimittamaan Sámi Society Matters -teokseen on koottu FT, erikoistutkija Elina Helander-Renvallin tiedeartikkeleita ja asiantuntemusta. Helander-Renvall on tehnyt pitkän ja merkittävän uran saamentutkimuksen kehittäjänä ja edelläkävijänä. Hän on kansainvälisesti tunnetuimpia saamelaisia tutkijoita.

  Lue lisää »
 • gradupalkitut.jpg

  Opiskelijoita palkittiin ansioituneista tutkielmista

  12.10.2016 11:41

  Lapin yliopiston sosiaalityön oppiainepooli (sosiaalityön, julkisoikeuden ja kuntoutustieteen oppiaineet) jakoi tänä syksynä kaksi opinnäytetyöpalkintoa. Palkinnon saivat Carita Niiranen ja Sari Veikanmaa perhesurmia käsittelevästä sekä Taru Le Flock huumeiden käyttöä koskevasta tutkielmastaan.

  Lue lisää »
 • Suomalaiselta Tiedeakatemialta yksi apuraha Lapin yliopistoon

  11.10.2016 14:45

  Suomalaiselta Tiedeakatemia on jakanut apurahoja yhteensä 36 tutkijalle, jotka edustavat kattavasti humanistisia ja yhteiskuntatieteitä. Lapin yliopistoon myönnettiin yksi apuraha.

  Lue lisää »
 • Myös opiskelijat voivat tehdä rakennukseen liittyviä ilmoituksia facilityinfon kautta

  11.10.2016 13:44

  Henkilökunnan lisäksi myös kaikki Lapin yliopiston opiskelijat voivat tehdä rakennukseen liittyviä vika- ja olosuhdeilmoituksia facilityinfon kautta. SYK edellyttää, että kaikki ilmoitukset tehdään ko. järjestelmän kautta, jotta ne voidaan huomioida asianmukaisesti.

  Lue lisää »
 • Ilari_pääkuva.jpg

  Tohtoriohjelmat tukevat väitöstyötä ja myöhempää työuraa

  10.10.2016 13:51

  Ilari Nikula tutkii ympäristöpuheen poliittisuutta Lapin yliopiston Pohjoiset kulttuurit ja kestävä luonnonvarapolitiikka -tohtoriohjelmassa. Tutkimus avaa näkökulmia siihen, millaista hallintaa luontoon liittyvillä puhetavoilla tuotetaan.

  Lue lisää »
 • ArktisetMarkkinat.jpg

  Arktisille Markkinoille etsitään myyjiä

  10.10.2016 8:42

  Lapin yliopiston Arktinen keskus järjestää perinteiset Arktiset Markkinat joulun alla 16.–18.12.2016 Arktikumissa Rovaniemellä. Markkinoille etsitään myyjiä tämän vuoden teeman mukaisesti, mikä on luonnon antimet ja lähiruoka. Ruokateeman lisäksi markkinoille valitaan kädentöitä, taidetta ja uusia innovaatioita esitteleviä myyjiä.

  Lue lisää »
 • Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahoja

  9.10.2016 19:00

  Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakoi sunnuntaina 9.10.2016 hallituksen syyskokouksen yhteydessä palkintoina ja apurahoina 11,5 miljoonaa euroa. Yhteissumma on rahaston historian suurin. Tukea myönnettiin 381 yksityishenkilölle tai työryhmälle ja 111 yhteisölle eli yhteensä 492 hakijalle.

  Lue lisää »
 • Väitös: Saamelaisopetuksen kehittäminen yksittäisten opettajien varassa

  7.10.2016 15:25

  Saamelaisopetuksen kehittäminen saamen kieltä ja kulttuuria tukevaksi edellyttää laajoja rakenteellisia ja asenteellisia muutoksia, ilmenee KM Rauna Rahko-Ravantin väitöstutkimuksesta. Saamelaisopetuksen asema on heikko Suomen kouluissa, ja saamelaisopetuksen kehittäminen on tällä hetkellä yksittäisten opettajien varassa. Kehittämistyö tulisi nähdä koko koulun yhteisenä asiana.

  Lue lisää »
 • luonnonilmioiden_digitalisointi_web3.jpg

  Hankkeet: Arktiset sää- ja luonnonilmiöt

  7.10.2016 10:30

  Tutkijatohtori Ismo Alakärpän johtama Arktiset sää- ja luonnonilmiöt innovaatioiksi digitalisaation avulla (DiArWe) -hanke on saanut 440 000 euron Tekes-rahoituksen. Hankkeessa tutkitaan sääilmiöiden ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia muiden muassa elämysteollisuudelle.

  Lue lisää »
 • Rainio_Roberts_Kietoutuneet_web.jpg

  Rainion ja Robertsin videoteokset esillä Helsingissä

  7.10.2016 9:14

  Minna Rainion ja Mark Robertsin videoteokset The Factory of the World (2014) ja Kietoutuneet (2016) ovat esillä Galleria Forum Boxin Mediaboxissa Helsingissä 30.9.–23.10 (Ruoholahdenranta 3A, Helsinki).

  Lue lisää »
 • Lapin yliopiston kirjasto ympärivuorokautiseen aukioloon

  6.10.2016 9:02

  Lapin yliopiston kirjasto on siirtynyt 5. lokakuuta 2016 lähtien ympärivuorokautiseen aukioloon. Käytännössä uudistus merkitsee sitä, että kirjaston tiloissa voi työskennellä ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa, kun kirjastoon tulee sisälle 7.00–23.59 välisenä aikana. Puolenyön ja aamu seitsemän välisenä aikana kirjastoon ei pääse sisälle.

  Lue lisää »
 • Lappi tuo paikallista toimintaa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuteen

  5.10.2016 15:15

  Lappi valmistautuu ensi vuonna 2017 alkavaan Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauteen järjestämällä Alaskan kanssa keskustelutilaisuuden ensi viikonloppuna Islannin presidentin isännöimässä Arctic Circle -konferenssissa. Alaska on ollut Arktisen neuvoston nykyisen puheenjohtajamaan Yhdysvaltojen puheenjohtajuuskaudella 2015–2017 monien kokousten näyttämönä.

  Lue lisää »
 • Seminaari: Yleensä viestintä epäonnistuu paitsi sattumalta

  5.10.2016 14:16

  Lapin Tieteentekijät sekä Lapin yliopiston viestintäpalvelut ja henkilöstökoulutus järjestävät 18.10.2016 klo 14–16 Castrén-salissa kaikille avoimen seminaarin, jossa käsitellään viestintää yliopistoyhteisössä. Tapahtumassa pohditaan, millainen viestintä tukee yliopiston tieteellisiä ja yhteiskunnallisia tavoitteita sekä työhyvinvointia.

  Lue lisää »
 • SOL Palvelut Oy osallistui yliopiston varainhankintaan

  5.10.2016 14:02

  SOL Palvelyt Oy on lahjoittanut 10 000 euroa Lapin yliopiston varainhankintaan. Yritys kohdensi lahjoituksensa kasvatustieteiden opetuksen ja tutkimuksen rahastoon.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopiston ja Saamelaismuseo Siidan yhteisprojektille Suomen Akatemian kärkihankerahoitus

  5.10.2016 13:31

  Sanna Valkosen johtama hanke ”Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävä museo. Alkuperäiskansan representaatiot ja saamelaiskulttuuri Saamelaismuseo Siidassa” on saanut Suomen Akatemialta 300 000 euron kärkihankerahoituksen.

  Lue lisää »
 • Koulutukset: haku erikoissosiaalityöntekijän koulutukseen

  5.10.2016 12:05

  Valtakunnallinen sosiaalityön yliopistoverkosto Sosnet aloittaa alkuvuodesta 2017 erikoissosiaalityöntekijän koulutuksen, joka tarjoaa mahdollisuudet sosiaalityön tutkimusperustaiseen kehittämiseen ja ammatillisen osaamisen vahvistamiseen. Haku koulutukseen on avoinna 2. marraskuuta 2016 asti.

  Lue lisää »
 • Professorikysely: Tyytymättömyys lisääntynyt ja vaikutusmahdollisuudet kaventuneet

  4.10.2016 16:14

  Professoriliiton teettämä Yliopisto professorin työnantajana -kysely paljastaa professoreitten tyytymättömyyden tutkimustyön edellytyksiin ja vaikutusmahdollisuuksien kaventumiseen.

  Lue lisää »
 • ruukku_web.jpg

  Julkaisu: Muutos ja taiteellinen tutkimus

  4.10.2016 11:44

  Yliopistonlehtori Mari Mäkiranta ja professori Eija Timonen ovat toimittaneet Taiteellisen tutkimuksen kausijulkaisu Ruukun uusimman teemanumeron, jossa pohditaan muutosta ja taiteen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

  Lue lisää »
 • tarina_web.jpg

  Osallistu tarinamme rakentamiseen

  30.9.2016 15:31

  Nyt sinulla on hyvä mahdollisuus osallistua Lapin yliopiston tarinan rakentamiseen.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopistosta jätettiin 27 hakemusta Akatemian syyskuun hakuun

  30.9.2016 13:46

  Lapin yliopistosta jätettiin 15 akatemiahankehakemusta, 5 akatemiatutkijahakemusta ja 7 tutkijatohtorihakemusta, yhteensä 27 hakemusta.

  Lue lisää »
 • nyyssola_24paivaa_550.jpg

  Pääkampuksen gallerioissa esillä piirroksia, sarjakuvaa, tutkivaa taidetta ja valokuvia

  30.9.2016 12:36

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa avautuu lokakuussa neljä uutta näyttelyä. Esillä on Anniina Mäen kuvien mahdollisuuksia tutkivia piirroksia, Sami Nyyssölän ja Anssi Vieruahon pakolaisuudesta kertovaa sarjakuvaa, Jyrki Siukosen tutkivaa taidetta neuvostomonumenteista sekä Johdanto taiteelliseen ajatteluun -kurssin oppilaiden tekemiä valokuvateoksia. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 3.10. klo 18. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaan!

  Lue lisää »
 • Kohden uudenlaista kirjastoa

  29.9.2016 15:54

  LUC-kirjaston Lapin yliopistokirjaston tiloja on suunniteltu toimintolähtöisesti yhdessä kirjaston käyttäjien kanssa. Suunnittelu huipentui kuluvan viikon aikana pidettyyn Vauhtiviikkoon, jonka aikana kirjaston henkilökunta, opiskelijat, muut yliopistolaiset ja ammattikorkeakoulun väki työskentelivät kirjastossa yhteisissä työpajoissa.

  Lue lisää »
 • JulisteluonnosA2_citylights_web.jpg

  Seminaari: Saamelainen varhaiskasvatus kaupungeissa

  28.9.2016 12:09

  Avaimia yhdenvertaisuuteen – saamelainen varhaiskasvatus kaupungeissa -seminaari kokoaa perjantaina 30.9.2016 Rovaniemelle saamelaisen varhaiskasvatuksen parissa toimivat asiantuntijat, työntekijät ja viranomaiset jakamaan tietoa ja kokemuksia saamelaisesta varhaiskasvatuksesta kaupunkialueilla.

  Lue lisää »
 • Nafisa_Yeasmin_web.jpg

  Nafisa Yeasmin kansalliseen maahanmuuttajien koulutuksen arviointiryhmään

  27.9.2016 16:42

  Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on valinnut tutkija Nafisa Yeasminin jäseneksi maahanmuuttajien koulutuksen arviointiryhmään. Arviointiryhmän tehtävänä on kartoittaa ensimmäisen ja toisen sukupolven maahanmuuttajien perusopetukseen ja toisen asteen koulutukseen sekä koulutusasteiden nivelvaiheisiin liittyviä hyviä käytäntöjä.

  Lue lisää »
 • Kompassi osaamisen suuntaamisen avuksi

  26.9.2016 14:42

  Lapin yliopistossa otetaan käyttöön tänä syksynä Kompassi-niminen järjestelmä osaamisen suuntaamisen toimintamallin työkaluksi.

  Lue lisää »
 • sinco_web.jpg

  Startup-toimitilojen vuokraus taiteiden tiedekunnasta

  26.9.2016 10:11

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktisen muotoilun osaamiskeskus (AMOK) -kehittämishankkeessa luodaan uusia toimintamalleja yritysten ja yliopiston muotoiluosaamisen yhteistyölle. Toimintaa tukevana toimenpiteenä taiteiden tiedekunnassa avataan vuokrattavaksi toimitiloja startup-yrityksille lokakuussa 2016.

  Lue lisää »
 • Kyösti Urponen Klaipedan yliopiston kunniatohtoriksi

  26.9.2016 10:07

  Professori Kyösti Urponen promovoitiin perjantaina 23.9.2016 Klaipedan yliopiston kunniatohtoriksi Liettuassa.

  Lue lisää »
 • Monacon ruhtinas Albert II:n -säätiöltä merkittävä lahjoitus Lapin yliopiston varainhankintaan

  26.9.2016 8:50

  Lapin yliopisto on saanut merkittävän lahjoituksen Monacon ruhtinas Albert II:n -säätiöltä Lapin yliopiston varainhankintaan. Lahjoitus on suurimpia Lapin yliopiston saamista yksittäisistä lahjoituksista. Säätiö kohdistaa lahjoituksensa arktiseen koulutuksen ja tutkimukseen.

  Lue lisää »
 • ryhmakuva_web.jpg

  Lappi- ja Kainuu -seurat tutustuivat yliopistoon

  24.9.2016 12:44

  Lappi- ja Kainuu -seurojen edustajat vierailivat Lapin yliopistolla 23.9.2016. Vieraille esiteltiin Lapin korkeakouluja sekä avattiin matkailukoulutuksen näkymiä sekä paikallis- ja aluehallinnossa tapahtuvia muutoksia.

  Lue lisää »
 • Lapin ammattikorkeakoulu Oy:n osakejärjestelyn osapuolet allekirjoittivat esisopimuksen

  22.9.2016 15:43

  Lapin yliopisto, Rovaniemen kaupunki, Kemin kaupunki, Tornion kaupunki sekä Kemi-Torniolaakson koulutuskuntayhtymä Lappia ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä allekirjoittivat 22.9.2016 Lapin ammattikorkeakoulu Oy:n osakejärjestelyä koskevan esisopimuksen.

  Lue lisää »
 • Tutkijoiden_yö.jpg

  Taiteiden tiedekunta esittelee tutkimusprojektejaan

  22.9.2016 9:30

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta kutsuu Sinut tutustumaan perjantaina 30.9.2016 kello 17–22 tutkimusprojekteihinsa, jotka yhdistävät taiteen ja muotoilun muihin tutkimusaloihin ja yritysten toimintaan. Samalla voit tutustua projektien tekijöihin ja kumppaneihin.

  Lue lisää »
 • Rajat ylittävät koulutus- ja työmarkkinat esillä Rovaniemellä

  22.9.2016 9:02

  Rovaniemellä järjestetään tiistaina 4.10.2016 keskustelutilaisuus rajat ylittävistä työmarkkinoista ja koulutuksesta. Tilaisuudessa keskitytään erityisesti Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisimpiin osiin ja Euroopan arktisen alueen näkymiin.

  Lue lisää »
 • Koululaisia_Riutulassa_web (002).jpg

  Julkaisu: Koulutusideologiat ja marginaaliset oppilasryhmät – koulutushistorian näkökulmia vähemmistöjen kohtaamiseen

  21.9.2016 14:57

  Jukka Nyyssönen, Merja Paksuniemi ja Pigga Keskitalo ovat toimittaneet Ennen ja nyt – Historian tietosanomat -lehden teemanumeron, joka nostaa esille marginaaliryhmien kokemushistoriaa koululaitoksesta.

  Lue lisää »
 • Erkkilä_Skate_print.jpg

  Teollisen muotoilun opiskelijat palkittiin Saksassa

  20.9.2016 15:37

  Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelijoiden Paula Roinesalon, Lasse Virtasen ja Tuomas Lappalaisen Solar Shirt -työ on saavuttanut International Symposium of Wearable Computers (ISWC) 2016 Design Exhibition -näyttelyssä Heidelbergissä, Saksassa estetiikkakategorian voiton. ISWC on alan johtava konferenssi maailmassa.

  Lue lisää »
 • Julkaisu: Vuorovaikutus on tutkijoiden keskeinen ammattitaito

  20.9.2016 9:55

  Professori Timo Aarrevaara ja tutkija Kirsi Pulkkinen ovat julkaisseet raportin, jossa tarkastellaan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamien hankkeiden vuorovaikutusta.

  Lue lisää »
 • TUUDO.jpg

  Tuudo-mobiilisovellus käyttöön Lapin yliopiston opiskelijoille

  19.9.2016 8:24

  Uusi ilmainen mobiilisovellus Tuudo on otettu käyttöön opiskelijoille. Tuudo on monipuolinen mobiilipalvelu, joka helpottaa opiskelijan arkea, opintojen suunnittelua ja seurantaa sekä tehostaa ajanhallintaa.

  Lue lisää »
 • Arktiseen yliopistoon uusia jäseniä ja temaattisia verkostoa

  17.9.2016 9:44

  Arktisen yliopiston johtajan Lars Kullerudin mukaan torstaina 15.9.2016 Pietarissa päättynyt Arktisen yliopiston kongressi edisti merkittävästi arktisen alueen korkeakoulutus- ja tutkimusyhteistyötä.

  Lue lisää »
 • Oikeustieteelliselle alalle sähköinen yhteisvalinta

  16.9.2016 18:29

  Oikeustieteellisen alan dekaanikokous on päättänyt Rovaniemellä 16.9.2016, että oikeustieteelliset yksiköt siirtyvät valtakunnalliseen yhteisvalintaan vuonna 2018.

  Lue lisää »
 • Kohtaamisia taiteellisen toiminnan merkeissä

  15.9.2016 14:33

  Taiteiden tiedekunnan henkilökuntaa kokoontui viime lukuvuonna yhteisen taidetoiminnan merkeissä. Kohtaamiset avataan nyt koko yliopiston henkilökunnalle. Aikaisempaa kokemusta taiteellisesta toiminnasta ei tarvita ja osallistujat ovat tulosvastuussa vain itselleen.

  Lue lisää »
 • Yliopistolain vaikutuksista tehtiin arviointi

  15.9.2016 10:09

  Vuonna 2010 voimaan tulleen yliopistolain vaikutuksia on arvioitu. Yliopistojen johtamisessa on käynnistynyt merkittävä rakenne- ja kulttuurimuutos. Yliopistojen taloudellinen ja hallinnollinen autonomia on vahvistunut, mutta uudistuksen mahdollisuuksia ei ole vielä täysimääräisesti hyödynnetty. Autonomia on kasvattanut jossain määrin yliopistojen taloudellista liikkumatilaa. Yliopistot ovat myös tehostaneet toimintansa seurantaa ja talouskontrollia. Itsenäinen henkilöstöpolitiikka on mahdollistanut joustavamman ja strategisemman henkilöstöresurssien suunnittelun.

  Lue lisää »
 • Tekesin rahoitusta oikeustieteiden tiedekunnalle

  14.9.2016 14:08

  Future Regulation of Industrial Internet (FRII) -hanke on saanut Tekes-rahoituksen kahdeksi vuodeksi. FRII tutkii tulevaisuuden teollisen internetin oikeudellisia ja liiketoiminnallisia kysymyksiä.

  Lue lisää »
 • Uusi taukoverryttelyn malli istumisen jäykistämille matkaajille

  14.9.2016 10:00

  Lapin yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu ovat kehittäneet taukoverryttelyn hahmomallin, joka havainnollistaa, kuinka istumisen jäykistämät matkaajat voisivat verrytellä, venytellä ja virkistäytyä. Mallin on rakentanut kuopiolainen Fantasia Works Oy. Malli esitellään St 1 Tervola Peura huoltoasemalla torstaina 22.9.2016 klo 12.00.

  Lue lisää »
 • Arktisen yliopiston kongressi koolla Pietarissa

  13.9.2016 15:53

  Historiansa laajin Arktisen yliopistoverkoston kongressi on koolla 12–16 syyskuuta Pietarin valtionyliopistossa. Tapaamiseen osallistuu yli viisisataa henkilöä eri puolilta maailmaa.

