McQ Alexander McQueenPääaine ja harjoittelun kesto: Vaatetusala, 3 kk, 2011.

Harjoittelupaikan toimiala ja työkieli: Vaatetusala, englanti.

Työtehtävät: Designerin avustaminen, päivittäiset studioaskareet ja järjestelyt, tekstiili- ja materiaalikokeilut, näytekappaleiden kehittäminen, ideointi, testaus, ompelu, kaavoitus, Press-vaatekappaleiden valmistaminen/avustaminen, lookbook-kuvauksissa avustaminen.

Miten löysit harjoittelupaikan? Hain sitä itse lähettämällä hakemuksen, cv:n ja näytteitä omista töistäni suoraan yritykseen.

Harjoittelijan perehdytys:
Ei erityisiä palveluita harjoittelijoille. Perehdytys työtehtäviin olisi voinut olla perusteellisempaa, koska sitä ei juuri ollut. Harjoittelun alussa ei käyty läpi organisaation toimintaa tai käytäntöjä.

Asunto: Asuntoasiat hoidettiin henkilökohtaisesti. Sain etukäteen muutamia hyödyllisiä nettisivuja asuntoihin liittyen, mutta muuten työpaikka ei puuttunut asuntoasioiden järjestämiseen.

ATK-palvelut: ATK-palvelut olivat eri paikassa kuin studio, jossa työskentelimme. Tietokoneiden saatavuus studiossa vaihteli. Välillä työtehtäviin kuului tietokoneella työskentely, mutta harjoittelijoilla ei ollut esim. erillistä sähköpostia.

Ruokailu: Työpaikalla ei ollut erillistä ruokailutilaa tai ruokatuntia. Jokainen haki lounaan tai söi omia eväitä studiolla töiden ohessa. Harjoittelijat ja työntekijät saivat lounaskuponkeja 60 punnan edestä kuukaudessa, mikä oli hyvä asia.

Budjetti: Elämiseen meni n. 700-800 puntaa kuukaudessa. Vuokra oli 500 puntaa (sis. Veden, sähkön ja lämmityksen), internet 15 puntaa. Puhelin n. 40 puntaa, ruokakulut 100-200 puntaa. Työpaikka korvasi matkakulut.
Opintotuki kattoi noin 30-40 % kuluista, apuraha noin 30-50 % ja omat säästöt (opintolaina) noin 10-40 %.

Apurahojen riittävyys: Apurahan suuruus auttava. Ilman apurahaa rahatilanne olisi ollut paljon huonompi.

Vapaa-ajanviettomahdollisuudet: Pitkien työpäivien jälkeen ei enää jaksanut keksiä ohjelmaa iltaisin. Viikonloput olivat usein kuitenkin vapaita, jolloin hyödynsin Lontoon kattavaa tarjontaa vapaa-ajanviettomahdollisuuksien suhteen.

Harjoittelun hyvät puolet: Saa tärkeää omaan alaan liittyvää työkokemusta ulkomailta, kehittää omaa kielitaitoa ja osaamista, saa uusia kontakteja ja ystäviä.

Harjoittelun huonot puolet: Rahoitus ja elinkustannusten kattaminen joissain tilanteissa. Lontoo on kallis kaupunki asua.