Groupe ESC Troyes, Ranska

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.11-30.01.12
opiskeluala: Johtaminen

Yleistä
Kannattaa opetella ranskaa edes hieman ennen kuin lähtee matkaan. Useat ranskalaiset eivät puhu englantia edes auttavasti, etenkin pienemmissä kaupungeissa. Koulun opetus on ihan kohtuullista, ehkä jopa helpompaakin kuin Lapin yliopistossa. Vaihtareita on kuitenkin paljon, joten täältä saa helposti paljon kansainvälisiä ystäviä.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Palvelut toimivat ranskalaisista tavoista poiketen hyvin.

Opintoneuvonta
Oli riittävää.

Asuntoasiat
Toimivat.

Kirjasto
Oli riittävä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Löytyivät.

Ruokailu
Hyvä ruokala, hintataso vastaa Suomen tasoa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Kaupunki on melko pieni, mutta koulu tarjosi muutamia liinkuntamahdollisuuksia. Vaihtareita on paljon, joten yleensä tekemistä kuitenkin riitti.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Paljon vaihtareita, kansainvälinen ilmapiiri.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Pieni kaupunki, ranskalainen kulttuuri johon suomalaisen on hieman vaikea tottua. Ihmiset eivät puhu englantia koulun ulkopuolella, joten ilman minkääntasoista kielitaitoa ei pärjää.


Groupe ESC Troyes, Ranska


opetuskieli: Ranska
vaihdon kesto: 31.08.2009-01.07.2010
opiskeluala: Kauppatiede ja turismiYleistä
Vaihto-opiskelu aikani oli kenties elämäni paras vuosi. Opin vuoden aikana itsesätäni paljon, sain paljon uusia ystäviä ja nautin koko vuodesta hirmuisesti. Vuodessa ikävintä oli jäähyväisten sanominen. Loistava vuosi, menkää ihmeessä vaihtoon, jos sellaisen mahdollisuuden saatte!!!


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Mennessäni kohde yliopistoon oli tuutorointi, vastaanotto ja orientaatio-ohjelma valmisteltu uskomattoman hyvin. Minut haettiin juna-asemalta ja koska oli ilta, minut vietiin asuntooni. Tullessani sain selviytymiskassin, jossa oli ensimmäisten viikkojen ohjelma, kaikki tarpeelliset puhelinnumerot, sekä lisäksi ruokaa ensimmäisille päiville. Ohjelmaa oli järjestetty kaikille ensimmäisille päiville, kun uusia vaihtareita odotettiin koko ajan. Jonka jälkeen alkoivatkin intensiivi kielikurssit uusien vaihtareiden kanssa. Ohjelmaa oli koko ajan aamusta iltaa ja illasta aamuun. Kaikki paperiasiat hoidettiin yhdessä, ja uudet vaihto-oppilaat eivät voineet tuntea olevansa hukassa, koska auttajia pyöri ympärillä koko ajan.

Opintoneuvonta
Saapuessani illalla, he pyysivät minua tulemaan seuraavana aamuna kouluun, joka oli aivan asuntoni vieressä. Siellä tapaisin henkilökohtaisen ohjaajani kansainvälisestä toimistosta, joka kertoisi minulle opiskelusta ja kaiken olennaisen informaation.

Asuntoasiat
Kaikille vaihto-opiskelijoille oli järjestetty asunnot valmiiksi, mikäli ne niin halusivat. Asunnon sai päättää halusiko asua yksin vai yhdessä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Koska olin lähtenyt reissuun avoimella mielellä, halutessani saada uusia ystäviä, valitsin tietysti yhdessä asumisen muodon. Asuin yhdessä Saksalaisen ja Virolaisen tytön kanssa mukavassa asunnossa lähellä koulua. Kaikilla meillä oli omat huoneet ja lisäksi jaoimme suihkun vessan, olohuoneen ja keittiön. Vuokraa asunnostani maksoin 385€ + jaettu internet kämppisteni kanssa,jonka jälkeen jokaiselle tuli maksettavaksi 10€ / kk. Vaihto-opiskelijoille annetut asunnot olivat kenties hieman kalliimpia muihin seudun asuntoihin verrattuna, mutta uskon sen johtuvan siitä, että ainakin useimmat asunnot olivat yksityisiltä markkinoilta ja ne vuokrattiin vuosittain vaihto-opiskelijoille, jonka koulu järjesti, jolloin vuokra jäi luonnollisesti saamatta kesäkuukausilta. Muuten asunnot olivat vaihto tarkoitukseen hyviä.

Kirjasto
Koulun kirjasto oli kohtuullisen pieni, mutta opiskelumateriaalin etsintään sitä ei juuri tarvinnutkaan. Koulussa kurssit eivät perustuneet suurilta osin luettaviin teoksiin, vaan lähinnä esitelmiin ja kurssilla opittujen asioiden tenttimiseen, jolloin kirjastoa ei opiskelumielessä juurikaan tarvinnut. Positiivista kirjastossa oli se, että sieltä löytyi ryhmätyötilat ja muita yksittäisiä pöytiä työskentelyä varten sekä kohtuulliset DVD kokoelmat, mikäli halusi katsella sarjoja tai elokuvia vaihtarikavereiden kanssa.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Koulutarjosi hyvät koulun atk sivut, joita oli helppo käyttää. Informaatiota jaettiin paljon sähköpostilla opiskelijoiden kesken, sekä kurssit valittiin netissä ja myös tulokset tulivat nettiin. Koululla oli vahdollista tulostaa ja käyttää tietokoneita sekä koululta löytyi myös langaton verkko. Hauskoja juttuja, verkossa äänesteltiin myös välillä, koulun kaunottaria, prinssejä, yrittäjiä, ilmoitettiin oppilaiden ja opettajien syntymäpäivät, horoskoopit ja sääennusteet. =)

