Hungarian Design Market (Wasárnapi Müvész Piac, WAMP)Pääaine ja harjoittelun kesto: Teollinen muotoilu, 3 kk, 2009.

Harjoittelupaikan toimiala ja työkieli: Nuorten unkarilaisten muotoilijoiden näyttelyiden, erilaisten workshoppien ja tapahtumien järjestäminen sekä kansainvälisten taiteilijoiden tunnettavuuden lisääminen Unkarissa. Työkielinä suomi ja englanti.

Työtehtävät: Suomalais-unkarilaisen muotoilun yhteisnäyttelyn järjestäminen. Tehtäviini kuuluivat organisointi, yhteydenpito eri osapuolten välillä sekä avajaisohjelman järjestely. Myös WAMP-torien suunnittelu sekä käytännön järjestelyt kuuluivat toimenkuvaani. Lisäksi toimistotöitä ja juoksevien asioiden hoitoa.

Miten löysit harjoittelupaikan? Etsin työtä Keski-Euroopasta ja löysin yrityksen nettisivujen kautta yhteystiedot ja mahdollisuuden hakea töihin.

Harjoittelijan perehdytys: Minulla oli vastaava yhdyshenkilö töissä, joka antoi tehtävät ja jonka kautta projektini kulkivat. Hän myös vastaili kysymyksiini.

Asunto: Hankin asunnon itse, työpaikalla ei ollut mahdollisuutta auttaa asiassa.

ATK-palvelut: Sain tietokoneen töihin käyttööni. Käytin omaa sähköpostiani ja puhelintani juoksevissa asioissa (paitsi toimistossa toimiston puhelinta).

Ruokailu: Rahoitin itse lounaat. Kahvit sai töissä.

Budjetti: Vuokra n. 230 e/kk ja muut kulut n. 150 e/kk. Lisäksi ruoat, puhelin ym. kulut.
Apuraha kattoi kuluista n. 40 % ja omat säästöt n. 60 %.

Apurahojen riittävyys:
Apuraha tulisi maksaa jo harjoittelun alussa, itse sain sen vasta puolivälissä. Summa oli todella pieni ja lopussa oli jo vaikeuksia selvitä.

Vapaa-ajanviettomahdollisuudet: Vapaa-ajalla pystyi tutustumaan upeaan Budapestiin ja siellä oli tarjolla monenlaista harrastusmahdollisuutta.

Harjoittelun hyvät puolet: Sain rutkasti kokemusta ja itsevarmuutta ulkomailla pärjäämisestä. Yritys oli mielenkiintoinen ja inspiroiva. Kielitaito kehittyi rutkasti ja työn lomassa oppi paljon sellaiset, mitä ei koulussa välttämättä oppisi.

Harjoittelun huonot puolet:
Olisi ollut helpompaa, jos osaisin unkaria. Esimerkiksi puhelimeen vastaaminen oli melko haastavaa. Pienessä yrityksessä työskentely on myös melko yksinäistä, koska tukea ei paljon muualta tule.