Suomen pysyvä edustusto EtyjissäPääaine ja harjoittelun kesto: Kansainväliset suhteet, 3,5 kk, 2009.

Harjoittelupaikan toimiala ja työkieli: Valtionhallinto, englanti.

Työtehtävät: Avustaminen Etyjitä koskevassa seuranta- ja raportointityössä sekä kokousosallistumisissa. Kirjoitin viikoittain ulkoministeriölle ja muille relevanteille tahoille raportit Etyjin pysyvän neuvoston ja valmistelevan komitean kokouksista. Näiden jokaviikkoisten kokousten lisäksi raportoin myös muista pienemmistä ja suuremmista kokouksista sekä kirjoitin erilaisia muistioita, hanke-esityksiä, toimenpidepyyntöjä ja lähetteitä sekä tein muutamia käännöstöitä.

Miten löysit harjoittelupaikan?
Helsingin yliopistossa opiskeleva ystäväni kertoi heidän harjoittelupaikkalistalleen tulleesta tarjouksesta.

Harjoittelijan perehdytys: Suomen Etyjin edustustossa on ollut useita harjoittelijoita aiemminkin, joten harjoittelijan työtehtävät olivat melko hyvin jäsentyneet. Tosin koin, että työn sisältöön saattoi vaikuttaa myös omalla toiminnallaan. Työtehtäviin ja organisaatioon perehdyttäminen tapahtui nopeasti ilman varsinaista orientaatio-ohjelmaa tms. Apua ja ohjausta sai sitä tarvitessa.

Asunto: Löysin asuntoni etukäteen www.jobwohnen.at -nettisivustolta edellisen harjoittelijan antaman vinkin perusteella. Jaoin keskustassa sijaitsevan asunnon kolmen opiskelijan kanssa ja olin asumisjärjestelyyni erittäin tyytyväinen.

ATK-palvelut: Tietokone, sähköposti yms. kuuluivat työpisteeseeni edustustossa.

Ruokailu: Suomen edustustossa tai Etyjissä ei ole varsinaista ruokalaa tms. Välillä kävimme ulkona lounaalla, välillä haimme jotain läheisestä supermarketista.

Budjetti: Elämiseen meni kuukaudessa noin 1 000 euroa, josta opintotuki kattoi noin 40 % ja apuraha 60 %.

Apurahojen riittävyys: Apurahan maksu sujui ongelmitta, mutta ainoana harjoittelun rahoitusmuotona se ei missään nimessä riittäisi. Yhdessä opintotuen ja YTK:n voucherin kanssa sillä pärjäsi.

Vapaa-ajanviettomahdollisuudet:
Wien on taivas kaikille, jotka pitävät kahviloista, baletista, historiallisista rakennuksista ja jouluvaloista. Kaupunkina se ei ole yhtä dynaaminen ja eläväinen kuin monet muut pääkaupungit, mutta kukaan Rovaniemellä asunut tuskin pitäisi Wienin vapaa-ajanviettomahdollisuuksia huonoina. Erityisesti maininnan arvoinen on viikoittain kokoontuva YK:n ja Etyjin harjoittelijoiden yhteinen Stammtisch, eli kantapöytä. Kyseisen käytännön ansiosta muihin harjoittelijoihin tutustui nopeasti myös työn ulkopuolella.

Harjoittelun hyvät puolet:
Työkokemuksen sekä kielitaidon karttuminen sekä uudet ystävät olivat harjoittelujaksoni parhaat puolet.

Harjoittelun huonot puolet: Se, ettei Erasmus-harjoitteluun voi lähteä toista kertaa.