Ruokailu
Koulussa oli kanttiini, jossa oli järjestetty ruokailu arkipäivisin, joka maksoi 2,90€. Lisäksi koulussa oli kahvila, josta sai aamiaista, pikkusnäkkiä ja illalla se muuttui jopa baariksi. Osa opiskelijoista piti koulun ruokaa liian raskaana lounaaksi ja siksi toikin omat eväät kouluun, jotka oli mahdollista nauttia ja lämmittää ruokalassa. Pikku purtavaa oli lisäksi tarjolla automaateissa. Usein vaihtariporukalla nautittiin lounas tai päivällinen myös yhdessä ravintolassa tai jonkun kotona. Ruoka oli usein hieman halvempaa verrattuna Suomen hintatasoihin.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
Vuokra 385€ + 10€ Internet, Ruoka 160€ kuussa. Riippui toki runsaasti kuukaudesta. Me syötiin usein ulkona ja tehtiin yhdessä aterioita.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Koulu järjesti runsaasti vapaa-ajan mahdollisuuksia opiskelijoille. Ilmaiseksi sai käydä muun muassa pelaamassa golfia, ratsastamassa, kuntosalilla, salsa-kurssilla, aerobiceissä, uimassa jne. Lisäksi kansainvälinen järjestö järjesti bileitä, keilausta, luistelua, syömisiä... Itsenäisesti vaihtariporukoissa järjestettiin vielä illanistujaisia ja yhteisiä retkiä. Ohjelmaa riitti ainakin riittävästi. Vuodeksi ainakin ohjelmaa oli riittävästi.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Paikkakunta ja koulu olivat kohtuullisen pieniä, jolloin muihin opiskelijoihin ja vaihtareihin oli helppo tutustua. Myös liikkuminen oli helppoa pienellä paikkakunnalla. Yhteishenki tiivistyi ja uusia kavereita sai helposti ja paljon. Ihmiset olivat niin koulussa kuin sen ulkopuolellakin innokkaita auttamaan ja tutustumaan. Vaihto paikaksi aivan uskomattoman hyvä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Aihe on ehkä liian ruusuisena vielä mielessä, kun ei tule mittään mieleen. Koulun opetuksen taso ei aina ollut loistava, mutta toisaalta missäpä se aina olisi. Ja paikka ei ollut meren tai veden äärellä...;)ESC Troyes, Ranskaopetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 31.08.09 - 20.01.10
opiskeluala: Henkilöstöjohtaminen, markkinointi, ranska

 

Yleistä

Aika meni nopeasti, mutta mukavaa oli. Pyydä yksiötä, jos et halua solusta maksaa yksiön verran. Toisaalta itse asuin solussa, koska minulle se oli osa vaihtokokemusta. Tosin jos vuoden olisin ollut, niin silloin olisin varmaan yksiötä pyytänyt. Mielestäni opiskelu on aika helppoa Troyesissa, enemmän AMK-maista. Paljon ryhmätöitä ja esitelmiä eli kirjallisuutta ei oikeastaan tarvinnut lukea.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Troyesissa on vastassa paikallisia opiskelijoita, jotka vievät ensin koululle tapaamaan kv-koordinaattoria ja tämän jälkeen asunnolle. Muutaman päivän orientaatio-ohjelma, jossa tulee paljon tietoa.
 

Opintoneuvonta

Sai ottaa sellaisia kursseja kuin halusi. Apua sai jos sitä pyysi.
 

Asuntoasiat

Kv-toimisto järjestää asunnon yksityisiltä markkinoilta, jos täyttää asuntohakemuksen. Mahdollisuus pyytää joko yksiötä tai solua, mutta ovat käytännössä samanhintaisia (n. 300-400 euroa). Tosin Ranskan valtiota voi hakea "asumislisää". Koulu auttaa hakemusten täyttämisessä.
 

Kirjasto

Todella pieni, mutta kirjastoa ei tarvinnut paljoakaan opiskelussa.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koululla oli neljä atk-luokkaa, joihin sai mennä silloin kun siellä ei ollut opetusta. Niihin yleensä pääsi silloin kun halusi.
 

Ruokailu

Lounas ravintolassa 2.90 : pieni patonkisämpylä, alkuruoka, juusto tai maustamaton jogurtti, jälkiruoka (munkki, hedelmä, hedelmäjogurtti tms.) ja pääruoka (1 kalavaihtoehto ja 3-5 lihavaihtoehtoa). Lisäkkeeksi vihanneksia tai pastaa, ranskalaisia perunoita joka päivä :)
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 600 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Itse kävin paljon elokuvissa (kymmenen lipun kortti 57 euroa, ei henkilökohtainen). Vaikkakin lähes kaikki elokuvat luonnollisesti dubattu ranskaksi.. Muita vaihtoehtoja esim. pieni kuntosali yliopistolla.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Mukava kaupunki, kiva elokuvateatteri, paljon muitakin vaihtareita, koulun Inter3-järjestö järjesti mukavia retkiä, asuntoa ei tarvitse itse hommata, osa kursseista oli tosi hyviä, järjestää lukukauden/ lukuvuoden alussa kahden viikon ranskan intensiiviseminaarin (neljä tasoa) vaihtareille.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Minulle huono puoli oli, ettei kaikki kurssit olleet täysin omaa alaani eli hallintotiedettä, mutta tämähän oli jo tiedossa, kun sinne lähdin. Mielestäni paras paikka kauppatieteilijälle, joka ei ole vielä kovin montaa vuotta opiskellut. Ranskalaiset opiskelijat saattavat puhua paljonkin tunnin aikana..