Concordia University, Kanada

opetuskieli: englanti ja ranska
vaihdon kesto: 06.09.2011-29.04.2012
opiskeluala: psykologia, kasvatustiede, ranskan kieli

Yleistä
Vaihto-aika Kanadassa oli luultavasti tähänastisen elämän paras vuosi. Opintoni Suomessa olivat aivan loppuvaiheessa ja koin lisävuoden erittäin hyödylliseksi, sillä opin paljon uutta ja kasvoin paljon ihmisenä, niin kuluneelta kuin se kuulostaakin. Kursseilla oli paljon uutta asiaa, mutta myös kertausta Suomessa oppimaani. Sopeutuminen Montrealiin oli erittäin helppoa ja kaikki käytännön asiat olivat helppoja hoitaa. Vaihtoyliopistolta sain viisumi sun muihin asioihin erittäin paljon apua. Tulevaisuudessa Montrealiin vaihtoon lähteville haluaisin antaa vinkiksi sen, että kaupunki on erittäin ranskankielinen, mutta suurin osa ihmisistä puhuu englantia. Joillekin saattaa tulla shokkina se, että opasteet ja tekstit kaupungilla ovat pääosin ranskaksi. Suomalaisten ei tarvitse maksaa terveysvakuutusmaksua, sillä ehdolla että opiskelija toimittaa koululle Kelan lomakkeen, jolla todistaa kuuluvansa Suomen sosiaaliturvan piiriin. Lomakkeen nimi on SF/Q4. Viisumi kannattaa hakea jo Suomesta käsin jos on edes aikomus olla Kanadassa kauemmin kuin 6 kuukautta.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Concordia Universityn palvelut kansainvälisille opiskelijoille ovat aivan loistavat. Kävin kv-opiskelijoiden toimistolla, josta sain käytännön apua sekä myös hallinnollisen puolen toimistolla, jota anoin mm. jatkoa opiskelulleni ja jossa tein graduni kypsyysnäytteen.

Opintoneuvonta
Opintoneuvonta oli jokaisen tiedekunnan alaisuudessa ja kävin mm. psykologian laitoksella tekemässä kurssivalintoja ja muutoksia. Kaikki toimi hyvin.

Asuntoasiat
Kävin syksyn alussa kv-opiskelijoille järjestetyssä housing-palvelussa, josta sain vinkkejä asunnon etsimiseen. Löysin asunnon itsenäisesti netistä.

Kirjasto
Kirjaston palvelut olivat todella monipuoliset, mutta pääosin käytin kirjastoa tulostamiseen ja tentteihin lukemiseen.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Hyvät mahdollisuudet koululla, mutta pääosin käytin omaa tietokonetta kotona.

Ruokailu
Omat eväät! Ei yhtä hyvä systeemi kuin Suomessa, mutta koululta löytyy kahviloita ja ravintoloita sekä mikroja oman ruuan lämmitykseen.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
N. 400 euroa (vuokra 280€)

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Montreal kaupunkina tarjosi mielettömän määrän harrastusmahdollisuuksia, joita käytin hyväksi todella paljon. Pystyin mm. jatkamaan aktiivista tanssiharrastustani. Kulttuuritarjontaa oli todella paljon samoin erilaisia kv-opiskelijoille suunnattuja tapahtumia. En tosin aina jaksanut osallistua vaihtareille järjestettyihin tapahtumiin, jotka olivat pitkälti juhlimista, sillä koin olevani "vanha" vaihto-opiskelija, muiden ollessa parikymppisiä ja yliopisto-uransa alussa. Löysin tosin paljon uusia kavereita, joiden kanssa tein itselleni sopivimpia aktiviteetteja.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Yliopisto on todella tasokas ja opiskelijat ottavat opiskelun tosissaan. Concordia tarjoaa vaihto-opiskelijoille erinomaiset palvelut ja Concordia International Student Associationin kautta on erittäin helppo tutustua uusiin ihmisiin ja saada elinikäisiä ystäviä. Kaupunkina Montreal tarjoaa jokaiselle jotain eikä elämästä tule missään vaiheessa tylsää. En kaivannut kotia lainkaan, sillä nautin elämästäni aivan täysillä Montrealissa. Opinnot olivat minulle ainakin suhteellisen kevyitä. Kurssit ovat koko lukukauden mittaisia, joten niihin ehtii tottua hyvin.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Kursseista riippuen lopputentti-jaksot ennen joulua ja kevään lopulla voivat olla stressaavia. Omalla kohdallani näin ei ollut, mutta muutamien muiden vaihtareiden kohdalla näin tapahtui.



