Uutiset 2016
Lappi- ja Kainuu -seurat tutustuivat yliopistoon (24.9.2016)

Lappi- ja Kainuu -seurojen edustajat vierailivat Lapin yliopistolla 23.9.2016. Vieraille esiteltiin Lapin korkeakouluja sekä avattiin matkailukoulutuksen näkymiä sekä paikallis- ja aluehallinnossa tapahtuvia muutoksia.

Lapin ammattikorkeakoulu Oy:n osakejärjestelyn osapuolet allekirjoittivat esisopimuksen (22.9.2016)

Lapin yliopisto, Rovaniemen kaupunki, Kemin kaupunki, Tornion kaupunki sekä Kemi-Torniolaakson koulutuskuntayhtymä Lappia ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä allekirjoittivat 22.9.2016 Lapin ammattikorkeakoulu Oy:n osakejärjestelyä koskevan esisopimuksen.

Taiteiden tiedekunta esittelee tutkimusprojektejaan (22.9.2016)

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta kutsuu Sinut tutustumaan perjantaina 30.9.2016 kello 17–22 tutkimusprojekteihinsa, jotka yhdistävät taiteen ja muotoilun muihin tutkimusaloihin ja yritysten toimintaan. Samalla voit tutustua projektien tekijöihin ja kumppaneihin.

Rajat ylittävät koulutus- ja työmarkkinat esillä Rovaniemellä (22.9.2016)

Rovaniemellä järjestetään tiistaina 4.10.2016 keskustelutilaisuus rajat ylittävistä työmarkkinoista ja koulutuksesta. Tilaisuudessa keskitytään erityisesti Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisimpiin osiin ja Euroopan arktisen alueen näkymiin.

Julkaisu: Koulutusideologiat ja marginaaliset oppilasryhmät – koulutushistorian näkökulmia vähemmistöjen kohtaamiseen (21.9.2016)

Jukka Nyyssönen, Merja Paksuniemi ja Pigga Keskitalo ovat toimittaneet Ennen ja nyt – Historian tietosanomat -lehden teemanumeron, joka nostaa esille marginaaliryhmien kokemushistoriaa koululaitoksesta.

Teollisen muotoilun opiskelijat palkittiin Saksassa (20.9.2016)

Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelijoiden Paula Roinesalon, Lasse Virtasen ja Tuomas Lappalaisen Solar Shirt -työ on saavuttanut International Symposium of Wearable Computers (ISWC) 2016 Design Exhibition -näyttelyssä Heidelbergissä, Saksassa estetiikkakategorian voiton. ISWC on alan johtava konferenssi maailmassa.

Julkaisu: Vuorovaikutus on tutkijoiden keskeinen ammattitaito (20.9.2016)

Professori Timo Aarrevaara ja tutkija Kirsi Pulkkinen ovat julkaisseet raportin, jossa tarkastellaan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamien hankkeiden vuorovaikutusta.

Tuudo-mobiilisovellus käyttöön Lapin yliopiston opiskelijoille (19.9.2016)

Uusi ilmainen mobiilisovellus Tuudo on otettu käyttöön opiskelijoille. Tuudo on monipuolinen mobiilipalvelu, joka helpottaa opiskelijan arkea, opintojen suunnittelua ja seurantaa sekä tehostaa ajanhallintaa.

Arktiseen yliopistoon uusia jäseniä ja temaattisia verkostoa (17.9.2016)

Arktisen yliopiston johtajan Lars Kullerudin mukaan torstaina 15.9.2016 Pietarissa päättynyt Arktisen yliopiston kongressi edisti merkittävästi arktisen alueen korkeakoulutus- ja tutkimusyhteistyötä.

Oikeustieteelliselle alalle sähköinen yhteisvalinta (16.9.2016)

Oikeustieteellisen alan dekaanikokous on päättänyt Rovaniemellä 16.9.2016, että oikeustieteelliset yksiköt siirtyvät valtakunnalliseen yhteisvalintaan vuonna 2018.

Yliopistolain vaikutuksista tehtiin arviointi (15.9.2016)

Vuonna 2010 voimaan tulleen yliopistolain vaikutuksia on arvioitu. Yliopistojen johtamisessa on käynnistynyt merkittävä rakenne- ja kulttuurimuutos. Yliopistojen taloudellinen ja hallinnollinen autonomia on vahvistunut, mutta uudistuksen mahdollisuuksia ei ole vielä täysimääräisesti hyödynnetty. Autonomia on kasvattanut jossain määrin yliopistojen taloudellista liikkumatilaa. Yliopistot ovat myös tehostaneet toimintansa seurantaa ja talouskontrollia. Itsenäinen henkilöstöpolitiikka on mahdollistanut joustavamman ja strategisemman henkilöstöresurssien suunnittelun.

Tekesin rahoitusta oikeustieteiden tiedekunnalle (14.9.2016)

Future Regulation of Industrial Internet (FRII) -hanke on saanut Tekes-rahoituksen kahdeksi vuodeksi. FRII tutkii tulevaisuuden teollisen internetin oikeudellisia ja liiketoiminnallisia kysymyksiä.

Uusi taukoverryttelyn malli istumisen jäykistämille matkaajille (14.9.2016)

Lapin yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu ovat kehittäneet taukoverryttelyn hahmomallin, joka havainnollistaa, kuinka istumisen jäykistämät matkaajat voisivat verrytellä, venytellä ja virkistäytyä. Mallin on rakentanut kuopiolainen Fantasia Works Oy. Malli esitellään St 1 Tervola Peura huoltoasemalla torstaina 22.9.2016 klo 12.00.

Arktisen yliopiston kongressi koolla Pietarissa (13.9.2016)

Historiansa laajin Arktisen yliopistoverkoston kongressi on koolla 12–16 syyskuuta Pietarin valtionyliopistossa. Tapaamiseen osallistuu yli viisisataa henkilöä eri puolilta maailmaa.

Arktiset maahanmuuttajat ry:lle Rovaniemen kulttuuritekopalkinto (13.9.2016)

Rovaniemen vapaa-ajan lautakunta on myöntänyt Rovaniemen kulttuuritekopalkinnon kolme vuotta sitten perustetulle Arktiset maahanmuuttajat ry:lle. Palkinnon perusteluiden mukaan yhdistys tekee arvokasta työtä monikulttuurisuuden, moninaisuuden, suvaitsevaisuuden ja kotoutumisen alueilla.

Tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelman 20-vuotisjuhlanäyttely esillä taiteiden tiedekunnan gallerioissa Arktikumissa (12.9.2016)

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelma juhlii lukuvuoden 2016–2017 aikana 20-vuotista taivaltaan näyttelyiden, seminaarien ja tapahtumien muodossa. Juhlavuoteen johdattava Teva 20 vuotta juhlanäyttely on katettu esille Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioihin 15.9.–30.10.2016. Tervetuloa tutustumaan!

Lapin AMK voitti perinteisen kirkkovenesoutukilpailun (9.9.2016)

Kirkkovenesoudussa kisattiin viidettätoista kertaa ja tällä kertaa voiton nappasi Lapin AMK. Aiempina vuosina Lapin ammattikorkeakoulu on ollut tuttu näky kiertopalkinnon saajana. Lapin yliopisto voitti kirkkovenesoutukilpailun viime vuonna.

Konferenssi oppilaiden erilaisuudesta koulujen pääomana (9.9.2016)

Lapin yliopistolla järjestetään tiistaina 20. syyskuuta eurooppalainen konferenssi, jossa käsitellään inklusiivisuutta eli kaikille yhteistä koulua edistäviä käytänteitä ja toimintakulttuuria.

Maisteripaja avaa maisterivaiheen opintoja (9.9.2016)

Yleisradion toimittaja Aapo Parviainen luonnehti muutamana vuosi sitten tekemätöntä graduaan kieron tympeäksi huonommuuden painoksi. Valmistuttuaan ja kokemuksestaan voimaantuneena Parviainen tulee yliopiston maisteripajaan 28.9.2016 kertomaan, miten suoriutua gradusta.

Tule paikalliseksi ystäväksi kansainväliselle opiskelijalle (9.9.2016)

Ystävätoiminta tarvitsee uusia paikallisia ystäviä kansainvälisille opiskelijoille. Voit ilmoittautua mukaan syksyn 2016 ystävätoimintaan Rovaniemellä 13.9. asti.

Jopa viidennes opintonsa aloittavista kansainvälisiä opiskelijoita (9.9.2016)

Lapin yliopistoon ja Lapin ammattikorkeakouluun saapuu tänä syksynä yli 420 kansainvälistä opiskelijaa yli 40 eri maasta. Heidän osuutensa on jopa viidennes kaikista syksyllä aloittavista opiskelijoista.

Pääkampuksen gallerioissa esillä valokuvia, taidegrafiikkaa sekä havainnollistavia esimerkkejä taiteellisesta tutkimuksesta (9.9.2016)

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa on syyskuun ajan esillä Antti Raatikaisen valokuvataidetta ihmiskehon muodoista, Saara Lintusen Kemijoesta kertovaa taidegrafiikkaa, Maarit Lammelan ja Marjukka Laineen valokuvia kaupunkinäkymistä sekä Jaana Erkkilän taiteellista tutkimusta havainnollistava näyttely. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 12.9. klo 18. Lisäksi Seinä-gallerian tiloissa on nähtävillä muotoilualojen ensimmäisen vuoden opiskelijoiden orientaatio muotoiluun -kurssin lopputöitä. Näyttelyt ovat esillä 30.9. asti. Tervetuloa tutustumaan!

Rehtorin aamukahvit syksyllä 2016 (9.9.2016)

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan aamukahvitilaisuudet syksyllä 2016 järjestetään tiistaina 20. syyskuuta, maanantaina 24. lokakuuta ja tiistaina 20. joulukuuta. Tilaisuudet alkavat aamulla kello 8.30.

Väitös: Jäsenmaiden ministerit haluavat sitoutua EU:n opettajankoulutusstrategiaan (9.9.2016)

Kasvatustieteen maisteri Hannu Takkula tarkastelee väitöstutkimuksessaan Euroopan unionin komission opettajankoulutusstrategian sekä eurooppalaisen opettajankoulutuksen nykytilaa ja tulevaisuutta Euroopan unionin keskeisten päätöksentekijöiden näkemysten valossa.

Lappi, Oulu, Luulaja ja Tromssa uuteen yliopistoyhteistyöhön (8.9.2016)

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoiset yliopistot ovat allekirjoittaneet sopimuksen ja julistuksen keskinäisen yhteistyön syventämisestä. Mukana ovat Lapin yliopisto, Oulun yliopisto, Luulajan teknillinen yliopisto ja Tromssassa päämajaansa pitävä Norjan arktinen yliopisto.

Korkeakouluille 25 miljoonaa koulutuksen kehittämishankkeisiin (8.9.2016)

Hallitus päätti budjettiriihessä 40 miljoonan euron panostuksesta korkeakoulutuksen kehittämiseen ja nuorten tutkijoiden tieteen tekemisen edistämiseen vuonna 2017. Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi 25 miljoonan euron avustushaun korkeakouluille tänään. Määrärahalla vahvistetaan digitaalisia oppimisympäristöjä ja parannetaan ympärivuotisen opiskelun edellytyksiä.

F-siiven käyttäjäkokoukset jatkuvat (6.9.2016)

Kaikille F-siiven käyttäjille, henkilökunnalle ja opiskelijoille, tarkoitetut käyttäjäkokoukset alkavat syksyn 2016 osalta tiistaina 13.9.2016 kello 14.00 Mauri-salissa.

Opiskelijatulostuspalvelut uudistuu! (6.9.2016)

Opiskelijoiden tulostuspalvelu on uudistunut 1.9.2016 lähtien. Kirjasto myy tulostusta, kopiointia ja skannausta varten Kreditejä.

Uusia digitaalisia palveluita (6.9.2016)

Lapin yliopistossa on kuunneltu tarkasti yhteisön antamaa palautetta palveluiden osalta ja toteutettu useita palvelumuotoiluprojekteja yhteisten palveluiden kehittämiseksi. Tänä syksynä otetaan käyttöön useita uudistuneita tai kokonaan uusia digitaalisia palveluita, jotka palvelevat entistä paremmin opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita.

Tieteen ja tutkimuksen rooli pohjoismaiden arktisessa politiikanteossa (6.9.2016)

​Säätytalolla Helsingissä järjestettiin 5. syyskuuta tapahtuma arktisesta asiantuntijuudesta ja sen käytöstä pohjoismaisessa yhteistyössä. NordArc2016-nimellä kulkevan symposiumin keskiössä oli arktisen tieteen ja tutkimuksen rooli pohjoismaisen politiikanteon tukena.

Avajaisten puheet (5.9.2016)

Lapin yliopiston lukuvuoden 2016–2017 avajaisissa puheenvuoron käyttivät Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola, ranskalaisen Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines -yliopiston vararehtori, professori Jan Borm, ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elias Rauhala sekä yliopistonlehtori, Tieteentekijöiden liiton hallituksen puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Muotoilualojen opiskelijoiden näyttely esillä Seinä-galleriassa (5.9.2016)

Galleria Seinän tiloissa on esillä taiteiden tiedekunnan muotoilualojen koulutusohjelmien opiskelijoiden järjestämä taidenäyttely osana orientaatio muotoiluun -kurssia. Näyttelyn teemana on rajaton muotoilu ja teokset ilmentävät tekijöiden näkemyksiä ja odotuksia muotoilijuudesta.

Sociopoliksella luvassa tapahtumarikas syksy (5.9.2016)

Sociopolis on osaamiskeskittymä, joka tekee uraauurtava yhteistyötä sosiaalialan korkeakoulujen, osaamiskeskuksen, käytännön toimijoiden ja asiakkaiden välillä.

