Ecole Superieure de Beaux Arts de Quimper, Ranska

opetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 18.09.10-15.08.2011
opiskeluala: kuvataide

Yleistä
Olin vaihdossa vuoden ajan ja ainakin kohdallani se oli ehdottomasti oikea päätös. Kielitaitoni parantui huimasti, sillä puhuin ranskaa koulussa, kämppisten kanssa ja joka paikassa asioidessa. Kannattaa todella antaa mennä vaan virheistä välittämättä, sillä Ranskassa kieli on todella se "juttu" ja se alentaa kynnystä tutustua muihin opiskelijoihin. Siksi suosittelisinkin asumista ranskalaisen kämppiksen kanssa, jos mahdollista (kannattaa kysyä hyvissä ajoin korrdinaattorilta, Brucelta, jos hän tietään ketään koulunsa oppilaita) ja kursseille osallistumista (vuoden voisi periaatteessa hoitaa pelkästään studiotyöskentelemällä). Opiskelu antoi minulle sitä mitä siltä hainkin, eli taidetta ja sen tekemistä. Kursseissa oli paljon mielenkiintoisia juttuja, joita ei meidän yo:lta löytynyt. Muuten työskentely oli erittäin vapaata studiotyöskentelyä, jossa on tarkoitus tehdä omaa taidettaan. Hetken jouduinkin miettimään, mitä sitä tekisi, kun voi tehdä mitä vaan. Koulussa kun tekniikan puolesta on mahdollista tehdä valokuvaa, grafiikkaa, ääntä/videota, maalausta ja veistoa... Koulun tekniikot auttavat esim. isojen rakenteiden teossa. Kahdesti vuodessa on kritiikki, jolloin kaikki opiskelijat kiireessä viimeistelevät töitään ja miettivät ripstuksia. Tämän jälkeen vaihteleva joukko opettajia kiertää katomassa töitäsi ja antaa mielipiteitään kehitysehdotuksia, kritiikkiä, referenssitaiteilijoita. Meille vaihtareille kritiikki oli aika kilttiä vielä, mutta välillä ranskalaisten oppilaiden kohdalla se oli stressaavampaa ja vaativampaa.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Tuutorointia ei periaatteessa ollut sanan varsinaisessa merkityksessä. Vaihtokoordinaattori näytti perusasiat ja jakoi perusinformaation koulusta, tämän jälkeen opiskelijan tuli ottaa itse aktiivinen rooli opintojen suunnittelussa yms.

Opintoneuvonta
Itse kysymällä tietoa sai mm. opettajilta, opiskelijoilta.

Asuntoasiat
Koordinaattori ehdotti yliopiston asuntolaa, jota en kuitenkaan valinnut, sillä olin saanut yhteystiedot mahdollisista kämppiksistä, jotka olivat lähdössä puolen vuoden vaihtoihin. Itse etsimällä on mahdollista löytää mm. halpoja huoneita, joissa on kalusteet. Kannattaa kysyä ranskalaisilta opiskelijoilta. Asuntojen taso ei ole sama kuin Suomessa, vaatimattomampi peruskunto tai varustelu esim. keittiössä on tavallista.

Kirjasto
Koulussa on pienehkö, mutta kattava taidekirjasto. Kortin saa koulun kansliasta.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Koulussa on yksi painamiseen, kuvankäsittelyyn ym. erikoistunut mac-luokka, tulostinhuone (ladattavilla kopiokorteilla toimivat, joita saa ostettua kansliasta) ja yksi yleiseen nettiselailuun tms. Yleensä tilaa oli.

Ruokailu
Koulussa ei ole ruokalaa. Yleensä oppilaat ostivat ruokansa lähipaikoista, toivat eväät tai kävivät kotonaan syömässä. Koulussa on 2 mikroa ja kahviautomaatti.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n.350 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Hyvät elokuvateatterit, kohtuu paljon koulun kursseihin liittyviä näyttelynavajaisia yms. Jos näkee vaivaa, opiskelijoihin tutustuu kyllä. Ranskan kielen puhuminen auttaa paljon.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Koulun erilaisuus suhteessa yliopisto-opiskeluun. Koulun pieni ja intiimi ilmapiiri, jonka vuoksi muihin opiskelijoihin tutustuminen oli helpompaa. Platformit olivat pitkäkestoisempia kursseja jotka painottuivat joko taiteen ilmaisupuoleen (kehollisuus, performanssi), kirjalliseen tuottamiseen tai näyttelynrakentamiseen olivat mielenkiintoisia. Itse osallistuin performanssiplaformiin. Tämän lisäksi paljon kiinnostavia workshopeja, joita saattoi usein vetää joku vieraileva taiteilija. Koulussa vahvana contemporain art, eli nykytaide. Oman taiteen tekemisen asettaminen tähän kontekstiin oli tärkeää, esim. referenssien muodossa (mistä taiteilijosta on kiinnostunut, miksi ylipäätänsä tekee juuri sitä mitä tekee taiteessa). Tämä oli mielestäni tärkeää ainakin minulle, sillä halusin nimen omaan taidetta opiskelemaan.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Pitää itse tietää mitä tekee, ja alussa se voi olla hankalaa kun ei vielä ymmärrä opintojen vapaata luonnetta. Jos ei osaa ranskan kieltä, esimerkiksi platformeille osallistuminen voi olla hankalaa. Opettajat eivät ole lähtökohtaisesti hirmuisen kiinnostuneita siitä, mitä teet, jos et itse ota kontaktia heihin (ei välttämättä edes huono asia) tai ei osallistu kursseille.