  Lue lisää »
 • Arktiset maahanmuuttajat ry:lle Rovaniemen kulttuuritekopalkinto

  13.9.2016 8:53

  Rovaniemen vapaa-ajan lautakunta on myöntänyt Rovaniemen kulttuuritekopalkinnon kolme vuotta sitten perustetulle Arktiset maahanmuuttajat ry:lle. Palkinnon perusteluiden mukaan yhdistys tekee arvokasta työtä monikulttuurisuuden, moninaisuuden, suvaitsevaisuuden ja kotoutumisen alueilla.

  Lue lisää »
 • teva_20v_web1.jpg

  Tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelman 20-vuotisjuhlanäyttely esillä taiteiden tiedekunnan gallerioissa Arktikumissa

  12.9.2016 13:00

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelma juhlii lukuvuoden 2016–2017 aikana 20-vuotista taivaltaan näyttelyiden, seminaarien ja tapahtumien muodossa. Juhlavuoteen johdattava Teva 20 vuotta juhlanäyttely on katettu esille Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioihin 15.9.–30.10.2016. Tervetuloa tutustumaan!

  Lue lisää »
 • Lapin AMK voitti perinteisen kirkkovenesoutukilpailun

  9.9.2016 15:19

  Kirkkovenesoudussa kisattiin viidettätoista kertaa ja tällä kertaa voiton nappasi Lapin AMK. Aiempina vuosina Lapin ammattikorkeakoulu on ollut tuttu näky kiertopalkinnon saajana. Lapin yliopisto voitti kirkkovenesoutukilpailun viime vuonna.

  Lue lisää »
 • Konferenssi oppilaiden erilaisuudesta koulujen pääomana

  9.9.2016 13:17

  Lapin yliopistolla järjestetään tiistaina 20. syyskuuta eurooppalainen konferenssi, jossa käsitellään inklusiivisuutta eli kaikille yhteistä koulua edistäviä käytänteitä ja toimintakulttuuria.

  Lue lisää »
 • Maisteripaja avaa maisterivaiheen opintoja

  9.9.2016 12:55

  Yleisradion toimittaja Aapo Parviainen luonnehti muutamana vuosi sitten tekemätöntä graduaan kieron tympeäksi huonommuuden painoksi. Valmistuttuaan ja kokemuksestaan voimaantuneena Parviainen tulee yliopiston maisteripajaan 28.9.2016 kertomaan, miten suoriutua gradusta.

  Lue lisää »
 • kv_opisk_-Kaisa-Siren.jpg

  Tule paikalliseksi ystäväksi kansainväliselle opiskelijalle

  9.9.2016 12:45

  Ystävätoiminta tarvitsee uusia paikallisia ystäviä kansainvälisille opiskelijoille. Voit ilmoittautua mukaan syksyn 2016 ystävätoimintaan Rovaniemellä 13.9. asti.

  Lue lisää »
 • Kv_13.jpg

  Jopa viidennes opintonsa aloittavista kansainvälisiä opiskelijoita

  9.9.2016 12:44

  Lapin yliopistoon ja Lapin ammattikorkeakouluun saapuu tänä syksynä yli 420 kansainvälistä opiskelijaa yli 40 eri maasta. Heidän osuutensa on jopa viidennes kaikista syksyllä aloittavista opiskelijoista.

  Lue lisää »
 • main_lentajapoika_web.jpg

  Pääkampuksen gallerioissa esillä valokuvia, taidegrafiikkaa sekä havainnollistavia esimerkkejä taiteellisesta tutkimuksesta

  9.9.2016 12:00

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa on syyskuun ajan esillä Antti Raatikaisen valokuvataidetta ihmiskehon muodoista, Saara Lintusen Kemijoesta kertovaa taidegrafiikkaa, Maarit Lammelan ja Marjukka Laineen valokuvia kaupunkinäkymistä sekä Jaana Erkkilän taiteellista tutkimusta havainnollistava näyttely. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 12.9. klo 18. Lisäksi Seinä-gallerian tiloissa on nähtävillä muotoilualojen ensimmäisen vuoden opiskelijoiden orientaatio muotoiluun -kurssin lopputöitä. Näyttelyt ovat esillä 30.9. asti. Tervetuloa tutustumaan!

  Lue lisää »
 • Rehtorin aamukahvit syksyllä 2016

  9.9.2016 9:03

  Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan aamukahvitilaisuudet syksyllä 2016 järjestetään tiistaina 20. syyskuuta, maanantaina 24. lokakuuta ja tiistaina 20. joulukuuta. Tilaisuudet alkavat aamulla kello 8.30.

  Lue lisää »
 • Väitös: Jäsenmaiden ministerit haluavat sitoutua EU:n opettajankoulutusstrategiaan

  9.9.2016 8:22

  Kasvatustieteen maisteri Hannu Takkula tarkastelee väitöstutkimuksessaan Euroopan unionin komission opettajankoulutusstrategian sekä eurooppalaisen opettajankoulutuksen nykytilaa ja tulevaisuutta Euroopan unionin keskeisten päätöksentekijöiden näkemysten valossa.

  Lue lisää »
 • Lappi, Oulu, Luulaja ja Tromssa uuteen yliopistoyhteistyöhön

  8.9.2016 15:20

  Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoiset yliopistot ovat allekirjoittaneet sopimuksen ja julistuksen keskinäisen yhteistyön syventämisestä. Mukana ovat Lapin yliopisto, Oulun yliopisto, Luulajan teknillinen yliopisto ja Tromssassa päämajaansa pitävä Norjan arktinen yliopisto.

  Lue lisää »
 • Korkeakouluille 25 miljoonaa koulutuksen kehittämishankkeisiin

  8.9.2016 10:12

  Hallitus päätti budjettiriihessä 40 miljoonan euron panostuksesta korkeakoulutuksen kehittämiseen ja nuorten tutkijoiden tieteen tekemisen edistämiseen vuonna 2017. Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi 25 miljoonan euron avustushaun korkeakouluille tänään. Määrärahalla vahvistetaan digitaalisia oppimisympäristöjä ja parannetaan ympärivuotisen opiskelun edellytyksiä.

  Lue lisää »
 • F-siiven käyttäjäkokoukset jatkuvat

  6.9.2016 15:42

  Kaikille F-siiven käyttäjille, henkilökunnalle ja opiskelijoille, tarkoitetut käyttäjäkokoukset alkavat syksyn 2016 osalta tiistaina 13.9.2016 kello 14.00 Mauri-salissa.

  Lue lisää »
 • Opiskelijatulostuspalvelut uudistuu!

  6.9.2016 15:31

  Opiskelijoiden tulostuspalvelu on uudistunut 1.9.2016 lähtien. Kirjasto myy tulostusta, kopiointia ja skannausta varten Kreditejä.

  Lue lisää »
 • Uusia digitaalisia palveluita

  6.9.2016 13:41

  Lapin yliopistossa on kuunneltu tarkasti yhteisön antamaa palautetta palveluiden osalta ja toteutettu useita palvelumuotoiluprojekteja yhteisten palveluiden kehittämiseksi. Tänä syksynä otetaan käyttöön useita uudistuneita tai kokonaan uusia digitaalisia palveluita, jotka palvelevat entistä paremmin opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita.

  Lue lisää »
 • Tieteen ja tutkimuksen rooli pohjoismaiden arktisessa politiikanteossa

  6.9.2016 10:32

  ​Säätytalolla Helsingissä järjestettiin 5. syyskuuta tapahtuma arktisesta asiantuntijuudesta ja sen käytöstä pohjoismaisessa yhteistyössä. NordArc2016-nimellä kulkevan symposiumin keskiössä oli arktisen tieteen ja tutkimuksen rooli pohjoismaisen politiikanteon tukena.

  Lue lisää »
 • Avajaisten puheet

  5.9.2016 13:00

  Lapin yliopiston lukuvuoden 2016–2017 avajaisissa puheenvuoron käyttivät Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola, ranskalaisen Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines -yliopiston vararehtori, professori Jan Borm, ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elias Rauhala sekä yliopistonlehtori, Tieteentekijöiden liiton hallituksen puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

  Lue lisää »
 • rajatonta_muotoilua_1_web.jpg

  Muotoilualojen opiskelijoiden näyttely esillä Seinä-galleriassa

  5.9.2016 12:00

  Galleria Seinän tiloissa on esillä taiteiden tiedekunnan muotoilualojen koulutusohjelmien opiskelijoiden järjestämä taidenäyttely osana orientaatio muotoiluun -kurssia. Näyttelyn teemana on rajaton muotoilu ja teokset ilmentävät tekijöiden näkemyksiä ja odotuksia muotoilijuudesta.

  Lue lisää »
 • Sociopoliksella luvassa tapahtumarikas syksy

  5.9.2016 11:18

  Sociopolis on osaamiskeskittymä, joka tekee uraauurtava yhteistyötä sosiaalialan korkeakoulujen, osaamiskeskuksen, käytännön toimijoiden ja asiakkaiden välillä.

  Lue lisää »
 • Suomen Akatemian Ask & Apply -hakuinfo Lapin yliopistolla

  2.9.2016 14:23

  Suomen Akatemian rahoitushakua esitellään Ask & Apply -kiertueella Lapin yliopistolla maanantaina 12.9. klo 12–15 (LS16). Tilaisuudessa alustaa tiedeasiantuntija Satu Huuha-Cissokho. Tilaisuus on englanninkielinen.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopisto jatkaa toimintaansa Kajaanin yliopistokeskuksessa

  2.9.2016 8:33

  Oulun yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto ovat sopineet jatkavansa yliopistokeskustoimintaansa Kajaanissa ja Vuokatissa. Yliopistojen rehtorit ja yliopistokeskuksen johtaja allekirjoittavat uuden yhteistyösopimuksen 31.8 2016.

  Lue lisää »
 • Leila Lipiäisen töitä esillä Kemijärven Kulttuurikeskuksessa

  1.9.2016 10:04

  Leila Lipiäisen töitä on esillä Kemijärven Kulttuurikeskuksessa 3–28 syyskuuta 2016. Muut näyttelyn taiteilijat ovat Sanna Haimila, Mari Oikarinen ja Pirkko Mäkelä-Haapalinna. Kaikki näyttelyn taiteilijat ovat Lapin taiteilijaseuran jäseniä.

  Lue lisää »
 • Heli Ruokamo FinEd-verkoston johtoryhmään

  31.8.2016 13:39

  Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan mediakasvatuksen professori Heli Ruokamo on nimitetty Kasvatustieteiden valtakunnallinen tohtorikoulutusverkoston (FinEd) johtoryhmään. Toimikausi päättyy vuoden 2017 lopussa.

  Lue lisää »
 • Ruokamo ja Keskitalo vieraileviksi tutkijoiksi Stanfordin yliopistoon

  31.8.2016 9:50

  Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan mediakasvatuksen professori Heli Ruokamo ja tutkijatohtori Tuulikki Keskitalo on kutsuttu vieraileviksi tutkijoiksi Stanfordin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan 15.6.2016–15.12.2016 väliseksi ajaksi.

  Lue lisää »
 • Arktisen neuvoston jäsenmaiden edustajien tapaaminen Venäjällä

  29.8.2016 9:48

  Beringinmereltä Itä-Siperianmerelle purjehtivalla jäänmurtajalla alkaa tänään viikon kestävä Arktisen neuvoston jäsen- ja tarkkailijamaiden edustajien sekä kansainvälisen akateemisen yhteisön edustajien tapaaminen. Lapin yliopistosta tapaamisessa on mukana arktisen politiikan professori Lassi Heininen.

  Lue lisää »
 • Uusi kirja paneutuu alkuperäiskansojen kohtaamiin turvallisuushaasteisiin

  29.8.2016 9:01

  Uudessa kirjassa tuodaan esiin erilaisia inhimilliseen turvallisuuteen liittyviä haasteita, joita kohtaavat arktisen ja subarktisen alueen alkuperäiskansat, mukaan lukien ainut, inuitit, nenetsit, saamelaiset ja Mongolian alkuperäiskansat. Kirjassa korostetaan erityisesti sosiaaliseen ympäristöön ja luontoon liittyviä muutoksia, joilla on vaikutuksia alkuperäiskansojen ainutlaatuisiin ja luontoon perustuviin elinkeinoihin.

  Lue lisää »
 • Yliopiston autopaikat

  26.8.2016 10:11

  Lapin yliopisto on luopunut Riihipellonpuiston parkkialueesta kesällä 2016. Yliopiston kaikki autopaikat löytyvät nyt yliopiston piha-alueelta.

  Lue lisää »
 • Ilpo Mikonmäki voitti gradukilpailun

  26.8.2016 8:36

  Lapin yliopistosta valmistunut Ilpo Mikonmäki on voittanut Maaseudun uusi aika -yhdistyksen vuosittaisen maaseutuaiheisen gradu-kilpailun.

  Lue lisää »
 • Julkaisu: Halut hallitsevat maailmaa

  25.8.2016 13:27

  Jos haluamme ymmärtää ihmistä ja ihmisen elämää, arvoja ja käyttäytymistä, ”halu” ja ”haluaminen” ovat kaksi keskeistä käsitettä. Halu houkuttaa ja pelottaa, mutta aina se on läsnä.

  Lue lisää »
 • Saamelaisnuorten vaikutusmahdollisuuksia tutkivan hankkeen projektitapaaminen Rovaniemellä

  24.8.2016 13:05

  Norjan tiedeakatemian rahoittaman NUORGÁV-tutkimushankkeen tutkijat kokoontuvat 1.–2. syyskuuta 2016 Rovaniemelle, Lapin yliopiston Arktiseen keskukseen projektitapaamiseen.

  Lue lisää »
 • Väitös: Maine muuttaa elinvoiman vetovoimaksi

  24.8.2016 13:00

  Kaupunginjohtaja, VTM Timo Halosen väitöstutkimuksen mukaan mainetyön tulee olla osa kaupunkiseutujen strategista johtamista. Menestyksen kannalta ratkaisevinta on kuitenkin seudun sisäinen maine eli paikan henki, joka synnytetään yhdessä tekemisellä.

  Lue lisää »
 • Läpimurto työelämän laadun mittaamisessa

  23.8.2016 13:45

  Lapin yliopistossa on tehty läpimurto työelämän laadun mittaamisessa. Tutkijat ovat kehittäneet tieteellisesti validin mittausmenetelmän, jolla työhyvinvointi voidaan muuttaa henkilöstön suorituskyvyksi luotettavalla tavalla.

  Lue lisää »
 • Julkaisut: Timo Jokelan juhlakatalogi

  17.8.2016 18:00

  Mirja Hiltusen, Maria Huhmarniemen ja Sandra Wallenius-Korkalon toimittama katalogi liittyy Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaanin, professori ja ympäristötaiteilija Timo Jokelan 60-vuotispäivää juhlistavaan Outamailta, nummilta ja jäätiköiltä -näyttelyyn.

  Lue lisää »
 • Timo Jokelan juhlanäyttely

  17.8.2016 12:00

  Outamailta, nummilta ja jäätiköiltä -näyttely juhlistaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaani, professori ja ympäristötaiteilija Timo Jokelaa hänen 60-vuotispäivänään. Näyttely tuo esille laajasti erilaisia taiteen tapoja tarkastella ympäristöä, ihmisiä ja yhteiskuntaa.

  Lue lisää »
 • Vammaissosiaalityön käytäntöjen kehittäminen

  17.8.2016 8:48

  Lapin yliopisto on saanut kolmivuotisen rahoituksen sosiaali- ja terveysministeriöltä hankkeelle, jossa kehitetään valtakunnallisesti yhdenvertaisia, asiakkaan osallisuutta tukevia ja tutkimukselliseen tietoon perustuvia vammaissosiaalityön käytäntöjä.

  Lue lisää »
 • www_uudistus_web.jpg

  Yliopiston uudet verkkosivut ja tutkimusportaali on julkaistu

  16.8.2016 15:28

  Lapin yliopisto on julkaissut uudet verkkosivunsa tiistaina 16.8. Samassa yhteydessä näki päivänvalon myös Lapin yliopiston tutkimusportaali LaCRIS.

  Lue lisää »
 • FOLO_kansi_600px.jpg

  Avoin seminaari tarjoilee keinoja maahanmuuttajien työllistymiseen

  16.8.2016 13:22

  Lapin maahanmuuttajien työllistymiseen haetaan ideoita ja inspiraatiota 8. syyskuuta 2016 klo 13–16 Rovaniemen kaupungintalolla (Hallituskatu 7) järjestettävässä seminaarissa. Käy peremmälle! -seminaari on suomenkielinen ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

  Lue lisää »
 • mkeskipo_10-8-2016_9-53-19.jpg

  Taiteen opettajien ja hallintohenkilökunnan taidetta esillä Galleria Kajossa

  15.8.2016 10:25

  Galleria Kajossa on esillä taiteiden tiedekunnan opettajien ja hallintohenkilökunnan grafiikan ja valokuvauksen työpajoissa syntynyttä taidetta. Näyttelyssä on esillä taidetta kaikkiaan kymmeneltä eri henkilöltä.

  Lue lisää »
 • 1-20160812-_MG_3450, 1.jpg

  Kiinalaiset kouluviranomaset tutustuivat harjoittelukouluun

  12.8.2016 15:27

  Lähes puolen toista sataa kiinalaista rehtoria, opettajaa ja kouluhallinnon virkamiestä eri puolilta Kiinaa on vieraillut kolmen päivän ajan Lapissa.

  Lue lisää »
 • Ikääntyvien haasteet pohjoisilla alueilla

  12.8.2016 13:52

  Professori Päivi Naskalin vetämä kansainvälinen verkosto ryhtyy tutkimaan haasteita, joita ikääntyvät kohtaavat pohjoisilla alueilla.

  Lue lisää »
 • Kirsi-Maria Halonen tutkijaksi Ruotsin kilpailuvirastoon

  12.8.2016 9:39

  Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan kauppaoikeuden yliopistonlehtori Kirsi-Maria Halonen, OTT, VT on kutsuttu erikoistutkijaksi Ruotsin kilpailuviraston hankkeeseen syyslukukauden 2016 ajaksi.

  Lue lisää »
 • Sähköinen tenttipalvelu ja tenttiakvaario uudistuvat tänä syksynä

  11.8.2016 11:02

  Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu ottavat tänä syksynä käyttöön uuden, aiempaa joustavamman sähköisen tenttipalvelun kaikilla kolmella yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampuksella. Uusi järjestelmä ja uudet tenttiakvaariotilat ovat käytössä viimeistään marraskuun alussa.

  Lue lisää »
 • Seminaarissa paneudutaan Barentsin alueen ruoan turvallisuuteen

  11.8.2016 10:33

  Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa (Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi) järjestetään tiistaina 16. elokuuta 2016 klo 9.30–12.40 yleisölle avoin seminaari Barentsin alueen ruoan turvallisuudesta. Seminaari jatkuu iltapäivällä sidosryhmätapaamisella, jonne kutsutaan paikallisia elintarvikealan toimijoita.

  Lue lisää »
 • Rovaniemellä ja Sodankylässä yleisöluentoja ilmastonmuokkauksesta

  9.8.2016 14:40

  Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen ohella yhdeksi tavaksi hillitä maapallon lämpenemistä on ehdotettu ilmastonmuokkausta. Ilmastonmuokkauksella (climate engineering, climate intervention) tarkoitetaan ilmastoon vaikuttamista keinotekoisesti, esimerkiksi varastoimalla hiilidioksidia tai lisäämällä erilaisin tekniikoin maanpinnan heijastavuutta, lämpenemisen hidastamiseksi.

  Lue lisää »
 • Emilia Lindroos Suomalaisen Tiedeakatemian Nuorten Akatemiaklubiin

  8.8.2016 12:52

  Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan oikeuslingvistiikan yliopistonlehtori OTT, FM Emilia Lindroos on valittu Suomalaisen Tiedeakatemian Nuorten Akatemiaklubin jäseneksi lukuvuodeksi 2016–2017.

