Kasvo

Kasvo_Gosia_paakuva.jpg

Kasvo: Sattuma toi puolalaisen politiikkatieteilijän Lappiin arktisten asioiden äärelle

Sattumusten sarja toi Malgorzata ”Gosia” Smieszekin töihin Rovaniemelle, Lapin yliopiston Arktiseen keskukseen toukokuussa 2013. Sosiaalisilla verkostoilla, joita hän on onnistunut rakentamaan vuosien varrella, ovat poikineet useita mielenkiintoisia työtehtäviä, ja verkostoilla on ollut osansa myös siihen, että hän on päätynyt tutkimaan arktista päätöksentekoa Lapin yliopistoon.

Kasvo_michaeljacobs sisäänheitto.JPG

Kasvo: Michael Marnin Jacobs ja valokuvan mennyt nykyhetki

Yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Michael Marnin Jacobs (s.1958) on opettanut Lapin yliopistossa valokuvausta päätoimisesti jo 23 vuotta. Tuona aikana hänen oman taiteensa lähestymistapa on muotoutunut historiaan ja valokuvauksen filosofiseen olemukseen pohjautuvaksi. Hänen mukaansa perinteinen manipuloimaton valokuva on taiteen väline, joka väistämättä pelaa erikoista peliään ajan kanssa.

sisäänheittokuva_koulu.jpg

Koulutus ja kasvatus: Puoluepolitiikka toi koulut kyliin

Koulutuksen politisoituminen kasvatti Suomeen massiivisen koululaitoksen. Nyt systeemiä puretaan määrätietoisesti. Tämä merkitsee paisuneiden hallinnon rakenteiden keventymistä mutta myös sivistyksen ja tasa-arvon tappiota, sanoo syksyllä emeritukseksi siirtynyt kasvatustieteen professori Kyösti Kurtakko.

Kasvo: Bangladeshilaisesta juristista tuli arktinen asiantuntija

Arktisessa keskuksessa toimivan Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin (PYVI) johtajana aloitti marraskuussa apulaisprofessori Kamrul Hossain. Liki kymmenen vuotta Lapin yliopistossa työskennelleen oikeustieteilijän juuret ovat Bangladeshissa. Arktisen tutkimuksen pariin johdattivat jääkarhut ja Arktisen keskuksen nykyinen johtaja Timo Koivurova.

Kasvo_Kirsti_Lempiainen.jpg

Kasvo: Akatemian uusi normaali on epävarmuus

Taloudelliset ja sosiaaliset luokat eivät ole kadonneet maailmasta, sanoo sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Kirsti Lempiäinen. Eriarvoisuus elää rikkaiden ja köyhien, työllisten ja työttömien, miesten ja naisten sekä eliittien ja hallittavien välillä. Akatemian paarioita ovat vastaväitelleet nuoret, joille pätkätyöläisyys ja epävarmuus ovat pakkopullaa.

Kasvo_FrancisJoy_pieni.jpg
Kuva: Henri Hagman

Kasvo: Francis Joy, shamanismin tutkija

Francis Joyn väitöskirja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa on loppusuoralla. Tutkimus koskee Taiteen ja shamanismin suhdetta saamelaiskulttuurissa esihistoriasta 1600- ja 1700-lukujen kautta nyky-yhteiskuntaan.

Kasvo_GunslayNicolas2.jpg
Kuva: Veli Kouri

Kasvo: Nicolas Gunslay - Vuoropuhelua yleisön kanssa

Arktikumin näyttelyiden päätuottaja Nicolas Gunslay haluaa rakentaa siltoja tutkijoiden ja yleisön välille.

Kasvo_Laukkanen_sisäänheittokuva.jpg
Kuva: Veli Kouri

Kasvo: Marjo Laukkanen – tiedeviestintä tuo tutkimusta lähemmäs ihmistä

Marjo Laukkasen nimi vilahtelee tuon tuosta Lapin yliopiston Kide-lehden toimittajana ja teeman kokoajana. Mutta kuka onkaan nainen taitavien tekstien takana? Otimme siitä selvää.

Kasvo_ToivoSalonen_pikkukuva.jpg
Kuva: Aino Suonio

Kasvo: Toivo Salonen - Filosofian opinnot hyödyksi kaikissa koulutusohjelmissa

Lapin ainoa ammattifilosofi Toivo Salonen valmistautuu vuoden kuluttua tapahtuvaan eläkkeelle siirtymiseen. Sitä myötä yliopiston filosofian opettajan viran säilyttäminen sekä kysymys filosofian opintojen laajuudesta tulevat pohdinnan alaisiksi. Arvioidaan, mikä on filosofian sivuaineopintojen merkitys Lapin yliopistossa. Hoitaako kukin tiedekunta mahdollisen filosofian opetuksensa tulevaisuudessa itse? Salosen mielestä olisi parasta, jos joku pitelisi kaikkia lankoja jatkossakin.

Anniina Koivurova_pieni.jpg

Kasvo: Anniina Koivurova tutkii sotaa ja rauhaa lasten piirustuksissa

Lasten piirtämät kuvat kertovat sekä tekijöidensä kokemuksista että heitä ympäröivästä maailmasta. Kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Anniina Koivurova on hahmottanut lappilaista todellisuutta sellaisena kuin sen piirsivät lapset pian toisen maailmansodan jälkeen. Papereihin on jäänyt jälkiä sodasta, rauhasta, koulusta ja kasvatuksesta.

Edellinen 1 2Seuraava