yliopistorahasto_agora.jpg

Miksi lahjoittaa?

Lapin yliopiston johtoajatuksena on vuosien ajan ollut toimia pohjoisen puolesta ja maailmaa varten. Tavoitteenamme on vuonna 2025 olla kansainvälinen selkeästi profiloitunut tiede- ja taideyliopisto, jonka erityisosaamista ovat etenkin kansainvälisesti korkeatasoinen arktinen ja pohjoinen tutkimus sekä matkailun tutkimus.

Lahjoitukset mahdollistavat osaltaan yliopiston kilpailukyvyn ja jatkuvan kehittymisen. Korkeatasoinen tutkimus ja laadukas yliopisto-opetus tukevat vahvasti myös alueen elinkeinoelämää ja pohjoisessa elämisen edellytyksiä.

Vuoden 2010 alussa Lapin yliopisto muuttui yliopistolain muutoksen yhteydessä julkisoikeudelliseksi laitokseksi, jolloin muuttui myös yliopiston taloudellinen asema: aiemmin valtion tilivirastona toiminut yliopisto on nyt taloudellisesti itsenäinen.

Valtio vastaa edelleen perusrahoituksesta, mutta valtion rahoitus ei yksistään mahdollista opetuksen kehittämistä ja laaja-alaista tutkimusta ja taiteellista toimintaa. Valtio myös edellyttää, että yliopisto hankkii aktiivisesti rahoitusta ja kannustaa ns. vastinrahalla yliopistoa keräämään lahjoituksia. Valtio sijoittaa vastaavasti kolminkertaisen summan yliopiston pääomaan.

Yliopiston peruspääomaan kertyvien lahjoitusten tuotolla voimme vahvistaa tutkimusta ja koulutusta sekä siten pitää osaltaan yllä Lapin vetovoimaa, kehittymistä ja kansainvälisyyttä.

Lapin yliopistolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa nro POL-2014-16348. Lupa on voimassa 1.1.2015–30.6.2017 koko Suomen alueella lukuun ottamatta Ahvenanmaata.