Ecole Superieure des Beaux Arts de Cornouaille

opetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 19.1.09 - 18.6.09
opiskeluala: taide

 

Yleistä

5kk oli tuossa koulussa pitkä aika, varsinkin kun olin vielä puoli kk sen jälkeen kaupungissa. Muut erasmukset olivat vähän lyhemmän ajan. Ihan alussa katselin enemmän kaupunkia, mutta aika äkkiä olin osa luokkaa, jossa ei ollut paljon ihmisiä meidän kolmen vaiharin lisäksi, kun muut opiskelijat olivat poissa, vaihossa. Me vaihtaritolimme osa luokkayhtisöä, luokan omaa kulttuuria, ja oli tosi kivaa. Oettajat vierailevat koululla oikeastaan vain joinakin päivinä, kuten ma, ke, ja pe eri opettajat samana päivänä viikosta. Grafiikassa on ehkä enemmän opettaja läsnä. Koulu on aika boheemi taidekoulu. Asioita tehtiin koulussa myös talkoohengellä, maalattiin seinät puhtaaksi kun oli jotkut avajaiset tai presentaatio. Taiteen kannalta koulu on hyvin nykytaiteellinen, näyttelyt kestävät vain yhden päivän tms. Sai kuitenkin tehdä tosi vapaasti juuri sellaista taidetta, mitä halusi, vaikka akvarelleja. Kuvanveistossa käytetään mulle ihan uusia materiaaleja, kuten reginaa. 5kk:een mahtuu monia eri aikoja, aina kun joku vaihtari lähti tai joitakin ihmisiä tuli takaisin vaihdosta, niin oli aina erilaista. Vaihtareitten kanssa tuli tosi hyviksi kavereiksi, mutta myös muiden opiskelijoiden kanssa. Enimäkseen olin tosi onnellinen ja paljon yhdessä muiden kanssa. Ranskalaiset kaverimmekin tekivät monesti illallisia, meille ja me vaihtarit heille ym. Kaupungin ihmiset olivat ystävällisiä ja leppoisia pikkukaupungissa. Monen vaihtarin kämppä oli jonkun vaihtoonlähteneen kämppä, joten siellä oli keittiötavaraa, huonekaluja, peitto ym. Kirppikseltä (Emmaus) voi ostaa myös lakanoita ja kaikkea. Viimeinen kuukausi oli minulle vaikein, kun olin ainut vaihtari kun ihmiset puhuivat paljon ranskaa mitä itse en ollut opiskelut paljon etukäteen, vaikka opin kieltä 5kk:ssa aika paljon. Silloin minulle oli yhtäkkiä vaikeampi etsiä kavereita ja koulussa oli jo tavallaan kesäloma, mutta se ol auki kuitenkin lomillakin enemmän tai vähemmän. Näin myös, että kaupungissa on paljon laitapuolen kulkijoita joissain paikoissa. Baareissa opiskelijakavereitten kanssa tavarat kuitenkin vain aina heitettiin vain jonnekkin nurkkaan, eikä niitä varastettu.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikki vastaanotot, "tuutoroinnit"ja muut oli järjestetty täysin eävirallisesti pitkälti opiskelijoiden toimesta. Siis usein opiskelija tuli hakemaan asema kun vaihtari saapui jo ja opikelijat sekä englanninkielinen kv-ihminen esittelivät koulua ja sai tietoa kursseista mitä on lähiaikoina.

Opintoneuvonta

Yleensä oli että mitä kursseja on lähiaikoina, vaatii myös omaa aktiivisuutta ja rohkeutta vähän, mutta tosi vapaasti voi valita mitä haluaa opiskella ja tehä sitä. Joissakin aineissa käytännössä opiskelijakaveri saatti opettaa kaiken itseasiassa.

Asuntoasiat

Kv-asioita organisoiva Bruce järjestää tosi hyvin, kyselee, kuka haluaa vuokrata kämppänsä ja usein kämppis menee asemalle vaihtaria vastaan autolla.

Kirjasto

ok

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Ok, mäkkikoneita ja ohjelmia, hyvä.

Ruokailu

Kaupunki on vieressä niin sieltä voi hakea ihan läheltä (50-100m) päästä vaikka täytetyn patongin tai käydä ruokakaupassa kaupungissa tai tehdä eväät. Mikro taisi koululla olla myös, ja edullinen kahviautomaatti.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 euroa

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Voi tehdä päiväretkiä merenrannalle muihin kaupunkeihin edullisesti 1,5 euron busseilla, kiivetä vuorelle kaupungin vieressä tai käydä kävelyllä. Voi käydä ravintolassa ym. Uimahalli on aika kallis. Kirpputorille Emmaukseen pääsee myös bussilla. Kelttiläisessä kaupungissa kauniit talot ja Catedraali ovat näkemisen arvoisia. Kaupoista löytyy kelttiläisiä koruja ym. Voi tehdä joain opiskelukavereitten kanssa, ottaa vaikka auto ja mennä merenrannalle nuotiolle illalla.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Se että on osa muita opiskelijoita, osa 4.vuosikurssia, eikä erillinen vaihtari jossakin, kun vaihtareita ei ole paljoa.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Nyt organoisin eritavalla opintoni, enkä ottaisi ranskankielisiä työpajoja vaan niitä joihin kuuluu työskentelyä fyysisesti tms. Välillä vaikea saada tietoa opinnoista. Koulu on tosi vapaa, onko liiankin vapaa?