  Lue lisää »
 • Piirustuksia, fantasiakuvia sekä sijainteja käsitteleviä teoksia Valo- ja Katve-gallerioissa

  8.8.2016 9:47

  Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Arktikum-talossa on esillä 11.8.–11.9. pietarsaarelaisen taiteilija-taidepedagogiryhmän teoksia, kuvataiteilija Rozalia Janovicin piirustuksia sekä graafikko-kuvittaja Leena Raappana-Luiron fantasiakuvia. Avajaisia vietetään keskiviikkona 10.8. kello 18.

  Lue lisää »
 • Haku innovaatioassistenttivalmennukseen käynnissä

  25.7.2016 9:27

  Lapin innovaatioassistentti -valmennus on koulutusta ja työskentelyä yhdistävä täydennyskoulutus, joka keskittyy yksilön innovointivalmiuksiin sekä yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen. Haku vuoden 2016 valmennukseen on käynnissä 7. elokuuta saakka.

  Lue lisää »
 • Rohingya-pakolaisten tilanne Bangladeshissa kriittinen – ratkaisuja etsitään Suomen hyvistä käytännöistä

  6.7.2016 13:56

  Sadat tuhannet rohingya-pakolaiset elävät tällä hetkellä humanitaarisen avun ulkopuolella Bangladeshin rajalla. Tilanne on kriittinen ja vaatii uudenlaisia strategisia ratkaisuja. Jakaakseen tietoa ja parhaita käytäntöjä Lapin yliopiston Arktinen keskus ja bangladeshilaisen Rajshahin yliopiston oikeustieteiden tiedekunta järjestävät yhteistyössä useiden ihmisoikeusorganisaatioiden ja bangladeshilaisten yliopistojen kanssa seminaarin Bangladeshissa syyskuussa 2016.

  Lue lisää »
 • Sanna2.jpg

  Yhteiskunta: Älä tule paha kaivos, tule hyvä kaivos

  1.7.2016 18:56

  Kaivokset ovat kärkipäässä, kun listataan luonnonympäristöä dramaattisimmin muuttavia elinkeinoja. Kaivos mullistaa paikallisen maiseman ja vaikuttaa vesistöjen ja ilman kautta kauempanakin. Millä ehdoin kaivokset voidaan tästä huolimatta hyväksyä? Keskeistä on ainakin hankkeiden huolellinen sovittaminen yhteen muiden elinkeinojen kanssa, sanoo tutkija Sanna Hast.

  Lue lisää »
 • Mirja Hiltunen vierailevaksi professoriksi Aalto-yliopistoon

  1.7.2016 10:33

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen professori, (ma), TaT, dosentti Mirja Hiltunen on kutsuttu osa-aikaiseksi vierailevaksi professoriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun taiteen laitokselle 1.9.016–31.8.2017.

  Lue lisää »
 • Kasvo_Gosia_paakuva.jpg

  Kasvo: Sattuma toi puolalaisen politiikkatieteilijän Lappiin arktisten asioiden äärelle

  1.7.2016 9:00

  Sattumusten sarja toi Malgorzata ”Gosia” Smieszekin töihin Rovaniemelle, Lapin yliopiston Arktiseen keskukseen toukokuussa 2013. Sosiaalisilla verkostoilla, joita hän on onnistunut rakentamaan vuosien varrella, ovat poikineet useita mielenkiintoisia työtehtäviä, ja verkostoilla on ollut osansa myös siihen, että hän on päätynyt tutkimaan arktista päätöksentekoa Lapin yliopistoon.

  Lue lisää »
 • Puolet Lapin yliopiston uusista opiskelijoista tulee Pohjois-Suomen ulkopuolelta

  1.7.2016 8:38

  Lapin yliopistoa voidaan pitää vetovoimaisena ja merkittävänä kansallisena kouluttajana, sillä puolet yliopiston uusista opiskelijoista tulee Pohjois-Suomen ulkopuolelta. Yliopistoon jätettiin kesän kynnyksellä 4287 hakemusta, joiden perusteella 591 hyväksyttiin opiskelemaan Lapin yliopistoon.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopisto linjasi avoimen tieteen politiikkaansa

  30.6.2016 15:16

  Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola on linjannut yliopiston avoimen tieteen politiikkaa. Linjauksen mukaan avoimuus on luonnollinen osa yliopistoyhteisön toimintaa sen edustamilla tieteen ja taiteen aloilla.

  Lue lisää »
 • Nyt myös avoimet yliopisto-opinnot löytyvät Opintopolusta

  29.6.2016 10:14

  Opetushallituksen ylläpitämästä Opintopolku.fi -palvelusta löytyvät kootusti kaikki tiedot tutkintoon johtavasta koulutuksesta sekä nyt myös avoimen yliopiston opetustarjonta. Myös Lapin yliopiston avoimet yliopisto-opinnot löytyvät kootusti Opintopolusta.

  Lue lisää »
 • Julkaisu: Maratoonari hakee juoksun lisäksi paikallisia kokemuksia

  28.6.2016 15:23

  Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) uudessa julkaisussa pohditaan, miten paikallisesta juoksutapahtumasta voidaan kehittää matkailijoita houkutteleva elämys. Erilaiset liikunta-, kulttuuri- ja muut vapaa-ajantapahtumat kasvattavat suosiotaan, ja niitä järjestetään vuosi vuodelta enemmän. Myös Rovaniemen kaupungin strategioissa tapahtumilla on merkittävä rooli.

  Lue lisää »
 • Julkaisut: Osa-aikatyön juridiikka

  27.6.2016 9:38

  Professori Jaana Paanetojan ja oikeustieteen maisteri Heli Tikkasen kirjoittama Osa-aikatyön juridiikka -teos on kokonaisesitys osa-aikatyötä koskevista oikeudellisista kysymyksistä.

  Lue lisää »
 • Jaakko Husa vierailevaksi tutkijaksi Hong Kongin yliopistoon

  23.6.2016 12:32

  Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan oikeusvertailun ja valtiosääntöoikeuden professori Jaakko Husa on nimitetty Visiting Fellow’ksi Hong Kongin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan vuoden 2016 loka-joulukuuksi.

  Lue lisää »
 • Varainhankinta: Mikael Gröhn lahjoitti varainhankintaan 20 000 euroa

  23.6.2016 8:38

  Toimitusjohtaja Mikael Gröhnin perheyritykset ovat tehneet yhteensä 20 000 euron lahjoituksen Lapin yliopiston varainhankintaan. Gröhnin mukaan yliopisto tuo Lappiin valtavasti positiivista energiaa. Lahjoituksellaan Gröhn haluaa kiittää yliopistoa Lapin hyväksi tehdystä työstä.

  Lue lisää »
 • Mauri Ylä-Kotola taideneuvoston jäseneksi

  22.6.2016 15:25

  Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on nimennyt Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan taideneuvoston jäseneksi toimikaudelle 1.9.2016–31.8.2019.

  Lue lisää »
 • Kasvillisuus ja petoeläimet vaikuttavat kasvinsyöjien lajikirjoon

  22.6.2016 15:10

  Kansainvälisen tutkijaverkoston tutkimus osoittaa, että kasvien ja petoeläimien ravintoketju vaikuttaa merkittävästi arktisen alueen kasvinsyöjien lajikirjoon, kun lämpötilan merkitys siihen on vain osittainen. Arktisen alueen kasvinsyöjien moninaisuus vaihtelee eri alueilla, ja tähän mennessä ei ole tiedetty, mikä vaikutus fysikaalisilla ympäristötekijöillä, kuten lämpötilalla, tai elollisilla tekijöillä, kuten kasvillisuuden tuottavuudella, on ollut lajien kirjoon.

  Lue lisää »
 • Julkaisu Kuvataideseura Palaksen toiminnasta

  20.6.2016 14:30

  Professori Tuija Hautala-Hirvioja, lehtori Jonna Katajamäki ja lehtori Maija Mäkikalli ovat toimittaneet Lapin Kuvataideseura Palaksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi seuran toimintaa esittelevän kirjan.

  Lue lisää »
 • poron silmä.jpg

  Matkailu: Eläinten hyvinvointi voi tuoda yritykselle rahaa

  20.6.2016 12:04

  Lapin matkailu on riippuvainen eläimistään. Porot ja koirat kuljettavat matkailijoita ja ovat samalla itse osa kokemusta. Metsien ja vesien elävät puolestaan kuuluvat elimellisesti siihen puhtaaseen luontoon, jota ilman Lapin matkailua ei olisi olemassakaan. Ei siis ole yhdentekevää, missä kunnossa luontokappaleet tarhoissa ja niiden ulkopuolella ovat, sanoo tutkija Mikko Äijälä Lapin yliopistosta.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopiston harjoittelukoulu yhtenäiskouluksi

  17.6.2016 14:26

  Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt 17.6.2016 Lapin yliopistolle perusopetuksen järjestämisluvan vuosiluokkien 1-9 opetukseen. Lapin yliopiston harjoittelukoulu aloittaa yhtenäiskouluna elokuussa 2017.

  Lue lisää »
 • Seija Ulkuniemen valokuvanäyttely Berliinissä

  17.6.2016 12:17

  Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Seija Ulkuniemen valokuvanäyttely MAUERGESCHICHTER - MUURITARINOITA – WALL STORIES on esillä Galeria PLEIKUssa, Berliinissä 15.–25.6.2016.

  Lue lisää »
 • Vuoden lappilaiset matkailualumnit

  16.6.2016 18:00

  Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti on valinnut vuoden 2016 matkailualumneiksi ammattikorkeakoulusta valmistuneen restonomi Lotta Lonkan ja Lapin yliopistosta valmistuneen maisteri Saila Saraniemen. Valinnan kriteerinä on monipuolinen yhteistyö MTI:n kanssa.

  Lue lisää »
 • Apurahapäätöksiä

  16.6.2016 13:21

  Lapin yliopiston jatko-opiskelijoille on myönnetty kaksi apurahaa väitöskirjatyöhön. Apuhan saivat HTM Anne Koskiniemi yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta ja TaM Altti Näsi taiteiden tiedekunnasta. Apurahat myönsivät Kunnallisalan kehittämissäätiö ja Työsuojelurahasto.

  Lue lisää »
 • Kyselytutkimus kaivosten vaikutuksista

  16.6.2016 13:02

  Kaivostoiminnan koettuja vaikutuksia ja sodankyläläisten näkemyksiä kaivostoiminnasta selvitetään laajalla kyselyllä. Kysely on osa hanketta, jota johtaa pohjoismainen aluetutkimuskeskus Nordregio. Suomesta hankkeessa ovat mukana Lapin yliopisto ja Sodankylän kunta.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopistolle merkittävä rahoitus muotoilun tutkimus- ja infrastruktuurin kehittämiseen

  16.6.2016 8:08

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan perustettavassa Arktisen muotoilun osaamiskeskuksessa kohtaavat tiede, taide ja yritykset. Yhteistyön tuloksena syntyy arktisesta olosuhdeosaamisesta kumpuavia innovaatioita. Pohjoisuuteen ja arktisuuteen profiloitunut muotoilun osaamiskeskus tukee Lapin älykästä erikoistumista.

  Lue lisää »
 • Kupla ja kalastusteema veivät voiton tenttiakvaarioiden nimikilpailussa

  15.6.2016 12:57

  Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston tenttiakvaarioiden nimikilpailu on ratkennut. Nimikilpailuun lähetettiin 14 nimiehdotusta ja osa ehdotuksista sisälsi myös visuaalisen kirjoitusasun.

  Lue lisää »
 • Strategisen tutkimuksen neuvoston uudet teemaehdotukset

  15.6.2016 12:01

  Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on kokouksessaan 13.6.2016 päättänyt vuosien 2017 ja 2018 tutkimusteemoista, joita se ehdottaa valtioneuvostolle. Uudet teemat nostavat demokratian ja kansalaisuuden sekä uudistumisen ja sopeutumisen näkökulmat keskeisiksi strategisen tutkimuksen ja Suomen menestyksen tekijöiksi.

  Lue lisää »
 • Arktinen arki -symposiumin ohjelma on julkaistu

  15.6.2016 8:57

  Lapin yliopisto järjestää pohjoisen poliittisen talouden symposiumin Rovaniemellä 8.–9. syyskuuta 2016. Kuudetta kertaa järjestettävän symposiumin teemana on tänä vuonna arktinen arki.

  Lue lisää »
 • Suomen Akatemialta merkittävä rahoitus Lapin yliopistoon

  15.6.2016 8:15

  Lapin yliopisto on saanut yli puolen miljoonan euron tutkimusrahoituksen Suomen Akatemialta. Hankkeessa tutkitaan konsortiona uudenlaisia tapoja ja menetelmiä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tutkimus avaa uutta näkökulmaa Sote-uudistukseen.

  Lue lisää »
 • Minna Kimpimäki rikosoikeuden professoriksi Lapin yliopistoon

  14.6.2016 14:46

  Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola on ottanut dosentti, oikeustieteen tohtori, varatuomari Minna Kimpimäen rikosoikeuden professorin tehtävään oikeustieteiden tiedekuntaan 1.8.2016 lukien.

  Lue lisää »
 • Arktikumin gallerioissa Riitta Päiväläisen valokuvateoksia ja kuvataideopiskelijoiden näyttelyt

  14.6.2016 14:03

  Galleria Valossa on kesäajan nähtävissä valokuvataiteilija Riitta Päiväläisen näyttely River Notes, joka on tuotettu yhdessä Pohjoisen Valokuvakeskuksen kanssa. Katve 1 ja 2 -galleriat esittelevät kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden Praktikum II -näyttelyt: näyttelyissä Outi Karjalainen pohtii teostensa kautta omaatuntoa ja Marianne Lukkarinen vapautta. Näyttelyt ovat esillä 18.6.–7.8.2016 Arktikumissa.

  Lue lisää »
 • Kokomaateos yhteiskuntatieteellisestä kaivostutkimuksesta

  13.6.2016 12:33

  Tuija Monosen ja Leena Suopajärven toimittama kokoomateos Kaivos suomalaisessa yhteiskunnassa tarkastelee kaivosalaa yhteisöjen ja yksilön näkökulmasta.

  Lue lisää »
 • Anne Nuorgam YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin jäseneksi

  10.6.2016 16:07

  Lapin yliopiston tutkija Anne Nuogam on valittu YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin jäseneksi kaudelle 2017–2019. Hän edustaa foorumissa arktisia alkuperäiskansoja, saamelaisia ja inuitteja.

  Lue lisää »
 • Kalifornialaisyliopiston opiskelijaryhmä vierailee Lapin yliopistossa

  9.6.2016 16:30

  Kalifornialaisen University of Southern California (USC) -yliopiston 20-henkinen opiskelijaryhmä vierailee parhaillaan Lapin yliopistossa professori Steven Lamyn johdolla. Ryhmän isäntänä on professori Lassi Heininen, joka piti ryhmälle johdantoluennon maaliskuussa Los Angelesissa.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopiston vieraskielisiin maisteriohjelmiin lukuvuosimaksut

  7.6.2016 13:15

  Lapin yliopiston hallitus on päättänyt kokouksessaan 7.6.2016 asettaa yliopiston lukuvuosimaksun suuruudeksi 8 000 euroa lukuvuodelta. Lukuvuosimaksut koskevat vain EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevia tutkinto-opiskelijoita, jotka suorittavat korkeakoulujen vieraskielisissä ohjelmissa kandidaatin tai maisterin tutkintoa. Maksut eivät koske vaihto- tai tohtoriopiskelijoita.

  Lue lisää »
 • Väitös: Espanjassa laiton graffiti taistelee sortoa, rasismia ja epätasa-arvoa vastaan

  7.6.2016 12:00

  Espanjassa laiton graffiti nostaa esille yhteiskunnassa vallitsevia eettis-poliittisia ongelmia. Graffitin maalaaminen myös sitouttaa ihmisiä mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan, selviää TaM, KM Jonna Tolosen väitöskirjatutkimuksesta.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopistolle miljoonalahjoitus Kiinasta

  7.6.2016 11:00

  Lapin yliopisto ja Bewin International Sports & Culture Co ltd. ovat sopineet merkittävästä lahjoituksesta Lapin yliopistolle. Lahjoitusten yhteisarvo on 1 150 000 euroa, joka on merkittävimpiä kansainvälisiä lahjoituksia yliopistojen varainhankinnassa.

  Lue lisää »
 • Suomen Akatemialta rahoitusta vallan ja alkuperäiskansojen tutkimukseen

  7.6.2016 10:38

  Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt 480 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, joka tarkastelee vallan muutosta ja jakautumista alkuperäiskansakysymyksissä. Tutkimushanketta johtaa kansainvälisten suhteiden professori Julian Reid, ja siinä työskentelevät tutkijatohtoreina Marjo Lindroth Arktisesta keskuksesta ja Heidi Sinevaara-Niskanen sukupuolentutkimuksen yksiköstä.

  Lue lisää »
 • Rahoitusta kahdelle eläinten matkailukäyttöä kehittävälle hankkeelle

  6.6.2016 15:09

  Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI) ja Lapin ammattikorkeakoulun luonnonvarojen osaamisala ovat saaneet rahoitusta eläinten matkailukäyttöä kehittäviin hankkeisiin.

  Lue lisää »
 • Tutkielmia kehosta -teos taiteiden tiedekunnan 4. kerroksessa

  3.6.2016 12:50

  Kuvataiteen sivuaineopiskelija Leena-Maija Karttusen teos Tutkielmia kehosta on esillä 7.–16.6. taiteiden tiedekunnan neljännessä kerroksessa grafiikan luokan läheisellä ilmoitustaululla.

  Lue lisää »
 • Lapin korkeakoulukonsernista vahva osaamiskeskittymä

  1.6.2016 9:14

  Selvityshenkilö Hannes Mannisen ehdotus Lapin korkeakoulukonsernin omistussuhteiden muuttamiseksi ja yhteistyön suunnitelmalliseksi kehittämiseksi valmistui.

  Lue lisää »
 • Väitös: Vammaisen nuoren omat tavoitteet onnistuneen kuntoutuksen lähtökohtana

  31.5.2016 13:47

  Omien tavoitteiden ja hallinnan tunteen tulee olla vammaisen nuoren kuntoutuksen lähtökohtana. Kuntoutuksen sisällön määrittäjinä tulee niin ikään olla nuoren omat tarpeet ja aktiivinen vaikuttaminen. Näin toimimalla kuntoutuksella on mahdollista saavuttaa toivottuja tuloksia. YTM Marjatta Martinin tuore väitöskirja tuottaa uutta tietoa Kelan vaikeavammaisten lääkinnällisessä kuntoutuksessa olleiden nuorten elämäntilanteista, tavoitteista ja kuntoutuskokemuksista.

  Lue lisää »
 • Arktisen dieetin saloja Arktikumissa

  30.5.2016 8:00

  Inspiroidu inuiittien jäätelöreseptistä, ylläty karibun luuytimen rasvapitoisuudesta ja hätkähdä kuivatun kalan aromeja. Lapin yliopiston Arktisen keskuksen uusi Nam nam -teemanäyttely herkuttelee arktisten kansojen lihapainotteisilla ruokakulttuureilla.

  Lue lisää »
 • Kalottiakatemia 2016 kokoontuu Suomessa, Norjassa ja Venäjällä

  27.5.2016 15:25

  Kansainvälinen tieteellinen symposium Kalottiakatemia aloittaa matkansa tänä vuonna Rovaniemeltä maanantaina 30. toukokuuta. Symposium matkustaa Inarin ja Kirkkoniemen kautta Murmanskin Venäjälle, mistä osallistujat palaavat Storskog-Boris Glebin ja Norjan kautta Rovaniemelle viikkoa myöhemmin. Vuosittain järjestettävän symposiumin teemana ovat tällä kertaa joustavuus ja sitkeys suhteessa kestävään kehitykseen globalisaatiossa, erityisesti arktisella alueella.

