The academy of Fine Arts and Design, Slovakia

opetuskieli: Opetuskieli oli yleensä slovakia, mutta opettajat/toiset oppilaat käänsivät tehtävänannot englanniksi minulle.
vaihdon kesto: 22.2.10-15.6.10
opiskeluala: Transport design

Yleistä

Suoritin vaihdossa seuraavia aineita: transport design, web design, multimedia, figure drawing ja interactivity in artwork. Opetustavat olivat melko erilaiset kuin omasa yliopistossamme. Koin, että meillä täällä Suomessa keskitytään ehkä vähän vääriin asioihin, ainakin teollisen muotoilun opetuksessa. Kaikenkaikkiaan viihdyin erittäin hyvin ja koin vaihdon todella hyödylliseksi. Ihan erilainen kunnianhimo heräsi siellä ja itsensä kehittämisen halu. Tutustuin paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin ja opin kieltäkin melko paljon. Avartaa omaa maailmankatsomusta melkoisesti tuo vaihdossa käyminen. Suosittelen Bratislavaa muillekkin!

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vaihto-opiskelijoiden orientaatiotilaisuus oli alussa, jossa esiteltiin eri studioita ja kursseja. Muuta ohjelmaa tai tuutorointia ei vaihtareille ollut.

Opintoneuvonta

Paikallinen kv-suunnittelija auttoi parhaansa mukaan.

Asuntoasiat

Vuokrasin oman asunnon, mutta koulu tarjosi myös huonetta asuntolasta.

Kirjasto

En käyttänyt, mutta sellainen oli olemassa, tosin sieltä ei saanut lainattua mitään mukaan vaan ainoastaan paikanpäällä pystyi lukemaan kirjoja.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Omassa studiossani (transport) oli tietokoneita, joita sai käyttää vapaasti jos ne olivat vapaana.

Ruokailu

Koulussa oli kanttiini, josta sai myös lounaan. Lounas piti tilata edellisenä päivänä ja se maksettiin lounaslipulla, jotka piti lunastaa etukäteen jostain muualta. Itse en kertaakaan lounastanut koululla.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600e

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vaihtareille ei kauheasti ollut mitään järjestettyä toimintaa, mutta kehitimme itse reissuja ja kävimme ulkona yhdessä. Kaupunki oli täynnä pubeja ja ravintoloita yms aktiviteetteja.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Taideakatemia, jossa professorit olivat alansa ammattilaisia ja melkein kaikki heistä tekivät myös muita töitä opetuksen lisäksi. Korkeatasoisia opiskelijoita. Toiset opiskelijat olivat erittäin auttavaisia ja mukavia.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Vaihtareille ei herunut niin paljon huomiota kuin varsinaisille opiskelijoille. Muutama professori ajatteli että kaikki vaihtarit ovat tulleet vain juhlimaan vaihtoon, eikä heille tarvi antaa yhtä paljon huomiota.. Tuutoroinnin ja järjestettyjen tapahtumien puuttuminen.

AFAD, Academy of Fine Arts and Design, Slovakia

opetuskieli: slovakia
vaihdon kesto: 1.1.2009 - 16.6.2009
opiskeluala: video-media

Yleistä

Vaihto-opiskelijana Slovakiassa, Bratislavassa, oli pääsääntöisesti mukavaa. Kaupunki on rauhallinen ja viihtyisä ja ainakin itse pidin siellä hengailemisesta kovasti. Asiat ovat hieman ehkä skandinaaviseen ympäristöön tottuneelle kulahtaneita ja rempallaan. Kun palasi Suomeen, tuntui, että olisi vaikka voinut syödä suoraan kadun pinnasta. Julkinen liikenne oli toimiva ja todella edullinen! Yliopisto sijaitsi kukkulan laella, joten bussikortti tuli tarpaaseen. Koulussa valittiin vain yksi "päästudio", jonka parissa opiskeltiin koko puoli vuotta. Lisäksi pystyi ottamaan halutessaan muutaman lisäkurssin. Systeemi oli siis tosi erilainen Suomeen verrattuna. Proffesori oli mahdollista tavata kahtena aamuna viikossa ja jutella hänen kanssa työn edistymisestä. Työ oli hyvin itsenäistä! En siis suosittelisi Bratislavaan sellaiselle, joka ei pidä itsenäisestä työskentelystä. Toisaalta hyvä puoli oli, ettei opiskelun kanssa ollut niin pingottamista, vaan sai odottaa "inspiraatiota" rauhassa ja nauttia muustakin kuin koulusta. Oma proffesorini oli jees, mutta usein tunneilla puhuttiin pääsääntöisesti slovakiaa. Muutama professori koulussa ei puhunut lainkaan englantia. Huomattavin ero ehkä oli, että tarkkaan sovitut tapaamiset eivät sitten olleetkaan niin tarkaan sovittuja, ja oppilaat tulivat aina vähintään 15-45min myöhässä. Ihmiset olivat mukavia ja osoittivat kiinnostusta, ja yleensä olivat myös halukkaita auttamaan. Englannn puhuminen "ujostutti" monia. Ihmisillä oli tapana laittaa kaikki huonot asiat maassaan kommunismin syyksi. Kommunismista kuuli puhuttavan lähes päivittäin. Vaikka ihmiset olivat mukavia, en silti suosittelisi laskemaan reppuaan hetkeksikään ilman vartiointia. Internetin saamisessa ilman sitoutumista kahdeksi vuodeksi oli lähes mahdotonta saada. Oma asuntoni oli viihtyisä, mutta se oli hankittu yksityisiltä markkinoilta ja siksi asuntolaan verrattuna kallis(!), mutta sen verran monta kauhutarinaa asuntolasta kuulin, etten sinne ollut kiinnostunut menemään. Yleisarvosanaksi vaihdost antaisin: 8+