Suomen Akatemian Ask & Apply -hakuinfo Lapin yliopistolla (2.9.2016)

Suomen Akatemian rahoitushakua esitellään Ask & Apply -kiertueella Lapin yliopistolla maanantaina 12.9. klo 12–15 (LS16). Tilaisuudessa alustaa tiedeasiantuntija Satu Huuha-Cissokho. Tilaisuus on englanninkielinen.

Lapin yliopisto jatkaa toimintaansa Kajaanin yliopistokeskuksessa (2.9.2016)

Oulun yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto ovat sopineet jatkavansa yliopistokeskustoimintaansa Kajaanissa ja Vuokatissa. Yliopistojen rehtorit ja yliopistokeskuksen johtaja allekirjoittavat uuden yhteistyösopimuksen 31.8 2016.

Leila Lipiäisen töitä esillä Kemijärven Kulttuurikeskuksessa (1.9.2016)

Leila Lipiäisen töitä on esillä Kemijärven Kulttuurikeskuksessa 3–28 syyskuuta 2016. Muut näyttelyn taiteilijat ovat Sanna Haimila, Mari Oikarinen ja Pirkko Mäkelä-Haapalinna. Kaikki näyttelyn taiteilijat ovat Lapin taiteilijaseuran jäseniä.

Heli Ruokamo FinEd-verkoston johtoryhmään (31.8.2016)

Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan mediakasvatuksen professori Heli Ruokamo on nimitetty Kasvatustieteiden valtakunnallinen tohtorikoulutusverkoston (FinEd) johtoryhmään. Toimikausi päättyy vuoden 2017 lopussa.

Ruokamo ja Keskitalo vieraileviksi tutkijoiksi Stanfordin yliopistoon (31.8.2016)

Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan mediakasvatuksen professori Heli Ruokamo ja tutkijatohtori Tuulikki Keskitalo on kutsuttu vieraileviksi tutkijoiksi Stanfordin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan 15.6.2016–15.12.2016 väliseksi ajaksi.

Arktisen neuvoston jäsenmaiden edustajien tapaaminen Venäjällä (29.8.2016)

Beringinmereltä Itä-Siperianmerelle purjehtivalla jäänmurtajalla alkaa tänään viikon kestävä Arktisen neuvoston jäsen- ja tarkkailijamaiden edustajien sekä kansainvälisen akateemisen yhteisön edustajien tapaaminen. Lapin yliopistosta tapaamisessa on mukana arktisen politiikan professori Lassi Heininen.

Uusi kirja paneutuu alkuperäiskansojen kohtaamiin turvallisuushaasteisiin (29.8.2016)

Uudessa kirjassa tuodaan esiin erilaisia inhimilliseen turvallisuuteen liittyviä haasteita, joita kohtaavat arktisen ja subarktisen alueen alkuperäiskansat, mukaan lukien ainut, inuitit, nenetsit, saamelaiset ja Mongolian alkuperäiskansat. Kirjassa korostetaan erityisesti sosiaaliseen ympäristöön ja luontoon liittyviä muutoksia, joilla on vaikutuksia alkuperäiskansojen ainutlaatuisiin ja luontoon perustuviin elinkeinoihin.

Yliopiston autopaikat (26.8.2016)

Lapin yliopisto on luopunut Riihipellonpuiston parkkialueesta kesällä 2016. Yliopiston kaikki autopaikat löytyvät nyt yliopiston piha-alueelta.

Ilpo Mikonmäki voitti gradukilpailun (26.8.2016)

Lapin yliopistosta valmistunut Ilpo Mikonmäki on voittanut Maaseudun uusi aika -yhdistyksen vuosittaisen maaseutuaiheisen gradu-kilpailun.

Saamelaisnuorten vaikutusmahdollisuuksia tutkivan hankkeen projektitapaaminen Rovaniemellä (24.8.2016)

Norjan tiedeakatemian rahoittaman NUORGÁV-tutkimushankkeen tutkijat kokoontuvat 1.–2. syyskuuta 2016 Rovaniemelle, Lapin yliopiston Arktiseen keskukseen projektitapaamiseen.

Läpimurto työelämän laadun mittaamisessa (23.8.2016)

Lapin yliopistossa on tehty läpimurto työelämän laadun mittaamisessa. Tutkijat ovat kehittäneet tieteellisesti validin mittausmenetelmän, jolla työhyvinvointi voidaan muuttaa henkilöstön suorituskyvyksi luotettavalla tavalla.

Julkaisut: Timo Jokelan juhlakatalogi (17.8.2016)

Mirja Hiltusen, Maria Huhmarniemen ja Sandra Wallenius-Korkalon toimittama katalogi liittyy Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaanin, professori ja ympäristötaiteilija Timo Jokelan 60-vuotispäivää juhlistavaan Outamailta, nummilta ja jäätiköiltä -näyttelyyn.

Timo Jokelan juhlanäyttely (17.8.2016)

Outamailta, nummilta ja jäätiköiltä -näyttely juhlistaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaani, professori ja ympäristötaiteilija Timo Jokelaa hänen 60-vuotispäivänään. Näyttely tuo esille laajasti erilaisia taiteen tapoja tarkastella ympäristöä, ihmisiä ja yhteiskuntaa.

Vammaissosiaalityön käytäntöjen kehittäminen (17.8.2016)

Lapin yliopisto on saanut kolmivuotisen rahoituksen sosiaali- ja terveysministeriöltä hankkeelle, jossa kehitetään valtakunnallisesti yhdenvertaisia, asiakkaan osallisuutta tukevia ja tutkimukselliseen tietoon perustuvia vammaissosiaalityön käytäntöjä.

Yliopiston uudet verkkosivut ja tutkimusportaali on julkaistu (16.8.2016)

Lapin yliopisto on julkaissut uudet verkkosivunsa tiistaina 16.8. Samassa yhteydessä näki päivänvalon myös Lapin yliopiston tutkimusportaali LaCRIS.

Avoin seminaari tarjoilee keinoja maahanmuuttajien työllistymiseen (16.8.2016)

Lapin maahanmuuttajien työllistymiseen haetaan ideoita ja inspiraatiota 8. syyskuuta 2016 klo 13–16 Rovaniemen kaupungintalolla (Hallituskatu 7) järjestettävässä seminaarissa. Käy peremmälle! -seminaari on suomenkielinen ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Taiteen opettajien ja hallintohenkilökunnan taidetta esillä Galleria Kajossa (15.8.2016)

Galleria Kajossa on esillä taiteiden tiedekunnan opettajien ja hallintohenkilökunnan grafiikan ja valokuvauksen työpajoissa syntynyttä taidetta. Näyttelyssä on esillä taidetta kaikkiaan kymmeneltä eri henkilöltä.

Kiinalaiset kouluviranomaset tutustuivat harjoittelukouluun (12.8.2016)

Lähes puolen toista sataa kiinalaista rehtoria, opettajaa ja kouluhallinnon virkamiestä eri puolilta Kiinaa on vieraillut kolmen päivän ajan Lapissa.

Ikääntyvien haasteet pohjoisilla alueilla (12.8.2016)

Professori Päivi Naskalin vetämä kansainvälinen verkosto ryhtyy tutkimaan haasteita, joita ikääntyvät kohtaavat pohjoisilla alueilla.

Kirsi-Maria Halonen tutkijaksi Ruotsin kilpailuvirastoon (12.8.2016)

Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan kauppaoikeuden yliopistonlehtori Kirsi-Maria Halonen, OTT, VT on kutsuttu erikoistutkijaksi Ruotsin kilpailuviraston hankkeeseen syyslukukauden 2016 ajaksi.

Sähköinen tenttipalvelu ja tenttiakvaario uudistuvat tänä syksynä (11.8.2016)

Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu ottavat tänä syksynä käyttöön uuden, aiempaa joustavamman sähköisen tenttipalvelun kaikilla kolmella yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampuksella. Uusi järjestelmä ja uudet tenttiakvaariotilat ovat käytössä viimeistään marraskuun alussa.

Seminaarissa paneudutaan Barentsin alueen ruoan turvallisuuteen (11.8.2016)

Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa (Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi) järjestetään tiistaina 16. elokuuta 2016 klo 9.30–12.40 yleisölle avoin seminaari Barentsin alueen ruoan turvallisuudesta. Seminaari jatkuu iltapäivällä sidosryhmätapaamisella, jonne kutsutaan paikallisia elintarvikealan toimijoita.

Rovaniemellä ja Sodankylässä yleisöluentoja ilmastonmuokkauksesta (9.8.2016)

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen ohella yhdeksi tavaksi hillitä maapallon lämpenemistä on ehdotettu ilmastonmuokkausta. Ilmastonmuokkauksella (climate engineering, climate intervention) tarkoitetaan ilmastoon vaikuttamista keinotekoisesti, esimerkiksi varastoimalla hiilidioksidia tai lisäämällä erilaisin tekniikoin maanpinnan heijastavuutta, lämpenemisen hidastamiseksi.

Emilia Lindroos Suomalaisen Tiedeakatemian Nuorten Akatemiaklubiin (8.8.2016)

Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan oikeuslingvistiikan yliopistonlehtori OTT, FM Emilia Lindroos on valittu Suomalaisen Tiedeakatemian Nuorten Akatemiaklubin jäseneksi lukuvuodeksi 2016–2017.

Piirustuksia, fantasiakuvia sekä sijainteja käsitteleviä teoksia Valo- ja Katve-gallerioissa (8.8.2016)

Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Arktikum-talossa on esillä 11.8.–11.9. pietarsaarelaisen taiteilija-taidepedagogiryhmän teoksia, kuvataiteilija Rozalia Janovicin piirustuksia sekä graafikko-kuvittaja Leena Raappana-Luiron fantasiakuvia. Avajaisia vietetään keskiviikkona 10.8. kello 18.

Haku innovaatioassistenttivalmennukseen käynnissä (25.7.2016)

Lapin innovaatioassistentti -valmennus on koulutusta ja työskentelyä yhdistävä täydennyskoulutus, joka keskittyy yksilön innovointivalmiuksiin sekä yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen. Haku vuoden 2016 valmennukseen on käynnissä 7. elokuuta saakka.

Rohingya-pakolaisten tilanne Bangladeshissa kriittinen – ratkaisuja etsitään Suomen hyvistä käytännöistä (6.7.2016)

Sadat tuhannet rohingya-pakolaiset elävät tällä hetkellä humanitaarisen avun ulkopuolella Bangladeshin rajalla. Tilanne on kriittinen ja vaatii uudenlaisia strategisia ratkaisuja. Jakaakseen tietoa ja parhaita käytäntöjä Lapin yliopiston Arktinen keskus ja bangladeshilaisen Rajshahin yliopiston oikeustieteiden tiedekunta järjestävät yhteistyössä useiden ihmisoikeusorganisaatioiden ja bangladeshilaisten yliopistojen kanssa seminaarin Bangladeshissa syyskuussa 2016.

Mirja Hiltunen vierailevaksi professoriksi Aalto-yliopistoon (1.7.2016)

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen professori, (ma), TaT, dosentti Mirja Hiltunen on kutsuttu osa-aikaiseksi vierailevaksi professoriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun taiteen laitokselle 1.9.016–31.8.2017.

Kasvo: Sattuma toi puolalaisen politiikkatieteilijän Lappiin arktisten asioiden äärelle (1.7.2016)

Sattumusten sarja toi Malgorzata ”Gosia” Smieszekin töihin Rovaniemelle, Lapin yliopiston Arktiseen keskukseen toukokuussa 2013. Sosiaalisilla verkostoilla, joita hän on onnistunut rakentamaan vuosien varrella, ovat poikineet useita mielenkiintoisia työtehtäviä, ja verkostoilla on ollut osansa myös siihen, että hän on päätynyt tutkimaan arktista päätöksentekoa Lapin yliopistoon.

Puolet Lapin yliopiston uusista opiskelijoista tulee Pohjois-Suomen ulkopuolelta (1.7.2016)

Lapin yliopistoa voidaan pitää vetovoimaisena ja merkittävänä kansallisena kouluttajana, sillä puolet yliopiston uusista opiskelijoista tulee Pohjois-Suomen ulkopuolelta. Yliopistoon jätettiin kesän kynnyksellä 4287 hakemusta, joiden perusteella 591 hyväksyttiin opiskelemaan Lapin yliopistoon.

Lapin yliopisto linjasi avoimen tieteen politiikkaansa (30.6.2016)

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola on linjannut yliopiston avoimen tieteen politiikkaa. Linjauksen mukaan avoimuus on luonnollinen osa yliopistoyhteisön toimintaa sen edustamilla tieteen ja taiteen aloilla.

Nyt myös avoimet yliopisto-opinnot löytyvät Opintopolusta (29.6.2016)

Opetushallituksen ylläpitämästä Opintopolku.fi -palvelusta löytyvät kootusti kaikki tiedot tutkintoon johtavasta koulutuksesta sekä nyt myös avoimen yliopiston opetustarjonta. Myös Lapin yliopiston avoimet yliopisto-opinnot löytyvät kootusti Opintopolusta.

Julkaisu: Maratoonari hakee juoksun lisäksi paikallisia kokemuksia (28.6.2016)

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) uudessa julkaisussa pohditaan, miten paikallisesta juoksutapahtumasta voidaan kehittää matkailijoita houkutteleva elämys. Erilaiset liikunta-, kulttuuri- ja muut vapaa-ajantapahtumat kasvattavat suosiotaan, ja niitä järjestetään vuosi vuodelta enemmän. Myös Rovaniemen kaupungin strategioissa tapahtumilla on merkittävä rooli.

Julkaisut: Osa-aikatyön juridiikka (27.6.2016)

Professori Jaana Paanetojan ja oikeustieteen maisteri Heli Tikkasen kirjoittama Osa-aikatyön juridiikka -teos on kokonaisesitys osa-aikatyötä koskevista oikeudellisista kysymyksistä.