  Lue lisää »
 • Tommi_Seppanen_Keep_Calm_uutiskuva.jpg

  Betoniankkaparvi installaationa yliopiston pihalla

  27.5.2016 14:02

  Kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija Tommi Seppäsen installaatio Keep Calm on näytteillä Lapin yliopiston F-siiven välittömässä läheisyydessä parkkipaikkojen välisellä saarekkeella. Installaatio koostuu yli 60 betoniankasta.

  Lue lisää »
 • John Moore Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi

  27.5.2016 13:03

  Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkimusprofessori ja ilmastontutkija John Moore on kutsuttu Suomalaisen Tiedeakatemian ulkomaiseksi jäseneksi. Mooren erityisalaan kuuluvat glasiologia, ilmastontutkimus ja ilmastonmuokkaus.

  Lue lisää »
 • UNIFI: Yliopistot eivät lepää laakereillaan

  26.5.2016 13:51

  Suomen yliopistot kehittävät toimintaansa ja uudistavat rakenteitaan parantaakseen laatua ja vahvistaakseen kustannustehokkuutta. Työtä tehdään sekä omista lähtökohdista että valtakunnallisten korkeakoulupoliittisten linjausten mukaisesti. Näin todettiin 26.5.20016 järjestetyssä UNIFI ry:n ja Sivistystyönantajien järjestämässä toimittajatapaamisessa.

  Lue lisää »
 • Antti Honkanen MTI:n johtajaksi

  26.5.2016 12:05

  Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) johtokunta on nimittänyt MTI:n johtajaksi 10.8.2016 lähtien valtiotieteiden tohtori, professori Antti Honkasen.

  Lue lisää »
 • Sosiaalityön kansainvälinen kesäkoulu 19. kerran Lapin yliopistossa

  24.5.2016 12:46

  Sosiaalityön kansainväliseen kesäkouluun saapuu opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita Aasiasta, Afrikasta, Keski- ja Pohjois-Amerikasta sekä Euroopasta pohtimaan sosiaalityötä globaalista näkökulmasta. Kesäkoulu järjestetään Lapin yliopistossa 25.5.–8.6.2016.

  Lue lisää »
 • Rehtorin aamukahvit

  24.5.2016 10:12

  Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan aamukahvitilaisuus henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestetään Esko ja Asko -salissa maanantaina 30.5.2016 kello 8.30.

  Lue lisää »
 • Suruliputus ja muisteluhetki

  24.5.2016 9:55

  Kasvatustieteen opiskelija (LO) Santeri Partanen on menehtynyt sairauskohtaukseen 20.5.2016.

  Lue lisää »
 • Väitös: Nykyinen laki riittämätön biometrisen tunnistamisen turvalliseen käyttöön

  23.5.2016 14:59

  Henkilötietolaki ei huomioi riittävästi biometristen tunnisteiden lainsäädännöllistä erityisasemaa, ilmenee OTM Juhani Korjan tuoreesta väitöstutkimuksesta. Laki ei myöskään ohjaa palvelujen kehittäjiä riittävästi turvaamaan yksityisyydensuojaa. Riittämätön tieto biometristen tunnisteiden käyttöönotosta ja sen riskeistä aiheuttaa vaaran sen väärinkäytöstä. Korjan mukaan tarve biometrisen tunnistamisen sääntelylle on suuri.

  Lue lisää »
 • Professori Glen Coutts palkittu Yhdysvalloissa työstään taidekasvatuksen hyväksi

  23.5.2016 13:40

  Lapin yliopiston soveltavan kuvataiteen professori Glen Coutts on palkittu Yhdysvalloissa työstään taidekasvatuksen hyväksi. Ziegfeld-taidekasvatuspalkinnon myönsi kuvataidekasvatustoimintaa, -koulutusta ja tutkimusta edistävä USSEA (United States Society for Education through Art).

  Lue lisää »
 • Työmarkkinalakimiesten yhdistys palkitsi Jaana Paanetojan

  23.5.2016 10:13

  Työmarkkinalakimiesten yhdistys TYLY ry on myöntänyt Cedant arma togae -kunniakirjan professori Jaana Paanetojalle.

  Lue lisää »
 • Rahoitusta kolmelle matkailualaa kehittävälle hankkeelle

  19.5.2016 16:54

  Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutille (MTI) on myönnetty rahoitus kolmeen EAKR-hankkeeseen. Kaikissa hankkeissa ovat mukana MTI:n korkeakouluosapuolet. Uudet, matkailualaa kehittävät hankkeet ovat Tilastoista tietopohjaa Lapin matkailun kehittämiselle, Ennakoinnilla esteettömään vieraanvaraisuuteen ja Jakamistalous matkailussa. Lapin yliopisto hallinnoi kahta jälkimmäistä hanketta, jotka käynnistyvät elokuussa.

  Lue lisää »
 • Kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden näyttelyt esillä kaupungintalolla ja Galleria Värinässä

  19.5.2016 16:08

  Lapin yliopiston opiskelijoiden Lasse Pohjalaisen ja Iina Kinnulan näyttelyt ovat esillä kaupungin näyttelytiloissa Rovaniemellä. Lasse Pohjalaisen näyttelyn Krypta – Pyhäinjäännöksiä nuoruudestani on esillä Galleria Värinässä 23.–27.5.2016 ja Iina Kinnulan INUIT – matka arktiseen -näyttely on esillä Rovaniemen kaupungintalon aulassa 24.5.–3.6.2016.

  Lue lisää »
 • Kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden näyttely Galleria Valossa

  17.5.2016 12:03

  Muutos, Kohtaaminen, Ihmisyys -näyttely esittelee syventäviä taideproduktioita Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijoilta. Näyttely on esillä Galleria Valossa Arktikum-talossa 18.5.–8.6.2016. Avajaisia vietetään kansainvälisenä museopäivänä keskiviikkona 18.5.2016 kello 18.00. Lisäksi näyttelyyn pääsee tutustumaan taiteilijoiden opastamana 18.5.2016 kello 10:stä lähtien.

  Lue lisää »
 • Esitelmäkutsu: Inhimillinen turvallisuus arktisella alueella

  17.5.2016 11:10

  HuSArctic-hanke järjestää kansainvälisen konferenssin arktisen alueen inhimillisestä ja yhteiskunnallisesta turvallisuudesta 25.-28. maaliskuuta 2017 Suomen Enontekiöllä ja Norjan Kautokeinossa. Konferenssi keskittyy erityisesti Barentsin alueen ympäristöön, kestävyyteen ja kehitykseen.

  Lue lisää »
 • Väitös: Taiteilija voi osallistua keskusteluun ympäristökonflikteista nykytaiteen keinoin

  17.5.2016 9:02

  Nykytaiteilija voi osallistua ympäristökonflikteja käsitteleviin keskusteluihin nykytaiteen keinoin. Taideprojektit voivat avata vuorovaikutusta ympäristökonflikteihin ja nostaa esiin syrjään jääneitä tarkastelukulmia. Taiteilija voi tulkita ympäristötutkimusta ja välittää tutkimustietoa yleisölle niin symbolisessa, moniaistisessa kuin monitasoisessakin muodossa, ilmenee TaM Maria Huhmarniemen väitöstutkimuksesta.

  Lue lisää »
 • Digikansalaisuus haastaa julkisten palveluiden tuotannon

  17.5.2016 8:57

  Digitaalisuus ja palveluiden saavutettavuus maaseudulla -hanke kokoaa yhteen monitieteellisen tutkijaryhmän tarkastelemaan digitalisaation mahdollisuuksia ja rajoituksia. Hankkeessa tutkitaan digitaalisten palveluiden käyttöä maaseudulla erityisesti saavutettavuuden näkökulmasta.

  Lue lisää »
 • Karjalan kansainvälinen kesäkoulu alkoi Petroskoissa

  17.5.2016 8:46

  Petroskoissa alkoi 16. toukokuuta järjestyksessään kolmastoista Karjalan kansainvälinen kesäkoulu, jossa käsitellään muiden muassa pohjoisten alueiden alueellisten neuvostojen toimintaa sekä alueellista yhteistyötä ja politiikkaa.

  Lue lisää »
 • Väitös: Hylkeenpyyntiä koskevassa EU-asetuksessa laiminlyöty tieteelliset perustelut

  16.5.2016 16:26

  Kanadan itärannikolla suoritettu kaupallinen hylkeenpyynti on useita vuosikymmeniä leimattu julmaksi, epäinhimilliseksi ja tarpeettomaksi. Vastauksena julkiseen painostukseen ja kampanjointiin pyynnin lopettamiseksi Euroopan unioni hyväksyi vuonna 2009 asetuksen, joka lopetti tyystin hyljetuotteiden myynnin unionin sisäisillä markkinoilla, lukuun ottamatta alkuperäiskansoja. Nikolas Sellheim osoittaa tuoreessa väitöksessään, että asetuksessa ei huomioitu tieteellisiä näkökantoja.

  Lue lisää »
 • Väitös: Suomalaiset muotitaiteilijat osallistuivat suunnittelutöillään 1930–1950-luvuilla yhteiskunnalliseen keskusteluun

  16.5.2016 13:05

  Suomalaiset muotitaiteilijat osallistuivat 1930–1950-luvuilla yhteiskunnalliseen keskusteluun suunnittelemiensa vaatteiden avulla. Muotitaiteilijoiden suunnittelemien pukujen sisältämistä surrealististyylisistä symboleista voi lukea heidän mielipiteitään yhteiskunnasta ja naisten asemasta demokratisoitumisen aikakaudella, ilmenee TaM Suvi Sandvikin tuoreesta väitöksestä.

  Lue lisää »
 • Lapin rahaston apurahat Lapin yliopistoon

  16.5.2016 8:46

  Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto järjesti 48. vuosijuhlansa Rovaniemellä Lappia-talossa 14.5.2016. Rahasto jakoi apurahoja tieteelle ja taiteelle yhteensä 477 000 euroa 53 hakijalle.

  Lue lisää »
 • Esitelmäkutsu: Arktinen arki -symposium

  13.5.2016 15:10

  Lapin yliopisto järjestää kuudennen pohjoisen poliittisen talouden symposiumin Rovaniemellä 8.–9. syyskuuta 2016. Symposiumin teemana on arktinen arki.

  Lue lisää »
 • Eduskunnan puhemies avaa arktisen Kiina-tapahtuman Rovaniemellä

  13.5.2016 13:30

  Eduskunnan puhemies Maria Lohela saapuu kesäkuun alussa Rovaniemelle pääpuhujaksi kiinalais-pohjoismaisen arktisen yhteistyön symposiumin avajaisiin. Tiistaina 7. kesäkuuta alkavaan symposiumiin osallistuu myös arvovaltainen kiinalainen valtuuskunta Kiinan valtamerihallinnon varapääjohtajan Lv Binin johdolla. Hänen statuksensa vastaa ministeritasoa.

  Lue lisää »
 • Matkan varrelta -näyttely pääkampuksen gallerioissa

  13.5.2016 12:29

  Matkan varrelta -näyttely esittelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden töitä. Näyttely on esillä tiedekunnan gallerioissa yliopiston pääkampuksella 17.5.–16.6.2016. Avajaisia vietetään maanantaina 16.5.2016. Tervetuloa!

  Lue lisää »
 • Kuva1.jpg

  Näyttelyt: Matti Tainio juoksi, kärsi ja teki taidetta

  11.5.2016 17:15

  Lapin yliopiston galleria Kopiossa on keväällä 2016 juostu pitkää matkaa. Matti Tainio käsittelee teoksissaan taiteen ja urheilun tai laajemmin sanoen liikkumisen suhdetta. Miten monotoniselta vaikuttavasta kestävyysjuoksusta tulee luovuuden lähde?

  Lue lisää »
 • Lapin yliopisto Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen ohjelmaan

  11.5.2016 15:16

  Lapin yliopisto on valittu mukaan Suomen Akatemian rahoittamaan Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat -tutkimusohjelmaan.

  Lue lisää »
 • Klemetti Näkkäläjärvi tutkijatohtoriksi Lapin yliopistoon

  11.5.2016 11:21

  Filosofian tohtori Klemetti Näkkäläjärvi on nimitetty arktisten alkuperäiskansojen tutkimuksen tutkijatohtorin tehtävään Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan ajalle 2.5.2016–28.2.2019.

  Lue lisää »
 • Paradigmalle Vuoden opetusteko -palkinto

  11.5.2016 8:16

  Suomen Lakimiesliitto on valinnut Paradigman Vuoden opetusteoksi. Palkinto myönnettiin toukokuun alussa Paradigman perustajille Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan dekaani Juha Karhulle ja oikeustieteen ylioppilas Patrik Johanssonille.

  Lue lisää »
 • Kuvailta avaa Northern Impressions -näyttelyn Arktikumissa

  9.5.2016 9:15

  Torstaina 12. toukokuuta klo 17 Arktikumissa, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä Barents Cafe -tilaisuudessa eläydytään impressionistisen luontokuvauksen maailmaan musiikin siivittämänä. Northern Impressions on Irma Varrion ja Ari-Matti Nikulan yhteistyönä syntynyt luontokuvaprojekti, joka vie katsojan pohjoiseen luontoon impressionististen tulkintojen äärelle.

  Lue lisää »
 • Elonkehä-keskustelutilaisuus: taide, tiede, arktiset alkuperäiskansat ja ilmastonmuutos

  9.5.2016 8:42

  Ohjaaja Pauliina Feodoroff, kuvataitelija ja yliopistonlehtori Kalle Lampela sekä yliopistonlehtori Tapio Nykänen keskustelevat taiteen ja tieteen yhteistyöstä sekä ilmastonmuutoksesta Lapin yliopiston Mauri-salissa perjantaina 13.5.2016 klo 13.15–14.45.

  Lue lisää »
 • Julkaisut: Uusiauttilta ja Määtältä uusi teos välittävästä tutkimuksesta

  4.5.2016 13:54

  Apulaisprofessori Satu Uusiautti ja professori Kaarina Määttä ovat toimittaneet välittävän tutkimuksen perusteita kuvaavan teoksen The Basics of Caring Research. Teoksessa pohditaan, miten lähestyä hyvinvointia tieteen keinoin ja onko olemassa hyvinvoivaa tutkimusta. Teoksen julkaisee arvostettu kansainvälinen kustantaja Sense Publishers.

  Lue lisää »
 • Leena-Raappana Luiro toiseksi postimerkkikilpailussa

  4.5.2016 13:20

  Lapin yliopiston graafisen viestinnän lehtori Leena Raappana-Luiro on saanut toisen palkinnon Postin, Grafian ja Kuvittajien järjestämässä ystävänpäiväpostimerkkien suunnittelukilpailussa. Kilpailun voitti graafikko Ari Kivi.

  Lue lisää »
 • Yliopisto kehittää saamentutkimuksen menetelmiä

  4.5.2016 9:50

  Kaupunkisaamelaisten hyvinvointia ja hyvinvointipalveluja tutkiva Lapin yliopiston SÁRA-hanke uudistaa lomaketutkimuksen tekemisen tapaa. Ihmiset, joita tutkimus koskettaa, pääsevät heti alusta asti sanomaan mielipiteensä tutkittavista asioista ja tuomaan omaa arjen asiantuntemustaan mukaan tutkimukseen.

  Lue lisää »
 • ArCticles tuo arktiseen keskusteluun tutkijoiden näkökulman

  3.5.2016 15:08

  ArCticles on Lapin yliopiston Arktisen keskuksen uusi artikkelisarja, jossa Arktisen keskuksen tutkijat ja muut työntekijät tuovat esiin näkökulmia ja ottavat kantaa ajankohtaisiin arktisiin aiheisiin.

  Lue lisää »
 • Teema: Osaamisen suuntaamisen malli ja arki

  3.5.2016 14:40

  Yliopisto-opettaja Heikki Huilaja ja yliopistonlehtori Hanna Vuojärvi ovat vetäneet yhteen osaamisen suuntaamisen toimintamallin palautekyselyn tulokset. Tutkijat kuuluvat Lapin yliopiston osaamisen suuntaamisen toimintamallia kehittävään suuntaa-projektiryhmään. Tutkijoiden mukaan kysely nostaa esille sen, että mallin avulla henkilöstö ratkoo edelleen pääasiassa käytännön arjessa selviytymistä kuin kykenee arvioimaan osaamista tai sen suuntaamista.

  Lue lisää »
 • Neliportainen tutkijanuramalli ei lisännyt tutkijoiden uralla etenemisen mahdollisuuksia

  3.5.2016 11:34

  Yliopistoissa sovelletaan ns. neliportaista uramallia, joka kuitenkin ymmärretään hyvin eri tavoin. Henkilöstölle se tarkoittaa usein kuvausta siitä, miten uran yliopistoissa tulisi edetä. Henkilöstön johtamiselle se sen sijaan tarkoittaa pääasiassa henkilöstön luokittelun välinettä.

  Lue lisää »
 • Uudenlaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja toimintatapoja

  2.5.2016 10:36

  Lapin ammattikorkeakoulun koordinoimassa LOVO-hankkeessa kehitetään lappilaisia verkko-oppimisratkaisuja ja toimintatapoja digiajan haasteiden ja mahdollisuuksien mukaisiksi.

  Lue lisää »
 • Yliopistojen rahoitusmalli uudistuu

  2.5.2016 8:31

  ​ Valtioneuvosto hyväksyi 29.4.2016 opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen esittämän mallin, jolla jaetaan valtion perusrahoitus yliopistoille vuodesta 2017 alkaen.

  Lue lisää »
 • Käyttöhäiriö HAKA-kirjautumispalvelussa on ohi

  2.5.2016 8:11

  Lapin yliopiston HAKA-kirjautumispalvelussa ilmeni aamulla käyttöhäiriö. Käyttöhäiriö kirjautumispalvelussa on ohi.

  Lue lisää »
 • Opiskelijoille näkyvyyttä urheiluseurayhteistyöllä

  28.4.2016 14:36

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta aloitti yhteistyönsä Rovaniemen Kiekko ry:n ja RoKi Hockey Oy:n kanssa vuonna 2014. Tiedekunnan opiskelijat ovat tehneet seuroille monipuolisia media- ja markkinointimateriaaleja osana projektiopintojaan.

  Lue lisää »
 • Kasvo_michaeljacobs2.JPG

  Kasvo: Michael Marnin Jacobs ja valokuvan mennyt nykyhetki

  27.4.2016 15:15

  Yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Michael Marnin Jacobs (s.1958) on opettanut Lapin yliopistossa valokuvausta päätoimisesti jo 23 vuotta. Tuona aikana hänen oman taiteensa lähestymistapa on muotoutunut historiaan ja valokuvauksen filosofiseen olemukseen pohjautuvaksi. Hänen mukaansa perinteinen manipuloimaton valokuva on taiteen väline, joka väistämättä pelaa erikoista peliään ajan kanssa.

  Lue lisää »
 • Rehtorin aamukahvit

  26.4.2016 15:52

  Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan aamukahvitilaisuus henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestetään perjantaina 29.4.2016 kello 8.30 Castrén-salissa.

  Lue lisää »
 • Leila Lipiäinen Korundin kuukauden taiteilijana toukokuussa 2016

  25.4.2016 13:34

  Rovaniemeläinen kuvataiteilija Leila Lipiäinen on Lapin taiteilijaseuran kuukauden taiteilija Kulttuuritalo Korundin kahvilassa. Näyttely avataan yleisölle lauantaina 30. huhtikuuta ja siihen on mahdollista tutustua toukokuun ajan.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopisto esittää harjoittelukoulun laajentamista yhtenäiskouluksi

  25.4.2016 11:03

  Lapin yliopisto hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä perusopetuksen järjestämisluvan muutosta, joka mahdollistaisi harjoittelukoulun muuttamisen myös 1–9 luokat käsittäväksi yhtenäiskouluksi. Asiaa esiteltiin tänään harjoittelukoululla opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle.

