Time’s UpPääaine ja harjoittelun kesto: Audiovisuaalinen mediakulttuuri, 3 kk 2010.

Toimiala: Voittoa tavoittelematon yhdistys, työkielenä saksa.
Työtehtävät: Taiteilijan avustaja, auttaminen kotitalousasioissa, korjaukset, puutarhatyöt, auttaminen tapahtumien valmistelussa, venetyöt, blogiin kirjoittaminen.

Miten löysit harjoittelupaikan?
Osallistuin yhdistyksessä järjestettävään robotiikkatyöpajaan vaihtovuoteni aikana.

Harjoittelijan perehdytys: Tiesin jo etukäteen, minkä tyyppinen paikka Time’s Up on, että siellä ei ole selkeää hierarkkista rakennetta, siellä tehdään monenlaisia asioita kaiken aikaa ja myös minusta itsestäni on kiinni, mitä siellä teen. Sovimme etukäteen, että minulle ei järjestetä ns. tuutorointia tai koulutusta mihinkään yhteen, selkeästi määriteltyyn asiaan. Luonnostelimme erilaisia visioita, missä kaikkialla voin olla mukana oppimassa ja kuka voi neuvoa minulle mitäkin. En kuitenkaan ehtinyt tehdä kaikkea suunniteltua harjoittelun aikana. Time’s Upin lämmin, asiallinen ja ystävällinen vastaanotto teki minuun vaikutuksen. Siellä työskentelee ihmisiä, joilla on loputon kiinnostus erilaisten asioiden oppimiseen, ja he ymmärsivät minunkin olevan sellainen. Kiireestä huolimatta he käyttivät paljon aikaa sosiaaliseen hyvinvointiin ja minun opettamiseeni. Kysyminen ja kommunikointi oli helppoa ja antoisaa.

Asunto: Olin jo ehtinyt etsiä asunnon vaihtoaikanani. Kun jouduin muuttamaan vuokrasopimuksen umpeuduttua, työporukka yritti parhaansa mukaan auttaa minua, vaikkeivät asuntoasiani ole heidän vastuullaan.

ATK-palvelut: Koneet olivat käytettävissä lähes aina.

Ruokailu: Yksi meistä oli joka päivä vastuussa lounaasta. Tämä oli erinomainen systeemi, koska se kannusti kaikkia yrittämään parhaansa ja takasi kaikille mielenkiintoisen, hyvän ruoan ja yhteisen ateriahetken, mikä on hyvin tärkeä asia.

Budjetti: Elämiseen meni noin 300 euroa kuukaudessa. Apuraha kattoi kuluista 60 % ja omat säästöt 40 %.

Apurahojen riittävyys: Raha ei aivan riitä elämiseen yksistään ainakaan kesällä, kun mistään muualta ei tule rahaa.

Vapaa-ajanviettomahdollisuudet:
Kulttuurielämä on rikasta. Käytin itse aikani koiran kanssa ulkoiluun. Linzissä on paljon alueita, jossa koirat saavat juosta vapaana. Kaupungissa on paljon mukavia ihmisiä, joiden kanssa kannattaa kuluttaa aikaa. Uimahallin ”suomalainen sauna” on tosin aika outo suomalaisille…

Harjoittelun hyvät puolet: Vapaus toimia oman mielenkiinnon mukaan, upea työyhteisö, monipuolisuus, uskomaton paikka

Harjoittelun huonot puolet: Aikarajoituksen vuoksi tein loppuajan enimmäkseen omia projektejani itsenäisesti, koska en ehtinyt osallistumaan syksyn produktioon, joka tapahtui vasta marraskuussa. Mahdollisuus omien töiden työstämiseen oli siis mahtava juttu, mutta olisin halunnut myös osallistua produktioon. Osa Time’s Upin toiminnasta olisi erittäin mielenkiintoista, mutta osaamiseni ja muiden aika ei olisi riittänyt näiden omaksumiseen ja näiden kanssa työskentelyyn (esim. itsetehdyt 3D-printterit).