Jaakko Husa vierailevaksi tutkijaksi Hong Kongin yliopistoon (23.6.2016)

Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan oikeusvertailun ja valtiosääntöoikeuden professori Jaakko Husa on nimitetty Visiting Fellow’ksi Hong Kongin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan vuoden 2016 loka-joulukuuksi.

Varainhankinta: Mikael Gröhn lahjoitti varainhankintaan 20 000 euroa (23.6.2016)

Toimitusjohtaja Mikael Gröhnin perheyritykset ovat tehneet yhteensä 20 000 euron lahjoituksen Lapin yliopiston varainhankintaan. Gröhnin mukaan yliopisto tuo Lappiin valtavasti positiivista energiaa. Lahjoituksellaan Gröhn haluaa kiittää yliopistoa Lapin hyväksi tehdystä työstä.

Mauri Ylä-Kotola taideneuvoston jäseneksi (22.6.2016)

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on nimennyt Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan taideneuvoston jäseneksi toimikaudelle 1.9.2016–31.8.2019.

Kasvillisuus ja petoeläimet vaikuttavat kasvinsyöjien lajikirjoon (22.6.2016)

Kansainvälisen tutkijaverkoston tutkimus osoittaa, että kasvien ja petoeläimien ravintoketju vaikuttaa merkittävästi arktisen alueen kasvinsyöjien lajikirjoon, kun lämpötilan merkitys siihen on vain osittainen. Arktisen alueen kasvinsyöjien moninaisuus vaihtelee eri alueilla, ja tähän mennessä ei ole tiedetty, mikä vaikutus fysikaalisilla ympäristötekijöillä, kuten lämpötilalla, tai elollisilla tekijöillä, kuten kasvillisuuden tuottavuudella, on ollut lajien kirjoon.

Julkaisu Kuvataideseura Palaksen toiminnasta (20.6.2016)

Professori Tuija Hautala-Hirvioja, lehtori Jonna Katajamäki ja lehtori Maija Mäkikalli ovat toimittaneet Lapin Kuvataideseura Palaksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi seuran toimintaa esittelevän kirjan.

Lapin yliopiston harjoittelukoulu yhtenäiskouluksi (17.6.2016)

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt 17.6.2016 Lapin yliopistolle perusopetuksen järjestämisluvan vuosiluokkien 1-9 opetukseen. Lapin yliopiston harjoittelukoulu aloittaa yhtenäiskouluna elokuussa 2017.

Seija Ulkuniemen valokuvanäyttely Berliinissä (17.6.2016)

Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Seija Ulkuniemen valokuvanäyttely MAUERGESCHICHTER - MUURITARINOITA – WALL STORIES on esillä Galeria PLEIKUssa, Berliinissä 15.–25.6.2016.

Vuoden lappilaiset matkailualumnit (16.6.2016)

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti on valinnut vuoden 2016 matkailualumneiksi ammattikorkeakoulusta valmistuneen restonomi Lotta Lonkan ja Lapin yliopistosta valmistuneen maisteri Saila Saraniemen. Valinnan kriteerinä on monipuolinen yhteistyö MTI:n kanssa.

Apurahapäätöksiä (16.6.2016)

Lapin yliopiston jatko-opiskelijoille on myönnetty kaksi apurahaa väitöskirjatyöhön. Apuhan saivat HTM Anne Koskiniemi yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta ja TaM Altti Näsi taiteiden tiedekunnasta. Apurahat myönsivät Kunnallisalan kehittämissäätiö ja Työsuojelurahasto.

Kyselytutkimus kaivosten vaikutuksista (16.6.2016)

Kaivostoiminnan koettuja vaikutuksia ja sodankyläläisten näkemyksiä kaivostoiminnasta selvitetään laajalla kyselyllä. Kysely on osa hanketta, jota johtaa pohjoismainen aluetutkimuskeskus Nordregio. Suomesta hankkeessa ovat mukana Lapin yliopisto ja Sodankylän kunta.

Lapin yliopistolle merkittävä rahoitus muotoilun tutkimus- ja infrastruktuurin kehittämiseen (16.6.2016)

Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan perustettavassa Arktisen muotoilun osaamiskeskuksessa kohtaavat tiede, taide ja yritykset. Yhteistyön tuloksena syntyy arktisesta olosuhdeosaamisesta kumpuavia innovaatioita. Pohjoisuuteen ja arktisuuteen profiloitunut muotoilun osaamiskeskus tukee Lapin älykästä erikoistumista.

Kupla ja kalastusteema veivät voiton tenttiakvaarioiden nimikilpailussa (15.6.2016)

Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston tenttiakvaarioiden nimikilpailu on ratkennut. Nimikilpailuun lähetettiin 14 nimiehdotusta ja osa ehdotuksista sisälsi myös visuaalisen kirjoitusasun.

Strategisen tutkimuksen neuvoston uudet teemaehdotukset (15.6.2016)

Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on kokouksessaan 13.6.2016 päättänyt vuosien 2017 ja 2018 tutkimusteemoista, joita se ehdottaa valtioneuvostolle. Uudet teemat nostavat demokratian ja kansalaisuuden sekä uudistumisen ja sopeutumisen näkökulmat keskeisiksi strategisen tutkimuksen ja Suomen menestyksen tekijöiksi.

Arktinen arki -symposiumin ohjelma on julkaistu (15.6.2016)

Lapin yliopisto järjestää pohjoisen poliittisen talouden symposiumin Rovaniemellä 8.–9. syyskuuta 2016. Kuudetta kertaa järjestettävän symposiumin teemana on tänä vuonna arktinen arki.

Suomen Akatemialta merkittävä rahoitus Lapin yliopistoon (15.6.2016)

Lapin yliopisto on saanut yli puolen miljoonan euron tutkimusrahoituksen Suomen Akatemialta. Hankkeessa tutkitaan konsortiona uudenlaisia tapoja ja menetelmiä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tutkimus avaa uutta näkökulmaa Sote-uudistukseen.

Minna Kimpimäki rikosoikeuden professoriksi Lapin yliopistoon (14.6.2016)

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola on ottanut dosentti, oikeustieteen tohtori, varatuomari Minna Kimpimäen rikosoikeuden professorin tehtävään oikeustieteiden tiedekuntaan 1.8.2016 lukien.

Arktikumin gallerioissa Riitta Päiväläisen valokuvateoksia ja kuvataideopiskelijoiden näyttelyt (14.6.2016)

Galleria Valossa on kesäajan nähtävissä valokuvataiteilija Riitta Päiväläisen näyttely River Notes, joka on tuotettu yhdessä Pohjoisen Valokuvakeskuksen kanssa. Katve 1 ja 2 -galleriat esittelevät kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden Praktikum II -näyttelyt: näyttelyissä Outi Karjalainen pohtii teostensa kautta omaatuntoa ja Marianne Lukkarinen vapautta. Näyttelyt ovat esillä 18.6.–7.8.2016 Arktikumissa.

Kokomaateos yhteiskuntatieteellisestä kaivostutkimuksesta (13.6.2016)

Tuija Monosen ja Leena Suopajärven toimittama kokoomateos Kaivos suomalaisessa yhteiskunnassa tarkastelee kaivosalaa yhteisöjen ja yksilön näkökulmasta.

Anne Nuorgam YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin jäseneksi (10.6.2016)

Lapin yliopiston tutkija Anne Nuogam on valittu YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin jäseneksi kaudelle 2017–2019. Hän edustaa foorumissa arktisia alkuperäiskansoja, saamelaisia ja inuitteja.

Kalifornialaisyliopiston opiskelijaryhmä vierailee Lapin yliopistossa (9.6.2016)

Kalifornialaisen University of Southern California (USC) -yliopiston 20-henkinen opiskelijaryhmä vierailee parhaillaan Lapin yliopistossa professori Steven Lamyn johdolla. Ryhmän isäntänä on professori Lassi Heininen, joka piti ryhmälle johdantoluennon maaliskuussa Los Angelesissa.

Lapin yliopiston vieraskielisiin maisteriohjelmiin lukuvuosimaksut (7.6.2016)

Lapin yliopiston hallitus on päättänyt kokouksessaan 7.6.2016 asettaa yliopiston lukuvuosimaksun suuruudeksi 8 000 euroa lukuvuodelta. Lukuvuosimaksut koskevat vain EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevia tutkinto-opiskelijoita, jotka suorittavat korkeakoulujen vieraskielisissä ohjelmissa kandidaatin tai maisterin tutkintoa. Maksut eivät koske vaihto- tai tohtoriopiskelijoita.

Väitös: Espanjassa laiton graffiti taistelee sortoa, rasismia ja epätasa-arvoa vastaan (7.6.2016)

Espanjassa laiton graffiti nostaa esille yhteiskunnassa vallitsevia eettis-poliittisia ongelmia. Graffitin maalaaminen myös sitouttaa ihmisiä mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan, selviää TaM, KM Jonna Tolosen väitöskirjatutkimuksesta.

Lapin yliopistolle miljoonalahjoitus Kiinasta (7.6.2016)

Lapin yliopisto ja Bewin International Sports & Culture Co ltd. ovat sopineet merkittävästä lahjoituksesta Lapin yliopistolle. Lahjoitusten yhteisarvo on 1 150 000 euroa, joka on merkittävimpiä kansainvälisiä lahjoituksia yliopistojen varainhankinnassa.

Suomen Akatemialta rahoitusta vallan ja alkuperäiskansojen tutkimukseen (7.6.2016)

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt 480 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, joka tarkastelee vallan muutosta ja jakautumista alkuperäiskansakysymyksissä. Tutkimushanketta johtaa kansainvälisten suhteiden professori Julian Reid, ja siinä työskentelevät tutkijatohtoreina Marjo Lindroth Arktisesta keskuksesta ja Heidi Sinevaara-Niskanen sukupuolentutkimuksen yksiköstä.

Rahoitusta kahdelle eläinten matkailukäyttöä kehittävälle hankkeelle (6.6.2016)

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI) ja Lapin ammattikorkeakoulun luonnonvarojen osaamisala ovat saaneet rahoitusta eläinten matkailukäyttöä kehittäviin hankkeisiin.

Tutkielmia kehosta -teos taiteiden tiedekunnan 4. kerroksessa (3.6.2016)

Kuvataiteen sivuaineopiskelija Leena-Maija Karttusen teos Tutkielmia kehosta on esillä 7.–16.6. taiteiden tiedekunnan neljännessä kerroksessa grafiikan luokan läheisellä ilmoitustaululla.

Lapin korkeakoulukonsernista vahva osaamiskeskittymä (1.6.2016)

Selvityshenkilö Hannes Mannisen ehdotus Lapin korkeakoulukonsernin omistussuhteiden muuttamiseksi ja yhteistyön suunnitelmalliseksi kehittämiseksi valmistui.

Väitös: Vammaisen nuoren omat tavoitteet onnistuneen kuntoutuksen lähtökohtana (31.5.2016)

Omien tavoitteiden ja hallinnan tunteen tulee olla vammaisen nuoren kuntoutuksen lähtökohtana. Kuntoutuksen sisällön määrittäjinä tulee niin ikään olla nuoren omat tarpeet ja aktiivinen vaikuttaminen. Näin toimimalla kuntoutuksella on mahdollista saavuttaa toivottuja tuloksia. YTM Marjatta Martinin tuore väitöskirja tuottaa uutta tietoa Kelan vaikeavammaisten lääkinnällisessä kuntoutuksessa olleiden nuorten elämäntilanteista, tavoitteista ja kuntoutuskokemuksista.

Arktisen dieetin saloja Arktikumissa (30.5.2016)

Inspiroidu inuiittien jäätelöreseptistä, ylläty karibun luuytimen rasvapitoisuudesta ja hätkähdä kuivatun kalan aromeja. Lapin yliopiston Arktisen keskuksen uusi Nam nam -teemanäyttely herkuttelee arktisten kansojen lihapainotteisilla ruokakulttuureilla.

Kalottiakatemia 2016 kokoontuu Suomessa, Norjassa ja Venäjällä (27.5.2016)

Kansainvälinen tieteellinen symposium Kalottiakatemia aloittaa matkansa tänä vuonna Rovaniemeltä maanantaina 30. toukokuuta. Symposium matkustaa Inarin ja Kirkkoniemen kautta Murmanskin Venäjälle, mistä osallistujat palaavat Storskog-Boris Glebin ja Norjan kautta Rovaniemelle viikkoa myöhemmin. Vuosittain järjestettävän symposiumin teemana ovat tällä kertaa joustavuus ja sitkeys suhteessa kestävään kehitykseen globalisaatiossa, erityisesti arktisella alueella.

Betoniankkaparvi installaationa yliopiston pihalla (27.5.2016)

Kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija Tommi Seppäsen installaatio Keep Calm on näytteillä Lapin yliopiston F-siiven välittömässä läheisyydessä parkkipaikkojen välisellä saarekkeella. Installaatio koostuu yli 60 betoniankasta.

John Moore Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi (27.5.2016)

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkimusprofessori ja ilmastontutkija John Moore on kutsuttu Suomalaisen Tiedeakatemian ulkomaiseksi jäseneksi. Mooren erityisalaan kuuluvat glasiologia, ilmastontutkimus ja ilmastonmuokkaus.

UNIFI: Yliopistot eivät lepää laakereillaan (26.5.2016)

Suomen yliopistot kehittävät toimintaansa ja uudistavat rakenteitaan parantaakseen laatua ja vahvistaakseen kustannustehokkuutta. Työtä tehdään sekä omista lähtökohdista että valtakunnallisten korkeakoulupoliittisten linjausten mukaisesti. Näin todettiin 26.5.20016 järjestetyssä UNIFI ry:n ja Sivistystyönantajien järjestämässä toimittajatapaamisessa.