  Lue lisää »
 • Väitös: Geometrian oppimiseen iloa kuvataiteellisesta ilmaisusta

  25.4.2016 8:00

  Kuvataiteellisen ilmaisun yhdistäminen geometrian opetukseen tukee oppilaan luovuutta ja kokonaisvaltaista kasvua ja kehitystä, ilmenee KM Sirkku Korkatin tuoreesta väitöstutkimuksesta. Korkatti loi uuden oppimisympäristön geometrian opetukselle ja sai myönteisiä tuloksia oppilaiden onnistumisesta, osallisuuden kokemuksista, motivoitumisesta sekä geometrisen ajattelun edistämisestä.

  Lue lisää »
 • Kirsti Lempiäinen Vastapainon toimitusneuvostoon

  22.4.2016 14:26

  Yhteiskuntatieteiden tohtori, yliopistonlehtori Kirsti Lempiäinen on kutsuttu Lapin yliopiston edustajaksi tiede- ja tietokirjakustantamo Vastapainon toimitusneuvostoon.

  Lue lisää »
 • Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt pääkampuksella

  22.4.2016 13:59

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt esittelevät maalauksia pinnalla olevista aiheista, piirroksia hiljaisuudesta, tunteen ympärille kietoutuvan piirustusinstallaation, ahdistavaa oloa visualisoivia sekatekniikkatöitä sekä Lapin yliopiston taideryhmä Kalton teoksia vapaudesta. Näyttelyt ovat esillä 12.5. asti. Avajaisia vietetään maanantaina 25.4.

  Lue lisää »
 • Arktinen keskus verkostoituu Euroopassa ja Aasiassa

  22.4.2016 9:00

  Lapin yliopiston Arktinen keskus on hyväksytty jäseneksi Euroopan polaaritutkimuksen verkostoon European Polar Boardiin. Toinen suomalaisjäsen verkostossa on Suomen Akatemia. Päätös tehtiin Tukholmassa pidetyssä kokouksessa.

  Lue lisää »
 • Hyvä elämä kylissä -designkilpailulle kansainvälistä huomioita

  22.4.2016 8:47

  Kemijoki Oy:n ja Arctic Design Weekin Hyvä elämä kylissä -designkilpailu on yltänyt loppukilpailuun kansainvälisen EMEA SABRE Awards -kilpailun sarjassa Community Relations.

  Lue lisää »
 • Korkeakoulujen yhteistyömahdollisuuksia kieltenopetuksessa laajennetaan

  21.4.2016 14:30

  Yliopistot ja ammattikorkeakoulut voivat halutessaan järjestää tutkintoihin sisältyvän kielten ja viestinnän opetuksen jatkossa yhdessä tai hankkia opetuksen toiselta korkeakoululta. Valtioneuvosto antoi muutoksen mahdollistavan hallituksen esityksen torstaina 21.4.2016.

  Lue lisää »
 • Teema_sisaanheitto.jpg

  Yhteiskunta: Lähi-itä tuli lähelle, mutta mitä siellä tapahtuu?

  20.4.2016 14:09

  Pakolaistilannetta katsotaan Euroopassa pääosin maanosan oman tulevaisuuden näkökulmasta. Harvempi on kiinnostunut siitä, mitä liikkeellä olevien ihmisten lähtömaissa tapahtuu. Millaisilta seuduilta muuttajat tulevat?

  Lue lisää »
 • Tuula Linna lainsäädännön arviointineuvostoon

  20.4.2016 11:03

  Valtioneuvosto on nimennyt Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan professori Tuula Linnan lainsäädännön arviointineuvostoon toimikaudelle 15.4.2016–14.4.2019. Neuvoston asettaminen perustuu pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan.

  Lue lisää »
 • Kiinalainen huippuluennoitsija yliopistolla

  19.4.2016 12:57

  Kiinalainen huippuluennoitsija professori Shen Wei pitää kaikille avoimen luennon Lapin yliopistolla keskiviikkona 4. toukokuuta kello 13–15 luentosalissa 10. Wein luennon otsikkona on ”Kiinan bilateraalisiin investointeihin liittyvä lainsäädäntö ja käytännöt: vallitseva tilanne ja suunnan muutos”.

  Lue lisää »
 • Yliopisto allekirjoitti sopimuksen Green Office -yhteistyöstä

  18.4.2016 14:06

  Lapin yliopisto pyrkii vaikuttamaan omalta osaltaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen sekä ilmastonmuutoksen hidastamiseen WWF:n Green Office -yhteistyöllä, jonka tavoitteena on yliopiston toiminnoista aiheutuvan ympäristökuormituksen ja luonnonvarojen kulutuksen vähentäminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen sekä kestävien elämäntapojen edistäminen.

  Lue lisää »
 • Kuvataitelija Pirjetta Branderin näyttely sekä opiskelijoiden valokuvateoksia Valo- ja Katve-gallerioissa

  15.4.2016 15:19

  Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Arktikum-talossa on esillä 21.4.–15.5. yliopiston ja Wihurin rahaston vierailevan taiteilijan, kuvataiteilija Pirjetta Branderin akvarelleja ja animaatioteoksia, Saara Karttusen valokuvaproduktio vanhusten onnellisuudesta sekä Solja Temmeksen ja Petja Tuiskun valokuvainstallaatio. Avajaisia vietetään keskiviikkona 20.4. kello 18.

  Lue lisää »
 • Klovnerikurssi yliopistolla

  13.4.2016 11:50

  Elonkehä teatteriesityksen yhteydessä Lapin yliopistolla järjestetään torstaina 12.5.2016 kello 12–14 klovnerikurssi, jolla etsitään ihmettelevää ja leikkivää "klovnin kehomielentilaa" ja oman herkkyyden ja hölmöyden jakamista yhdessä muiden kanssa.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopiston opiskelijoiden Kaiku-messuosasto Milanon muotoiluviikolla

  12.4.2016 13:40

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden ja Tekes-rahoitteisen The Naked Approach -projektin yhteistyössä toteuttama vuorovaikutteinen messuosasto Kaiku on esillä Milanon muotoiluviikolla 12.–17. huhtikuuta. Osasto on taidonnäyte eri muotoilualojen yhteistyöstä, design-tietotaidosta sekä uusimman teknologian mahdollisuuksista tulevaisuuden vuorovaikutteisten ympäristöjen muotoilussa. Arktisten alueiden ainutlaatuisuudesta inspiraationsa saanut Kaiku kurkistaa arktisuuden kauneuteen ja arkeen erilaisista näkökulmista.

  Lue lisää »
 • Uutuuskirja: Seppo Kuivakarin Hyönteisten epilogi

  12.4.2016 13:02

  Kustannusyhtiö Kirjalabyrintti on julkaissut Seppo Kuivakarin toisen kaunokirjallisen lyhytproosakokoelman Hyönteisten epilogi.

  Lue lisää »
 • Tunnetut Lähi-idän tutkijat luennoivat Rovaniemellä

  12.4.2016 8:49

  Lapin yliopistolla Castrén-salissa pidetään maanantaina 18.4. klo 15–18 Studia Generalia -luentotilaisuus Mitä Lähi-idässä tapahtuu. Tilaisuudessa nyky-Lähi-idän tapahtumia valottavat eri yliopistojen asiantuntijat.

  Lue lisää »
 • Väitös: Naisjohtajuuteen eväät jo lapsuuskodista

  8.4.2016 15:09

  Lapsuudenkodin ilmapiiri, aktiivisuus koulu- ja opiskeluaikana ja myönteinen suhde työntekoon ovat osa naisjohtajuuden elämänkulkua, ilmenee KM Sanna Hyvärisen väitöstutkimuksesta.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopiston hakijamäärä kasvoi

  7.4.2016 17:03

  Lapin yliopistoon jätettiin 6.4.2016 päättyneessä yhteishaussa kaikkiaan 4297 hakemusta eli yli sata enemmän kuin viime vuonna. Lapin yliopistoa piti ensisijaisena hakukohteena noin 1600 henkilöä eli vajaa puolet hakijoista.

  Lue lisää »
 • Elonkehä Lapin yliopistolla toukokuussa

  7.4.2016 13:41

  Elonkehä – Laulujemme täytyy muuttua (jotta me voisimme muuttua) on kolmiosainen dokumenttiteatteriesitys, joka hahmottaa erilaisia tapoja kokea ilmastonmuutos.

  Lue lisää »
 • Tenttiakvaarion nimikilpailu

  7.4.2016 12:21

  Lapin yliopiston hakija- ja opiskelupalvelut yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa julkistaa avoimen nimikilpailun Lapin yliopistossa ja Lapin ammattikorkeakoulussa käyttöönotettaville uusille tenttiakvaarioille.

  Lue lisää »
 • Mirja Hiltusen ja Timo Jokelan taidetta esillä Prahassa

  7.4.2016 10:59

  Mirja Hiltusen ja Timo Jokelan installaatioita sekä Zdenek Hulan ja Michal Sedlakin veistoksia on esillä huhtikuussa 2016 Carolium galleriassa, joka sijaitsee Prahan historiallisessa keskuksessa Kaarlen yliopiston yhteydessä. Teokset käyvät vuoropuhelua keskenään sekä 1400-luvulta peräisin olevan tilan kanssa.

  Lue lisää »
 • Sähköinen tentti uudistuu Lapin yliopistossa

  7.4.2016 10:51

  Lapin yliopiston sähköinen tenttipalvelu uudistuu kevään 2016 aikana. Uudistuksen myötä sekä tenttiakvaarion paikka että tenttijärjestelmä muuttuvat.

  Lue lisää »
 • Tutkimuspalveluita vahvistetaan

  6.4.2016 14:43

  Lapin yliopisto vahvistaa tutkimuksen tukipalveluita parantaakseen yliopiston kilpailukykyä ulkopuolisen, kilpaillun tutkimus- ja kehittämisrahoituksen hankinnassa.

  Lue lisää »
 • Rehtorit korkeakoulukonsernia rakentamassa

  6.4.2016 9:42

  Lapin korkeakoulukonsernin johto piti elokuussa 2015 Pyhätunturilla palaverin, jossa pohdittiin Lapin korkeakoulukonsernin vision kirkastamista eli sitä kuinka syvää ja missä laajuudessa yhteistyötä halutaan tulevaisuudessa tehdä. Tilaisuudessa päädyttiin yksimielisyyteen siitä, miten konserniyhteistyötä lähdetään syventämään ja viemään eteenpäin.

  Lue lisää »
 • Jaa kokemuksesi saamenkielisistä palveluista kaupungeissa

  5.4.2016 16:09

  Lapin yliopiston SÁRA-hanke avaa keskustelua saamenkielisistä palveluista kaupungeissa ja osallistaa kaupungeissa asuvia saamelaisia palvelujen kehittämiseen. Kokemusten jakamiseen voi osallistua hankkeen blogin kautta.

  Lue lisää »
 • Hannes Manninen selvittämään Lapin korkeakoulukonsernin toteuttamista

  4.4.2016 15:53

  Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt hallintotieteiden lisensiaatti, kaupunkineuvos Hannes Mannisen selvittämään korkeakoulujen rakenteellista uudistamista Lapin osalta. Selvitys valmistuu toukokuun lopussa.

  Lue lisää »
 • Uudet näyttelyt: kamerakerhon teoksia, videoinstallaatioita, sekatekniikkatöitä, kokeellinen laboratorio sekä taidetta kestävyysjuoksusta

  1.4.2016 15:56

  Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt esittelevät yliopiston Kamerakerhossa valmistuneita teoksia, Dekadenssi Uus-Romanttinen Videodisco-Kabaree -videoinstallaation, omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuvia kokeilullisia sekatekniikkatöitä, kolmesta installaatiosta koostuvan näyttelyn Välttämättömät, lasihissiin sijoittuvan kokeellisen laboratorion sekä taiteen ja urheilun välisiä yhteyksiä pohtivia taideprojekteja. Näyttelyt ovat esillä 21.4. asti. Avajaisia vietetään 4.4.2016. Tervetuloa!

  Lue lisää »
 • Barents Cafessa esitetään Porot kuuluvat tuulelle -elokuva

  1.4.2016 11:53

  Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä Barents Cafessa keskustellaan torstaina 7. huhtikuuta siitä, voisiko ympäristösovittelun mallia hyödyntää Suomessa paikallisten yhteisöjen elinympäristöön liittyvissä ristiriitatilanteissa. Aihetta alustaa Arktisen keskuksen tutkija Assi Harkoma, ja lisäksi katsotaan Porot kuuluvat tuulelle -dokumenttielokuva, jossa Käsivarren poronsaamelaiset kertovat heitä koskettavista ympäristöuhkista.

  Lue lisää »
 • Lintuillassa matkataan Varangin nimimaalle ja vuonolle

  1.4.2016 10:58

  Lapin lintutieteellinen yhdistys järjestää yhteistyössä Arktisen keskuksen ja Lapin maakuntamuseon kanssa lintuillan Arktikumin Polarium-salissa torstaina 7.4. klo 18. Lintuillassa lintuharrastaja Esko Nevala kertoo kuvin ja sanoin retkistään Varangin niemimaalle ja vuonolle.

  Lue lisää »
 • Tutkimus: Rotuhygienia innoittajana Suomen suurimpaan naismurhaan

  1.4.2016 9:00

  Toukokuussa 1918 ammuttiin 218 naista ilman oikeudenkäyntiä Hennalan sotavankileirillä Lahdessa. Suomen suurimman naismurhan innoittajina toimivat rotuhygienia ja punaisten naisten demonisointi porvarillisessa lehdistössä. Teloitetut naiset eivät olleet punakaartin johtotehtävissä, vaan rivisotilaita, ilmenee Lapin yliopistossa 4.4.2016 tarkastettavassa YTM Marjo Liukkosen lisensiaattitutkimuksessa.

  Lue lisää »
 • Lapin asiantuntijuus kysyttyä arktisissa asioissa

  31.3.2016 12:08

  Pohjoista arktista asiantuntijuutta hyödynnetään Suomen hallituksen päätöksenteon ja Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden tukena. Lapin yliopiston Arktinen keskus on valittu toteuttamaan valtioneuvostolle päätöksentekoa tukevaa selvitys- ja tutkimustoimintaa kahden hankkeen kautta vuosina 2016–2019. Lisäksi Suomen arktisella puheenjohtajuuskaudella Lapin arktista profiilia ja arktista asiantuntijuutta vahvistetaan hankekokonaisuudella.

  Lue lisää »
 • Rehtorin aamukahvit

  31.3.2016 12:04

  Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan aamukahvitilaisuus henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestetään Castrén-salissa torstaina 7.4.2016 klo 8.30. Kevään muut tilaisuudet ovat 29.4., 30.5. ja 8.6.

  Lue lisää »
 • Avoin luento Kiinan arktisen politiikan kehityksestä

  30.3.2016 15:57

  Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa järjestetään 14. huhtikuuta klo 10–12 avoin Study Circle -luento Kiinan arktisen alueen hallinnointia koskevasta politiikasta. Luennoimaan saapuu tohtori Baozhi Cheng Shanghai Institutes for International Studiesista, Kiinasta.

  Lue lisää »
 • Timo Koivurova ihmisoikeuspolitiikan asiantuntijaverkostoon

  30.3.2016 10:32

  Ulkoministeriö on kutsunut Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurovan asiantuntijaksi Ihmisoikeudet ulkopolitiikassa -verkostoon. Uusi verkosto käsittelee ihmisoikeuskysymyksiä osana Suomen ulkopolitiikkaa ja antaa suoraa sekä tehokasta tukea sekä palautetta ihmisoikeuspolitiikasta.

  Lue lisää »
 • Felli suljetaan kesän ajaksi

  30.3.2016 8:34

  Ravintola Felli suljetaan keittiöremontin vuoksi maanantaista 4. huhtikuuta alkaen. Remontin on arvioitu kestävän elokuun loppuun saakka.

  Lue lisää »
 • Kutsu keskustelutilaisuuteen: Euroopan unioni; sisäiset haasteet ja paikka maailmassa

  29.3.2016 13:03

  Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laadinta on käynnissä ulkoministeriön johdolla. Selonteossa pohditaan muun muassa Euroopan unionin haasteita Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopisto mukana kehittämässä Arktista pedagogiikkaa

  29.3.2016 11:21

  Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta ja Mediapedagogiikkakeskus ovat mukana juuri käynnistyneessä Arktista pedagogiikkaa -hankkeessa. Yhteistyön pohjalta yliopisto valmistelee myös uutta tutkimushanketta, joka kohdistuu arktisiin, tieto- ja viestintätekniikkaa sekä mediaa hyödyntäviin oppimisympäristöihin.

  Lue lisää »
 • Kartoitus porotalouden kannattavuutta parantavista sovelluksista

  29.3.2016 10:13

  Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa selvitetään, miten digitaalisia toimintaympäristöjä voi hyödyntää porotaloudessa ja siten parantaa alan kannattavuutta. Porotalouden digitalisoituminen -hankkeen tavoitteena on tukea porotaloutta tuottamalla tietoa jo käytössä olevista sovelluksista ja niiden tehokkaasta käytöstä sekä luomalla katsaus tulevaisuuden teknologisiin sovelluksiin ja työmenetelmiin.

  Lue lisää »
 • Yliopisto kehittämään kaksisuuntaista kotoutumista taiteen keinoin

  24.3.2016 12:13

  Lapin yliopisto on käynnistänyt uuden hankkeen maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten vuorovaikutuksen lisäämiseksi taiteen keinoin. Kohderyhminä ovat pakolaistaustaiset maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset nuoret.

  Lue lisää »
 • Väitös: Yksilölliset koulutusvalinnat osa kehitysvammaisen hyvää elämää

  24.3.2016 10:38

  Kehitysvammaiset nuoret haaveilevat omasta elämästä, uusien asioiden oppimisesta, ammatista ja työstä sekä ystävistä. Yksilöllisten tarpeiden mukaan muuntuva koulutus, siirtymävaiheen yhteistyö sekä riittävät ohjaus- ja tukipalvelut voivat tukea näiden haaveiden toteutumista, ilmenee KM Anneli Hermanoffin väitöstutkimuksessa.

  Lue lisää »
 • Tutkijoilta kerätään tietoa perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvästä tutkimuksesta

  23.3.2016 15:53

  Ihmisoikeuskeskus toteuttaa ensimmäistä kertaa selvityksen Suomessa eri tieteenaloilla tehtävästä perus- ja ihmisoikeustutkimuksesta. Kaikkien Suomen tutkijoiden, joiden tutkimus liittyy perusoikeuksiin ja ihmisoikeuksiin, toivotaan vastaavan verkkokyselyyn.

  Lue lisää »
 • Kiinan ja pohjoismaiden arktinen yhteistyö esillä Rovaniemellä

  23.3.2016 13:34

  Rovaniemellä järjestetään 6.-9. kesäkuuta kiinalais-pohjoismainen arktisen yhteistyön symposiumi, joka kokoaa yhteen tutkijoita, päätöksentekijöitä ja liike-elämän edustajia sekä Kiinasta että pohjoismaista. Kyseessä on vuonna 2011 perustetun, Shanghaissa päämajaansa pitävän kiinalais-pohjoismaisen arktisen tutkimusverkoston (CNARC, China-Nordic Arctic Research Centre) vuotuinen päätapahtuma, joka järjestetään nyt ensimmäisen kerran Suomessa.

  Lue lisää »
 • Opettajan pedagogisiin opintoihin runsaasti hakijoita

  22.3.2016 15:14

  Lapin yliopiston opettajan pedagogisiin opintoihin haki 114 henkilöä, joista opiskelemaan voidaan valita 35 henkilöä. Hakijamäärä pysyi viime vuoden tasolla.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopistolla ei ole vaihto-opiskelijoita Belgiassa

  22.3.2016 13:44

  Lapin yliopistolla ei ole tällä hetkellä vaihto-opiskelijoita Belgiassa. Lapin yliopisto kehottaa opiskelijoitaan seuraamaan ulkoministeriön matkustusohjeita ministeriön sivuilta.

  Lue lisää »
 • Lapin korkeakoulukoulujen henkilökunta ja opiskelijat tyytyväisiä IT-palveluihin

  21.3.2016 9:55

  LUC IT-palvelut toteutti tammikuussa palvelukyselyn Lapin ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän henkilökunnalle ja opiskelijoille. Palaute on pääosin hyvin myönteistä ja vastausten pohjalta on saatu hyviä kehittämisehdotuksia tulevaisuutta ajatellen.

