Cardiff University, Iso-Britannia

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 9.9.2009 - 29.1.2010
opiskeluala: sosiaalityö

 

Yleistä

Vietin syyslukukauden Cardiffissa, Walesissa. Cardiffissa on hieman yli 300 000 asukasta. Kaupunki on juuri sopivan kokoinen ei liian iso, eikä liian pieni. Kulkuyhteydet Lontooseen ovat myös hyvät. Enlannin lisäksi pieni vähemmistä puhuu Walesissa. Walesilainen identiteetti on elää erittäin vahvana koko Walesissa. Yliopisto ei tarjoa opiskelija asuntoa alle vuoden vaihdossa oleville. Yksittäisten vuokraisäntien kanssa on vaikea tehdä vuokrasopimuksia vain puoleksi vuodeksi. Yliopistossa on kuitenkin opiskelijoilla tarkoitettu kiinteistönvälitystoimisto, joka järjestää asuntoja ilman välityspalkkoita ja vuokrasopimuksia voi tehdä alle puoleksi vuodeksi. Asunnon etsimisessä helpottaa huomattavasti jos asuntoa etsii porukalla. Suositeltavin vaihto ehto on neljän hengen porukka. Itse asuin kolmen muun vaihto opiskelijan kanssa perinteisessä englantilaistyylisessä talossa. Asunto sijaitsi lähellä keskustaa ja yliopistoa. Ainut huono puoli ole se, että asuno oli erittäin kylmä ja kostea, kuten useimmat talot Cardiffissa. Cardiffin yliopiston henkilökunta on todella ystävällistä ja avuliasta. Paikalliset opiskelijatkin suhtautuivat todella avoimesti vaihto-opiskelijoihin. Opetuksen taso ei läheskään niin korkeaa kuin Lapin yliopistossa. Vaihdon aikana oli helppo tutustua muihin vaihto-opiskelijoihin ja sain useita kavereita ympäri eurooppaa. Kokonaisuudessaan minulla jäi todella positiivinen kuva vaihdostani.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto kohdeyliopistossa oli erittäin lämmin. Minulla oli oma tuutori, joka oli todella avulias. Asiani hoituivat todella helposti, koska koko yliopiston henkilökunta oli ystävällistä ja avuliasta.

Opintoneuvonta

Sain opintoneuvontaa tuutoriltani.

 

Asuntoasiat

Minulla ei ollut asuntoa cardiffiin tullessani, koska yliopisto ei voinut tarjota opiskelija asuntoja erasmusopiskelijoille, joiden vaihto oli ainoastaan puoli vuotta. Asunto järjestyi jo ensimmäisen viikon aikana. Yliopistolla oli opiskelijoille tarkoitettu kiinteistönvälitystoimisto, joka järjesti opiskelijoille asuntoja ilman välityspalkkioita. Asunnon etsimistä helpotti huomattavasti, jos asuntoa etsi porukulla. (Mieluiten 4 henkilöä per porukka)

 

Kirjasto

Kirjasto oli yhtä hyvä kuin Lapin yliopistossa.


Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistolla oli toimivat atk-tilat. Paikallisen yliopiston sähköpostin kanssa minulla oli joskus ongelmia.


Ruokailu

Opiskelija ateria maksoi 5puntaa. Koin sen liian kalliina joten kokkasimme kämppisteni kanssa yhdessä asunnollamme.


Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

800e


Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla oli erilaisia kerhoja maalauksesta vuorikiipeilyyn. Hinnat olivat opiskelijaystävällisiä. Itse kävin yliopiston järjestämässä aerobicissa.


Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Cardiff oli sopivan kokoinen kaupunki. Ei liian iso, mutta ei liian pieni. Kulkuyhteydet Lontooseen olivat hyvät. Yliopistossa oli tosi hyvä yhteishenki. Sekä henkilökunta, että paikalliset opiskelijat olivat todella avoimia vaihto-opiskelijoita kohtaan.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Opiskelijoille tarkoitetut asunnot eivät olleet hyviä. Asunnoissa oli kylmä ja joissain asunnoissa oli pieniä homevaurioita.
Cardiff University

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.9.2009 - 31.1.2010
opiskeluala: Inter national Relations

 

Yleistä

Ensimmäiset päivät olivat hyvin kiireisiä ja voimia verottavia. Myös rahaa kuluu yllättävän paljon, kun alkuinvestoinnit tulee tehdä ja tavallinen arkirytmi ei vielä ole syntynyt. Opintojeni alkamisajankohta oli minulle epäselvä, mutta tiedekuntani sihteeri avusti minua ja antoi minulle kaiken aikaa tukea ja neuvoja kysyttäessä. ERASMUS opiskelijat muodostivat nopeasti tiiviin ja aktiivisen yhteisön, jonka vuoksi seuraa ja vapaa-ajanohjelmaa oli aina tarjolla. Kun opinnot lopulta käynnistyivät ne etenivät saman viikkojärjestyksen mukaan. Opinnot koostuivat luennoista ja seminaareista. Loppusuoritus syyslukukauden päätteeksi koostui lähinnä esseistä ja joskus myös luentokuulustelusta. Suurten kokonaisuuksien hahmottamisen sijaan pyritään rajattuihin esitelmiin tai näkökantoihin ja tiedon toistamiseen ja koontiin. Hyödyllistä tietoa on siis tarjolla vaikka opiskelun paintukset eroavat totutusta. Sosiaalinen aktiivisuus on siis hyödyllistä ja palkitsevaa. Paikallisiin opiskelijoihin tutustuminen vaatii enemmän aikaa ja energiaa, mutta erityisesti aikaisemmin vaihto-opiskelijoina olleet ovat avoimempia tutustumaan ulkomaalaisiin opiskelijoihin. Ohjeita: - Counsil Tax maksua ei tarvitse maksaa, jos on täysiaikainen opiskelija, mutta vaihto-opiskelija tarvitsee tästä erillisien todistuksen. Käytännössä tätä ei kuitenkaan koskaan tarkistettu tai kysytty, joten harmikseen sitä ei kannata ottaa.