Antti Honkanen MTI:n johtajaksi (26.5.2016)

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) johtokunta on nimittänyt MTI:n johtajaksi 10.8.2016 lähtien valtiotieteiden tohtori, professori Antti Honkasen.

Sosiaalityön kansainvälinen kesäkoulu 19. kerran Lapin yliopistossa (24.5.2016)

Sosiaalityön kansainväliseen kesäkouluun saapuu opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita Aasiasta, Afrikasta, Keski- ja Pohjois-Amerikasta sekä Euroopasta pohtimaan sosiaalityötä globaalista näkökulmasta. Kesäkoulu järjestetään Lapin yliopistossa 25.5.–8.6.2016.

Rehtorin aamukahvit (24.5.2016)

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan aamukahvitilaisuus henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestetään Esko ja Asko -salissa maanantaina 30.5.2016 kello 8.30.

Suruliputus ja muisteluhetki (24.5.2016)

Kasvatustieteen opiskelija (LO) Santeri Partanen on menehtynyt sairauskohtaukseen 20.5.2016.

Väitös: Nykyinen laki riittämätön biometrisen tunnistamisen turvalliseen käyttöön (23.5.2016)

Henkilötietolaki ei huomioi riittävästi biometristen tunnisteiden lainsäädännöllistä erityisasemaa, ilmenee OTM Juhani Korjan tuoreesta väitöstutkimuksesta. Laki ei myöskään ohjaa palvelujen kehittäjiä riittävästi turvaamaan yksityisyydensuojaa. Riittämätön tieto biometristen tunnisteiden käyttöönotosta ja sen riskeistä aiheuttaa vaaran sen väärinkäytöstä. Korjan mukaan tarve biometrisen tunnistamisen sääntelylle on suuri.

Professori Glen Coutts palkittu Yhdysvalloissa työstään taidekasvatuksen hyväksi (23.5.2016)

Lapin yliopiston soveltavan kuvataiteen professori Glen Coutts on palkittu Yhdysvalloissa työstään taidekasvatuksen hyväksi. Ziegfeld-taidekasvatuspalkinnon myönsi kuvataidekasvatustoimintaa, -koulutusta ja tutkimusta edistävä USSEA (United States Society for Education through Art).

Työmarkkinalakimiesten yhdistys palkitsi Jaana Paanetojan (23.5.2016)

Työmarkkinalakimiesten yhdistys TYLY ry on myöntänyt Cedant arma togae -kunniakirjan professori Jaana Paanetojalle.

Rahoitusta kolmelle matkailualaa kehittävälle hankkeelle (19.5.2016)

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutille (MTI) on myönnetty rahoitus kolmeen EAKR-hankkeeseen. Kaikissa hankkeissa ovat mukana MTI:n korkeakouluosapuolet. Uudet, matkailualaa kehittävät hankkeet ovat Tilastoista tietopohjaa Lapin matkailun kehittämiselle, Ennakoinnilla esteettömään vieraanvaraisuuteen ja Jakamistalous matkailussa. Lapin yliopisto hallinnoi kahta jälkimmäistä hanketta, jotka käynnistyvät elokuussa.

Kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden näyttelyt esillä kaupungintalolla ja Galleria Värinässä (19.5.2016)

Lapin yliopiston opiskelijoiden Lasse Pohjalaisen ja Iina Kinnulan näyttelyt ovat esillä kaupungin näyttelytiloissa Rovaniemellä. Lasse Pohjalaisen näyttelyn Krypta – Pyhäinjäännöksiä nuoruudestani on esillä Galleria Värinässä 23.–27.5.2016 ja Iina Kinnulan INUIT – matka arktiseen -näyttely on esillä Rovaniemen kaupungintalon aulassa 24.5.–3.6.2016.

Kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden näyttely Galleria Valossa (17.5.2016)

Muutos, Kohtaaminen, Ihmisyys -näyttely esittelee syventäviä taideproduktioita Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijoilta. Näyttely on esillä Galleria Valossa Arktikum-talossa 18.5.–8.6.2016. Avajaisia vietetään kansainvälisenä museopäivänä keskiviikkona 18.5.2016 kello 18.00. Lisäksi näyttelyyn pääsee tutustumaan taiteilijoiden opastamana 18.5.2016 kello 10:stä lähtien.

Esitelmäkutsu: Inhimillinen turvallisuus arktisella alueella (17.5.2016)

HuSArctic-hanke järjestää kansainvälisen konferenssin arktisen alueen inhimillisestä ja yhteiskunnallisesta turvallisuudesta 25.-28. maaliskuuta 2017 Suomen Enontekiöllä ja Norjan Kautokeinossa. Konferenssi keskittyy erityisesti Barentsin alueen ympäristöön, kestävyyteen ja kehitykseen.

Väitös: Taiteilija voi osallistua keskusteluun ympäristökonflikteista nykytaiteen keinoin (17.5.2016)

Nykytaiteilija voi osallistua ympäristökonflikteja käsitteleviin keskusteluihin nykytaiteen keinoin. Taideprojektit voivat avata vuorovaikutusta ympäristökonflikteihin ja nostaa esiin syrjään jääneitä tarkastelukulmia. Taiteilija voi tulkita ympäristötutkimusta ja välittää tutkimustietoa yleisölle niin symbolisessa, moniaistisessa kuin monitasoisessakin muodossa, ilmenee TaM Maria Huhmarniemen väitöstutkimuksesta.

Digikansalaisuus haastaa julkisten palveluiden tuotannon (17.5.2016)

Digitaalisuus ja palveluiden saavutettavuus maaseudulla -hanke kokoaa yhteen monitieteellisen tutkijaryhmän tarkastelemaan digitalisaation mahdollisuuksia ja rajoituksia. Hankkeessa tutkitaan digitaalisten palveluiden käyttöä maaseudulla erityisesti saavutettavuuden näkökulmasta.

Karjalan kansainvälinen kesäkoulu alkoi Petroskoissa (17.5.2016)

Petroskoissa alkoi 16. toukokuuta järjestyksessään kolmastoista Karjalan kansainvälinen kesäkoulu, jossa käsitellään muiden muassa pohjoisten alueiden alueellisten neuvostojen toimintaa sekä alueellista yhteistyötä ja politiikkaa.

Väitös: Hylkeenpyyntiä koskevassa EU-asetuksessa laiminlyöty tieteelliset perustelut (16.5.2016)

Kanadan itärannikolla suoritettu kaupallinen hylkeenpyynti on useita vuosikymmeniä leimattu julmaksi, epäinhimilliseksi ja tarpeettomaksi. Vastauksena julkiseen painostukseen ja kampanjointiin pyynnin lopettamiseksi Euroopan unioni hyväksyi vuonna 2009 asetuksen, joka lopetti tyystin hyljetuotteiden myynnin unionin sisäisillä markkinoilla, lukuun ottamatta alkuperäiskansoja. Nikolas Sellheim osoittaa tuoreessa väitöksessään, että asetuksessa ei huomioitu tieteellisiä näkökantoja.

Väitös: Suomalaiset muotitaiteilijat osallistuivat suunnittelutöillään 1930–1950-luvuilla yhteiskunnalliseen keskusteluun (16.5.2016)

Suomalaiset muotitaiteilijat osallistuivat 1930–1950-luvuilla yhteiskunnalliseen keskusteluun suunnittelemiensa vaatteiden avulla. Muotitaiteilijoiden suunnittelemien pukujen sisältämistä surrealististyylisistä symboleista voi lukea heidän mielipiteitään yhteiskunnasta ja naisten asemasta demokratisoitumisen aikakaudella, ilmenee TaM Suvi Sandvikin tuoreesta väitöksestä.

Lapin rahaston apurahat Lapin yliopistoon (16.5.2016)

Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto järjesti 48. vuosijuhlansa Rovaniemellä Lappia-talossa 14.5.2016. Rahasto jakoi apurahoja tieteelle ja taiteelle yhteensä 477 000 euroa 53 hakijalle.

Esitelmäkutsu: Arktinen arki -symposium (13.5.2016)

Lapin yliopisto järjestää kuudennen pohjoisen poliittisen talouden symposiumin Rovaniemellä 8.–9. syyskuuta 2016. Symposiumin teemana on arktinen arki.

Eduskunnan puhemies avaa arktisen Kiina-tapahtuman Rovaniemellä (13.5.2016)

Eduskunnan puhemies Maria Lohela saapuu kesäkuun alussa Rovaniemelle pääpuhujaksi kiinalais-pohjoismaisen arktisen yhteistyön symposiumin avajaisiin. Tiistaina 7. kesäkuuta alkavaan symposiumiin osallistuu myös arvovaltainen kiinalainen valtuuskunta Kiinan valtamerihallinnon varapääjohtajan Lv Binin johdolla. Hänen statuksensa vastaa ministeritasoa.

Matkan varrelta -näyttely pääkampuksen gallerioissa (13.5.2016)

Matkan varrelta -näyttely esittelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden töitä. Näyttely on esillä tiedekunnan gallerioissa yliopiston pääkampuksella 17.5.–16.6.2016. Avajaisia vietetään maanantaina 16.5.2016. Tervetuloa!

Lapin yliopisto Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen ohjelmaan (11.5.2016)

Lapin yliopisto on valittu mukaan Suomen Akatemian rahoittamaan Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat -tutkimusohjelmaan.

Klemetti Näkkäläjärvi tutkijatohtoriksi Lapin yliopistoon (11.5.2016)

Filosofian tohtori Klemetti Näkkäläjärvi on nimitetty arktisten alkuperäiskansojen tutkimuksen tutkijatohtorin tehtävään Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan ajalle 2.5.2016–28.2.2019.

Paradigmalle Vuoden opetusteko -palkinto (11.5.2016)

Suomen Lakimiesliitto on valinnut Paradigman Vuoden opetusteoksi. Palkinto myönnettiin toukokuun alussa Paradigman perustajille Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan dekaani Juha Karhulle ja oikeustieteen ylioppilas Patrik Johanssonille.

Kuvailta avaa Northern Impressions -näyttelyn Arktikumissa (9.5.2016)

Torstaina 12. toukokuuta klo 17 Arktikumissa, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä Barents Cafe -tilaisuudessa eläydytään impressionistisen luontokuvauksen maailmaan musiikin siivittämänä. Northern Impressions on Irma Varrion ja Ari-Matti Nikulan yhteistyönä syntynyt luontokuvaprojekti, joka vie katsojan pohjoiseen luontoon impressionististen tulkintojen äärelle.

Elonkehä-keskustelutilaisuus: taide, tiede, arktiset alkuperäiskansat ja ilmastonmuutos (9.5.2016)

Ohjaaja Pauliina Feodoroff, kuvataitelija ja yliopistonlehtori Kalle Lampela sekä yliopistonlehtori Tapio Nykänen keskustelevat taiteen ja tieteen yhteistyöstä sekä ilmastonmuutoksesta Lapin yliopiston Mauri-salissa perjantaina 13.5.2016 klo 13.15–14.45.

Julkaisut: Uusiauttilta ja Määtältä uusi teos välittävästä tutkimuksesta (4.5.2016)

Apulaisprofessori Satu Uusiautti ja professori Kaarina Määttä ovat toimittaneet välittävän tutkimuksen perusteita kuvaavan teoksen The Basics of Caring Research. Teoksessa pohditaan, miten lähestyä hyvinvointia tieteen keinoin ja onko olemassa hyvinvoivaa tutkimusta. Teoksen julkaisee arvostettu kansainvälinen kustantaja Sense Publishers.

Leena-Raappana Luiro toiseksi postimerkkikilpailussa (4.5.2016)

Lapin yliopiston graafisen viestinnän lehtori Leena Raappana-Luiro on saanut toisen palkinnon Postin, Grafian ja Kuvittajien järjestämässä ystävänpäiväpostimerkkien suunnittelukilpailussa. Kilpailun voitti graafikko Ari Kivi.

Yliopisto kehittää saamentutkimuksen menetelmiä (4.5.2016)

Kaupunkisaamelaisten hyvinvointia ja hyvinvointipalveluja tutkiva Lapin yliopiston SÁRA-hanke uudistaa lomaketutkimuksen tekemisen tapaa. Ihmiset, joita tutkimus koskettaa, pääsevät heti alusta asti sanomaan mielipiteensä tutkittavista asioista ja tuomaan omaa arjen asiantuntemustaan mukaan tutkimukseen.

ArCticles tuo arktiseen keskusteluun tutkijoiden näkökulman (3.5.2016)

ArCticles on Lapin yliopiston Arktisen keskuksen uusi artikkelisarja, jossa Arktisen keskuksen tutkijat ja muut työntekijät tuovat esiin näkökulmia ja ottavat kantaa ajankohtaisiin arktisiin aiheisiin.

Teema: Osaamisen suuntaamisen malli ja arki (3.5.2016)

Yliopisto-opettaja Heikki Huilaja ja yliopistonlehtori Hanna Vuojärvi ovat vetäneet yhteen osaamisen suuntaamisen toimintamallin palautekyselyn tulokset. Tutkijat kuuluvat Lapin yliopiston osaamisen suuntaamisen toimintamallia kehittävään suuntaa-projektiryhmään. Tutkijoiden mukaan kysely nostaa esille sen, että mallin avulla henkilöstö ratkoo edelleen pääasiassa käytännön arjessa selviytymistä kuin kykenee arvioimaan osaamista tai sen suuntaamista.

Neliportainen tutkijanuramalli ei lisännyt tutkijoiden uralla etenemisen mahdollisuuksia (3.5.2016)

Yliopistoissa sovelletaan ns. neliportaista uramallia, joka kuitenkin ymmärretään hyvin eri tavoin. Henkilöstölle se tarkoittaa usein kuvausta siitä, miten uran yliopistoissa tulisi edetä. Henkilöstön johtamiselle se sen sijaan tarkoittaa pääasiassa henkilöstön luokittelun välinettä.

Uudenlaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja toimintatapoja (2.5.2016)

Lapin ammattikorkeakoulun koordinoimassa LOVO-hankkeessa kehitetään lappilaisia verkko-oppimisratkaisuja ja toimintatapoja digiajan haasteiden ja mahdollisuuksien mukaisiksi.

Yliopistojen rahoitusmalli uudistuu (2.5.2016)

​ Valtioneuvosto hyväksyi 29.4.2016 opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen esittämän mallin, jolla jaetaan valtion perusrahoitus yliopistoille vuodesta 2017 alkaen.

Käyttöhäiriö HAKA-kirjautumispalvelussa on ohi (2.5.2016)

Lapin yliopiston HAKA-kirjautumispalvelussa ilmeni aamulla käyttöhäiriö. Käyttöhäiriö kirjautumispalvelussa on ohi.

Opiskelijoille näkyvyyttä urheiluseurayhteistyöllä (28.4.2016)

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta aloitti yhteistyönsä Rovaniemen Kiekko ry:n ja RoKi Hockey Oy:n kanssa vuonna 2014. Tiedekunnan opiskelijat ovat tehneet seuroille monipuolisia media- ja markkinointimateriaaleja osana projektiopintojaan.

Kasvo: Michael Marnin Jacobs ja valokuvan mennyt nykyhetki (27.4.2016)

Yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Michael Marnin Jacobs (s.1958) on opettanut Lapin yliopistossa valokuvausta päätoimisesti jo 23 vuotta. Tuona aikana hänen oman taiteensa lähestymistapa on muotoutunut historiaan ja valokuvauksen filosofiseen olemukseen pohjautuvaksi. Hänen mukaansa perinteinen manipuloimaton valokuva on taiteen väline, joka väistämättä pelaa erikoista peliään ajan kanssa.

Rehtorin aamukahvit (26.4.2016)

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan aamukahvitilaisuus henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestetään perjantaina 29.4.2016 kello 8.30 Castrén-salissa.

Leila Lipiäinen Korundin kuukauden taiteilijana toukokuussa 2016 (25.4.2016)

Rovaniemeläinen kuvataiteilija Leila Lipiäinen on Lapin taiteilijaseuran kuukauden taiteilija Kulttuuritalo Korundin kahvilassa. Näyttely avataan yleisölle lauantaina 30. huhtikuuta ja siihen on mahdollista tutustua toukokuun ajan.

Lapin yliopisto esittää harjoittelukoulun laajentamista yhtenäiskouluksi (25.4.2016)

Lapin yliopisto hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä perusopetuksen järjestämisluvan muutosta, joka mahdollistaisi harjoittelukoulun muuttamisen myös 1–9 luokat käsittäväksi yhtenäiskouluksi. Asiaa esiteltiin tänään harjoittelukoululla opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle.

Väitös: Geometrian oppimiseen iloa kuvataiteellisesta ilmaisusta (25.4.2016)

Kuvataiteellisen ilmaisun yhdistäminen geometrian opetukseen tukee oppilaan luovuutta ja kokonaisvaltaista kasvua ja kehitystä, ilmenee KM Sirkku Korkatin tuoreesta väitöstutkimuksesta. Korkatti loi uuden oppimisympäristön geometrian opetukselle ja sai myönteisiä tuloksia oppilaiden onnistumisesta, osallisuuden kokemuksista, motivoitumisesta sekä geometrisen ajattelun edistämisestä.

Kirsti Lempiäinen Vastapainon toimitusneuvostoon (22.4.2016)

Yhteiskuntatieteiden tohtori, yliopistonlehtori Kirsti Lempiäinen on kutsuttu Lapin yliopiston edustajaksi tiede- ja tietokirjakustantamo Vastapainon toimitusneuvostoon.

Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt pääkampuksella (22.4.2016)

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt esittelevät maalauksia pinnalla olevista aiheista, piirroksia hiljaisuudesta, tunteen ympärille kietoutuvan piirustusinstallaation, ahdistavaa oloa visualisoivia sekatekniikkatöitä sekä Lapin yliopiston taideryhmä Kalton teoksia vapaudesta. Näyttelyt ovat esillä 12.5. asti. Avajaisia vietetään maanantaina 25.4.

Arktinen keskus verkostoituu Euroopassa ja Aasiassa (22.4.2016)

Lapin yliopiston Arktinen keskus on hyväksytty jäseneksi Euroopan polaaritutkimuksen verkostoon European Polar Boardiin. Toinen suomalaisjäsen verkostossa on Suomen Akatemia. Päätös tehtiin Tukholmassa pidetyssä kokouksessa.

Hyvä elämä kylissä -designkilpailulle kansainvälistä huomioita (22.4.2016)

Kemijoki Oy:n ja Arctic Design Weekin Hyvä elämä kylissä -designkilpailu on yltänyt loppukilpailuun kansainvälisen EMEA SABRE Awards -kilpailun sarjassa Community Relations.

Korkeakoulujen yhteistyömahdollisuuksia kieltenopetuksessa laajennetaan (21.4.2016)

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut voivat halutessaan järjestää tutkintoihin sisältyvän kielten ja viestinnän opetuksen jatkossa yhdessä tai hankkia opetuksen toiselta korkeakoululta. Valtioneuvosto antoi muutoksen mahdollistavan hallituksen esityksen torstaina 21.4.2016.

Tuula Linna lainsäädännön arviointineuvostoon (20.4.2016)

Valtioneuvosto on nimennyt Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan professori Tuula Linnan lainsäädännön arviointineuvostoon toimikaudelle 15.4.2016–14.4.2019. Neuvoston asettaminen perustuu pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan.

Kiinalainen huippuluennoitsija yliopistolla (19.4.2016)

Kiinalainen huippuluennoitsija professori Shen Wei pitää kaikille avoimen luennon Lapin yliopistolla keskiviikkona 4. toukokuuta kello 13–15 luentosalissa 10. Wein luennon otsikkona on ”Kiinan bilateraalisiin investointeihin liittyvä lainsäädäntö ja käytännöt: vallitseva tilanne ja suunnan muutos”.

Yliopisto allekirjoitti sopimuksen Green Office -yhteistyöstä (18.4.2016)

Lapin yliopisto pyrkii vaikuttamaan omalta osaltaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen sekä ilmastonmuutoksen hidastamiseen WWF:n Green Office -yhteistyöllä, jonka tavoitteena on yliopiston toiminnoista aiheutuvan ympäristökuormituksen ja luonnonvarojen kulutuksen vähentäminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen sekä kestävien elämäntapojen edistäminen.

Kuvataitelija Pirjetta Branderin näyttely sekä opiskelijoiden valokuvateoksia Valo- ja Katve-gallerioissa (15.4.2016)

Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Arktikum-talossa on esillä 21.4.–15.5. yliopiston ja Wihurin rahaston vierailevan taiteilijan, kuvataiteilija Pirjetta Branderin akvarelleja ja animaatioteoksia, Saara Karttusen valokuvaproduktio vanhusten onnellisuudesta sekä Solja Temmeksen ja Petja Tuiskun valokuvainstallaatio. Avajaisia vietetään keskiviikkona 20.4. kello 18.

Klovnerikurssi yliopistolla (13.4.2016)

Elonkehä teatteriesityksen yhteydessä Lapin yliopistolla järjestetään torstaina 12.5.2016 kello 12–14 klovnerikurssi, jolla etsitään ihmettelevää ja leikkivää "klovnin kehomielentilaa" ja oman herkkyyden ja hölmöyden jakamista yhdessä muiden kanssa.

Lapin yliopiston opiskelijoiden Kaiku-messuosasto Milanon muotoiluviikolla (12.4.2016)

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden ja Tekes-rahoitteisen The Naked Approach -projektin yhteistyössä toteuttama vuorovaikutteinen messuosasto Kaiku on esillä Milanon muotoiluviikolla 12.–17. huhtikuuta. Osasto on taidonnäyte eri muotoilualojen yhteistyöstä, design-tietotaidosta sekä uusimman teknologian mahdollisuuksista tulevaisuuden vuorovaikutteisten ympäristöjen muotoilussa. Arktisten alueiden ainutlaatuisuudesta inspiraationsa saanut Kaiku kurkistaa arktisuuden kauneuteen ja arkeen erilaisista näkökulmista.

Uutuuskirja: Seppo Kuivakarin Hyönteisten epilogi (12.4.2016)

Kustannusyhtiö Kirjalabyrintti on julkaissut Seppo Kuivakarin toisen kaunokirjallisen lyhytproosakokoelman Hyönteisten epilogi.

Tunnetut Lähi-idän tutkijat luennoivat Rovaniemellä (12.4.2016)

Lapin yliopistolla Castrén-salissa pidetään maanantaina 18.4. klo 15–18 Studia Generalia -luentotilaisuus Mitä Lähi-idässä tapahtuu. Tilaisuudessa nyky-Lähi-idän tapahtumia valottavat eri yliopistojen asiantuntijat.

Väitös: Naisjohtajuuteen eväät jo lapsuuskodista (8.4.2016)

Lapsuudenkodin ilmapiiri, aktiivisuus koulu- ja opiskeluaikana ja myönteinen suhde työntekoon ovat osa naisjohtajuuden elämänkulkua, ilmenee KM Sanna Hyvärisen väitöstutkimuksesta.

Lapin yliopiston hakijamäärä kasvoi (7.4.2016)

Lapin yliopistoon jätettiin 6.4.2016 päättyneessä yhteishaussa kaikkiaan 4297 hakemusta eli yli sata enemmän kuin viime vuonna. Lapin yliopistoa piti ensisijaisena hakukohteena noin 1600 henkilöä eli vajaa puolet hakijoista.

Elonkehä Lapin yliopistolla toukokuussa (7.4.2016)

Elonkehä – Laulujemme täytyy muuttua (jotta me voisimme muuttua) on kolmiosainen dokumenttiteatteriesitys, joka hahmottaa erilaisia tapoja kokea ilmastonmuutos.

Tenttiakvaarion nimikilpailu (7.4.2016)

Lapin yliopiston hakija- ja opiskelupalvelut yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa julkistaa avoimen nimikilpailun Lapin yliopistossa ja Lapin ammattikorkeakoulussa käyttöönotettaville uusille tenttiakvaarioille.

Mirja Hiltusen ja Timo Jokelan taidetta esillä Prahassa (7.4.2016)

Mirja Hiltusen ja Timo Jokelan installaatioita sekä Zdenek Hulan ja Michal Sedlakin veistoksia on esillä huhtikuussa 2016 Carolium galleriassa, joka sijaitsee Prahan historiallisessa keskuksessa Kaarlen yliopiston yhteydessä. Teokset käyvät vuoropuhelua keskenään sekä 1400-luvulta peräisin olevan tilan kanssa.

Sähköinen tentti uudistuu Lapin yliopistossa (7.4.2016)

Lapin yliopiston sähköinen tenttipalvelu uudistuu kevään 2016 aikana. Uudistuksen myötä sekä tenttiakvaarion paikka että tenttijärjestelmä muuttuvat.

Tutkimuspalveluita vahvistetaan (6.4.2016)

Lapin yliopisto vahvistaa tutkimuksen tukipalveluita parantaakseen yliopiston kilpailukykyä ulkopuolisen, kilpaillun tutkimus- ja kehittämisrahoituksen hankinnassa.

Rehtorit korkeakoulukonsernia rakentamassa (6.4.2016)

Lapin korkeakoulukonsernin johto piti elokuussa 2015 Pyhätunturilla palaverin, jossa pohdittiin Lapin korkeakoulukonsernin vision kirkastamista eli sitä kuinka syvää ja missä laajuudessa yhteistyötä halutaan tulevaisuudessa tehdä. Tilaisuudessa päädyttiin yksimielisyyteen siitä, miten konserniyhteistyötä lähdetään syventämään ja viemään eteenpäin.

Jaa kokemuksesi saamenkielisistä palveluista kaupungeissa (5.4.2016)

Lapin yliopiston SÁRA-hanke avaa keskustelua saamenkielisistä palveluista kaupungeissa ja osallistaa kaupungeissa asuvia saamelaisia palvelujen kehittämiseen. Kokemusten jakamiseen voi osallistua hankkeen blogin kautta.

Hannes Manninen selvittämään Lapin korkeakoulukonsernin toteuttamista (4.4.2016)

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt hallintotieteiden lisensiaatti, kaupunkineuvos Hannes Mannisen selvittämään korkeakoulujen rakenteellista uudistamista Lapin osalta. Selvitys valmistuu toukokuun lopussa.

Uudet näyttelyt: kamerakerhon teoksia, videoinstallaatioita, sekatekniikkatöitä, kokeellinen laboratorio sekä taidetta kestävyysjuoksusta (1.4.2016)

Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt esittelevät yliopiston Kamerakerhossa valmistuneita teoksia, Dekadenssi Uus-Romanttinen Videodisco-Kabaree -videoinstallaation, omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuvia kokeilullisia sekatekniikkatöitä, kolmesta installaatiosta koostuvan näyttelyn Välttämättömät, lasihissiin sijoittuvan kokeellisen laboratorion sekä taiteen ja urheilun välisiä yhteyksiä pohtivia taideprojekteja. Näyttelyt ovat esillä 21.4. asti. Avajaisia vietetään 4.4.2016. Tervetuloa!