  Lue lisää »
 • Suomen Akatemialta 843 000 euron rahoitus Lapin yliopistolle

  18.3.2016 9:06

  Suomen Akatemia on myöntänyt Lapin yliopistolle 843 000 euron rahoituksen yliopiston strategian mukaisen profiloitumisen vahvistamiseksi.

  Lue lisää »
 • Teollisen muotoilun opiskelijoille menestystä ohutlevytuotekilpailussa

  16.3.2016 16:08

  ​Lapin yliopistossa teollista muotoilua opiskelevien Ella Murtomäen ja Minna Siikaluoman suunnittelema Pala-set-grillisetti on voittanut Plootu Fennica -ohutlevytuotekilpailun oppilaitossarjan. Voitto jaettiin kolmen samantasoisen työn kesken.

  Lue lisää »
 • Pääministerin haastattelutunti Muoniosta

  16.3.2016 15:50

  Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunti toteutetaan sunnuntaina 20.3.2016 Muoniossa, Muonion kunnantalolla. Haastattelu radioidaan suorana Yle Radio Suomessa klo 14.03–15.00.

  Lue lisää »
 • Alakoululaisten suunnittelemat lelut valloittavat Arktikumin

  15.3.2016 12:28

  Valtakunnallisen Tämä toimii! -teknologiakilpailun Lapin aluetapahtuma järjestetään Arktikumin tiedekeskuksessa perjantaina 18.3.2016. Tapahtumassa kahdeksan Lapin koululaisryhmää esittelee tuomaristolle kierrätysaiheisen lelun, joista voittaja jatkaa finaalitapahtumaan Helsinkiin.

  Lue lisää »
 • Väitös: Suomesta puuttuu työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden kokonaishallinta

  15.3.2016 10:20

  Suomalainen työhyvinvointi ja -turvallisuus on vailla kokonaishallintaa. Tapauksia käsitellään yksittäisinä ongelmina ja hajanaisesti. Kokonaishallinnan puute koskee kaikkia toimialoja, ilmenee FT, YTL Juhani Tarkkosen tuoreesta väitöksestä.

  Lue lisää »
 • uutiskuva_Asthildur Jonsdottir Dialog with my foremothers.jpg

  Taide ja kulttuuri kestävän kehityksen kohtaamisessa

  15.3.2016 9:50

  Islantilaisen kuvataiteilija ja taidekasvattaja Ásthildur Jónsdóttirin näyttelyssä Arktikumissa 17.3.–17.4. korostetaan taiteen ja kulttuurin keskeistä asemaa kestävän kehityksen haasteiden kohtaamisessa.

  Lue lisää »
 • Areenoita sosiaalityön ja teknologian vuoropuheluun

  11.3.2016 13:19

  Lapin yliopiston toteuttama eSosiaalityön maisterikoulutus on perustanut blogin, jonka tavoitteena on tukea sosiaalityön ja eri toimijoiden verkostoitumista. Blogi toimii areenana tiedontuotannolle sosiaalityötä ja teknologiaa yhdistävistä aiheista, hyvistä käytännöistä ja tutkimuksista.

  Lue lisää »
 • Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt

  11.3.2016 10:50

  Taiteiden tiedekunnan maaliskuun näyttelyissä pohditaan muiden muassa suomalaisuutta, oikeudenmukaisuutta, maan omistamisen valtasuhteita, maisemaa sekä ääni-ilmaisua.

  Lue lisää »
 • Väitös: Teknologiavälitteisyys haastaa kyläläisten arkea ja maaseutusosiaalityötä

  11.3.2016 9:41

  Yhteiskunnan teknologisoituminen on muuttanut kyläläisten arkea voimakkaasti. HTM, YTM Arja Kilpeläinen tarkastelee tuoreessa väitöstutkimuksessaan teknologiavälitteisyyden merkityksellisyyttä ikääntyvissä sivukylissä ja vaikutuksia maaseutusosiaalityöhön.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopiston opiskelija vaatesuunnittelukilpailun finaalissa

  10.3.2016 11:45

  Lapin yliopiston opiskelija Eeva-Marja Palolan suunnittelema vaatemallisto on valittu Ellen ja Nesteen järjestämän vaatesuunnittelukilpailun finaaliin. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan 20. maaliskuuta asti.

  Lue lisää »
 • Vuoden luontokuvat saapuvat Arktikumiin

  10.3.2016 10:15

  Vuoden Luontokuvat -näyttely avataan Arktikumin tiedekeskuksessa tiistaina 15. maaliskuuta 2016. Suomea kiertävä näyttely on ihasteltavissa Rovaniemellä 17. huhtikuuta saakka.

  Lue lisää »
 • Teema_Jokela_Timo_pieni.jpg

  Teema: Taiteiden tiedekunnan alkusysäyksestä kasvoi paradigman uudistaja

  7.3.2016 13:30

  Lähes 30 vuotta sitten pätevistä kuvaamataidon opettajissa oli Suomessa pulaa. Uutta kuvaamataidon opettajien koulutusohjelman aloittamisesta kiinnostunutta yliopistoa etsittiin Pohjois-Suomen suunnalta. Taideteollinen korkeakoulu oli ensisijaisesti kiinnostunut perustamaan sivuosastonsa Oulun yliopistoon, jossa kuitenkin oltiin hankkeen suhteen passiivisia.

  Lue lisää »
 • UArctic Marathon – maailmanlaajuinen liikuntapäivä

  4.3.2016 9:35

  Arktisen yliopistoverkoston kotipesä, Lapin yliopisto, järjestää Arktisen yliopistoverkoston (UArctic) henkilökunnalle ja opiskelijoille avoimet mestaruuskilpailut juoksussa ja sauvakävelyssä Rovaniemi Marathon -tapahtuman yhteydessä Rovaniemellä lauantaina 2.7.2016.

  Lue lisää »
 • Saamelaisten perinnetietoa kerätään ympäristöpäätöksenteon tueksi

  4.3.2016 9:26

  Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa on käynnistynyt hanke, joka kartoittaa Käsivarren alueen saamelaisten maankäyttöön liittyvää perinnetietoa, jotta se voidaan paremmin huomioida luonnon monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä sekä saamelaisten oikeuksia koskevassa päätöksenteossa. Nesslingin Säätiön tukema hanke keskittyy Käsivarren alueen porosaamelaisten perinnetiedon taltioimiseen yhteistyössä paikallisen Akwé:Kon-ryhmän kanssa.

  Lue lisää »
 • EU:n arktisen politiikan tutkimukseen apurahaa

  3.3.2016 15:40

  Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 16 000 euron apurahan Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Adam Stepienille EU:n arktista politiikkaa tutkivan väitöskirjan viimeistelyyn. Stepien tekee väitöstutkimusta muun muassa siitä, miten Euroopan unioni voisi lisätä ymmärrystään arktisesta alueesta ja sen luovista käytännöistä sekä siten yhtenäistää menettelytapojaan aluelähtöisesti.

  Lue lisää »
 • Vaatetussuunnittelun opiskelijat menestyksekkäästi urheilualan messuilla Müchenissä

  3.3.2016 13:41

  Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun maisteriopiskelijat osallistuivat kutsuttuina yhteen maailman johtavimpiin urheilualan messuihin ISPO Müncheniin 24.–27.1.2016. He onnistuivat herättämään muun muassa urheilujätti Adidaksen kiinnostuksen Masterclass-työpajassa luomillaan villeillä ideoilla.

  Lue lisää »
 • Oikeustieteilijöille näkyvyyttä Euroopassa

  3.3.2016 10:40

  Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan edustajat osallistuivat helmikuussa 2016 Wienin ja Salzburgin yliopiston järjestämään vuosittaiseen oikeusinformatiikan kansainväliseen IRIS-konferenssiin.

  Lue lisää »
 • Monimuotoinen mediakasvatus

  3.3.2016 8:48

  Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) julkaisi helmikuussa 2016 artikkelikokoelman Monimuotoinen mediakasvatus. Julkaisussa on mukana koko joukko Lapin yliopiston mediapedagogiikkakeskuksen tutkijoita.

  Lue lisää »
 • Rehtorin palkinto Nafisa Yeasminille

  2.3.2016 12:30

  Tämän vuoden Rehtorin palkinto on myönnetty Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkija Nafisa Yeasminille hänen työstään maahanmuuton tutkijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Palkinto myönnettiin Yeasminille yliopiston vuosipäiväjuhlassa 2.3.2016.

  Lue lisää »
 • Irja-Kaisa Lakkala vuoden alumniksi

  2.3.2016 12:15

  Lapin yliopiston alumnitoimikunta on valinnut Vuoden alumniksi kasvatustieteen tohtori, rehtori Irja-Kaisa Lakkalan. Lakkala toimii Sodankylässä Aleksanteri Kenan yhtenäiskoulun rehtorina. Valinta julkistettiin Lapin yliopiston vuosipäiväjuhlassa 2.3.2016.

  Lue lisää »
 • Mikko Ojanaho ja Ari Kunnari Vuoden Opettajaksi

  2.3.2016 12:00

  Lapin yliopiston ylioppilaskunta on valinnut Vuoden Opettajaksi Mikko Ojanahon ja Ari Kunnarin. Ylioppilaskunta luonnehtii Ojanahoa ja Kunnaria rohkeiksi opetusmenetelmien kehittäjiksi.

  Lue lisää »
 • Professori Marja Tuomiselle Lapin maanpuolustusyhdistyksen palkinto

  2.3.2016 10:32

  Lapin yliopiston professori Marja Tuominen on palkittu ansioistaan Lapin maanpuolustusyhdistyksen palkinnolla.

  Lue lisää »
 • LähiTapiola lahjoitti 40 000 euroa yliopiston varainhankintaan

  1.3.2016 12:36

  LähiTapiola Lappi on tehnyt 40 000 euron lahjoituksen Lapin yliopiston varainhankintaan. Lahjoituksesta puolet on suunnattu oikeustieteille ja puolet yhteiskuntatieteille.

  Lue lisää »
 • Lapin yliopisto sai laatuleiman: vahvuutena kokeiluja mahdollistava toimintakulttuuri

  1.3.2016 8:52

  Lapin yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toteuttaman laatujärjestelmän auditoinnin ja sille myönnettiin laatuleima, joka on voimassa kuusi vuotta 29.2.2016 alkaen. Yliopiston laatujärjestelmä täyttää korkeakoulujen laadunhallinnan kansalliset kriteerit ja vastaa eurooppalaisia periaatteita ja suosituksia.

  Lue lisää »
 • Mapping the World -näyttely galleria Hämärässä

  29.2.2016 16:32

  Galleria Hämärässä on esillä 2.–10.3.2016 Sebastian Reisin näyttely, joka pohtii erilaisia näkökulmia valokuvien esitykselliseen arvoon. Näyttelyn avajaiset ovat tiistaina 1. maaliskuuta kello 18.

  Lue lisää »
 • Käsityön opetuksessa yhteistyöhön Rantavitikan koulun kanssa

  25.2.2016 15:56

  Lapin yliopisto on aloittanut uudenlaisen yhteistyön Rantavitikan koulun kanssa käsityön opetuksessa. Yhteistyöprojekti toteutetaan pääosin Lapin yliopiston käsityön tiloissa, ja se huipentuu yhteistapahtumaan 3.3.2016 Harjulammen jäällä.

  Lue lisää »
 • Alumni Ville-Petteri Määtälle Kuvajournalismi-palkinto multimedia-sarjassa

  23.2.2016 10:44

  Lapin yliopiston tuore alumni Ville-Petteri Määttä on voittanut opiskeluaikanaan tekemällään dokumentilla Kuvajournalismi 2015 -palkinnon multimedia-sarjassa. Voittajatyöt ovat näytteillä Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä 20.3.2016 asti.

  Lue lisää »
 • Eri alojen opiskelijoille yhteinen työelämävalmiuksia opettava koulutus

  23.2.2016 9:47

  Valmiina työelämään (VALTE) kehittää valtakunnallisen opintokokonaisuuden vahvistamaan opiskelijoiden ymmärrystä erityisesti työhyvinvoinnista. Päätavoite on lisätä opiskelijoiden myönteistä asennoitumista ja vaikutusmahdollisuuksia työhön ja sen kehittämiseen.

  Lue lisää »
 • Väitös: Vuorovaikutuksen vaaliminen ehkäisee nuorten syrjäytymistä

  23.2.2016 9:15

  Nuorten oleileva yhdessäolo ja leikillisyys ehkäisevät syrjäytymistä. Kyse on osallisuuden kehittymisestä, joka parhaimmillaan kantaa hedelmää koko loppuiäksi. Osallisuus yhteisössä merkitsee myös vaikuttamismahdollisuuksia, kuulluksi tulemista ja tasavertaista keskustelukumppanuutta, ilmenee KM Ulla-Maija Louhelan tuoreesta väitöstyöstä.

  Lue lisää »
 • Manu Pajuluoma yliopistojen IT-johtajien verkoston puheenjohtajaksi

  22.2.2016 12:23

  Lapin yliopiston tietohallintojohtaja Manu Pajuluoma on valittu suomalaisten yliopistojen IT-johtajien FUCIO-verkoston uudeksi puheenjohtajaksi. Pajuluoman puheenjohtajakausi alkoi 19.2. ja jatkuu vuoden 2017 loppuun asti.

  Lue lisää »
 • Lapin ja Oulun yliopisto selvittävät kasvatustieteellisen alan yhteistyön kehittämistä

  22.2.2016 10:46

  Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käydyissä keskusteluissa on ollut esillä Oulun ja Lapin yliopiston kasvatustieteellisen alan kehittäminen. Yliopistojen rehtorit ovat antaneet yliopistojensa kasvatustieteiden tiedekuntien dekaaneille tehtäväksi selvittää tiedekuntien yhteistyön syventämistä.

  Lue lisää »
 • Arctic Fashion Show 2016 huipentaa muotoiluviikon karnevaalitanssein

  22.2.2016 8:30

  Arctic Design Weekin kohokohtia koetaan lauantaina 27. helmikuuta, jolloin Lapin yliopiston uudistuneessa F-talossa nähdään taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden toteuttama muotinäytös Arctic Fashion Show. Agoran catwalkilla nähdään kaksi karnevaalihenkistä esitystä, kello 18 ja 20.

  Lue lisää »
 • Yliopiston näyttelyt ja Arctic Design Shop maailman pohjoisimmalla muotoiluviikolla

  19.2.2016 15:39

  Taiteiden tiedekunta tuo osaamistaan laajasti esille näyttelyissä maailman pohjoisimman muotoiluviikon Arctic Design Weekin aikana 22.–28. helmikuuta. Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Lapin yliopiston pääkampuksella ja Arktikumissa on esillä yhteensä kahdeksan näyttelyä, joiden avajaisia vietetään maanantaina 22. helmikuuta kello 16 ja 18. Näyttelyt ovat pääosin avoinna 10. maaliskuuta asti. Lisäksi näyttelyitä on Rovaniemen pääkirjastossa ja Taigakorun myymälässä Rinteenkulman kauppakeskuksessa. Galleria Kilossa Lapin yliopiston pääkampuksella on myös Arctic Design Shop, jossa on myynnissä Lapin yliopiston opiskelijoiden ja yliopistosta valmistuneiden suunnittelijoiden tuotteita 4. maaliskuuta asti.

  Lue lisää »
 • Blogi: Miten tästä eteenpäin

  18.2.2016 11:58

  Lapin yliopiston hallintojohtaja Markus Aarto käsittelee Laajakulma-blogissaan Lapin korkeakoulukonsernin seuraavaa askelta yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyön kehittämisessä.

  Lue lisää »
 • Avoin tutkimusseminaari inhimillisestä turvallisuudesta

  18.2.2016 10:48

  Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa järjestetään torstaina 25. helmikuuta 2016 klo 10 inhimilliseen turvallisuuteen liittyvä tutkimusseminaari Towards Arctic Security: Northern Aspects of Human Security. Puheenvuoroissa tarkastellaan inhimillisen turvallisuuden käsitettä muun muassa ilmastonmuutoksen ja kyberturvallisuuden näkökulmista eri tapausesimerkkejä hyödyntäen.

  Lue lisää »
 • Blogi: Opetus- ja tiedeyhteisöt joukkuepelaajiksi

  17.2.2016 13:50

  Lapin yliopiston harjoittelukoulun rehtori Heikki Ervast pohtii Laajakulma-blogissaan vuoropuhelun merkitystä asiantuntijayhteisössä.

  Lue lisää »
 • Barents Cafe johdattaa saamelaisten perinnetiedon äärelle

  17.2.2016 10:35

  Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä Barents Cafe -tilaisuudessa keskustellaan tiistaina 23. helmikuuta saamelaisten perinnetiedosta. Arktikumin kirjastossa klo 14 alkavassa tilaisuudessa aihetta alustaa Elina Helander-Renvall, joka on saamentutkimuksen ja alkuperäiskansatutkimuksen pioneereja Suomessa ja pohjoismaissa.

  Lue lisää »
 • Väitös: Tie laudaturylioppilaaksi käy voimavarojen hyödyntämisen kautta

  17.2.2016 9:00

  Huippuoppilaat kohtaavat opinnoissaan vaikeuksia siinä missä muutkin. Heidän tapansa voittaa koulunkäyntiin liittyvät vastoinkäymiset kertovat kuitenkin siitä, mikä merkitys voimavarojen ja vahvuuksien hyödyntämisellä on opintomenestykselle, ilmenee KM Mari Salmelan tuoreesta väitöstutkimuksesta.

  Lue lisää »
 • Rovaniemi myy AMK-osakkeet yliopistolle

  16.2.2016 13:15

  Rovaniemen kaupunginvaltuusto on päättänyt myydä omistamansa Lapin ammattikorkeakoulu Oy:n osakkeet Lapin yliopistolle. Lisäksi selvitetään vuoden 2016 aikana osakekaupasta tulevan kauppahinnan rahastointimahdollisuus sekä Lapin yliopiston että Lapin ammattikorkeakoulun opetusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa tukevaan rahastoon.

  Lue lisää »
 • Korkeakoulujen yhdistyminen puhuttaa Euroopassa

  12.2.2016 15:48

  Lapin yliopiston professori Timo Aarrevaara on osallistunut European Journal of Higher Education -lehden tämän vuoden ensimmäisen teemanumeron toimituskuntaan. Lehdessä käsitellään eurooppalaisten korkeakoulujen yhdistymisiä.

  Lue lisää »
 • Nafisa Yeasmin Etnisten suhteiden neuvottelukuntaan

  12.2.2016 14:47

  Valtioneuvosto on asettanut Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) kuudennelle kaudelle vuosiksi 2016–2020. Neuvottelukuntaan nimettiin myös Arktisen keskuksen tutkija Nafisa Yeasmin.

  Lue lisää »
 • JP Ahonen ehdolla Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi

  11.2.2016 15:09

  Lapin yliopiston graafisen suunnittelun alumni JP Ahonen on ehdolla vuoden 2016 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi. JP Ahonen on mukana kisassa albumillaan Villimpi Pohjola.

  Lue lisää »
 • Muotoilualojen opiskelijoiden ja alumnien näyttely

  11.2.2016 10:36

  Arktikumissa on esillä 23.2.–13.3.2016 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan monialaisen opiskelijaryhmän tuottama näyttely. Talviunessa – Winter Dreams on elämyksellinen kertomus pohjoisen juhlista, joissa vallitsee eteerinen ja surrealistinen tunnelma.

  Lue lisää »
 • Blogi: Kenen tulisi maksaa näyttelyyn osallistumisen kustannukset

  11.2.2016 10:24

  Korundissa avautuu 12. helmikuuta 2016 Piirrä nyt! Nykypiirustuksen monet kasvot -näyttely. Kuvataiteilijat Elina Juopperi ja Kalle Lampela pohtivat Taidekammi-blogissaan näyttelyyn osallistumisen ehtoja kuvataiteilijoiden näkökulmasta.

