Technische Universiteit Delft, Hollanti

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 02.09.11-06.02.12
opiskeluala: Sustainable Design Engineering

Yleistä
Delft on pieni, historiallinen ja idyllinen kaupunki hyvien junayhteyksien varrella. Haag ja Rotterdam ovat vain 15 minuutin päässä. Juna Amsterdamiin vie noin tunnin. TU Delft on kansainvälinen ja hyvämaineinen yliopisto. Ihmisillä on kova opiskeluinto ja töitä on todellakin paljon, joten rennoin vaihtopaikka tämä ei ole. Kaikki puhuvat hyvää englantia. Aloitin oman opiskeluni vapaaehtoisella, mutta maksullisella, Introduction weekillä, joka sisältää kaikenlaista hauskaa. Itse kuitenkin koen, että toisiin vaihto-oppilaisiin on niin helppo tutustua heti vaihdon alussa ja mahdollisiin ongelmiin on helppo hakea apua, että ei kannata tuohon aloitusviikkoon osallistua. Teollinen muotoilu järjestää oman orientaatiotapahtuman /viikon, joka on ilmainen ja parempi. Rahaa alkuvaiheessa palaa paljon. Taloustarvikkeet, ruuat, pyörä, kuntosalijäsenyys, junaan alennuskortti jne. tekevät ison loven alussa. Pyörän tärkeyttä ei voi liioitella. Sen tulee pian huomaan. Kannattaa heti tultuaan alkaa etsimään sitä. Varsinkin elo-/syyskuussa kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Opiskelu oli tiivistahtista ja tehtävää oli paljon. Opettajat auttavat, mutta kannustavat itsenäiseen työskentelyyn ja odottavat, että sinä lähestyt heitä. Hollantilaiset rakastavat väitellä ja sen tulee pian huomaamaan. Mukaan Hollantiin kannattaa pakata sadevaatteet ja kumpparit. Siellä sataa usein ja paljon, mutta välillä säiden salliessa T-paitakeleillä mennään vielä lokakuussa. Hollantilaiset ihmiset ovat erittäin suoria ja rentoja.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Orientaatio oli oikein hyvä. Osallistuin lisäksi introduction week-ohjelmaan, joten aloitus oli melko kevyt.

Opintoneuvonta
Sain aina kun tarvitsin.

Asuntoasiat
Paljon byrokratiaa ja DUWO, ainoa paikallinen opiskelijoille asuntoja järjestävä taho, on melko kallis. (Asunnon välitysmaksut, vuokra korkea asunnon tasoon nähden, jne.)

Kirjasto
Oikein hyvä ja kattava. Hyvät ryhmätyöskentelytilat.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Atk-palvelut ovat toimivat ja joka lähes joka laitoksella on info-piste josta apua saa tarvittaessa. "Follow me" -toiminto tekee tulostamisesta yms. helppoa. Yliopisto kehittää koko ajan uutta, joten palvelut saattavat muuttua nopeastikin.

Ruokailu
Cafeteria, missä hyvin perinteistä hollantilaista lounasta tarjolla. Lähinnä voileipiä ja maitotuotteita. Suosittelen omia eväitä.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600 euroa

Vapaa-ajan mahdollisuuksista
Delft on pieni ja idyllinen paikka. Sport- ja Cultuurcenterit tarjoavat paljon kursseja ja tekemistä jokaiselle päivälle kampusalueella. Jäsenmaksut (95e/lukukausi/center) ovat mielestäni kohtuulliset kurssien tasoon nähden. Alankomaissa on hyvä julkinen liikenne ja junalla pääsee nopeasti ympäri Hollantia kuten myös esim. Belgiaan. Junien alennuskortti on ehdoton hankinta.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet
Kansainvälinen ja jatkuvasti uutta kehittävä ympäristö. Paljon haasteita ja tekemistä. Miellyttävä ympäristö. Opettajat helposti lähestyttäviä. Kannustetaan omaan aktiivisuuteen.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet

Vahvasti insinööritieteisiin painottunut, mikä ei välttämättä ole huono juttu ollenkaan. Bachelor - tason opinnoissa tulee enemmän ilmi.

