Designskolen Kolding, Tanskaopetuskieli: Opetuskieli oli yleensä englanti, mikäli kursseilla oli vaihtareita. Joskus opettajat puhuivat kuitenkin pelkästään tanskaa ja selittivät epäselvät asiat myöhemmin englanniksi.
vaihdon kesto: 31.08.2009-30.06.2010
opiskeluala: Teollinen muotoilu


Yleistä
Vaihto-opiskeluaikani oli erittäin onnistunut. Halusin viettää kohdemaassa kokonaisen lukuvuoden, joka oli mielestäni hyvä valinta. Siinä ajassa ehtii tutustua paremmin niin maan kuin koulun tapoihin ja saamaan paljon hyviä ystäviä. Suosittelen Designskolen Koldingia ehdottomasti vaihtopaikkana!


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Yhden päivän yhteinen orientaatio KV -koordinaattorin opastuksella. Myös pääaineen vastaava opettaja tavattiin ja hän selitti yleisiä asioita opiskelusta. Tämän jälkeen vaihto-opiskelijat olivat aikalailla omillaan muiden seassa. Lisätietoja sai kyselemällä.

Opintoneuvonta
Mitään varsinaista opintoneuvontaa ei ollut. Lisätietoja sai kuitenkin aina hyvin esimerkiksi opettajilta, laitoksen johtajalta tai sihteeriltä. Joskus joutui vähän odottelemaan, sillä tavoiteltavat henkilöt olivat usein melko kiireisiä. Myös paikallisista opiskelijoista oli paljon apua.

Asuntoasiat
Asunto asioissa ei saanut paljon apua. Hyväksymiskirjeen mukana sai yhden linkin, jonka kautta pystyi hakemaan opiskelija-asuntoa. Toinen hyvä tapa on lähettää sähköpostia koulun yleiselle serverille ja kysyä löytyykö paikallisilta opiskelijoilta vapaita huoneita kimppakämpistä.

Kirjasto
Koulun kirjasto on hyvä ja laaja. Kuitenkin vähän pienempi kuin Lapin yliopiston. Apua sai ystävälliseltä henkilökunnalta.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Ensimmäisenä päivänä sai salasanat koulun tietokoneille. Koulussa oli muutama tietokone luokka, joissa oli joko PC tai Mac -koneita sekä melko hyvin tarvittavia ohjelmia. Suurin osa opiskelijoista työskenteli kuitenkin omilla läppäreillään, sillä langaton verkko toimi aina hyvin. Printterit toimivat huomattavasti paremmin kuin Lapin yliopistossa ja olivat opiskelijoiden käytössä erikseen ostettavilla krediteillä.

Ruokailu
Koulussa oli kantiini, josta sai ostaa välipaloja ja lounasta. Se oli auki n klo 9-15. Ruoka oli jonkun verran kalliimpaa kuin Lapin yliopistossa, mutta usein myös maukkaampaa. Hinta määräytyi annoksen painon mukaan.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
Vuokra n. 330€ kuussa.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Kolding on melko pieni kaupunki, joten vapaa-ajan mahdollisuudet ovat ymmärrettävästi hieman rajoittuneemmat kuin suuremmissa paikoissa. Kaupungista löytyy kuitenkin ihan mukavasti tekemistä ainakin kymmeneksi kuukaudeksi: - opiskelijatalo, jossa järjesetään erilaisia tapahtumia - pari keikkapaikkaa, joissa käy ihan hyviä, lähinnä tanskalisia bändejä. Godset -nimisestä paikasta voi varata myös itselleen soittovuoroja huoneista, joista löytyy kaikki tarvittavat bändisoittimet - pieni elokuvateatteri - urheilumahdollisuuksia ovat esim. jalkapallomatsit kouluporukalla, hyvä uimahalli, lenkkeily..