  Lue lisää »
 • Mediapedagogiikkakeskukselle merkittävä rahoitus

  11.2.2016 9:37

  Lapin yliopiston Mediapedagogiikkakeskus on saanut yhteensä 900 000 euron rahoituksen vuosille 2016–2017 sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja kriisiviestinnän kehittämiseen. Tutkimus- ja kehittämistyön tavoitteena on muiden muassa parantaa työ-, asiakas- ja potilasturvallisuutta.

  Lue lisää »
 • Nuoret ja velka -hanke esillä Akatemian sivuilla

  10.2.2016 13:51

  Suomen Akatemian rahoittama ja Lapin yliopiston koordinoima Nuoret ja velka -tutkimushanke on käynnissä 1.9.2013–31.8.2017. Hankkeessa tutkitaan nuorten velkaantumisen syitä ja seurauksia. Hanketta esitellään parhaillaan Suomen Akatemian sivuilla.

  Lue lisää »
 • Lapin korkeakouluista valmistuneet työelämässä

  9.2.2016 11:37

  Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu toteuttivat kyselyn valmistuneiden työtilanteesta ja osaamisen vastaavuudesta työelämän tarpeisiin Lapissa.

  Lue lisää »
 • Alkuperäiskansat politiikan odotushuoneissa

  8.2.2016 14:41

  Lapin yliopisto ja Westminsterin yliopiston demokratian tutkimuksen keskus järjestävät seminaarin poliittisesta vallasta ja alkuperäiskansakysymyksistä Lontoossa 12. helmikuuta 2016. Seminaari on osa Koneen Säätiön rahoittamaa kansainvälistä tutkimushanketta, joka tarkastelee alkuperäiskansoja koskevia oikeudellisia ja institutionaalisia kehityskulkuja osana poliittista vallankäyttöä.

  Lue lisää »
 • Rainion ja Robertsin lyhytelokuva menestyy kansainvälisesti

  8.2.2016 13:27

  Minna Rainion ja Mark Robertsin lyhytelokuva The Factory of the World (2014) on valittu kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaalin Punto de Vistan kilpailusarjaan, Pamplonassa, Espanjassa 8–14 helmikuuta 2016. Festivaalin kilpailusarjoihin valittiin yhteensä 16 elokuvaa 1378:n elokuvan joukosta.

  Lue lisää »
 • sisäänheittokuva_koulu.jpg

  Koulutus ja kasvatus: Puoluepolitiikka toi koulut kyliin

  5.2.2016 13:12

  Koulutuksen politisoituminen kasvatti Suomeen massiivisen koululaitoksen. Nyt systeemiä puretaan määrätietoisesti. Tämä merkitsee paisuneiden hallinnon rakenteiden keventymistä mutta myös sivistyksen ja tasa-arvon tappiota, sanoo syksyllä emeritukseksi siirtynyt kasvatustieteen professori Kyösti Kurtakko.

  Lue lisää »
 • Filosofian Ajatuskoe – Toivo Salosen juhlaseminaari

  5.2.2016 11:27

  Vuodesta 2000 lähtien Lapin yliopistossa filosofian opettajana toimineen Toivo Salosen juhlaseminaarissa lauantaina 13. helmikuuta pohditaan muiden muassa älyllistä leikkiä, leikkivää ihmistä, ihmisenä olemista, moraalin ja tietoisuuden yhteiskunnallisia ehtoja, aistimista, luontoa sekä taiteen alkuperää.

  Lue lisää »
 • Julkaisut: Uutuusteos Lauri Rauhalasta

  5.2.2016 10:23

  Yliopistonlehtori Virpi Tökkärin toimittama teos Lauri Rauhalasta avaa moninaisia näkökulmia Rauhalan elämään ja tuotantoon. Teos havainnollistaa, miten erilaisia ja erilaisissa työtehtävissä työskenteleviä ihmisiä Rauhala inspiroi.

  Lue lisää »
 • Opintotuen ratkaisutoiminta Lapin yliopistossa päättyy 1.1.2017

  4.2.2016 15:15

  Opintotuen ratkaisutoiminta yliopistoissa päättyy kahden seuraavan vuoden aikana. Kela on päättänyt irtisanoa sopimukset, joiden perusteella suurin osa yliopistoista on ratkaissut omien opiskelijoidensa opintotukihakemukset. Viimeistään vuoden 2018 alusta alkaen kaikki opintotukiasiat ratkaistaan Kelassa.

  Lue lisää »
 • Yliopiston alumni Turun Sanomien pilapiirtäjäksi

  4.2.2016 9:25

  Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta valmistunut Jyrki Vainio on valittu Turun Sanomien toiseksi pilapiirtäjäksi eläköityneen Jouko Innasen tilalle. Uusina piirtäjinä Turun Sanomassa aloittavat Jyrki Vainio ja Mika Rantanen.

  Lue lisää »
 • Blogi: Uusia avauksia osaamisen suuntaamiseen

  3.2.2016 12:15

  Stanfordin yliopiston Centre for Design Research -yksikössä vierailevana professorina toimiva taideteollisen muotoilun professori Satu Miettinen pohtii Tiedekirnu-blogissaan osaamisen suuntaamisen toimintamallin kehittämistä.

  Lue lisää »
 • Kandipalautekysely kuuluu valmistumiseen

  3.2.2016 11:25

  Valtakunnallinen kandipalautekysely toteutetaan jatkuvana kyselynä valmistuneille. Tämä tarkoittaa, että kandipalautekysely lähetetään automaattisesti jokaiselle kandidaatille heti valmistumisen jälkeen. Kandipalautekysely on tärkeä osa valmistumista - se on tärkeää yliopistolle ja se on tärkeää tutkinnon suorittaneelle.

  Lue lisää »
 • Arktinen elokuvailta 9.2.: Grönlantilainen elokuva Inuk

  1.2.2016 13:57

  Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Arktisessa elokuvaillassa esitetään tiistaina 9. helmikuuta 2016 klo 18 grönlantilainen elokuva Inuk. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa (Pohjoisranta 4) järjestettävässä näytöksessä on paikalla myös elokuvan tekijöitä.

  Lue lisää »
 • Julkaisut: Tutkielma nykypäivän johtajuudesta

  1.2.2016 12:33

  Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksen Janne Tienari ja Lapin yliopiston Susan Meriläinen ovat toimittaneet Ilkikurisen ja viihdyttävän tutkielman nykypäivän johtajuudesta.

  Lue lisää »
 • Seija Ulkuniemen valokuvia Muurolan kirjastossa

  1.2.2016 9:51

  Kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Seija Ulkuniemen valokuvia on esillä Muurolan kirjastossa helmikuussa 2016. Valokuvanäyttelyn nimi on KUUBALAINEN MARINADI eli reunamerkintöjä totuttelua vaativista asioista.

  Lue lisää »
 • Barents Cafe: Valtion lohiregaali – satoja vuosia jatkunut kiista

  28.1.2016 16:56

  Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä Barents Cafessa 4. helmikuuta 2016 klo 14 Juha Joona alustaa aiheesta Valtion lohiregaali – satoja vuosia jatkunut kiista.

  Lue lisää »
 • Tutkijat hämmensivät ympäristökonfliktisoppaa: syntyi videomateriaalia opetuskäyttöön

  28.1.2016 16:35

  ”YK:n eritysraportoijan mukaan Suomea on pidetty alkuperäiskansojen oikeuksia noudattavana esimerkkimaana. Tällaista mainetta ei tulisi vesittää sillä, että metsähallituslain valmistelun viime vaiheessa tehtiin lakiesitykseen muutoksia konsultoimatta saamelaiskäräjiä ja kolttien kyläkokousta.”

  Lue lisää »
 • Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt

  28.1.2016 15:00

  Lapin yliopiston F-talossa olevissa taiteiden tiedekunnan helmikuun näyttelyissä hahmotetaan todellisuutta valokuvien, runojen, piirustusten ja maalausten kautta.

  Lue lisää »
 • Opetusmenetelmät ja teknologia tutkintojen uudistamisessa

  28.1.2016 12:27

  Suomessa ja USA:ssa käydään parhaillaan keskustelua korkeakoulujen tutkintojen uudistamisesta. Uudistukseen liittyy molemmissa maissa vahvoja odotuksia uusista opetusmenetelmistä ja teknologian mukanaan tuomista mahdollisuuksista.

  Lue lisää »
 • Opettajankoulutusfoorumi uudistamaan opettajien perus- ja täydennyskoulutusta

  27.1.2016 13:16

  Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut laajapohjaisen opettajankoulutusfoorumin uudistamaan opettajien perus- ja täydennyskoulutusta.

  Lue lisää »
 • Pohjoismaiden ja Baltian muotoilukoulutuksen tulevaisuus

  27.1.2016 9:44

  Lapin yliopistolla keskustellaan 24–26 helmikuuta 2016 Pohjoismaiden ja Baltian muotoilukoulutuksen tulevaisuudesta alan oppilaitosten muodostaman verkoston kokouksessa. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta toimii tapaamisen isäntänä.

  Lue lisää »
 • sisäänheittokuva.jpg

  Yhteiskunta: Maahanmuuttokeskustelun tutkija ei yllättynyt vihapuheesta

  26.1.2016 14:54

  Vuosi 2015 jää mieliin aikana, jolloin Eurooppaan suuntautuva pakolaisuus sai uudet mittasuhteet. Samalla näytti vauhdittuvan eurooppalaisten yhteiskuntien polarisaatio. Oikeutta turvapaikan hakemiseen vastustettiin ja kannatettiin kiihkeästi. Varsinkin sosiaalisessa mediassa keskustelu sai myös radikaaleja muotoja, joissa kehotettiin väkivaltaan tai suhtauduttiin siihen hyvin ymmärtäen.

  Lue lisää »
 • Arktikumin valokuvanäyttely vie Barentsin haavoittuvaan luontoon

  26.1.2016 10:24

  Viidentoista valokuvan sarjasta koostuva Barents, luonto ei tunne rajoja -valokuvanäyttely on esillä Rovaniemellä Arktikum tiedekeskuksessa 2.2.–9.3.2016. Suomalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten luontokuvaajien ottamat valokuvat sukeltavat upeisiin luontokohteisiin, jotka ovat muuten vaikeasti tavoitettavissa.

  Lue lisää »
 • Yhteiskuntatieteen opiskelijoita palkittiin

  25.1.2016 12:02

  Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan opiskelijat ovat menestyneet Suomen Strategisen Johtamisen Seuran vuosittain järjestämässä arvostetussa pro gradu -kilpailussa.

  Lue lisää »
 • Henri Hagman voitti Maj Lind -kuvataidekilpailun

  22.1.2016 14:43

  Sibelius-Akatemian järjestämän Taidemaalariliiton jäsenille avoimen Maj Lind - kuvataidekilpailun on voittanut Henri Hagman teoksellaan ”Debussyan Abyss”. Kilpailun voittaja sai 2500 euron palkinnon.

  Lue lisää »
 • Bisnes ja arktinen muotoilu Arctic Design Week -tapahtuman keskiössä

  20.1.2016 17:01

  Maailman pohjoisin muotoiluviikko Arctic Design Week nostaa bisneksen ja muotoilun valokeilaan 22.–28.2.2016 Rovaniemellä. Tapahtuman monipuolinen ohjelma levittäytyy eri puolille kaupunkia tarjoten kattavan katsauksen pohjoista ja Lapin yliopiston muotoiluosaamista. Samanaikaisesti yliopistolla kokoontuu myös kansainvälinen pohjoismaisten muotoilukorkeakoulujen Cirrus-konferenssi.

  Lue lisää »
 • Uusi julkaisu taideperustaisesta tutkimuksesta

  20.1.2016 9:44

  Professorit Timo Jokela ja Glen Coutts ovat toimittaneet uuden englanninkielisen julkaisun taideperustaisesta tutkimuksesta. Teoksessa käsitellään muiden muassa saamelaiskäsityön ja nykytaiteen kohtaamista sekä taidetta ja muotoilua kestävyyden ja kontekstisidonnaisuuden näkökulmista.

  Lue lisää »
 • Tiedekirnu-blogi: Pelottava Predator ja muut julkaisualan kuulumiset

  19.1.2016 16:14

  Tiedekirnu-blogin uusin kirjoitus avaa julkaisufoorumiluokitusten uusimpia päivityksiä sekä keskustelua saalistajalehdistä.

  Lue lisää »
 • Poikkeukselliset sääolosuhteet haastavat poroelinkeinon

  19.1.2016 12:45

  Poikkeuksellisten olosuhteiden yleistyminen voi lisätä poroelinkeinon epävarmuutta ja asettaa poronhoitajien perinteisen tiedon ja kokemuksen koetukselle. Poronhoitoa vaikeissa olosuhteissa voidaan tukea takaamalla riittävästi tilaa laidunkiertoon ja jakamalla poronhoitoalueella tietoa hyvistä käytännöistä.

  Lue lisää »
 • Anneli Pohjola sote-uudistuksen asiantuntijaryhmään

  19.1.2016 10:47

  Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tueksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijaryhmän ajalle 13.1.2016-15.4.2019.

  Lue lisää »
 • DSC_9586pieni.jpg

  Teema: Hyinen tiede - katoavatko rönsyt tutkimuksesta ja opetuksesta?

  15.1.2016 15:11

  Lapin yliopiston tutkimuksen keskeinen painopistealue on arktisuus, johon tietysti liittyy jäisiä mielikuvia. Viileät tuulet puhaltavat pohjoisten alueiden lisäksi myös yliopistomaailmassa. Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton vuotuisessa Communicatio Academica-tiedetapahtumassa keskusteltiin kylmästä kyydistä.

  Lue lisää »
 • Vuoden Professori – professori Eeva Anttila

  15.1.2016 12:15

  Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi 2016 tanssipedagogiikan professori Eeva Anttilan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Eeva Anttila on Pohjoismaiden ainoa tanssipedagogiikan professori.

  Lue lisää »
 • Koulutusta työyhteisösovittelusta

  14.1.2016 11:46

  Lapin yliopistossa on haettavana Itä-Suomen ja Oulun yliopiston kanssa suunniteltu järjestyksessään kolmas Työyhteisösovittelun erityisosaaja -koulutus. Koulutus (30 op) opastaa työyhteisösovittelun käyttöön ja soveltamiseen.

  Lue lisää »
 • Timo Jokelan näyttely esillä Ylläksellä

  13.1.2016 8:49

  Kuvaamataidon professori Timo Jokelan näyttely on esillä Galleria Kellokkaassa Ylläksen luontokeskuksessa 9.1.2016–24.2.2016.

  Lue lisää »
 • Maria Huhmarniemin ja Sofia Waaran installaatioita esillä Jyväskylässä

  12.1.2016 15:24

  Maria Huhmarniemen ja Sofia Waaran taidetta on esillä Ti-la2016 -näyttelyssä Jyväskylässä viikolla 2. Näyttelyyn on kutsuttu kaikkiaan 52 suomalaista nykytaiteilijaa tai taiteilijaryhmää, joiden kunkin teokset ovat esillä tilassa viikon ajan.

  Lue lisää »
 • Valtion lohiregaalilla ei selkeää oikeudellista perustetta

  12.1.2016 15:05

  Jo maakuntalakien aikana kalastuksen katsottiin kuuluvan vesialueen omistajalle ja tämä on pääsääntö myös nykyään. Tästä huolimatta valtion puolesta on lähdetty siitä, että Pohjanlanteen laskevissa suurissa virroissa oikeus lohen ja meritaimenen pyyntiin kuuluu valtiolle myös yksityisellä vesialueella.

  Lue lisää »
 • Professori Kyösti Kurtakon emeritusluento

  12.1.2016 12:38

  Professori Kyösti Kurtakon emeritusluento on perjantaina 15.1.2016 kello 12.00 alkaen Castrén-salissa. Luennon otsikkona on Suomalaisen kansanopetuksen juuret, rönsyt ja paradoksit – huomioita, oivalluksia ja tarinoita työuran varrelta.

  Lue lisää »
 • Uusi Barents Studies on julkaistu verkossa

  12.1.2016 10:30

  Uusin numero Barentsin aluetta ja sen ihmisiä, taloutta ja politiikkaa käsittelevästä Barents Studies: Peoples, Economies and Politics -lehdestä on ilmestynyt. Vuoden 2015 toinen numero on vapaasti saatavissa sähköisenä.

  Lue lisää »
 • Saamelaisten oikeudet puhuttavat seminaarissa Helsingissä 22.1.

  11.1.2016 12:20

  Saamelaisten perus- ja ihmisoikeudet ovat esillä ympäristöpäätöksenteon näkökulmasta Helsingissä Voimatalon Eurooppasalissa perjantaina 22. tammikuuta 2016 klo 12–16.15 järjestettävässä seminaarissa. Samana iltana saa ensi-iltansa dokumenttielokuva Porot kuuluvat tuulelle.

  Lue lisää »
 • Uusi teos ikääntyneiden ihmisten hyvinvoinnista arktisella alueella

  8.1.2016 14:48

  ​Lapin yliopiston tutkijat Päivi Naskali, Marjaana Seppänen ja Shahnaj Begum ovat toimittaneet englanninkielisen teoksen "Ageing, Wellbeing and Climate Change in the Arctic". Routledgen kustantaman teoksen artikkelit luotaavat ikääntymistä ja hyvinvointia arktisen alueen näkökulmasta.

  Lue lisää »
 • Monica Tennberg dosentiksi Tromssan yliopistoon

  8.1.2016 13:10

  Arktisen keskuksen tutkimusprofessori Monica Tennberg on nimitetty aluekehityksen ja pohjoisen sopeutumisen dosentiksi Tromssan yliopistoon 1.1.2016 lähtien. Hän osallistuu kansainvälisen maisteriohjelman ”Governance and Entrepreunership in Northern and Indigenous Areas” (GENI) toteutukseen opettamalla ja ohjaamalla opiskelijoita.

  Lue lisää »
 • Communicatio Academica 2016 – Hyinen tiede

  8.1.2016 9:35

  Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto järjestävät joka toinen vuosi eri yliopistokaupungeissa Communicatio Academica -tapahtumia. Nyt tapahtuma on ensimmäistä kertaa Lapin yliopistolla.

  Lue lisää »
 • Uusia ratkaisumalleja etnisten ryhmien opintielle

  7.1.2016 12:14

  ​Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa ryhdytään tutkimaan etnisiin ryhmiin kuuluvien nuorten siirtymistä yhdeksänneltä ja kymmenenneltä luokalta toisen asteen koulutukseen Lapissa. Selvityshanke tehdään ELY-keskuksen myöntämällä ESR-rahoituksella.

  Lue lisää »
 • Korutaidetta, elämänfilosofioita, metalligrafiikkaa, litografiaa sekä poliittisia utopioita pääkampuksen gallerioissa

  5.1.2016 15:38

  Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Lapin yliopiston pääkampuksella on esillä Inka Maarika Kangasniemen saamelaista korutaidetta, poliittista utopiaa käsittelevän tutkimuksen esittely Kalle Lampelalta, elämänfilosofiaa pohtiva mediakasvatuksen teoskokonaisuus sekä avoimen yliopiston kuvataiteen opiskelijoiden metalligrafiikkaa ja litografiaa. Näyttelyt ovat esillä pääosin 12.–28.1.2016, ja avajaisia vietetään maanantaina 11.1. kello 18.

  Lue lisää »
 • Teema_uytv.png

  Teema: Muuttoliike, maallistuminen ja verkostot Suomen uskonnollisella kentällä

  18.12.2015 12:00

  Lapin yliopiston politiikkatieteilijöiden toimesta alkusysäyksen saanut Uskonnon ja yhteiskunnan tutkimuksen verkosto aloitti toimintansa järjestämällä seminaarin Rovaniemellä. Tilaisuus toi paikalle uskonnontutkijoita Helsingistä ja Turusta.