Barents Cafessa esitetään Porot kuuluvat tuulelle -elokuva (1.4.2016)

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä Barents Cafessa keskustellaan torstaina 7. huhtikuuta siitä, voisiko ympäristösovittelun mallia hyödyntää Suomessa paikallisten yhteisöjen elinympäristöön liittyvissä ristiriitatilanteissa. Aihetta alustaa Arktisen keskuksen tutkija Assi Harkoma, ja lisäksi katsotaan Porot kuuluvat tuulelle -dokumenttielokuva, jossa Käsivarren poronsaamelaiset kertovat heitä koskettavista ympäristöuhkista.

Lintuillassa matkataan Varangin nimimaalle ja vuonolle (1.4.2016)

Lapin lintutieteellinen yhdistys järjestää yhteistyössä Arktisen keskuksen ja Lapin maakuntamuseon kanssa lintuillan Arktikumin Polarium-salissa torstaina 7.4. klo 18. Lintuillassa lintuharrastaja Esko Nevala kertoo kuvin ja sanoin retkistään Varangin niemimaalle ja vuonolle.

Tutkimus: Rotuhygienia innoittajana Suomen suurimpaan naismurhaan (1.4.2016)

Toukokuussa 1918 ammuttiin 218 naista ilman oikeudenkäyntiä Hennalan sotavankileirillä Lahdessa. Suomen suurimman naismurhan innoittajina toimivat rotuhygienia ja punaisten naisten demonisointi porvarillisessa lehdistössä. Teloitetut naiset eivät olleet punakaartin johtotehtävissä, vaan rivisotilaita, ilmenee Lapin yliopistossa 4.4.2016 tarkastettavassa YTM Marjo Liukkosen lisensiaattitutkimuksessa.

Lapin asiantuntijuus kysyttyä arktisissa asioissa (31.3.2016)

Pohjoista arktista asiantuntijuutta hyödynnetään Suomen hallituksen päätöksenteon ja Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden tukena. Lapin yliopiston Arktinen keskus on valittu toteuttamaan valtioneuvostolle päätöksentekoa tukevaa selvitys- ja tutkimustoimintaa kahden hankkeen kautta vuosina 2016–2019. Lisäksi Suomen arktisella puheenjohtajuuskaudella Lapin arktista profiilia ja arktista asiantuntijuutta vahvistetaan hankekokonaisuudella.

Rehtorin aamukahvit (31.3.2016)

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan aamukahvitilaisuus henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestetään Castrén-salissa torstaina 7.4.2016 klo 8.30. Kevään muut tilaisuudet ovat 29.4., 30.5. ja 8.6.

Avoin luento Kiinan arktisen politiikan kehityksestä (30.3.2016)

Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa järjestetään 14. huhtikuuta klo 10–12 avoin Study Circle -luento Kiinan arktisen alueen hallinnointia koskevasta politiikasta. Luennoimaan saapuu tohtori Baozhi Cheng Shanghai Institutes for International Studiesista, Kiinasta.

Timo Koivurova ihmisoikeuspolitiikan asiantuntijaverkostoon (30.3.2016)

Ulkoministeriö on kutsunut Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurovan asiantuntijaksi Ihmisoikeudet ulkopolitiikassa -verkostoon. Uusi verkosto käsittelee ihmisoikeuskysymyksiä osana Suomen ulkopolitiikkaa ja antaa suoraa sekä tehokasta tukea sekä palautetta ihmisoikeuspolitiikasta.

Felli suljetaan kesän ajaksi (30.3.2016)

Ravintola Felli suljetaan keittiöremontin vuoksi maanantaista 4. huhtikuuta alkaen. Remontin on arvioitu kestävän elokuun loppuun saakka.

Kutsu keskustelutilaisuuteen: Euroopan unioni; sisäiset haasteet ja paikka maailmassa (29.3.2016)

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laadinta on käynnissä ulkoministeriön johdolla. Selonteossa pohditaan muun muassa Euroopan unionin haasteita Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta.

Lapin yliopisto mukana kehittämässä Arktista pedagogiikkaa (29.3.2016)

Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta ja Mediapedagogiikkakeskus ovat mukana juuri käynnistyneessä Arktista pedagogiikkaa -hankkeessa. Yhteistyön pohjalta yliopisto valmistelee myös uutta tutkimushanketta, joka kohdistuu arktisiin, tieto- ja viestintätekniikkaa sekä mediaa hyödyntäviin oppimisympäristöihin.

Kartoitus porotalouden kannattavuutta parantavista sovelluksista (29.3.2016)

Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa selvitetään, miten digitaalisia toimintaympäristöjä voi hyödyntää porotaloudessa ja siten parantaa alan kannattavuutta. Porotalouden digitalisoituminen -hankkeen tavoitteena on tukea porotaloutta tuottamalla tietoa jo käytössä olevista sovelluksista ja niiden tehokkaasta käytöstä sekä luomalla katsaus tulevaisuuden teknologisiin sovelluksiin ja työmenetelmiin.

Yliopisto kehittämään kaksisuuntaista kotoutumista taiteen keinoin (24.3.2016)

Lapin yliopisto on käynnistänyt uuden hankkeen maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten vuorovaikutuksen lisäämiseksi taiteen keinoin. Kohderyhminä ovat pakolaistaustaiset maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset nuoret.

Väitös: Yksilölliset koulutusvalinnat osa kehitysvammaisen hyvää elämää (24.3.2016)

Kehitysvammaiset nuoret haaveilevat omasta elämästä, uusien asioiden oppimisesta, ammatista ja työstä sekä ystävistä. Yksilöllisten tarpeiden mukaan muuntuva koulutus, siirtymävaiheen yhteistyö sekä riittävät ohjaus- ja tukipalvelut voivat tukea näiden haaveiden toteutumista, ilmenee KM Anneli Hermanoffin väitöstutkimuksessa.

Tutkijoilta kerätään tietoa perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvästä tutkimuksesta (23.3.2016)

Ihmisoikeuskeskus toteuttaa ensimmäistä kertaa selvityksen Suomessa eri tieteenaloilla tehtävästä perus- ja ihmisoikeustutkimuksesta. Kaikkien Suomen tutkijoiden, joiden tutkimus liittyy perusoikeuksiin ja ihmisoikeuksiin, toivotaan vastaavan verkkokyselyyn.

Kiinan ja pohjoismaiden arktinen yhteistyö esillä Rovaniemellä (23.3.2016)

Rovaniemellä järjestetään 6.-9. kesäkuuta kiinalais-pohjoismainen arktisen yhteistyön symposiumi, joka kokoaa yhteen tutkijoita, päätöksentekijöitä ja liike-elämän edustajia sekä Kiinasta että pohjoismaista. Kyseessä on vuonna 2011 perustetun, Shanghaissa päämajaansa pitävän kiinalais-pohjoismaisen arktisen tutkimusverkoston (CNARC, China-Nordic Arctic Research Centre) vuotuinen päätapahtuma, joka järjestetään nyt ensimmäisen kerran Suomessa.

Opettajan pedagogisiin opintoihin runsaasti hakijoita (22.3.2016)

Lapin yliopiston opettajan pedagogisiin opintoihin haki 114 henkilöä, joista opiskelemaan voidaan valita 35 henkilöä. Hakijamäärä pysyi viime vuoden tasolla.

Lapin yliopistolla ei ole vaihto-opiskelijoita Belgiassa (22.3.2016)

Lapin yliopistolla ei ole tällä hetkellä vaihto-opiskelijoita Belgiassa. Lapin yliopisto kehottaa opiskelijoitaan seuraamaan ulkoministeriön matkustusohjeita ministeriön sivuilta.

Lapin korkeakoulukoulujen henkilökunta ja opiskelijat tyytyväisiä IT-palveluihin (21.3.2016)

LUC IT-palvelut toteutti tammikuussa palvelukyselyn Lapin ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän henkilökunnalle ja opiskelijoille. Palaute on pääosin hyvin myönteistä ja vastausten pohjalta on saatu hyviä kehittämisehdotuksia tulevaisuutta ajatellen.

Suomen Akatemialta 843 000 euron rahoitus Lapin yliopistolle (18.3.2016)

Suomen Akatemia on myöntänyt Lapin yliopistolle 843 000 euron rahoituksen yliopiston strategian mukaisen profiloitumisen vahvistamiseksi.

Teollisen muotoilun opiskelijoille menestystä ohutlevytuotekilpailussa (16.3.2016)

​Lapin yliopistossa teollista muotoilua opiskelevien Ella Murtomäen ja Minna Siikaluoman suunnittelema Pala-set-grillisetti on voittanut Plootu Fennica -ohutlevytuotekilpailun oppilaitossarjan. Voitto jaettiin kolmen samantasoisen työn kesken.

Pääministerin haastattelutunti Muoniosta (16.3.2016)

Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunti toteutetaan sunnuntaina 20.3.2016 Muoniossa, Muonion kunnantalolla. Haastattelu radioidaan suorana Yle Radio Suomessa klo 14.03–15.00.

Alakoululaisten suunnittelemat lelut valloittavat Arktikumin (15.3.2016)

Valtakunnallisen Tämä toimii! -teknologiakilpailun Lapin aluetapahtuma järjestetään Arktikumin tiedekeskuksessa perjantaina 18.3.2016. Tapahtumassa kahdeksan Lapin koululaisryhmää esittelee tuomaristolle kierrätysaiheisen lelun, joista voittaja jatkaa finaalitapahtumaan Helsinkiin.

Väitös: Suomesta puuttuu työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden kokonaishallinta (15.3.2016)

Suomalainen työhyvinvointi ja -turvallisuus on vailla kokonaishallintaa. Tapauksia käsitellään yksittäisinä ongelmina ja hajanaisesti. Kokonaishallinnan puute koskee kaikkia toimialoja, ilmenee FT, YTL Juhani Tarkkosen tuoreesta väitöksestä.

Taide ja kulttuuri kestävän kehityksen kohtaamisessa (15.3.2016)

Islantilaisen kuvataiteilija ja taidekasvattaja Ásthildur Jónsdóttirin näyttelyssä Arktikumissa 17.3.–17.4. korostetaan taiteen ja kulttuurin keskeistä asemaa kestävän kehityksen haasteiden kohtaamisessa.

Areenoita sosiaalityön ja teknologian vuoropuheluun (11.3.2016)

Lapin yliopiston toteuttama eSosiaalityön maisterikoulutus on perustanut blogin, jonka tavoitteena on tukea sosiaalityön ja eri toimijoiden verkostoitumista. Blogi toimii areenana tiedontuotannolle sosiaalityötä ja teknologiaa yhdistävistä aiheista, hyvistä käytännöistä ja tutkimuksista.

Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt (11.3.2016)

Taiteiden tiedekunnan maaliskuun näyttelyissä pohditaan muiden muassa suomalaisuutta, oikeudenmukaisuutta, maan omistamisen valtasuhteita, maisemaa sekä ääni-ilmaisua.

Väitös: Teknologiavälitteisyys haastaa kyläläisten arkea ja maaseutusosiaalityötä (11.3.2016)

Yhteiskunnan teknologisoituminen on muuttanut kyläläisten arkea voimakkaasti. HTM, YTM Arja Kilpeläinen tarkastelee tuoreessa väitöstutkimuksessaan teknologiavälitteisyyden merkityksellisyyttä ikääntyvissä sivukylissä ja vaikutuksia maaseutusosiaalityöhön.

Lapin yliopiston opiskelija vaatesuunnittelukilpailun finaalissa (10.3.2016)

Lapin yliopiston opiskelija Eeva-Marja Palolan suunnittelema vaatemallisto on valittu Ellen ja Nesteen järjestämän vaatesuunnittelukilpailun finaaliin. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan 20. maaliskuuta asti.

Vuoden luontokuvat saapuvat Arktikumiin (10.3.2016)

Vuoden Luontokuvat -näyttely avataan Arktikumin tiedekeskuksessa tiistaina 15. maaliskuuta 2016. Suomea kiertävä näyttely on ihasteltavissa Rovaniemellä 17. huhtikuuta saakka.

UArctic Marathon – maailmanlaajuinen liikuntapäivä (4.3.2016)

Arktisen yliopistoverkoston kotipesä, Lapin yliopisto, järjestää Arktisen yliopistoverkoston (UArctic) henkilökunnalle ja opiskelijoille avoimet mestaruuskilpailut juoksussa ja sauvakävelyssä Rovaniemi Marathon -tapahtuman yhteydessä Rovaniemellä lauantaina 2.7.2016.

Saamelaisten perinnetietoa kerätään ympäristöpäätöksenteon tueksi (4.3.2016)

Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa on käynnistynyt hanke, joka kartoittaa Käsivarren alueen saamelaisten maankäyttöön liittyvää perinnetietoa, jotta se voidaan paremmin huomioida luonnon monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä sekä saamelaisten oikeuksia koskevassa päätöksenteossa. Nesslingin Säätiön tukema hanke keskittyy Käsivarren alueen porosaamelaisten perinnetiedon taltioimiseen yhteistyössä paikallisen Akwé:Kon-ryhmän kanssa.

EU:n arktisen politiikan tutkimukseen apurahaa (3.3.2016)

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 16 000 euron apurahan Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Adam Stepienille EU:n arktista politiikkaa tutkivan väitöskirjan viimeistelyyn. Stepien tekee väitöstutkimusta muun muassa siitä, miten Euroopan unioni voisi lisätä ymmärrystään arktisesta alueesta ja sen luovista käytännöistä sekä siten yhtenäistää menettelytapojaan aluelähtöisesti.

Vaatetussuunnittelun opiskelijat menestyksekkäästi urheilualan messuilla Müchenissä (3.3.2016)

Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun maisteriopiskelijat osallistuivat kutsuttuina yhteen maailman johtavimpiin urheilualan messuihin ISPO Müncheniin 24.–27.1.2016. He onnistuivat herättämään muun muassa urheilujätti Adidaksen kiinnostuksen Masterclass-työpajassa luomillaan villeillä ideoilla.