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Koulu on hyvä ja motivoiva opiskelupaikka. Teollisen muotoilun työpajat ovat hieman paremmat kuin Lapin yliopistossa ja tilaa työskentelyyn on enemmän. Pajoilla on mahdollista työskennellä myös henkilökunnan poistuttua iltaisin avainkortin avulla. Koulu saa usein hyviä yhteistyökumppaneita projekteihin, mikä tekee niistä erittäin kiinnostavia. Muut opiskelijat (ja henkilökunta) ovat yleensä erittäin motivoituneita ja kannustavia toisiaan kohtaan.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Kaupungin pieni koko ja rajoittuneet vapaa-ajan mahdollisuudet. Mutta sekään ei ollut kovin suuri ongelma, sillä Kolding sijaitsee melko keskeisellä paikalla ja sieltä on lyhyt matka suurempiin kaupunkeihin.

Designskolen Kolding

opetuskieli: Jos opiskelijoissa oli tanskan kielta osaamattomia, opetus oli englanniksi. Jos kursseilla ei ole kielitaidottomia ja opettaja on tanskalainen, ovat kurssitkin tanskaksi.
vaihdon kesto: 1.9.08 - 26.6.09
opiskeluala: Department of Product Design, tekstiili

 

Yleistä

Vietin vuoden vaihto-opiskelijana Tanskassa Designskolen Koldingissa. Koulu toimii eri periaatteella kuin yliopisto, kaikki opiskelijat suorittavat lukukauden kerrallaan ja opiskelijoiden kurssit on maaratty ennalta. Valinnan varaa ei siis paikallisislla tutkinto-opiskelijoilla liiemmin ole. Lukukauden lopussa opiskelija osallistuu loppukokeisiin, jossa esitellaan puolen vuoden aikana tehtyjen kurssien tulokset. Opettajat antavat arvosanat kursseista taman tilaisuuden perusteella. Koulu paino ttaa hyvin paljon suunnitteluprosessia, ja se on myos tarkea arviointiperuste. Opiskelijat ovat ahkeria ja motivoituneita ja aidosti kiinnostuneita alastaa. Koulun taso on korkea, mutta ilmapiiri myonteinen ja kannustava, ei kilpailuhenkinen. Oma-aloitteisuus ja avoimuus tekevat sopeutumisesta huomattavasti helpompaa. Kaupunki sinansa ei suuremmin innosta aktiviteeteillaan, mutta se antaa aikaa ja tilaa keskittya kouluprojekteihin. Tanska on mukava maa, kulttuuri lahella suomalaista. Kulttuurishokki ei siis paase hairitsemaan elamaan keskittymista ja sopeutuminen on helppoa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Opiskelijapalvelut olivat lahes olemattomat. Orientaatiota oli yksi paiva, jolloin tutustuttiin koulun tiloihin. Informaatio ei aina kulkenut vaihto-opiskelijalle asti, mutta kysymalla sai aina apua.

Opintoneuvonta

Neuvontaa sai runsaasti jos sita pyysi ja henkilokunta auttoi mielellaan.

Asuntoasiat

Asuntoasioissa koululta ei juuri saanut apua, vain sahkopostiosoitteen koko koululle ja muutamia linkkeja asunnoista internetista. Asunto oli hankittava itse. Lisaksi Tanskaan lahtiessa kannattaa varautua, etta takuuvuokra on lahes poikkeuksetta vahintaan kolmen kk vuokran verran. Asunto on lisaksi aina maalattava ennen pois muuttoa. Muuttaminen oli siis kallista, asuminen sinansa Koldingissa ei ollut kalliimpaa kuin Rovaniemella.

Kirjasto

Kirjasto ainakin tekstiilin osalta oli kattava ja hyva. Kokonaisuutena kirjasto oli pienempi kuin Rovaniemella.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Atk-palvelut olivat moitteettomat.