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointia ei ollut, ensimmäisenä päivänä järjestettyä tapaamasti lukuunottamatta. Mutta opiskelijat kyllä neuvoivat tarvittaessa. Kielimuuri aiheutti joskus vaikeuksia, mutta kyllä ne, jotka englania osasivat nuovoivat mielellään. KV-vastaava oli tavattavissa toimistossaan kolme kertaa viikossa.

Opintoneuvonta

No, se oli aika hämärää. Opiskelijoilla ei ollu juuri mahdollisuuksia tavata proffesoreita kahden kesken.

Asuntoasiat

Yksityiseltä järjestyi suhteiden kautta hyvin asunto.

Kirjasto

Ei ollut.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Ei ollut. Yritimme kerran päästä käyttämään photaria, mutta konetta oli lähes mahdoton löytää. Jokaisessa studiossa oli yksi kone, joka oli kyseisen studion opiskelijoille ja opettajalle.

Ruokailu

Erittän vaatimaton. Ruoka piti tilata päivää etukäteen kanttiinasta, ja silloinkin tarjolla saattoi olla makkaraa ja vaaleaa leipää. Nurkissa oli rotanmyrkkyastioita.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Slovakiaan osaammattomalla ei ole oikeen mieltä mennä mihinkään kuntosalille tai elokuviin. Yleisesti ihmiset kuitenkin puhuivat ainakin jonkin tasoista englantia kaupoissa ja ravintoiloissa. Slovakian sijainti on hyvä, joten matkusteleminen on halpaa ja helppoa. Koulun muiden vaihtareiden kanssa tuli hengattua iltaisin.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Edullinen elintaso, viihtyisä kaupunki, erilainen (kommunistinen) ilmapiiri, julkinen liikenne, opiskeltava aihe yliopistolla, Tesco ja sen myyjät, asunto.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Likaisuus ja kämäisyys, kielimuuri, jotkut törkeät slovakit, erilainen (kommunistinen) ilmapiiri.

Academy of Fine Arts and Design Bratislava

opetuskieli: Englanti
vaihdon kesto: 01.10.07 - 30.05.08
opiskeluala: Teollinen muotoilu

Yleistä

Bratislava on slovakian suurin "kylä", siellä vallitsee pikkukaupungin tunnelma, ihmiset on letkeitä mutta myös välinpitämättömiä, ei kannata säikähtää esim. surkeaa asiakaspalvelua. Hommatkaa kämppä, asuntola ei ole vaihtoehto. Kaikki hyvät kurssit ei oo mainittu siinä englanninkielisten kurssien listassa. Löytyy hyviäopettajiäjotka tarvittaessa jeesaa englanniksikin. Silmät auki ja koittakaa tutustua paikallisiin ja kyselkää niiltä, kyllä se siitä!

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Toimii.

Opintoneuvonta

Piti ottaa ite aika paljon selvää.

Asuntoasiat

Kannattaa hommata kämppä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Riippuu ateljeesta, toisissa paremmat mahdollisuudet netin käyttöön, tässä suuri ero omaan kouluun

Ruokailu

Palvelu jota en koskaan käyttänyt, löytyy kyllä kouluruokala ja ruokalippuja voi ostaa.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Lähellä useita kaupunkeja joissa voi vierailla naurettavan halvalla junalipulla, riippuu tietty omasta aktiivisuudesta, mut kyllä siellä on kaikenlaista, onhan se pääkaupunki.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Löysin erittäin hyvän professorin/studion

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Englannin kielisiä kursseja ei ole liikaa, onneksi löysin pari hyvää.

sivun alkuun