Oikeustieteilijöille näkyvyyttä Euroopassa (3.3.2016)

Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan edustajat osallistuivat helmikuussa 2016 Wienin ja Salzburgin yliopiston järjestämään vuosittaiseen oikeusinformatiikan kansainväliseen IRIS-konferenssiin.

Monimuotoinen mediakasvatus (3.3.2016)

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) julkaisi helmikuussa 2016 artikkelikokoelman Monimuotoinen mediakasvatus. Julkaisussa on mukana koko joukko Lapin yliopiston mediapedagogiikkakeskuksen tutkijoita.

Rehtorin palkinto Nafisa Yeasminille (2.3.2016)

Tämän vuoden Rehtorin palkinto on myönnetty Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkija Nafisa Yeasminille hänen työstään maahanmuuton tutkijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Palkinto myönnettiin Yeasminille yliopiston vuosipäiväjuhlassa 2.3.2016.

Irja-Kaisa Lakkala vuoden alumniksi (2.3.2016)

Lapin yliopiston alumnitoimikunta on valinnut Vuoden alumniksi kasvatustieteen tohtori, rehtori Irja-Kaisa Lakkalan. Lakkala toimii Sodankylässä Aleksanteri Kenan yhtenäiskoulun rehtorina. Valinta julkistettiin Lapin yliopiston vuosipäiväjuhlassa 2.3.2016.

Mikko Ojanaho ja Ari Kunnari Vuoden Opettajaksi (2.3.2016)

Lapin yliopiston ylioppilaskunta on valinnut Vuoden Opettajaksi Mikko Ojanahon ja Ari Kunnarin. Ylioppilaskunta luonnehtii Ojanahoa ja Kunnaria rohkeiksi opetusmenetelmien kehittäjiksi.

Professori Marja Tuomiselle Lapin maanpuolustusyhdistyksen palkinto (2.3.2016)

Lapin yliopiston professori Marja Tuominen on palkittu ansioistaan Lapin maanpuolustusyhdistyksen palkinnolla.

LähiTapiola lahjoitti 40 000 euroa yliopiston varainhankintaan (1.3.2016)

LähiTapiola Lappi on tehnyt 40 000 euron lahjoituksen Lapin yliopiston varainhankintaan. Lahjoituksesta puolet on suunnattu oikeustieteille ja puolet yhteiskuntatieteille.

Lapin yliopisto sai laatuleiman: vahvuutena kokeiluja mahdollistava toimintakulttuuri (1.3.2016)

Lapin yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toteuttaman laatujärjestelmän auditoinnin ja sille myönnettiin laatuleima, joka on voimassa kuusi vuotta 29.2.2016 alkaen. Yliopiston laatujärjestelmä täyttää korkeakoulujen laadunhallinnan kansalliset kriteerit ja vastaa eurooppalaisia periaatteita ja suosituksia.

Mapping the World -näyttely galleria Hämärässä (29.2.2016)

Galleria Hämärässä on esillä 2.–10.3.2016 Sebastian Reisin näyttely, joka pohtii erilaisia näkökulmia valokuvien esitykselliseen arvoon. Näyttelyn avajaiset ovat tiistaina 1. maaliskuuta kello 18.

Käsityön opetuksessa yhteistyöhön Rantavitikan koulun kanssa (25.2.2016)

Lapin yliopisto on aloittanut uudenlaisen yhteistyön Rantavitikan koulun kanssa käsityön opetuksessa. Yhteistyöprojekti toteutetaan pääosin Lapin yliopiston käsityön tiloissa, ja se huipentuu yhteistapahtumaan 3.3.2016 Harjulammen jäällä.

Alumni Ville-Petteri Määtälle Kuvajournalismi-palkinto multimedia-sarjassa (23.2.2016)

Lapin yliopiston tuore alumni Ville-Petteri Määttä on voittanut opiskeluaikanaan tekemällään dokumentilla Kuvajournalismi 2015 -palkinnon multimedia-sarjassa. Voittajatyöt ovat näytteillä Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä 20.3.2016 asti.

Eri alojen opiskelijoille yhteinen työelämävalmiuksia opettava koulutus (23.2.2016)

Valmiina työelämään (VALTE) kehittää valtakunnallisen opintokokonaisuuden vahvistamaan opiskelijoiden ymmärrystä erityisesti työhyvinvoinnista. Päätavoite on lisätä opiskelijoiden myönteistä asennoitumista ja vaikutusmahdollisuuksia työhön ja sen kehittämiseen.

Väitös: Vuorovaikutuksen vaaliminen ehkäisee nuorten syrjäytymistä (23.2.2016)

Nuorten oleileva yhdessäolo ja leikillisyys ehkäisevät syrjäytymistä. Kyse on osallisuuden kehittymisestä, joka parhaimmillaan kantaa hedelmää koko loppuiäksi. Osallisuus yhteisössä merkitsee myös vaikuttamismahdollisuuksia, kuulluksi tulemista ja tasavertaista keskustelukumppanuutta, ilmenee KM Ulla-Maija Louhelan tuoreesta väitöstyöstä.

Manu Pajuluoma yliopistojen IT-johtajien verkoston puheenjohtajaksi (22.2.2016)

Lapin yliopiston tietohallintojohtaja Manu Pajuluoma on valittu suomalaisten yliopistojen IT-johtajien FUCIO-verkoston uudeksi puheenjohtajaksi. Pajuluoman puheenjohtajakausi alkoi 19.2. ja jatkuu vuoden 2017 loppuun asti.

Lapin ja Oulun yliopisto selvittävät kasvatustieteellisen alan yhteistyön kehittämistä (22.2.2016)

Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käydyissä keskusteluissa on ollut esillä Oulun ja Lapin yliopiston kasvatustieteellisen alan kehittäminen. Yliopistojen rehtorit ovat antaneet yliopistojensa kasvatustieteiden tiedekuntien dekaaneille tehtäväksi selvittää tiedekuntien yhteistyön syventämistä.

Arctic Fashion Show 2016 huipentaa muotoiluviikon karnevaalitanssein (22.2.2016)

Arctic Design Weekin kohokohtia koetaan lauantaina 27. helmikuuta, jolloin Lapin yliopiston uudistuneessa F-talossa nähdään taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden toteuttama muotinäytös Arctic Fashion Show. Agoran catwalkilla nähdään kaksi karnevaalihenkistä esitystä, kello 18 ja 20.

Yliopiston näyttelyt ja Arctic Design Shop maailman pohjoisimmalla muotoiluviikolla (19.2.2016)

Taiteiden tiedekunta tuo osaamistaan laajasti esille näyttelyissä maailman pohjoisimman muotoiluviikon Arctic Design Weekin aikana 22.–28. helmikuuta. Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Lapin yliopiston pääkampuksella ja Arktikumissa on esillä yhteensä kahdeksan näyttelyä, joiden avajaisia vietetään maanantaina 22. helmikuuta kello 16 ja 18. Näyttelyt ovat pääosin avoinna 10. maaliskuuta asti. Lisäksi näyttelyitä on Rovaniemen pääkirjastossa ja Taigakorun myymälässä Rinteenkulman kauppakeskuksessa. Galleria Kilossa Lapin yliopiston pääkampuksella on myös Arctic Design Shop, jossa on myynnissä Lapin yliopiston opiskelijoiden ja yliopistosta valmistuneiden suunnittelijoiden tuotteita 4. maaliskuuta asti.

Blogi: Miten tästä eteenpäin (18.2.2016)

Lapin yliopiston hallintojohtaja Markus Aarto käsittelee Laajakulma-blogissaan Lapin korkeakoulukonsernin seuraavaa askelta yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyön kehittämisessä.

Avoin tutkimusseminaari inhimillisestä turvallisuudesta (18.2.2016)

Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa järjestetään torstaina 25. helmikuuta 2016 klo 10 inhimilliseen turvallisuuteen liittyvä tutkimusseminaari Towards Arctic Security: Northern Aspects of Human Security. Puheenvuoroissa tarkastellaan inhimillisen turvallisuuden käsitettä muun muassa ilmastonmuutoksen ja kyberturvallisuuden näkökulmista eri tapausesimerkkejä hyödyntäen.

Blogi: Opetus- ja tiedeyhteisöt joukkuepelaajiksi (17.2.2016)

Lapin yliopiston harjoittelukoulun rehtori Heikki Ervast pohtii Laajakulma-blogissaan vuoropuhelun merkitystä asiantuntijayhteisössä.

Barents Cafe johdattaa saamelaisten perinnetiedon äärelle (17.2.2016)

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä Barents Cafe -tilaisuudessa keskustellaan tiistaina 23. helmikuuta saamelaisten perinnetiedosta. Arktikumin kirjastossa klo 14 alkavassa tilaisuudessa aihetta alustaa Elina Helander-Renvall, joka on saamentutkimuksen ja alkuperäiskansatutkimuksen pioneereja Suomessa ja pohjoismaissa.

Väitös: Tie laudaturylioppilaaksi käy voimavarojen hyödyntämisen kautta (17.2.2016)

Huippuoppilaat kohtaavat opinnoissaan vaikeuksia siinä missä muutkin. Heidän tapansa voittaa koulunkäyntiin liittyvät vastoinkäymiset kertovat kuitenkin siitä, mikä merkitys voimavarojen ja vahvuuksien hyödyntämisellä on opintomenestykselle, ilmenee KM Mari Salmelan tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Rovaniemi myy AMK-osakkeet yliopistolle (16.2.2016)

Rovaniemen kaupunginvaltuusto on päättänyt myydä omistamansa Lapin ammattikorkeakoulu Oy:n osakkeet Lapin yliopistolle. Lisäksi selvitetään vuoden 2016 aikana osakekaupasta tulevan kauppahinnan rahastointimahdollisuus sekä Lapin yliopiston että Lapin ammattikorkeakoulun opetusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa tukevaan rahastoon.

Korkeakoulujen yhdistyminen puhuttaa Euroopassa (12.2.2016)

Lapin yliopiston professori Timo Aarrevaara on osallistunut European Journal of Higher Education -lehden tämän vuoden ensimmäisen teemanumeron toimituskuntaan. Lehdessä käsitellään eurooppalaisten korkeakoulujen yhdistymisiä.

Nafisa Yeasmin Etnisten suhteiden neuvottelukuntaan (12.2.2016)

Valtioneuvosto on asettanut Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) kuudennelle kaudelle vuosiksi 2016–2020. Neuvottelukuntaan nimettiin myös Arktisen keskuksen tutkija Nafisa Yeasmin.

JP Ahonen ehdolla Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi (11.2.2016)

Lapin yliopiston graafisen suunnittelun alumni JP Ahonen on ehdolla vuoden 2016 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi. JP Ahonen on mukana kisassa albumillaan Villimpi Pohjola.

Muotoilualojen opiskelijoiden ja alumnien näyttely (11.2.2016)

Arktikumissa on esillä 23.2.–13.3.2016 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan monialaisen opiskelijaryhmän tuottama näyttely. Talviunessa – Winter Dreams on elämyksellinen kertomus pohjoisen juhlista, joissa vallitsee eteerinen ja surrealistinen tunnelma.

Blogi: Kenen tulisi maksaa näyttelyyn osallistumisen kustannukset (11.2.2016)

Korundissa avautuu 12. helmikuuta 2016 Piirrä nyt! Nykypiirustuksen monet kasvot -näyttely. Kuvataiteilijat Elina Juopperi ja Kalle Lampela pohtivat Taidekammi-blogissaan näyttelyyn osallistumisen ehtoja kuvataiteilijoiden näkökulmasta.

Mediapedagogiikkakeskukselle merkittävä rahoitus (11.2.2016)

Lapin yliopiston Mediapedagogiikkakeskus on saanut yhteensä 900 000 euron rahoituksen vuosille 2016–2017 sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja kriisiviestinnän kehittämiseen. Tutkimus- ja kehittämistyön tavoitteena on muiden muassa parantaa työ-, asiakas- ja potilasturvallisuutta.

Nuoret ja velka -hanke esillä Akatemian sivuilla (10.2.2016)

Suomen Akatemian rahoittama ja Lapin yliopiston koordinoima Nuoret ja velka -tutkimushanke on käynnissä 1.9.2013–31.8.2017. Hankkeessa tutkitaan nuorten velkaantumisen syitä ja seurauksia. Hanketta esitellään parhaillaan Suomen Akatemian sivuilla.

Lapin korkeakouluista valmistuneet työelämässä (9.2.2016)

Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu toteuttivat kyselyn valmistuneiden työtilanteesta ja osaamisen vastaavuudesta työelämän tarpeisiin Lapissa.

Alkuperäiskansat politiikan odotushuoneissa (8.2.2016)

Lapin yliopisto ja Westminsterin yliopiston demokratian tutkimuksen keskus järjestävät seminaarin poliittisesta vallasta ja alkuperäiskansakysymyksistä Lontoossa 12. helmikuuta 2016. Seminaari on osa Koneen Säätiön rahoittamaa kansainvälistä tutkimushanketta, joka tarkastelee alkuperäiskansoja koskevia oikeudellisia ja institutionaalisia kehityskulkuja osana poliittista vallankäyttöä.

Rainion ja Robertsin lyhytelokuva menestyy kansainvälisesti (8.2.2016)

Minna Rainion ja Mark Robertsin lyhytelokuva The Factory of the World (2014) on valittu kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaalin Punto de Vistan kilpailusarjaan, Pamplonassa, Espanjassa 8–14 helmikuuta 2016. Festivaalin kilpailusarjoihin valittiin yhteensä 16 elokuvaa 1378:n elokuvan joukosta.