Ruokailu

Koulussa oli kanttiini josta sai ostaa ruokaa lounasaikana. Ruoka oli keskimaarin hieman kalliimpaa kuin Suomessa, eika opiskelijahintoja ollut olemassa, mutta toisaalta ruuan laatu oli selvasti parempi.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

450 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Koulu jarjesti paljon toimintaa, joihin oli mahdollista osallistua. Esimerkiksi perjantaisin opiskelijat pitivat koululla perjantaibaaria jonka alla opiskelijat jarjestivat myos muita juhlia. Kaupunkina Kolding ei tarjonnut paljon harrastusvaihtoehtoja. Kaupungista loytyi uimahalli ja hyvia lenkkipolkuja. Lisaksi keskustassa oli mukava pieni kulttuurikeskus Nikolai jonka elokuvateatterissa naytettiin hyvia elokuvia.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Koulun korkea taso ja kannustava ja motivoiva ilmapiiri. Opiskelijailmapiiri oli myos hyva, toisten toista oltiin kiinnostuneita ja kannustavia. Ihmiset olivat myos hyvin myonteisia vaihto-opiskelijoiden suhteen ja auttoivat mielellaan pulmissa. Koulun tilat ovat avarat ja teknisia koneita paljon (esim. laaserileikkuri, digiprintti, digitaalinen neulekone, jaquard kangaspuut). Lisaksi koulun tiloissa oli hyva tyoskentely ilmapiiri, kaikki tilat olivat vapaasti opiskelijoiden kaytossa.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kaupunki oli pieni ja ei kovin kiinnostava, toisaalta se kannusti keskittymaan opiskeluun. Koulun paino  kangastilat olivat hyvat, mutta eivat kovin hyvin hoidetut/siistit. Informaatio ei kulkenut hyvin, jos ei itse kysynyt, kukaan ei kertonut.Designskolen Kolding, Tanska

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto:
 syksy 2005 - kevät 2006
opiskeluala: kuvataidekasvatus

Vastaanotto oli mielestani lammin ja ystavallinen ja perusasiat kerrottiin, mutta paljon asioita joutui itse myohemmin kyselemaan. Tuutorointi oli heikkoa, koska se toimi silla periaatteella etta pitaa itse menna kysymaan tuutorilta jos haluaa tietaa jotain. Tuutori ei siis itse kertonut mistaan mitaan. Se on huono systeemi, koska aluksi ei edes tieda mita pitaisi kysya. Monet asiat kuten koulun sahkopostin kaytto ja printtitilin toiminta selvisivat pikkuhiljaa muilta opiskelijoilta kyselemalla. Koulun puolesta ei jarjestetty vaihto-opiskelijoille mitaan ohjelmaa alkutapaamisen jalkeen.

Opintoneuvonta toimi. Koulu auttoi asunnonhankinnassa antamalla muutaman sahkoposti-osoitteen, jota kautta asunto muistaakseni loytyi. Kirjasto oli ihan hyva, Rovaniemella kuitenkin parempi. Koulun sahkopostin kayttoa ja printtitilin toimintaa neuvottiin heikosti. Alkusyksysta sahkoposti toimi harvoin ja koulun verkkoon kirjautumisessa oli myos usein tuskastuttavia vikoja, jotka kuitenkin loppuivat ajan myota. Printtaaminen oli kallista ja usein printterissa oli vikaa joka johti turhaan printtaukseen ja rahojen menetykseen. Yliopistossa oli kanttiini, josta saa tyylikkaan oloista pikkupurtavaa kalliiseen hintaan.

Kaupungin koosta johtuen ei mahdollisuuksia ole ainakaan liikaa. Uimahalli, kuntosali, kirjasto, elokuvateatteri ja muutama hyva nahtavyys.

PLUSSAA: Kuvittamisen opiskelu, jota ei meilla opeteta. Englannin kielessa kehittyminen. Matka muualle eurooppaan. Opin arvostamaan Suomea.

MIINUSTA: Hyvien kurssien puute kevaalla. Kavereiden puute. Koti-ikava. Ei kannata menna kevaaksi, koska 3. ja 4. vuoden opiskelijat tekevat lahinna jotain omia projektejaan ilman opetusta, eika 1. ja 2. vuoden kursseilla opi juuri mitaan uutta. Kuvittamista ei kevaalla ole ollenkaan.