Art Academy Of Latvia, Latvia


opetuskieli: latvia, englanti
vaihdon kesto: 14.01.2009 - 29.06.2009
opiskeluala: Design

 

Yleistä

Latviassa opiskelu oli mielenkiintoista, sillä neuvostoajat voi aistia vielä todella vahvasti, historia on läsnä. Kokemuksena vaihto on ollut ihan mieletön ja opiskelu taideakatemiassa hienoa, sillä koululla on vahvat perinteet mutta silti se on hyvin taiteellinen. Koulussa sai luotua vahvat siteet professoreihin, mikä on melko harvinaista suomessa. Koulussa ihmiset tuntuivat olevan jollain tavalla kuin yhtä perhettä. Alku oli todella kaaosta niin koulun kuin asunnon kanssa, mutta kun asiat saatiin rullaamaan muutaman viikon sisällä helpotti. Taideakatemiassa vaihtareita oli vain kuusi kappaletta, mikä oli mukavaa sillä sai mahdollisuuden tutustua paikallisiin. Vaihtareita oli kumminkin Riiassa monta sataa, ja helposti tutustui myös muissa yliopistoissa opiskeleviin vaihtereihin. Kaupunki ei ole kovin iso, joten paikat oppi tuntemaan nopeasti. Myös Latvia maana on melko pieni, joten oli helppo tehdä reissuja ympäri Latviaa ja matkat eivät myöskään ole kovin kalliita.

Julkiset kulkuneuvot Latviassa ovat vielä suhteellisen edullisia. Huonona puolena Latviassa on vahvasti näkyvä lama, ja sitä seuraava rikollisuus. Melkein jokaisella vaihtarilla oli omia kokemuksia siitä, myös paikallisilla. Myös palvelu kaupassa on jotain ihan toista luokkaa kuin suomessa, harvoin katsottiin silmiin saatikka hymyiltiin. Hyödyllistö olisi ollut osata jonkin verran latviaa tai venäjää, mutta englannilla pärjäsi tilanteessa kuin tilanteessa. Varsinkin nuoret puhuvat englantia sujuvasti ja todella hyvin, joten kielen kanssa ei ollut juurikaan ongelmia. Ja jos oli, niin aina löytyi joku joka osasi tulkata ja auttaa. Vaihtoaika oli todella upea kokemus, ja jo se että sai mahdollisuuden asua toisessa maassa ja tottua uuteen kieleen ja kulttuuriin oli hienoa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Orientaatio ohjelmaa meille vaihtareille ei ollut, ensimmäisenä päivänä koulu esiteltiin pikaisesti ja saimme ns. tuutorin joka auttoi meitä etsimään kiinnostavat kurssit, ja auttoi siinä että löysimme paikat, joissa kurssit pidettiin ja että professorit suostuivat ottamaan meidät niille. Alku oli melkoisen kaaosta, mutta lähinnä tuutorin avulla saimme asiat rullaamaan. Koordinaattorit koulussa eivät ehtineet juuri meitä vaihtareita näkemään.
 

Opintoneuvonta

Saimme infoa, mutta melko vähän. Omatoimisesti kurssien etsiminen oli kumminkin melko hankalaa, sillä yleisesti kieli oli latvia, ja vielä siinä vaiheessa kieltä ei pystynyt lukemaan juuri lainkaan. Opintoneuvonta oli kumminkin tuutorin ansiosta OK, sillä pääsimme mukaan niille kursseille mitä olimme ajatelleetkin. Huonona puolena oli se, että mahdollisuuksia oli paljon, ja siinä vaiheessa emme tienneet läheskään kaikista vaihtoehdoista, ja osa mielenkiintoisista kursseista meni sivusuun. Tosin myöhemmin kun oppi tuntemaan paikallisia opiskelijoita näki mitä mahdollisuuksia oli ja hyvällä tuurilla saattoi päästä vielä mukaan jollekkin mielenkiintoiselle kurssille.
 

Asuntoasiat

Taideakatemia ei tarjonnut mitään asuntolaa, vaan asunnon etsintä oli omalla vastuulla. Tuutori auttoi parhaansa mukaan, kävimme mm. katsomassa muutamaa asuntoa, jotka olivat hyvin erikoisia, mutta löysimme asunnon kumminkin omatoimisesti. Alussa oli iso stressi asunnon hankkimisesta, sillä tiesimme että vapaita asuntoja on melko paljon, mutta emme kanavaa niiden hankkimiseen. Tuutori auttoi aina kielen kanssa, ja soitti välittäjille jotka eivät puhuneet englantia. Asunto kuitenkin järjestyi n. kahden viikon sisällä kun koulu oli alkanut, alkuun oli hyvä varata hostelli tai muu majapaikka muutamaksi viikoksi.
 

Kirjasto

Koulun kirjasto oli melko vanhanaikainen, ja kirjoja ei päässyt itse tutkimaan vaan piti tietää mitä halusi ja kirjastotyöntekijä toi tarvittavat kirjat. Kirjastoa käytin todella vähän, sillä koin sen kamalan vaikeaksi kun en päässyt itse tutkimaan kirjoja.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kirjasto tarjosi ATK- palvelut, joissa pääsi nettiin. Myös muutamilla laitoksilla oli tarjolla ATK-palvelut joita saattoi käyttää tarvittaessa.
 

Ruokailu

Koulussa oli pieni kanttiini, josta saattoi päivittäin ostaa lämmintä ruokaa ja kahvia tms.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

300
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Taideakatemialla oli suhteellisen helppoa tutustua latvialaisiin, ja alkuun he olivatkin hyviä näyttämään paikkoja/tapahtumia mitä kannattaa suosia. Tarjolla oli paljon taiteisiin liityviä tapahtumia, kuten näyttelynavajaisia, konsertteja myös paljon kiinnostavia museoita. Tekemistä oli paljon, ja mm. Riiassa oli muutama kiinnostava elokuvateatteri, joka tarjosi enemmän taidepainotteisia tai pienemmällä budjetilla tehtailtuja elokuvia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Koulu oli todella taiteellinen ja siellä oli lupa ilmaista itseään. Hyvänä puolena oli se, että emme joutuneet heti kättelyssä valitsemaan tiettyä laitosta koulusta, vaan saimme olla useissa ja valita kursseja useilta eri aloilta, mikä auttoi näkemään koulun kokonaisuutena ja saada mahdollisuuden tutustua eritaidealojen opiskelijoihin. Meille vaihtareille yleensä tarjottiin tarvittavat materiaalit, emmekä joutuneet ostamaan niitä itse vaan koulu lahjoitti ne. Myös opiskelijat olivat todella avuliaita, ja aina sai apua jos oli hukassa tai muuten vain pulmien edessä. Akatemia myös tarjosi kursseja, joita ei ole mahdollisuutta suorittaa lapin yliopistossa, mikä avasi silmiä uusille materiaaleille.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Alussa oli melko kaaosta, emmekä päässet heti tekemään mitään. Alku meni hässäkässä, ja jossain vaiheessa oli turhatunut olo kun tuntui, että mitään pääse ikinä tekemään. Koulussa ja kaupungissa sai olla myös varuillaan ettei jättänyt mitään mihinkään, sillä latviassa on paljon rikollisuutta ja taskuvarkaita.