Filosofian Ajatuskoe – Toivo Salosen juhlaseminaari (5.2.2016)

Vuodesta 2000 lähtien Lapin yliopistossa filosofian opettajana toimineen Toivo Salosen juhlaseminaarissa lauantaina 13. helmikuuta pohditaan muiden muassa älyllistä leikkiä, leikkivää ihmistä, ihmisenä olemista, moraalin ja tietoisuuden yhteiskunnallisia ehtoja, aistimista, luontoa sekä taiteen alkuperää.

Julkaisut: Uutuusteos Lauri Rauhalasta (5.2.2016)

Yliopistonlehtori Virpi Tökkärin toimittama teos Lauri Rauhalasta avaa moninaisia näkökulmia Rauhalan elämään ja tuotantoon. Teos havainnollistaa, miten erilaisia ja erilaisissa työtehtävissä työskenteleviä ihmisiä Rauhala inspiroi.

Opintotuen ratkaisutoiminta Lapin yliopistossa päättyy 1.1.2017 (4.2.2016)

Opintotuen ratkaisutoiminta yliopistoissa päättyy kahden seuraavan vuoden aikana. Kela on päättänyt irtisanoa sopimukset, joiden perusteella suurin osa yliopistoista on ratkaissut omien opiskelijoidensa opintotukihakemukset. Viimeistään vuoden 2018 alusta alkaen kaikki opintotukiasiat ratkaistaan Kelassa.

Yliopiston alumni Turun Sanomien pilapiirtäjäksi (4.2.2016)

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta valmistunut Jyrki Vainio on valittu Turun Sanomien toiseksi pilapiirtäjäksi eläköityneen Jouko Innasen tilalle. Uusina piirtäjinä Turun Sanomassa aloittavat Jyrki Vainio ja Mika Rantanen.

Blogi: Uusia avauksia osaamisen suuntaamiseen (3.2.2016)

Stanfordin yliopiston Centre for Design Research -yksikössä vierailevana professorina toimiva taideteollisen muotoilun professori Satu Miettinen pohtii Tiedekirnu-blogissaan osaamisen suuntaamisen toimintamallin kehittämistä.

Kandipalautekysely kuuluu valmistumiseen (3.2.2016)

Valtakunnallinen kandipalautekysely toteutetaan jatkuvana kyselynä valmistuneille. Tämä tarkoittaa, että kandipalautekysely lähetetään automaattisesti jokaiselle kandidaatille heti valmistumisen jälkeen. Kandipalautekysely on tärkeä osa valmistumista - se on tärkeää yliopistolle ja se on tärkeää tutkinnon suorittaneelle.

Arktinen elokuvailta 9.2.: Grönlantilainen elokuva Inuk (1.2.2016)

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Arktisessa elokuvaillassa esitetään tiistaina 9. helmikuuta 2016 klo 18 grönlantilainen elokuva Inuk. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa (Pohjoisranta 4) järjestettävässä näytöksessä on paikalla myös elokuvan tekijöitä.

Julkaisut: Tutkielma nykypäivän johtajuudesta (1.2.2016)

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksen Janne Tienari ja Lapin yliopiston Susan Meriläinen ovat toimittaneet Ilkikurisen ja viihdyttävän tutkielman nykypäivän johtajuudesta.

Seija Ulkuniemen valokuvia Muurolan kirjastossa (1.2.2016)

Kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Seija Ulkuniemen valokuvia on esillä Muurolan kirjastossa helmikuussa 2016. Valokuvanäyttelyn nimi on KUUBALAINEN MARINADI eli reunamerkintöjä totuttelua vaativista asioista.

Barents Cafe: Valtion lohiregaali – satoja vuosia jatkunut kiista (28.1.2016)

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä Barents Cafessa 4. helmikuuta 2016 klo 14 Juha Joona alustaa aiheesta Valtion lohiregaali – satoja vuosia jatkunut kiista.

Tutkijat hämmensivät ympäristökonfliktisoppaa: syntyi videomateriaalia opetuskäyttöön (28.1.2016)

”YK:n eritysraportoijan mukaan Suomea on pidetty alkuperäiskansojen oikeuksia noudattavana esimerkkimaana. Tällaista mainetta ei tulisi vesittää sillä, että metsähallituslain valmistelun viime vaiheessa tehtiin lakiesitykseen muutoksia konsultoimatta saamelaiskäräjiä ja kolttien kyläkokousta.”

Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt (28.1.2016)

Lapin yliopiston F-talossa olevissa taiteiden tiedekunnan helmikuun näyttelyissä hahmotetaan todellisuutta valokuvien, runojen, piirustusten ja maalausten kautta.

Opetusmenetelmät ja teknologia tutkintojen uudistamisessa (28.1.2016)

Suomessa ja USA:ssa käydään parhaillaan keskustelua korkeakoulujen tutkintojen uudistamisesta. Uudistukseen liittyy molemmissa maissa vahvoja odotuksia uusista opetusmenetelmistä ja teknologian mukanaan tuomista mahdollisuuksista.

Opettajankoulutusfoorumi uudistamaan opettajien perus- ja täydennyskoulutusta (27.1.2016)

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut laajapohjaisen opettajankoulutusfoorumin uudistamaan opettajien perus- ja täydennyskoulutusta.

Pohjoismaiden ja Baltian muotoilukoulutuksen tulevaisuus (27.1.2016)

Lapin yliopistolla keskustellaan 24–26 helmikuuta 2016 Pohjoismaiden ja Baltian muotoilukoulutuksen tulevaisuudesta alan oppilaitosten muodostaman verkoston kokouksessa. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta toimii tapaamisen isäntänä.

Arktikumin valokuvanäyttely vie Barentsin haavoittuvaan luontoon (26.1.2016)

Viidentoista valokuvan sarjasta koostuva Barents, luonto ei tunne rajoja -valokuvanäyttely on esillä Rovaniemellä Arktikum tiedekeskuksessa 2.2.–9.3.2016. Suomalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten luontokuvaajien ottamat valokuvat sukeltavat upeisiin luontokohteisiin, jotka ovat muuten vaikeasti tavoitettavissa.

Yhteiskuntatieteen opiskelijoita palkittiin (25.1.2016)

Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan opiskelijat ovat menestyneet Suomen Strategisen Johtamisen Seuran vuosittain järjestämässä arvostetussa pro gradu -kilpailussa.

Henri Hagman voitti Maj Lind -kuvataidekilpailun (22.1.2016)

Sibelius-Akatemian järjestämän Taidemaalariliiton jäsenille avoimen Maj Lind - kuvataidekilpailun on voittanut Henri Hagman teoksellaan ”Debussyan Abyss”. Kilpailun voittaja sai 2500 euron palkinnon.

Bisnes ja arktinen muotoilu Arctic Design Week -tapahtuman keskiössä (20.1.2016)

Maailman pohjoisin muotoiluviikko Arctic Design Week nostaa bisneksen ja muotoilun valokeilaan 22.–28.2.2016 Rovaniemellä. Tapahtuman monipuolinen ohjelma levittäytyy eri puolille kaupunkia tarjoten kattavan katsauksen pohjoista ja Lapin yliopiston muotoiluosaamista. Samanaikaisesti yliopistolla kokoontuu myös kansainvälinen pohjoismaisten muotoilukorkeakoulujen Cirrus-konferenssi.

Uusi julkaisu taideperustaisesta tutkimuksesta (20.1.2016)

Professorit Timo Jokela ja Glen Coutts ovat toimittaneet uuden englanninkielisen julkaisun taideperustaisesta tutkimuksesta. Teoksessa käsitellään muiden muassa saamelaiskäsityön ja nykytaiteen kohtaamista sekä taidetta ja muotoilua kestävyyden ja kontekstisidonnaisuuden näkökulmista.

Tiedekirnu-blogi: Pelottava Predator ja muut julkaisualan kuulumiset (19.1.2016)

Tiedekirnu-blogin uusin kirjoitus avaa julkaisufoorumiluokitusten uusimpia päivityksiä sekä keskustelua saalistajalehdistä.

Poikkeukselliset sääolosuhteet haastavat poroelinkeinon (19.1.2016)

Poikkeuksellisten olosuhteiden yleistyminen voi lisätä poroelinkeinon epävarmuutta ja asettaa poronhoitajien perinteisen tiedon ja kokemuksen koetukselle. Poronhoitoa vaikeissa olosuhteissa voidaan tukea takaamalla riittävästi tilaa laidunkiertoon ja jakamalla poronhoitoalueella tietoa hyvistä käytännöistä.

Anneli Pohjola sote-uudistuksen asiantuntijaryhmään (19.1.2016)

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tueksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijaryhmän ajalle 13.1.2016-15.4.2019.

Vuoden Professori – professori Eeva Anttila (15.1.2016)

Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi 2016 tanssipedagogiikan professori Eeva Anttilan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Eeva Anttila on Pohjoismaiden ainoa tanssipedagogiikan professori.

Koulutusta työyhteisösovittelusta (14.1.2016)

Lapin yliopistossa on haettavana Itä-Suomen ja Oulun yliopiston kanssa suunniteltu järjestyksessään kolmas Työyhteisösovittelun erityisosaaja -koulutus. Koulutus (30 op) opastaa työyhteisösovittelun käyttöön ja soveltamiseen.

Timo Jokelan näyttely esillä Ylläksellä (13.1.2016)

Kuvaamataidon professori Timo Jokelan näyttely on esillä Galleria Kellokkaassa Ylläksen luontokeskuksessa 9.1.2016–24.2.2016.

Maria Huhmarniemin ja Sofia Waaran installaatioita esillä Jyväskylässä (12.1.2016)

Maria Huhmarniemen ja Sofia Waaran taidetta on esillä Ti-la2016 -näyttelyssä Jyväskylässä viikolla 2. Näyttelyyn on kutsuttu kaikkiaan 52 suomalaista nykytaiteilijaa tai taiteilijaryhmää, joiden kunkin teokset ovat esillä tilassa viikon ajan.

Valtion lohiregaalilla ei selkeää oikeudellista perustetta (12.1.2016)

Jo maakuntalakien aikana kalastuksen katsottiin kuuluvan vesialueen omistajalle ja tämä on pääsääntö myös nykyään. Tästä huolimatta valtion puolesta on lähdetty siitä, että Pohjanlanteen laskevissa suurissa virroissa oikeus lohen ja meritaimenen pyyntiin kuuluu valtiolle myös yksityisellä vesialueella.

Professori Kyösti Kurtakon emeritusluento (12.1.2016)

Professori Kyösti Kurtakon emeritusluento on perjantaina 15.1.2016 kello 12.00 alkaen Castrén-salissa. Luennon otsikkona on Suomalaisen kansanopetuksen juuret, rönsyt ja paradoksit – huomioita, oivalluksia ja tarinoita työuran varrelta.

Uusi Barents Studies on julkaistu verkossa (12.1.2016)

Uusin numero Barentsin aluetta ja sen ihmisiä, taloutta ja politiikkaa käsittelevästä Barents Studies: Peoples, Economies and Politics -lehdestä on ilmestynyt. Vuoden 2015 toinen numero on vapaasti saatavissa sähköisenä.

Saamelaisten oikeudet puhuttavat seminaarissa Helsingissä 22.1. (11.1.2016)

Saamelaisten perus- ja ihmisoikeudet ovat esillä ympäristöpäätöksenteon näkökulmasta Helsingissä Voimatalon Eurooppasalissa perjantaina 22. tammikuuta 2016 klo 12–16.15 järjestettävässä seminaarissa. Samana iltana saa ensi-iltansa dokumenttielokuva Porot kuuluvat tuulelle.

Uusi teos ikääntyneiden ihmisten hyvinvoinnista arktisella alueella (8.1.2016)

​Lapin yliopiston tutkijat Päivi Naskali, Marjaana Seppänen ja Shahnaj Begum ovat toimittaneet englanninkielisen teoksen "Ageing, Wellbeing and Climate Change in the Arctic". Routledgen kustantaman teoksen artikkelit luotaavat ikääntymistä ja hyvinvointia arktisen alueen näkökulmasta.

Monica Tennberg dosentiksi Tromssan yliopistoon (8.1.2016)

Arktisen keskuksen tutkimusprofessori Monica Tennberg on nimitetty aluekehityksen ja pohjoisen sopeutumisen dosentiksi Tromssan yliopistoon 1.1.2016 lähtien. Hän osallistuu kansainvälisen maisteriohjelman ”Governance and Entrepreunership in Northern and Indigenous Areas” (GENI) toteutukseen opettamalla ja ohjaamalla opiskelijoita.

Communicatio Academica 2016 – Hyinen tiede (8.1.2016)

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto järjestävät joka toinen vuosi eri yliopistokaupungeissa Communicatio Academica -tapahtumia. Nyt tapahtuma on ensimmäistä kertaa Lapin yliopistolla.

Uusia ratkaisumalleja etnisten ryhmien opintielle (7.1.2016)

​Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa ryhdytään tutkimaan etnisiin ryhmiin kuuluvien nuorten siirtymistä yhdeksänneltä ja kymmenenneltä luokalta toisen asteen koulutukseen Lapissa. Selvityshanke tehdään ELY-keskuksen myöntämällä ESR-rahoituksella.

Korutaidetta, elämänfilosofioita, metalligrafiikkaa, litografiaa sekä poliittisia utopioita pääkampuksen gallerioissa (5.1.2016)

Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Lapin yliopiston pääkampuksella on esillä Inka Maarika Kangasniemen saamelaista korutaidetta, poliittista utopiaa käsittelevän tutkimuksen esittely Kalle Lampelalta, elämänfilosofiaa pohtiva mediakasvatuksen teoskokonaisuus sekä avoimen yliopiston kuvataiteen opiskelijoiden metalligrafiikkaa ja litografiaa. Näyttelyt ovat esillä pääosin 12.–28.1.2016, ja avajaisia vietetään maanantaina 11.1. kello 18.