Concordia University, Kanada

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.2010–01.05.2011
opiskeluala: Valokuvaus

Yleistä
Suurimman osan koko vaihto-opiskeluajastani vietin opiskellessa. Päivät olivat pitkiä ja työmäärä suunnaton. Opinnoista suoriutuminen vaati motivaatiota, mutta kaiken kaikkiaan se oli hyvin palkitsevaa. Lopulta huomasi tehneensä elämänsä parhaimpia töitä ja esseitä, koska kerrankin siihen oli niin paljon paineita. Ensimmäinen puoli vuotta kului nopeasti ja pienessä hämmennyksen tilassa kaiken aikaa paikkaan sopeutuessa. Vaihdon toisella puoliskolla alkoi jo miettimään, mihin vaihdon jälkeen päätyy ja mitä asialle pitäisi tehdä. Stressistä huolimatta, vaihtoon lähteminen oli yksi elämäni parhaimmista ratkaisuista. Montreal on kulttuurisesti kiinnostava paikka asua. Se on tavallaan hyvin lähellä suomalaista kulttuuria, mutta kuitenkin valovuosien päässä. Jos lähtee Montrealiin vuodeksi, kannattaa ehdottomasti tehdä retkiä lähiseuduille, jos aikaa ja rahaa riittää. Quebec City ja New York ovat hyviä lähikohteita. Itse en päässyt matkailemaan niin paljon kuin olisin halunnut. Ennen kaikkea olen sitä mieltä, että vaihtoon kannattaa lähteä vuodeksi puolen vuoden sijaan. Vuodessa ehtii nähdä tarpeeksi, puolen vuoden jälkeen on vasta aloittelija mitä sopeutumiseen tulee. Kulttuurisokkikaan ei ehdi iskeä vielä puolessa vuodessa. Ranskan kielen kurssi Concordiassa kannattaa ottaa ja kieltä kannattaa harjoitella rohkeasti joka puolella! Ystäviä saa myös, kun vain uskaltaa tarttua tilaisuuksiin. Suomalaisen kannattaa unohtaa ujoutensa ja kysellä enemmän ”mitäkuuluuta” ihan jokaiselta!

Palvelut vaihtokohteessa:


Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Orientaatio oli hyvä. Opiskelijapalveluissa oltiin ystävällisiä ja osattiin neuvoa kaikissa tarvitsemissani asioissa. Pääsin mukaan systeemiin helposti.

Opintoneuvonta
Vastaanotto opiskelijapalveluissa hämmentynyt, kun saavuin. Olin tippunut välistä kurssivalintoineni ja minun piti yrittää viime tingassa päästä haluamilleni kursseille. Oma päättäväisyyteni ja periksi antamattomuuteni oli avainasemassa. Muutoin minua kohdeltiin ystävällisesti, mutta oma kohtaloni oli omissa käsissäni. Ennakkoon sähköpostitse asioiden selvittely oli hankalaa ja tylyä.

Asuntoasiat
Yliopistolla oli oma asunnonhaku-neuvonta, joka oli hyvin tarpeellinen ja hyödyllinen. Asunnon löytäminen oli kaikesta huolimatta vaikeaa, koska sen kanssa piti hoppuilla.

Kirjasto
Kirjaston palvelut olivat erinomaiset. Elektroninen aineistotietokanta oli kattava ja kiinnostava, kirjaston työntekijät halusivat auttaa aina, varatut kirjat saapuivat ajallaan, ja kirjasto oli avoinna 24 tuntia vuorokaudessa. Täydellistä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Toimivat siinä missä muutkin kaltaisensa palvelut. Kursseille piti ilmoittautua verkossa, mutta itse en päässyt mukaan systeemiin ollessani vaihto-opiskelija, ja tarvitsin ilmoittautumisiin aina monen ihminen avun kiireisellä aikataululla. Onneksi kaikki meni lopulta hyvin.

