Tuomas, oikeustieteiden opiskelija
Työharjoittelu Osborne Clarkella Kölnissä, Saksassa

Tuomas.png

Tein kansainvälisen työharjoittelun vuoden 2014 elokuusta syyskuun loppuun asianajotoimisto Osborne Clarkella Kölnissä, Saksassa. Tuon harjoittelujakson jälkeen jatkoin työsuhteessa kyseisessä toimistossa marraskuun loppuun asti. Osborne Clarkesta sen verran, että kyseessä on yksi maailman vanhimmista asianajotoimistoista, sillä se on perustettu 1700-luvun puolessa välissä. Nykyään se on nopeasti kasvava globaalisti toimiva liikejuridiikkaan keskittynyt lakifirma, jolla on toimistoja ympäri maailmaa. Euroopassa toimistoja on Espanjassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa ja Italiassa. Itse hain Kölniin, koska se oli Saksan toimistoista suurin ja Saksaan ylipäätään siksi, että olin opiskellut pitkään saksan kieltä ja halusin harjoitteluaikana myös kehittää saksan kieltäni.

"Suomessa on hyvin vaikeaa päästä harjoitteluun isoihin liikejuridiikkaa tekeviin toimistoihin."


Kansainväliseen harjoitteluun lähtöä vauhdittivat myös haluni saada kansainvälistä kokemusta ja se fakta, että Suomessa on hyvin vaikeaa päästä harjoitteluun isoihin liikejuridiikkaa tekeviin toimistoihin. Osborne Clarke työllistää yhteensä noin 700 juristia. Suomessa olin jo työskennellyt opiskelujen ohessa yhteensä yli 9 kuukautta asianajotoimistossa, joten tiesin millaista työskentely asianajotoimistossa on. Nyt olin kuitenkin menossa harjoitteluun huomattavasti suurempaan firmaan ja työskentelykieleni olisivat suomen sijaan saksa ja englanti. Lisäksi oikeuslähteitä ei löytyisi Suomen Laki- kirjasta, eikä Edilexistä. Oikeuslähteinä tulisin selailemaan EU-lainsäädäntöä sekä saksalaista BGB:tä. Haaste oli siis valtava.

"Isossa toimistossa myös jutut ovat huomattavasti isompia kokonaisuuksia kuin pienessä toimistossa ja asiakkaat olivat järjestäen isoja kansainvälisiä yrityksiä."

Ensimmäisestä työpäivästä lähtien oli selvää, että haasteet tulevat johtumaan enimmäkseen kielestä. Sinänsä työtehtävät olivat samankaltaisia kuin Suomessakin. Jutun taustatutkimusta, argumenttien etsimistä, käännöstyötä, asiakirjojen laatimistöitä jne. Erona tosin se, että näin isossa toimistossa myös jutut ovat huomattavasti isompia kokonaisuuksia kuin pienessä toimistossa. Asiakkaat olivat järjestäen isoja kansainvälisiä yrityksiä. Pienessä toimistossa olin tottunut siihen, että olen jutun hoidossa mukana alusta alkaen, asiakkaan ensitapaamisesta lähtien ja hoidan juttua loppuun asti. Nyt isommassa toimistossa sain pieniä tehtäviä isosta kokonaisuudesta, eikä minulla aina ollut edes selvillä isoa kuvaa hoidettavasta jutusta. Asiakastapaamisissa olin neljän kuukauden aikana melko harvoin, mutta onneksi pääsin kuitenkin muutaman kerran myös näihin tapaamisiin mukaan. Ne hoidettiinkin erittäin ammattimaiseen tapaan. Asiakkaita kohdeltiin erittäin hyvin ja heille annettiin tapaamisissa aina mahdollisimman hyvä kuva toimistostamme ja siitä, että arvostamme asiakkaitamme todella paljon.

"Työmme oli pitkälti konsultaatiopohjaista, mutta toki edustimme asiakkaitamme myös työtuomioistuimissa."

Työskentelin työoikeusryhmässä. Lähes kaikki asiakkaamme olivat työnantajia, isoja yrityksiä. Työmme oli pitkälti konsultaatiopohjaista, mutta toki edustimme asiakkaitamme myös työtuomioistuimissa. Saksassa on matala kynnys riitelylle ja irtisanomisissa lähdetään lähes järjestään työtuomioistuimeen riitelemään. Jutuista tosin suurin osa sovitaan ennen tuomiota. Olin mukana irtisanomisjutuissa, joissa usein irtisanottiin taloudellistuotannolisin perustein. Lisäksi olin mukana useassa EU:n sinistä korttia koskevassa jutussa, jossa oli kyse ulkomaisen työvoiman saamisesta Eurooppaan ja Saksaan esimerkiksi Intiasta ja Yhdysvalloista. Lisäksi olin mukana yrityskauppatilanteissa, joissa Due diligence- vaiheessa teimme selkoa ostettavan yrityksen henkilöstörakenteesta ja siihen liittyvistä työoikeullisista mahdollisuuksista ja riskeistä. Yrityskauppatilanteita pidin hyvin mielenkiintoisena ja hektisenä.

