Design Academy Eindhoven, Alankomaat

 
opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: kevät 2007
opiskeluala: muotoilu

 

Yleistä

Eindhoven on noin 200.000 asukkaan kaupunki, jossa oli mukava viettää viisi kuukautta. Asunto piti etsiä itse ja se löytyi lopulta 10 minuutin pyörämatkan päässä keskustasta ja koulusta. Ja pyöräily on täällä helppoa - sen helppoutta ei voi edes käsittää näkemättä sitä itse. Eli koululle pääsi helposti, tosin sade saattaa häiritä silloin tällöin. Hollannin säässä sateeseen tulee varautua aina, mutta onneksi kerralla ei sada paljon. Ja sitten päästiin koululle. Design Academy Eindhoveniin ei tulla lomailemaan. Koulu teettää töitä toden teolla ja taso on kova. Koulu myös eroaa Lapin yliopistosta todella paljon. Hyvässä ja pahassa. Koulussa on kahdeksan muotoiluosastoa, joista valitaan yksi. Ne myös eroavat toisistaan paljon tavassa työskennellä ja siinä mitä tehdään. Muotoiluosaston kursseja tehdään maanantai ja tiistai. Keskiviikko on itsenäistä työskentelyä. Loppuviikko on Kompas -osaston kursseja. Osastoja on neljä, mutta valinta tehdään vasta paikan päällä. Kyllä siellä sentään vapaa-aikaakin jää ja sen voi käyttää vaikka matkusteluun, joka on todella helppoa. Junalla ja lentäen pääsee matkustamaan helposti ja halvalla. Joskus jopa ilmaiseksi eli Ryanair lentää Eindhovenista esim. Lontooseen. Amsterdamiin pääsee junalla reilussa tunnissa. Kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus, vaikka kouluun en täysin tyytyväinen ollutkaan. Suosittelen varauksella. Selvitä mihin olet menossa ,ja jos etsit puolen vuoden lomaa tämä ei ole sinua varten =)

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Hyväksymisestä ilmoitettiin sähköpostilla ja lisä kysymyksiin vastailtiin jos sellaisia oli. Viestissä ilmoitettiin päivä ja kellonaika, koska paikalla tulee olla. Minkäänlaista vastaanottoa tai tuutorointia ei ollut. Ensimmäisenä lunastettiin sähköavain, koska ilman sitä ei päässyt vastaanottotiskiä pidemmälle. Tehtiin paperityöt ja kierros koululla. Käytiin lyhyesti pajat, tietokoneet jne. läpi ja sen jälkeen oltiin kuin muutkin opiskelijat... omillaan.
 

Opintoneuvonta

Mahdollisuus vierailla opintopalveluissa, jos jotain kysyttävää ilmenee.
 

Asuntoasiat

Koulu lähetti listan osoitteita, josta asuntoa voi etsiä. Koululla myös joitakin asuntoja, mutta jonon pituus teki sen vaihtoehdon mahdottomaksi. Periaatteessa olet omillasi.
 

Kirjasto

Hyvin varusteltu taidekirjasto. Lehtiä ja kirjoja.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yksi kerros toimi tietokonetilana. Aina löytyi vapaita koneita. Tulostus toimi keskitetysti yhdeltä tiskiltä. Hieman kalliimpaa kuin Lay:ssä. Mahdollisuus myös suuriin julisteisiin ja hyvä laatu. Ei sähköpostia koululta eikä muutenkaan käytetty paljon tietokoneita. Ei langatonta nettiä eikä videotykkejä, kuin muutama.
 

Ruokailu

Koululla kahvila, josta sai leipiä. Hollannissa lounas on yleensä kevyempi kuin Suomessa. Lounastauko yleensä 1h.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n.500€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Eindhoven on reilun 200.000 asukkaan kaupunki ja näin ollen tekemistä on riittävästi. Löytyy useampikin suuri elokuvateatteri, joissa riittää katseltavaa. Yöelämää on mukavasti. Vierailun arvoinen on erityisesti katu, joka on täynnä baareja ja yökerhoja (n.40). Viikonloppuisin täynnä ihmisiä ja ihme kyllä jokaiseen baariin näyttää riittävän ihmisiä. Pyöräilyyn on myös loistavat mahdollisuudet. Itse käytin pyörää kulkuvälineenä, mutta omat pyörätiet tekevät myös pyöräilystä helpon harrastuksen. Teknisen yliopiston tiloista löytyy mm. uimahalli ja muita urheilumahdollisuuksia. En kuitenkaan itse käynyt testaamassa. Tietenkin matkustaminen on myös hyvä vaihtoehto, koska se on niin helppoa. Junalla pääsee reilussa tunnissa Amsterdamiin. Ja teinkin paljon päiväretkiä junalla myös muihin Hollannin kaupunkeihin. Myös halpoja lentoja löytyy mm. Lontooseen. Matkustamisen helppoutta tulee ikävä. Jos aikoo hiemankin enemmän matkustaa junalla, kannattaa heti alussa ostaa off-peak-discount pass. Maksaa n.50€ ja sillä saa junalipuista 40% alennuksen itselleen ja 3 muulle seuralaiselle.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Koulun ehdottomasti hyvä puoli oli, että kaikki opettajat toimivat muotoilijoina myös opettamisen ohessa. He todella tiesivät mistä puhuivat ja kontakteja löytyi. Opiskelijoita todellakin kannustettiin eteenpäin. Täällä ei pärjää laiskottelemalla. Koulun maineella yhteistyöhön saatiin mielenkiintoisia yrityksiä ja luennoitsijoita. Myös paljon mielenkiintoisia yritys/näyttely vierailuja. Seuraavassa kohdassa tulevista valituksissa huolimatta pidin vaihtoa kuitenkin onnistuneena ja ainakin opin minkätyylistä TEOLLISTA muotoilua haluan tehdä tulevaisuudessa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Suurin ongelma oli koulun erilaisuus. Koulu on jaettu 8 muotoiluosastoon, joista piti valita yksi. Osastoista ei kuitenkaan saanut paljoa tietoa etukäteen. Näin ollen päädyin valitsemaan living-osaston, joka keskittyy tuotteisiin ja huonekaluihin. Suurin ero oli tavassa "miten" tehdään eikä niinkään "mitä" tehdään. Osasto keskittyi materiaalikokeiluihin ja mallit olivat tärkeä osa prosessia. Työskentelytapa ei sopinut minulle ja lopuksi täytyy sanoa, että tämä oli kyllä täysin väärä osasto minulle. Osastot myös toimivat itsenäisesti ja se aiheutta sekavuutta aluksi, koska hallinto ei pysy täysin mukana muutoksissa. Vaihto-opiskelijat ovat myös täysin omillaan ja heitä kohdellaan täysin samalla lailla kuin muitakin opiskelijoita. Opiskelu vie myös aivan uskomattomasti rahaa. Kaikki kokeilut ja materiaalit maksavat. Ja malleja halutaan paljon. Käytin itse myös tietokonetta, mutta sitä ei pidetty niin hyvänä vaihtoehtona. Koulussa myös tehdään paljon vierailuja yrityksiin/näyttelyihin jne. Mikä sinällään on hyvä asia, jota olenkin kaivannut. Suurimman osan tosin joutui maksamaan itse. Matkat junalla ovat paikallisille ilmaisia, mutta esim. vaihtarit joutuivat maksamaan myös niistä.