Ruokailu
Yliopistolla sai ilmaista vegaaniruokaa lounaaksi, jos jaksoi jonottaa neljäkymmentäviisi minuuttia. Muussa tapauksessa kahviloita ja lounaspaikkoja oli pilvin pimein kampuksen alueella.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
700 CAD

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Montrealissa voi tehdä mitä vaan verrattuna Rovaniemeen!

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Valokuvauksella on erinomaiset fasiliteetit, tasokkaampi kilpailuryhmä ja motivoituneempi opetus. Kursseilla vaaditaan huomattavasti enemmän ja se on todella hyvä asia. Concordia tarjoaa mahdollisuuden oppia enemmän valokuvauksen ja intermedian puolella. Montreal on yleisesti ottaen kulttuurisesti rikas kaupunki ja tekemistä riittää kyllä sitä kaipaaville.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Suureen yliopistoon on yksittäisen opiskelijan helppo hukkua. Täytyy pitää omaa puoltaan ahkerasti. Muiden tiedekuntien opetuksen tasosta en ole kuullut yhtä paljon hyvää kuin taideopetuksesta. Yliopistolla kaydään kiivaita byrokraattisia keskusteluita ja opiskelijoissa huomaa paljon tyytymättömyyttä omaan yliopistoonsa. Kaupunki on ankea talvisin, ja jos ei omista kumisaappaita, säästä tulee vain surulliseksi. Kaupunki on lisäksi aina kaupunki ja hyvin suuri sellainen. Metsään haikailevalla on haasteellista.

Concordia University, Kanada


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.2008 - 31.05.2009
opiskeluala: Photography

 

Yleistä

Concordian valokuvausopiskelun fasiliteetit olivat priimat. Montreal kaupunkina on täynnä tekemistä niin kulttuurin kuin muunkin tapahtuman suhteen, lisäksi on helppo matkustaa Jenkkeihin. Oma vaihtokokemukseni oli hieno. Tutustuin ihmisiin, niin paikallisiin kuin muihinkin. Nautin koulusta, ja opiskelin ahkerammin kuin koskaan aiemmin. Vaikka en tule saamaan monia kursseja hyväksiluetuksi, opin paljon niin valokuvauksesta kuin omasta oppimisestakin. Luulen vuoden vaikuttavan positiivisesti myös viimeisiin hetkiin Lapin yliopistossa. Concordiassa kursseilla vaadittiin paljon, ja työmotivaatio toivottavasti jatkuu kotonakin! Kerron mielelläni vuodesta lisää henkilökohtaisesti seuraaville opiskelijoille.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Orientaatio toimi hyvin, kv-opiskelijat otettiin hyvin huomioon. Vastaanotto oli hyvä, lentokentällä oli ensimmäinen infopiste.
 

Opintoneuvonta

Tiedekunnan vastaavaan oli helppo ottaa yhteyttä ja hän antoi henkilökohtaista apua riittävästi.
 

Asuntoasiat

Yliopistolla oli oma osasto jossa neuvottiin asuntoasioissa. Tämäkin hoitui omalla kohdalla internetin avulla.
 

Kirjasto

Erittäin hyvä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistolla oli langaton verkko sekä kirjastossa useita yleisökoneita.
 

Ruokailu

Yliopistolla ei varsinaista kouluruokaa, mutta säätiön tuella toimiva ilmainen kasvisruoka joka arkipäivä oli luksusta!
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 800 e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kv-menoihin en osallistunut lähes ollenkaan, johon vaikutti suomalaisen poikaystävän läsnäolo sekä se, että sain koululta kavereita. Montreal on kulttuurikaupunki, joten vapaa-ajan viettomahdollisuudet ovat loistavat, muutenkin kuin yliopiston puolelta.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kulttuuri, kaksikielisyys, Eurooppa ja Pohjois-Amerikka yhdistyy parhaalla tavalla, loistava yliopisto ja fasiliteetit.



