Stefansson Arctic InstitutePääaine ja harjoittelun kesto: Kansainväliset suhteet, 5 kk, 2011.

Harjoittelupaikan toimiala ja työkieli:
Yhteiskuntatieteellinen arktinen tutkimus, työkielinä englanti ja islanti.

Työtehtävät: Ilmastointiraportin kappaleen valmistelu, konferenssijärjestelyt ja oman tutkimuksen esittely. Toiminnan esittely vierailijaryhmille. Graduun liittyvän tutkimuksen ylläpito.

Miten löysit harjoittelupaikan?
Kuulin instituutista toisen tutkimuslaitoksen johtajalta. Katsoin instituutin nettisivut ja otin sinne suoraan yhteyttä. He lupasivat paikan, jos saisin rahoituksen.

Harjoittelijan perehdytys: Perehdytys oli tehokasta ja perusteellista. Instituutti on hyvin pieni, joten vastaanotto oli lämminhenkinen ja henkilökohtainen. Henkilökunta oli kannustavaa, sain tutustua kirjastoon ja tehdä myös omaa tutkimustani. Apua ja ohjeita sain tarvittaessa sekä palautetta työstäni. Oma aktiivisuus oli myös avainasemassa. Instituutin muut työntekijät olivat aina tavoitettavissa.

Asunto: Minulle järjestettiin paikka opiskelija-asuntolasta jo ennen kuin saavuin Islantiin.

ATK-palvelut: Jouduin käyttämään omaa kannettavaani työskennellessäni, mutta muuten ATK-palvelut tulivat talon puolesta. Minulla oli oma sähköposti ja mahdollisuus tulostukseen ja nettiin instituutissa.

Ruokailu: Instituutissa oli pieni keittiö, jossa lämmittää omia eväitä. Lisäksi yliopiston kampuksella oli ruokala.

Budjetti: Rahaa elämiseen meni kuukaudessa 1000 euroa, josta opintotuki kattoi 50 %, apuraha 50 % ja omat säästöt ekstrakulut, kuten matkustelun.

Apurahojen riittävyys:
Yliopiston kolmen kuukauden harjoitteluvoucher (3000 euroa) ja viiden kuukauden Erasmus-apuraha riitti opintotuen kanssa kattamaan edestakaiset matkat kohteeseen sekä elin- ja harrastekustannukset suhteellisen kalliissa maassa. (Pelkällä Erasmus-apurahalla olisin luultavasti joutunut etsimään muita töitä harjoittelun oheen.)

Vapaa-ajanviettomahdollisuudet: Akureyri on pieni, mutta vilkas yliopistokaupunki ja pohjoisen kulttuurikeskus. Paikkakunnalla on paljon kulttuuritapahtumia ja muutama illanviettopaikka. Pelasin jalkapalloa paikallisessa puulaakijoukkueessa, lauloin kuorossa, vaeltelin ja pyöräilin ja kävin kuntosalilla. Akureyristä pääsee helposti myös muualle Islantiin lentäen, kimppakyydillä tai liftaamalla. Vuorikiipeilijöille ja ratsastajille löytyy paljon harrastusmahdollisuuksia. Ulkouimahalli on paikallisten keskuudessa suosittu tapaamispaikka ja lähettyvillä on luonnollisia kuumia lähteitä. Talvella säävaraus on hyvä pitää mielessä, koska keleistä ei koskaan tiedä. Tuuli ja lumisade voivat yltyä koviksi.

Harjoittelun hyvät puolet: Harjoittelupaikka liittyi omaan erikoisalaani ja sain siihen rahoituksen. Työyhteisö jakoi omia kokemuksiaan ja tutkimuksiaan, sekä kannusti itsenäiseen työskentelyyn ja oman tutkimukseni jatkamiseen muiden töiden sen salliessa.

Harjoittelun huonot puolet: Töitä oli epätasaisesti. Välillä ei ollut mitään työtä ja sitten painettiin pitkää päivää aamusta yömyöhään.