Olin mukana myös Suomen oikeuden selvittämistä koskevissa asioissa silloin kun jokin asiakas tarvitsi tietoa Suomen oikeuden sisällöstä. Näitä tehtäviä ei tosin joka viikko ollut, sillä Suomi on niin pieni markkina-alue, eikä se houkuttavin paikka kansainvälisille yrityksille. Tein työaikanani myös oikeudellisen oppaan Saksan markkinoille tulemisesta.

"Isossa toimistossa asianajaja ei ole enää pelkkä lakimies, joka ratkoo jonkun oikeudellisen ongelman ja lähtee kotiinsa. Asianajajan tulee vaalia firman brändiä, hankkia asiakkaita, kiertää tapahtumissa verkostoitumassa, kehittää jatkuvasti osaamistaan erilaisissa koulutuksissa sekä kiertää maailmaa tapaamassa asiakkaitaan."

Työhöni kuului myös verkostoituminen erilaisissa tilaisuuksissa. Työpaikallamme järjestettiin usein erilaisia business-tapahtumia, joissa oli jokin tietty teema ja verkostoitumista eri ihmisten kanssa. Osallistuin myös useaan suomalaissaksalaisen kauppakillan sekä kauppakamarin tapahtumaan, joissa verkostuin ja edustin yritystämme. Nämä olivat erittäin antoisia tapahtumia, sillä opin verkostoitumaan eri kielillä erilaisissa tilanteissa. Tällaiset tapahtumat tosin pidentävät jo valmiiksi pitkää juristin päivää ja usein nämä tapahtumat olivatkin viikonloppuisin. Joka tapauksessa isossa toimistossa asianajaja ei ole enää pelkkä lakimies, joka ratkoo jonkun oikeudellisen ongelman ja lähtee kotiinsa. Asianajajan tulee vaalia firman brändiä, hankkia asiakkaita, kiertää tapahtumissa verkostoitumassa, kehittää jatkuvasti osaamistaan erilaisissa koulutuksissa sekä kiertää maailmaa tapaamassa asiakkaitaan.

"Työskentelin muiden työoikeustiimin harjoittelijoiden kanssa samassa huoneessa. Meillä oli erittäin hyvä henki, eikä työskentelyä haitannut se, että usein huoneessa käytiin keskusteluja mm. politiikasta ja viikonloppujuhlista. Varsinkin minulle oli tärkeää, että apu oli lähellä ja sain joka päivä kehittää kielitaitoani kuuntelemalla ja keskustelemalla saksaksi."

Kölnin toimistolla oli loistava työyhteisö, tosin henkilöstöä oli niin paljon, että itse ehdin tutustumaan vain pieneen osaan heistä. Kaikki olivat kuitenkin joka päivä aamusta iltaan ystävällisiä, rentoja ja auttavaisia. Itse työskentelin muiden työoikeustiimin harjoittelijoiden kanssa samassa huoneessa. Meillä oli erittäin hyvä henki, eikä työskentelyä haitannut se, että usein huoneessa käytiin keskusteluja mm. politiikasta ja viikonloppujuhlista. Varsinkin minulle oli tärkeää, että apu oli lähellä ja sain joka päivä kehittää kielitaitoani kuuntelemalla ja keskustelemalla saksaksi. Työpaikallamme oli myös jalkapallojoukkue ja pelasimmekin Düsseldorfissa isossa lakifirmojen välisessä jalkapalloturnauksessa.

"Suosittelen vilpittömästi kansainvälistä työharjoittelua kaikille."

Kaiken kaikkiaan harjoittelujakso ja tämän jälkeinen työsuhdejakso olivat todella antoisia. Nämä neljä kuukautta antoivat minulle niin monella eri saralla, että niitä on vielä näin nopeasti vaikea arvioida. Joka tapauksessa opin millaista on työskentely isossa lakifirmassa, millaista on työskennellä kansainvälisten asiakkaiden kanssa ja lisäksi kielitaitoni kehittyi nopeasti ja paljon. Haasteet olivat suuria harjoittelun alussa, mutta lopulta niistä kaikista selvisin kunnialla. Suosittelen vilpittömästi kansainvälistä työharjoittelua kaikille. Se vaatii ensinnäkin paljon työtä hakuvaiheessa, mutta myös rutkasti rohkeutta hypätä tuntemattomaan.