 

Concordia University


opetuskieli: Opiskelin englanninkielisessä yliopistossa ranskaa ja kulttuurihistoriaa ranskaksi.
vaihdon kesto: 1.9.08 - 30.5.09
opiskeluala: Ranska / kuvataide

 

Yleistä

Koska lähdin matkaan Pohjois-Amerikkaan tarvitsi ennen lähtöä suorittaa kielikoe ja hankkia viisumi sekä Quebecin erillinen opiskelulupa. Näiden paperiasioiden määräajat olivat melko tiukat ja tuloksia odotellessa oli tietenkin epävarma olo. Ohjeet esimerkiksi viisuminhakuun olivat kuitenkin selkeät ja jos teki niin kuin neuvottiin ei ongelmia ollut.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kansainvälisiä opiskelijoita on Concordiassa paljon ja näin ollen oli myös paljon opiskelijapalveluita ja ne olivat tasokkaita.
 

Opintoneuvonta

Ei ongelmia.
 

Asuntoasiat

Concordialla oli asunnon etsimistä varten perustettu kansainvälisten opiskelijoiden tukipiste, mutta toiminta perustui täysin oma-aloitteisuuteen. Oma ensimmäinen asuntoni, jonka sain hyvin nopeasti oli kuitenkin varsin huono kokemus ja löysin sen juuri Concordiassa olleen ilmoituksen kautta. Maksoin asunnosta sen kuntoon ja sijaintiin nähden aivan liian korkeaa vuokraa ja vuokrasopimuksesta eroon pääseminen oli hankalaa. Huoneisto tuntui olevan suunniteltu juuri tietämättömille vaihto-opiskelijoille! Yliopistolla oli myös tukipalveluita ja laillista neuvontaa vuokra-asioissa.
 

Kirjasto

toimiva.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Toimiva.
 

Ruokailu

Ei opiskelijaruokailua. Paljon kohtuuhintaisia ruokapaikkoja yliopistoalueen lähellä. Mahdollisuus ilmaiseen vegaaniruokaan, jos aika sallii jonotuksen.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Montreal on rento kansainvälinen kulttuurikaupunki, jossa on tarjolla kaikkea, runsaasti esimerkiksi ilmaistapahtumia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Laadukas opetus ja opetustilat. Hyvin kansainvälinen, paljon muita kansainvälisiä opiskelijoita joiden kanssa voi jakaa kokemuksia ja joiden kautta voi tutustua muihin kulttuureihin. Suurkaupunki jonka elinkustannukset ovat kuitenkin melko matalat verraten esimerkiksi Helsinkiin.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Pohjoismaisena vaihto-opiskelijana on helppo olla tyytyväinen, normaalisti kansainvälinen opiskelija maksaa suuria summia opiskeluistaan ja terveysvakuutuksesta. Esimerkiksi kirjat ja taidekurssien materiaalit olivat kalliita.




 

Concordia University, Kanada


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.9.2008 - 31.5.2009
opiskeluala: av-media, fine arts

 

Yleistä

Vaihto-opiskeluaikani Concordiassa oli todella hyvä kokemus ja suosittelen sitä etenkin kaikille mediataiteesta kiinnostuneille. Kurssit ovat yleisesti ottaen hyvin suunniteltuja ja opettajat ammattitaitoisia.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Intenational Student Office (ISO) järjestää orientaatio-tilaisuuksia, joille on pakollista osallistua. Sieltä saa myös muuta tietoa vaihto-opiskelijoita koskettavista asioista. Toinen hyödyllinen toimisto on Concordia International, missä on töissä suomalainen Pauliina, jolta saa neuvoja suomeksi.
 

Opintoneuvonta

Sähköpostitse saa neuvoja jo ennen vaihtoonlähtöä.
 

Asuntoasiat

Craigslist on kaikista hyödyllisin sivusto asuntoa etsiessä. Vapailla markkinoilla on paljon asuntoja tarjolla, mutta kysyntäkin on kovaa. Vuokrataso on yleisesti ottaen Rovaniemeä halvempi. Concordian tarjoamista asuntoloista en juurikaan ottanut selvää, mutta sekin on vaihtoehtona.
 