 

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kansainväliset opiskelijapalvelut järjestivät hyödyllistä perusinformaatiota ja huolehtivat myös vaihto-opiskelijoiden viihtyvyydestä hyvin. Henkilökohtainen tuutorointi puuttui.

 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta ja tuutorointi puuttuivat. Oma-aloitteisuutta vaadittiin ja sain kaiken tarvittavan tiedon School of European studies laitoksen sihteeriltä.

 

Asuntoasiat

Cardiff University ei takaa opiskelija-asuntoa tai muuta majoitusta vain osan lukuvuotta opiskeleville (part session student). Tietoa asunnon välittäjistä jaettiin ja perustietoutta opetettiin ennen virallista lukuvuotta alkavassa houshunting-tapahtumassa. Asunto järjestyi oppilaskunnan (student union) välitystoimiston (student letting agency) kautta, joka ei peri välityspalkkioita. Asumismuotona oli yksityistalo neljällä makuhuoneella jaettuna kolmen muun Erasmusopiskelijan kanssa.

 

Kirjasto

Yliopistolla on useita eri kirjastoja. Käyttämäni kirjasto oli Art and Humanities library. Se tarjosi opiskelutiloja, atk-käyttömahdollisuuksia, kirjallisuutta, artikkeleita ja sähköisiä tietokantoja. Kirjastoon sisäänpääsy tapahtuu opiskelijakortilla, joka toimii myös lainauskorttina. Kirjaston haku-ja etäpalvelu muistuttaa Lapin yliopiston kirjaston käyttämää järjestelmää.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneita joilla on pääsy internettiin on runsaasti ympäri yliopistoaluetta ja niihin kuuluu myös maksullinen tulostus ja kopiointimahdollisuus sekä skannerit osissa kohteista. Koneita pystyy käyttämään etukäteen saatavilla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Myös useampia langattomia verkkoja on opiskelijoiden käytössä. Niihin kirjautumiseen saatavan avun paikka voi vaihdella. Esimerkiksi oppilaskunnan langattomaan verkkoon oli mahdollista päästä IT-shopin henkilökunnan järjestämän palvelun avulla ensimmäisten viikkojen aikana. Osa tietokoneluokista ja kirjastojen opiskelualueista on ruuhkautuneita, mutta esimerkiksi Julian Hodge rakennuksen 24 tuntia avoinna olevassa tietokoneluokassa oli aina vapaita koneita

 
Ruokailu

Yliopistolla oli kahvila ja ravintola tyyppisiä ruokaloita, joiden hintataso oli Lapin Yliopiston ruokaloita korkeampi ja ruoan laatu muistuttaa pikaruokaloita. Kevyttä syötävää on kuitenkin mahdollista saada erinäisistä kioskeista ja kahviloista. Lounas muistuttaa paikallisilla opiskelijoilla eväitä lämpimän ruoan sijaan.

 
Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

370 puntaa

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Liikuntamahdollisuuksia on ja ne keskittyvät erilaisiin urheiluyhteisöihin. Kaupungissa on viihtyisiä puistoalueita oleskeluun ja liikuntaan. Kultturi, kuten museot, historialliset nähtävyydet, teatteri, elokuvat ja korkeakulttuuri (baletti, ooppera) ovat huomattavasti Suomen hintatasoa alhaisempi. Ostosmahdollisuudet ovat runsaat eri ostoskaduilla ja keskuksissa. Yökerhoja ja pubeja on runsaasti ja monet niistä viihtyisiä. Matkustelumahdollisuudet ovat pääosin hyvät ja edulliset riippuen matkanjärjestäjästä ja varausajankohdasta. Cardiffista on lento, juna ja linja-autoyhteyksiä. Myös autonvuokraus on mahdollista.

 
Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Maantieteellinen sijainti on hyvä, koska kyseessä on alueellinen keskus. Kaupunkielämä on rikasta ja viihtyisää. Cardiff kattaa useita erityyppisiä alueita, mikä lisää sen mielenkiintoisuutta. Monet asiat kuten kaupoista ostettava ruoka ja erilainen viihde ja kulttuuri ovat edullisia. Paikallinen kulttuuri on kiinnostava ja erilainen. Yliopisto opiskelu on pääosin kiinnostavaa.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Asumisolosuhteet ovat heikommat kuin Suomessa (kiinnostava kokemuksena). Yliopisto-opiskelu eroaa totutusta ja muistuttaa toisinaan suomalaista lukiota tai peruskoulua, joka voi yllättää.