  Lue lisää »
 • Teema_Polarized_paakuva.jpg

  Teema: Kulttuurihäirintä haastaa tulkitsemaan arkea

  10.12.2015 8:00

  Kolmipäiväinen POLARIZED! Vision -festivaali tarjosi virkistävän kattauksen lyhytelokuvia ja luentoja, joiden kantavana teemana oli pohjoinen kulttuurihäirintä. Toista kertaa järjestetty monipuolinen festivaali innosti nuoria elokuvantekijöitä tekemään improvisoituja lyhytelokuvia ja toi vieraaksi oululaisia muusikoita. Festivaalin tarjonta oli mittava jopa kolmeen päivään jaoteltuna.

  Lue lisää »
 • DSC_9187.jpg

  Kasvo: Bangladeshilaisesta juristista tuli arktinen asiantuntija

  27.11.2015 13:00

  Arktisessa keskuksessa toimivan Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin (PYVI) johtajana aloitti marraskuussa apulaisprofessori Kamrul Hossain. Liki kymmenen vuotta Lapin yliopistossa työskennelleen oikeustieteilijän juuret ovat Bangladeshissa. Arktisen tutkimuksen pariin johdattivat jääkarhut ja Arktisen keskuksen nykyinen johtaja Timo Koivurova.

  Lue lisää »
 • audra sh.jpg

  Theme: The Struggle over the Definition of Sámi: the Mohawk perspective

  30.10.2015 13:47

  The struggle over indigenous identity and status as an indigenous person is a global story, says Associate Professor Audra Simpson from Columbia University. She demands that settler states let indigenous peoples solve the question by themselves.

  Lue lisää »
 • sisäänheittokuva_Paula.jpg

  Teema: Etelä-Aasian heimokansat pakosalla

  21.8.2015 11:50

  Uusliberalismista ammentava talouskasvu ei tasoita globaalin vuorovaikutuksen huonoja puolia, sanoo Lapin yliopistolla keväällä 2015 vieraillut Kalkutan yliopiston professori Paula Banerjee. Etelä-Aasiassa kehitys on tehnyt köyhistä entistä köyhempiä ja ajanut kokonaiset kansat mailtaan. Kehityksen symboleja ovat Banerjeen mukaan jättimäiset patohankkeet, joiden tekoaltaat hukuttavat alleen valtavia alueita.

  Lue lisää »
 • Teema_Kuvataidekasvatus_JaanaErkkila.JPG

  Teema: Taiteellinen ajattelu kuvataideopetuksen keskiöön

  11.6.2015 9:30

  Taiteiden tiedekunnan koulutusohjelmat uudistavat opetussuunnitelmiaan. Kunkin alan omien erityissubstanssien lisäksi muutospohdinnassa mukana on myös tiedekuntaa yhdistävä peruskäsite, nimittäin Taide itse – ja vieläpä suurehkolla alkukirjaimella. Kysytään mitkä ylipäätänsä ovat ne kaunotaiteen (fine art) tradition ja nykytaiteen osa-alueet, joita taideteollisen alan tiedekunta tarvitsee.

  Lue lisää »
 • IMG_3276-2.jpg

  Teema: Jotta koulutie olisi tytölle turvallinen

  3.6.2015 13:44

  On monta maailman nurkkaa, joissa nainen on hädin tuskin laulun arvoinen. Naisia kaupataan, alistetaan, kohdellaan alentuvasti ja raiskataan. Toisinaan he katoavat kaivolta tai koulutieltä – joskus kaupunkien melankolisiin huoneisiin, joskus vaimoiksi tai kotiorjiksi tuntemattomille. Kaikkea tätä vastaan kamppailee feminismi, jonka päämääränä on tasa-arvoisempi ja samalla erilaisuutta kunnioittava maailma.

  Lue lisää »
 • Ailu pikkukuva.jpg

  Teema: Ailu Ailun jäljillä

  22.4.2015 14:30

  1970-luvulla alkaneen saamelaisen kulttuurisen ja poliittisen nousun ytimessä oli alusta saakka taide. Musiikki, kirjallisuus, käsityöt ja kuvataide muodostivat elintilan nousevan kansan itsetunnolle ja vastarinnalle. Kaamasmukan kasvatti, räp-artisti Ailu Valle on uuden saamelaisen taiteen näkyvä hahmo. Monien edeltäjiensä tavoin hän yhdistelee saamelaista perinnettä ja maailmankuvaa kansainvälisiin vaikutteisiin.

  Lue lisää »
 • Kasvo_Kirsti_Lempiainen.jpg

  Kasvo: Akatemian uusi normaali on epävarmuus

  30.3.2015 15:02

  Taloudelliset ja sosiaaliset luokat eivät ole kadonneet maailmasta, sanoo sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Kirsti Lempiäinen. Eriarvoisuus elää rikkaiden ja köyhien, työllisten ja työttömien, miesten ja naisten sekä eliittien ja hallittavien välillä. Akatemian paarioita ovat vastaväitelleet nuoret, joille pätkätyöläisyys ja epävarmuus ovat pakkopullaa.

  Lue lisää »
 • Kasvo_FrancisJoy_pieni.jpg

  Kasvo: Francis Joy, shamanismin tutkija

  19.3.2015 8:30

  Francis Joyn väitöskirja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa on loppusuoralla. Tutkimus koskee Taiteen ja shamanismin suhdetta saamelaiskulttuurissa esihistoriasta 1600- ja 1700-lukujen kautta nyky-yhteiskuntaan.

  Lue lisää »
 • pikkukuva.jpg

  Teema: Hyvinvoinnin puolesta, uusliberalismia vastaan

  13.3.2015 10:25

  Kaikkien pitää nykyisin olla vastuullisia – paitsi hallitusten, jotka sanovat, etteivät voi vaikuttaa tapahtumiin, ja pääoman, joka jättää taakseen savuavia raunioita. Pahan alku ja juuri on uusliberalismissa, sanoo emeritusprofessori John Clarke.

  Lue lisää »
 • netti_pieni.jpg

  Teema: Alkuperäiskansa taipuu, mutta ei taitu

  25.2.2015 14:00

  Alkuperäiskansat ovat sitkeitä ja päättäväisiä, sanoo YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoija Victoria Tauli-Corpuz. Hän näkee tulevaisuudessa oikeudenmukaisemman ja moniarvoisemman maailman.

  Lue lisää »
 • Teema_Sairaala1.jpg

  Teema: Inhimillisesti tehokas sairaala

  20.1.2015 10:00

  Sairaanhoidolta odotetaan alati parempaa kustannustehokkuutta. Samalla sairaaloissa ja terveyskeskuksissa työskentelevien arjessa ovat läsnä paljaimmillaan ihmisen elämän kehykset, elämä ja kuolema. Hallintotieteiden professori Antti Syväjärven johtamassa ohjelmassa tutkitaan, miten sairaala voi olla yhtä aikaa tehokas ja humaani.

  Lue lisää »
 • Teema_Julkaiseminen_pieni.jpg

  Teema: Julkaise tai katoa

  24.10.2014 13:00

  Yliopistojen tutkijoita arvioidaan julkaistujen tieteellisten artikkelien ja kirjojen perusteella. Yksilölle julkaiseminen on kaksiteräinen miekka. Toisaalta kirjoittaminen on monelle intohimo ja vasta julkaistuna teksti puhuu tiedeyhteisölle. Työstä voi kuitenkin tulla myös pakonomaista ja ahdistavaa pisteiden keruuta, jos ja kun tutkijan kelpoisuutta mitataan pääasiassa julkaisujen määrällä. Toinen ongelma on se, että nykyiset mittarit kannustavat julkaisemaan vain korkealle arvioiduissa tiedelehdissä. Niissä julkaistu tieto ei välttämättä tavoita koskaan suurta yleisöä tai poliittisia päättäjiä.

  Lue lisää »
 • Kasvo_ToivoSalonen_pikkukuva.jpg

  Kasvo: Toivo Salonen - Filosofian opinnot hyödyksi kaikissa koulutusohjelmissa

  17.10.2014 12:45

  Lapin ainoa ammattifilosofi Toivo Salonen valmistautuu vuoden kuluttua tapahtuvaan eläkkeelle siirtymiseen. Sitä myötä yliopiston filosofian opettajan viran säilyttäminen sekä kysymys filosofian opintojen laajuudesta tulevat pohdinnan alaisiksi. Arvioidaan, mikä on filosofian sivuaineopintojen merkitys Lapin yliopistossa. Hoitaako kukin tiedekunta mahdollisen filosofian opetuksensa tulevaisuudessa itse? Salosen mielestä olisi parasta, jos joku pitelisi kaikkia lankoja jatkossakin.

  Lue lisää »
 • Teema_N4S_tutkimushankkeen_koordinaattorit_esittäytyvät.jpg

  Teema: N4S –Need for speed

  18.9.2014 9:30

  N4S – Need for Speed –ohjelma työntää Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaa kohti niin sanottujen strategisten huippuosaamisen keskittymien eli SHOKien aikaa. Pienten teknologisten hankkeiden maakunnassa SHOK on avaus kohti laajempaa ja verkostomaisempaa yhteistyötä.

  Lue lisää »
 • Anniina Koivurova_pieni.jpg

  Kasvo: Anniina Koivurova tutkii sotaa ja rauhaa lasten piirustuksissa

  5.9.2014 10:08

  Lasten piirtämät kuvat kertovat sekä tekijöidensä kokemuksista että heitä ympäröivästä maailmasta. Kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Anniina Koivurova on hahmottanut lappilaista todellisuutta sellaisena kuin sen piirsivät lapset pian toisen maailmansodan jälkeen. Papereihin on jäänyt jälkiä sodasta, rauhasta, koulusta ja kasvatuksesta.

  Lue lisää »
 • pieni_230.jpg

  Teema: Tummat pilvet Euroopan taivaalla

  2.9.2014 11:14

  Euroopan valtionpäämiehet puhuvat taas voimasta, heikkoudesta, kansallisesta ylpeydestä ja alueiden luovuttamisesta. Tätä kaikkea kuultiin myös vuonna 1914, ennen ensimmäistä maailmansotaa, jonka alusta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Aikojen ja tapahtumien välillä on yhtäläisyyksiä, jotka ovat saaneet historiantutkijat taas kiinnostumaan ensimmäisestä suursodasta, sanoo brittiläinen historioitsija Timothy Ashplant.

  Lue lisää »
 • heikki_pieni.jpg

  Teema: Missä yliopisto, siellä kehittämistyö

  10.6.2014 16:10

  Tutkijat, opettajat, tiedekuntien hallinto ja opiskelijat tekevät työtään usein autuaan tietämättöminä yliopistojen ylätason prosesseista. Koulutuskentän muutos ja tiedepolitiikan turbulenssi takaavat kuitenkin sen, että kulisseissa tapahtuu jatkuvasti. Lapin yliopistossa tehdään parhaillaan töitä muun muassa laatujärjestelmän, työajan suunnittelun ja brändäyksen parissa. Mitä nämä hankkeet merkitsevät käytännön tutkimus- ja opetustyötä tekevälle sekä opintojaan suorittavalle?

  Lue lisää »
 • SatuMiettinenSisäänheitto.jpg

  Kasvo: Professori Satu Miettinen tarttuu muotoilun keinon unelmiin ja yhteiskunnallisiin haasteisiin

  4.6.2014 13:00

  Nopeasti ajateltuna Suomen ja erityisesti Rovaniemen rooli namibialaisten ja Etelä-Afrikkalaisten nuorten maailmassa vaikuttaa pieneltä. Heidän maailmansa tuntuu olevan kaukana omastamme ja erityisen kaukana palvelumuotoilun keskeisistä teemoista. Lapin yliopiston palvelumuotoilun professori Satu Miettinen on mukana My Dream World - unelmia muotoilemassa -projektissa. My Dream World -projekti yhdistää hyvin erityisellä tavalla näiden nuorten ajatukset ja unelmat sekä heidän maailmansa yhteiskunnalliset haasteet palvelumuotoiluosaamisen kanssa.

  Lue lisää »
 • Kasvo_Valkonen_Sanna_kuva.jpg

  Kasvo: Apulaisprofessori Sanna Valkonen saamelaistaa tietoa

  21.5.2014 13:30

  Lapin yliopiston saamentutkimuksen tuore apulaisprofessori Sanna Valkonen korostaa saamelaisten oikeutta tuottaa tietoa omasta kulttuuristaan. Valkosen mukaan saamelaisuus ja saamentutkimus eivät kuitenkaan ole muusta maailmasta irrallisia saarekkeita. Apulaisprofessorin tutkimuksessa ovat läsnä etnisyyden, sukupuolen ja kuulumisen laajat kysymykset.

  Lue lisää »
 • Miettinen_Satu_sisaanheittokuvajpg.jpg

  Teema: Globaalisti sovellettavaa osaamista arktisesta oppimisympäristöstä

  7.5.2014 9:00

  Lapin yliopiston tutkimusstrategiaa arvioinut kansainvälinen arviointiryhmä pitää onnistuneena valintana yliopiston tutkimuksen linjaamista pohjoisen puolesta – maailmaa varten -profiilin alle. Taiteiden tiedekunnan kannalta tämä tarkoittaa yhteistyön vahvistamista arktisen tutkimuksen ja erityisesti Arktisen keskuksen kanssa.

  Lue lisää »
 • Sisäänheittokuva.jpg

  Teema: Kolmen Rotkon paradoksi

  30.4.2014 11:05

  Kolmen Rotkon pato katkaisee maailman kolmanneksi pisimmän joen, Jangtsen juoksun Sandoupingissa, keskisessä Kiinassa. Maailman suurin vesivoimalaitos on ällistyttävä aikaansaannos joka suhteessa. Kannattajilleen Kolmen Rotkon pato merkitsee valtavaa uusiutuvan ja vähäpäästöisen energian lähdettä. Kriitikoiden mukaan jättivoimala on tullut liian kalliiksi sekä inhimillisillä että luonnon monimuotoisuuden mittareilla, eivätkä sen haitat ja hyödyt jakaudu tasaisesti.

  Lue lisää »
 • Teema_Soma_sisaanheittokuva.JPG

  Teema: Kuvataidekasvatuksesta kehittynyt soveltavan taiteen maisteriohjelma

  23.4.2014 8:00

  Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa toteutettiin Soveltavan kuvataiteen maisteriohjelma vuosina 2010 – 2014. Kuvataidekasvatuksen professori Timo Jokelan mukaan maisteriohjelma pyrki tuottamaan laaja-alaisesti yhteiskuntaan suuntautuneita kuvataitelijoita. Tämä tarkoittaa toimimista visuaalisina suunnittelijoina, konsultteina ja projektipäällikköinä, elämys- ja kulttuuriympäristöjen ja niihin liittyvien taidelähtöisten palvelujen kehittäjinä, sosiaalialan toimijoina sekä erilaisten tapahtumien järjestämistehtävissä.

  Lue lisää »
 • Kasvo_Glen_Coutts_sisaanheittokuva.jpg

  Kasvo: Glen Coutts yliopistollisen yhteisötaiteemme suurlähettiläs

  15.4.2014 13:00

  Glen Coutts on tuttu nimi mutta harvoin nähty kasvo. Hän on toiminut jo vuosituhannen vaihteesta lähtien linkkinä Lapin yliopiston ja skotlantilaisen Strathclyden yliopiston välillä. Vuodesta 2010 Couttsilla on ollut osa-aikainen professuuri Taiteiden tiedekunnassa. Hän on toiminut Pohjoisen kulttuuri-instituutti–hankkeessa ja Soveltavan kuvataiteen maisteriohjelmassa (Soma).

  Lue lisää »
 • Teema_palvelumuotoilu_pieni.jpg

  Teema: Palvelumuotoilu kehittyy ryhmässä

  27.3.2014 12:00

  Teollisen muotoilun koulutusohjelma on ollut tähän asti itsenäisten tutkijoiden ja erillisten tutkimusaiheiden koti. Nyt palvelumuotoiluteeman ympärille on rakennettu tiimi, joka tunnistaa yhteiset tavoitteet ja vannoo yhteistyön vahvuuden nimeen.

  Lue lisää »
 • kala.jpg

  Teema: Sivistyksen kehtoa keinuttamassa

  26.3.2014 14:03

  Agon-lehti on Pohjoinen filosofiyhdistys AGONin kustantama julkaisu, joka perustettiin vuonna 2002 ajamaan filosofian ja vapaan sivistystyön asiaa. Koneen Säätiön myöntämän apurahan turvin lehti muuttuu nyt vertaisarvioiduksi ja kiipeää samalla tieteellisiä tikkaita kohti Julkaisufoorumin ykköstasoa. Luokitus nostaa Agonin akateemista statusta, mutta muutokseen liittyy myös epäluuloja. Katkaiseeko tieteellinen pistelasku vapaan ajatuksen siivet?

  Lue lisää »
 • eskola antti pieni-1.jpg

  Kasvo: Antti Eskola uskoo Jumalaan, sosiologiaan ja vasemmistoon

  21.3.2014 14:02

  Antti Eskola on Suomen tunnetuin sosiologi, jonka pitkään elämään mahtuu monenlaista. Hän on sosiaalipsykologian ja tutkimusmenetelmien uranuurtaja, vasemmistoradikaali, esseisti, väsymätön arvokeskustelija ja syvällinen uskonnon ajattelija. Eskola on myös loputtoman tuottelias kirjoittaja, jonka kynästä on viidentoista eläkevuoden aikana syntynyt kahdeksan kirjaa. Emeritus puhuu sosiologian innostavuudesta sosiologipäivillä Lapin yliopistolla.

  Lue lisää »
 • DSC_3617-2.jpg

  Teema: Petsamon unohdetut evakot

  28.2.2014 15:20

  Monien toiveiden ja kulttuurien Petsamo liitettiin itsenäiseen Suomeen Tarton rauhassa vuonna 1920. Vastasyntynyt valtio sai kansalaisikseen kolttia, poro- ja merisaamelaisia, venäläisiä, karjalaisia ja syrjäänejä. Jo kahtakymmentä vuotta myöhemmin alkoivat suuret sodat ja katkera evakkotaival, joka vei petsamolaiset isiensä mailta. Moni päätyi Peräpohjolaan, Tervolan Varejoelle. Heidän vaiheitaan tutkitaan Lapin yliopiston Feeniks-hankkeessa.

  Lue lisää »
 • Teltta_pieni.jpg

  Teema: Unta kadettien kainalossa

  12.2.2014 10:58

  Johtamisen tutkijat Anu Valtonen ja Susan Meriläinen ovat Vuosangan ampumaleirin vakionukkujia. Professorit ovat laskeutuneet levolle kadettien viereen jo kolmena talvena. Puolijoukkuetelttaan on vienyt Lapin yliopiston New Sleep Order-hanke, jossa tutkitaan unen ja nukkumisen kulttuurisia merkityksiä organisaatioiden, kulutuskulttuurin ja matkailun konteksteissa.

  Lue lisää »
 • Asko_Suikkanen_kasvo_pieni.jpg

  Kasvo: Asko Suikkanen luottaa hyvinvointivaltion tulevaisuuteen

  30.1.2014 13:45

  Lapin yliopiston sosiologian emeritusprofessori Asko Suikkanen kuuluu professoripolveen, joka katsoi velvollisuudekseen ottaa avoimesti kantaa suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen. Pitkän työuransa aikana Suikkasesta on tullut suomalaisen ja lappilaisen yhteiskunnan omatunto, joka haastaa sekä poliitikot että vallitsevaa kehitystä myötäilevät tutkijat.

  Lue lisää »
 • Hannes Peltonen

  Kasvo: Hannes Peltonen tutki, miksi kansanmurhaan ei puututtu

  29.1.2014 13:36

  Tiede on joskus paikallista ja lähes aina universaalia, yleistä. Tutkijat sekä jäsentävät aiheitaan kansainvälisen tieteen kehyksessä että liikkuvat itse konkreettisesti maailmalla. Turkulaislähtöinen Hannes Peltonen on akatemian mallikasvatti. Kansainvälisen politiikan tutkijan tie on käynyt Englannin, Saksan, Walesin, Italian ja Etelä-Korean kautta Lapin yliopistoon.

  Lue lisää »