Kirjasto

Kirjastossa on hyvä valikoima ja opiskelijakortti toimii kirjastokorttina. Kirjasto järjestää myös tiedonhakukursseja.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Taiteiden tiedekunnan puolella pitää maksaa "CDA lab fee" (48 dollaria/lukukausi), jos haluaa käyttää koulun koneita. Kaikissa koulu rakennuksissa on langaton verkko, joka toimii vaihtelevasti. Koulun sähköpostinkin saa, mutta en sitä koskaan käyttänyt.
 

Ruokailu

Varsinaista ruokalaa ei ole, mutta yliopiston rakennuksisa on kahviloita. Esim. taiteiden tiedekunnan EV-rakennuksessa on erinomainen opiskelijoiden pyörittämä CafeX. Keskustan alueella on paljon kohtuuhintaisia ravintoloita. Yliopiston päärakennuksessa on People’s Potato joka tarjoaa kasvisruokaa pieniä lahjoituksia vastaan (lue:ilmaista).
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Opettajat ovat erittäin ammattitaitoisia ja monet toimivat aktiivisesti taiteilijoina. Puitteet ovat todella hyvät. Montreal on todella inspiroiva kaupunki ja tekemistä riitti koulun ulkopuolella.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kaikille studio-kursseille pitää maksaa kurssimaksuja, jotka kattavat studioiden, laitteiden yms. käytön. Monet mielenkiintoiset kurssit täyttyivät jo ennen kuin hyväksymiskirje saapui Suomeen.



 

Concordia University, Kanada


opiskelukieli: englanti
vaihdon kesto: 28.8.07 - 29.5.08
opiskeluala: Mediatiede

 

Yleistä

Vaihto-opiskelu Montrealissa on yksi elämäni parhaista kokemuksista ja uskon palaavani Kanadaan mahdollisesti jopa asumaan vielä uudestaan. Concordia yliopisto on todella hyvä yliopisto ja opin kuluneen vuoden aikana aivan valtavasti uutta. Opiskelu on parhaimmillaan todella intensiivistä, joten matkustelu kannattaa painottaa lomille. CISA - Concordia International Student Association järjestää pieniä reissuja mm. Niagaran putouksille ja New York:iin kansainvälisille opiskelijoille. Nämä ovat käteviä, jos haluaa päästä järjestelyissä helpolla.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kansainvälisten asioiden toimisto oli virallinen ja asiantunteva. Ystävällistä palvelua, mutta kansainvälisiä opiskelijoita oli niin paljon, ettei se ollut kovin henkilökohtaista.
 

Opintoneuvonta

Olin etukäteen paljonkin sähköpostitse yhteydessä kursseista ja muista käytännön asioista ja kaikkiin kysymyksiini vastattiin nopeasti ja informatiivisesti.
 

Asuntoasiat

Yliopistolla on tarjolla asuntola ja myös apua/ tukiryhmiä asuntoa etsiville. Itse hankin asuntoni vapailta markkinoilta itsekseni.
 

Kirjasto

Laaja ja hyvät palvelut. Tarjoaa myös erilaisia minikursseja atk-taidoista yms. Auki 24h/ 7 tenttiviikkojen aikana.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kaikki kurssi-ilmoittautumiset yms. käytännön asiat saa hoidettua myconcordia-portaalin kautta omalla käyttäjänimellä. Kampuksilla langaton verkko, johon saa tunnukset atk-palveluista.
 

Ruokailu

Saa syödä miten ja missä haluaa. Keskustan kampusalueella paljon kahviloita, ravintoloita ja ruokakauppoja. Päärakennuksessa (H-building) "kouluruokala" sekä kasvisruokaa talkoovoimin tarjoileva "Peoples potato", johon sai maksaa ruuasta omantunnon mukaan (ilmaista). Suosittelen viimeistä lämpimästi.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600€.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Niitä on paljon. Kaikki mahdollisuudet avoinna, mitä vaan voit kaivata.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Montreal on kaunis ja kultturelli kaupunki. Suomeen verrattuna eläminen on edullista. Valokuvauksen opetus oli todella huippuluokkaista. Yliopistolla hyvä varustetaso.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Sieltä joutui lähtemään.