LAPIN YLIOPISTON YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNNAN OPETUSPORTFOLIOTA KOSKEVAT OHJEET

Opetusportfolio on julkinen kuvaus opetustyöstä, sen laadusta ja ansioista. Näyteportfoliossa esitettävät tiedot tulee pystyä dokumentoimaan ja todistamaan tarvittaessa oikeiksi liitteissä.

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan opetusportfolion laajuus on enintään 5 sivua. Opetusportfolion voi laatia seuraavaan ryhmittelyn ja sisältökuvauksen avulla.

Opetusfilosofia

Mikä on minun näkemykseni hyvästä opettamisesta ja oppimisesta? Miten opetusfilosofiani näkyy käytännön opetustilanteessa? Mihin tavoitteisiin pyrin opetuksellani? Millainen on opiskelijan rooli tiedeyhteisössä?

Opetushistoria/opetuskokemus

Miten ja miksi minusta tuli opettaja? Missä ja milloin olen opettanut? Kenelle? Kokemukseni opinto-ohjauksesta, opinnäytteiden ohjauksesta, tutoroinnista jne.? Miten olen kehittynyt nykyisen kaltaiseksi opettajaksi? Miksi tällä hetkellä opetan niin kuin opetan? Onko opetustaipaleeltani tallella mitään dokumentteja? Aiemmat opetusnäytteet ja julkiset tunnustukset.

Korkeakoulupedagoginen aktiivisuus

Millaista pedagogista koulutusta minulla on? Millaisia julkaisuja, artikkeleita, esitelmiä olen kirjoittanut opetuksesta? Entä osallistumiseni laitoksen, tiedekunnan tai koko yliopiston opetuksen suunnitteluun ja arviointiin? Panokseni kansainvälistymiseen?

Tuotettu oppimateriaali

Millaista oppimateriaalia, oppikirjoja, monisteita, tehtäviä, itseohjautuvaa materiaali, videoita, tietokoneohjelmia tms. olen tuottanut oman opetukseni tueksi? Miten ne ovat toimineet? Kuvaile uusinta materiaalia.

Opetuksen kehittäminen

Miten opetukseni on kehittynyt ajoista, jolloin aloitin opetustyön? Millaisia kokeiluja/projekteja minulla on ollut opetuksessani? Millaisia tenttejä käytän? Miten ne ovat onnistuneet? Millaista palautetta olen saanut? Mitä niistä olen oppinut? Yhteistyö opiskelijoiden/kollegoiden kanssa? Kokeilujen raportointi? Miten tulisit kyseisessä virassa kehittämään opetuksellisesti viran opetusalaa?

Palaute opiskelijoilta ja kollegoilta

Minkälaista palautetta olen kerännyt/saanut? Kuinka usein ja millä menetelmillä olen kerännyt palautteen? Mitä palaute kertoo opetuksestani? Löytyykö palautteesta tietoa opetussuunnitelman tai koko laitoksen kehittämiseen? Miten olen hyödyntänyt saamaani palautetta oman opetuksen suunnittelussa ja kehittämisessä? Olenko itse antanut palautetta opiskelijoilleni ja kollegoilleni?

Itsearvio omasta opetuksesta

Mitkä ovat vahvuuteni ja heikkouteni opettajana? Mihin suuntaan minun tulisi kehittää omaa opetustani.

Muu opetustyöhön liittyvä toiminta

Mitkä ovat erityispiirteeni/vahvuuteni opettajana?