Delft University of Technology, Hollanti


 
opetuskieli: kanditasolla hollanti, maisteritasolla englanti
vaihdon kesto: 31.8.2009 - 31.1.2010
opiskeluala: Strategic Product Design

 

Yleistä

Hollanti oli jossain määrin samanlainen kuin suomikin, eikä kulttuurishokkia juuri ollut. Opiskelijalle hollanti on huippu paikka, koska pyörällä ja junilla on todella helppo liikkua. Delftissä kulki myös ratikka, jolla pääsin helposti kotioveltani esimerkiksi juna-asemalle. Hollannissa melkein kaikki ihmiset puhuvat hyvää englantia, myös perus ruokakaupassa saa palvelua englanniksi. Maisterioppinnot olivat melko vaativia ja opiskelijat olivat tottuneita kirjoittamaan pitkiä akateemisia raportteja ja tekstejä. Minulle oli aluksi todella vierasta kirjoittaa 6 sivun akateemisa esseitä englanniksi, mutta nyt huomaan, että olen kehittynyt todella paljon. Hyviä arvosanoja on myös vaikea saada, mm. piirustuksen opettaja kertoi, että täysiä pisteitä on mahdoton saada ja 8 on todella hyvä. Piirustuskurssin yleisin arvosana oli 6ja1/2. Delft on arvostettu yliopisto ja heillä oli opetuksessa paljon vanhoja perinteitä. Ja he olivat myös hyvin ylpeitä omista opetusmetodeistaan ja kehittämistään prosesseista. Olin hämmentynyt, kun mm. piirustustunnilla oli hyvin tarkkaa että millainen varjo esineelle on piirrettävä. Strateginen tuotemuotoilu oli kaikkea muutakuin perus muotoilua. Se oli businestä, strategiaa, analyysiä, konseptia ja toimintasuunnitelmaa. Eli juuri sitä, mitä halusinkin oppia Delftissä.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto oli mahtava. Viikonloppuna ennen lukukauden alkua, oli juhlat kaikille uusille vaihto-opiskelijoille. Ensimmmäisenä päivänä oli tutustumista ja infoa. Meillä oli mahdollisuus osallistua myös kaksipäiväiseen Master Kick Off -tapahtumaan, jossa oli musiikkia, syötävää, tutustumista, ryhmätyöskentelyä (suunnittelimme pelin), presentaatiot ja tietysti bileet.
 

Opintoneuvonta

Kaikki sujui mutkattomasti. Kv vastaava oli helposti tavoitettavissa.
 

Asuntoasiat

Asunto järjestyi paikallisen opiskelija-asuntojärjestön kautta, DUWO. Vuokrat olivat kuitenkin melko kalliit.
 

Kirjasto

Yliopiston kirjasto oli huippu. Mahtavat puitteet ja tasokas tarjonta.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kaikki sujui mutkattomasti. Saimme tietenkin koululta oman sähköpostin.
 

Ruokailu

Ruokailu oli mahdollista myös koululla, mutta usein otin omat eväät. Meidän tiedekunnassa oli pieni ruokala, josta oli mahdollisuus saada sämpylää ja hollantilaisten erikoisuuksia(rasvassa paitettua ruokaa) ja vähän matkan päässä oli isompi ruokala, josta sai kunnon ruokaa. Ruokailu oli melko kallista. Ikävä tuli suomalaista kouluruokailua.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Yhdeksänsataa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla paljon erilaisia seuroja(urheilu ym.) ja muita vapaa ajan vietto mahdollisuuksia. Itse kuitenkin harrastin liikuntaa ulkona itsenäisesti, koska lenkkeily ja pyöräily maastot olivat mahtavat. Delftissä oli paljon kahviloita ja museoita, sekä upeita kirkkoja. Hollannissa on myös helppo liikkua junalla paikasta toiseen ja Rotterdam ja Haag olivat 10min. junamatkan päässä Delftistä.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Tasokas opetus ja mahtavat puitteet, sekä todella ystävällisiä ja avuliaita opiskelijoita. Opetus englanniksi oli todella hyvää; opettajat, kuten myös opiskelijat hollannissa puhuivat todella hyvää englantia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Joillakin kursseilla työtä oli paljon enemmän kuin mihin olen Lapin yliopistossa tottunut, myös suoritusten arvostelu on kriittisempää ja hyviä numeroita on vaikeampi saada (mikä on toisaalta hyvä juttu). Kandivaiheen opinnot Delftissä ovat paljon enemmmän insinööri painotteisia kuin Lapin yliopistossa. Eli kandiopintoja tuskin pystyy suorittamaan Delftissä.