Eötvos Loránd University, Unkari

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.2-31.5.12
opiskeluala: Kasvatustiede

Yleistä
Kokonaisuutena vaihto-opiskeluni oli uskomaton kokemus, jonka tulen muistamaan lopun ikääni. Budapest oli kaupunkina nappivalinta ja monelle tuntematon Unkari on maana täysin aliarvostettu. Vieraassa maassa ja vieraalla kielellä pärjääminen jännitti ja pelotti alkuun, mutta siihen tottuu nopeasti. Ympärilläsi on monia samassa uudessa tilanteessa olevia henkilöitä, joiden kanssa yhdessä toimimalla ja suunsa avaamalla asiat hoituvat kivuttomammin. Opintojen ja vapaa-ajan suhde oli sopiva, joten minulle jäi aikaa tutustua vaihtarikavereihini kunnolla ja matkustella ympäri Unkaria ja Eurooppaa. Kevään jälkeen olen montaa elinikäistä ystävää ja unohtumatonta kokemusta rikkaampi ja suosittelen vaihtoon lähtemistä ihan jokaiselle yliopisto-opiskelijalle.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kohdeyliopiston vaihtokoordinaattori ei ollut aivan tehtäviensä tasalla ja esimerkiksi hyväksymiskirje kohdeyliopistosta saavutti minut vasta sen jälkeen, kun olin jo saapunut Unkariin. Lisäksi vaihdon jälkeen palautettavat dokumenttini ovat edelleen jumissa kyseisellä koordinaattorilla Unkarissa ja häneen ei saa yhteyttä sähköpostitse eikä puhelimitse. Opiskelijamentorit olivat kohdeyliopistossa kullanarvoisia. He auttoivat kurssi-ilmoittautumisissa ja muissa käytännön asioissa ja olivat kielitaitoisia ja organisointikykyisiä ihmisiä. Orientaatio-ohjelma nojasi pitkältä opiskelijamentoreiden harteilla ja heiltä saimmekin tarvittavat tiedot vaihto-opiskelun aloittamiseen liittyen.

Opintoneuvonta
Opintoneuvonta oli kurssi-ilmoittautumisten jälkeen melko vähäistä ja sitä antoivat opiskelijamentorit.

Asuntoasiat
Asuntoni löysin ilman kohdeyliopiston apua suomalaiselta välittäjältä jo kauan ennen vaihtoon lähtöä.

Kirjasto
Minulla oli mahdollisuus kirjaston käyttöön ja meidät siihen perehdytettiin, mutta kaikilla kursseillani materiaalit olivat saatavilla internetistä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kohdeyliopiston sähköpostipalvelut toimivat alkukankeuden jälkeen hyvin ja sen kautta oli helppo pitää yhteyttä yliopiston opettajiin. Tietokoneita oli tiedekunnassamme niukanlaisesti ja omalla koneella yliopiston internetverkkoon kirjautuminen oli työn ja tuskan takana, joten luovuin tietokoneen mukana kantamisesta melko pian.

Ruokailu
Kohdeyliopistossa oli mahdollisuus edulliseen opiskelijahintaiseen ruokailuun. Kyseessä oli kahvilatyyppinen paikka, josta sai pikaruokaa ja juomia edullisesti aamusta iltaan.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Budapestissa vapaa-ajan mahdollisuudet ovat laajat. Kaupunki on suuri ja täynnä tekemistä ja nähtävää riittää. Kohdeyliopiston vaihto-opiskelijajärjestöt järjestävät lukuvuoden aikana aktiivisesti tapahtumia ja ne ovat edullisia ja hyvin järjestettyjä. Unkari on ihanteellisella paikalla Euroopassa ja sieltä on helppoa, nopeaa ja edullista matkustaa muualle Eurooppaan.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Budapest on kaupunkina aivan uskomattoman ihana. Kaupunki on kaunis, arkkitehtuuri on upeaa, ilmasto on miellyttävä ja hintataso Suomeen verrattuna huokea. Kaupungissa on paljon vaihto-opiskelijoita ja ilmapiiri on avoin ja kansainvälinen ja viikon joka päivälle löytyy tekemistä, jos vaan energiaa riittää. Osa ruokapaikoista ja kaupoista on auki ympäri vuorokauden ja liikenneyhteydet ovat loistavat ympäri vuorokauden ja hinnat ovat vähintäänkin kohtuulliset. Vaikka kyseessä on suurkaupunki, oli siellä turvallista liikkua myöhäänkin yöllä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Unkari kärsii huonosta taloustilanteesta, joten katukuvassa on paljon kodittomia ja köyhyyttä. Tietyt osat kaupungista ovat rapistuneita ja epäsiistejä ja jätehuolto ei pelaa. Englannin kielellä pärjääminen on monissa paikoissa haasteellista. Erityisesti julkisten palveluiden piirissä asioiminen (postit, pankit, poliisilaitokset) oli ilman unkarinkielistä apuhenkilöä äärimmäisen vaivalloista.

Eötvös Loránd University, Unkari

opetuskieli: Englanti, Yliopiston opetus oli pääsääntöisesti unkariksi.
vaihdon kesto: 3.9.2010-11.1.2011
opiskeluala: Psykologia

Yleistä

Vaihto-opiskelu on ehdottomasti loistava kokemus, vaikka kohdeyliopisto ei välttämättä se paras olekaan. Tunnen jollain tapaa kasvaneeni ihmisenä, sain selviytyä itse ilman perheen sähläystä ympärillä. Budapest ei ehkä ole se ykköspaikka noin vaihtokaupunkinakaan, mutta sijainniltaan loistava. Jos haluaa matkustella vaihtoaikanaan paljon ja nähdä Keski- ja Itä-Eurooppaa, suosittelen Budapestia. Itse kävin Krakovassa, Bratislavassa, Wienissä, Prahassa ja Belgradissa. Näin tuli tutustuttua Unkarin lisäksi muihinkin kulttuureihin. Vietin Budapestissa joulun, silloin kaupat ovat kiinni kolme päivää, turistialueella joitain ravintoloita on auki. Uutena vuonna kannattaa risteillä Tonavalla - se oli minun upein uusi vuosi ikinä. Muistutus kaikille: älä avaa ovea vieraille! Unkaria solkkaavat mustalaiset tekeytyivät odottamiksemme korjausmiehiksi, mutta olivatkin varkaita. Minulta ei onneksi lähtenyt kuin puhelin, kaverilta pari muutakin arvoesinettä. Mutta positiivisesti ajateltuna kokemus tämäkin! :D

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointia ei ollut juuri lainkaan. Monta kertaa sai tuskailla muiden vaihtareiden kanssa tuutoroinnin riittämättömyyttä. Ensimmäisellä viikolla tuutorit järjestivät melkein joka päivä illanviettoja, ei muuta. Ennen kuin saavuttiin Unkariin, yritin kaverin kanssa tavoittaa tuutoreitamme avuksi asunnon hankinnassa; kaverin tuutorit eivät edes vastanneet, minun tuutori sentään yritti auttaa - ja onnistuneesti. Häiritsevää oli myös se, että yhtä vaihtaria kohti oli neljä tuutoria ja tuutoreilla oli jotkin erityiset alueensa, esim. terveydenhuolto, asuntoasiat.. Minun oikeasta "asunto-tuutorista" ei edes ollut apua, vaan "päätuutori" löysi meille kämpän.

Opintoneuvonta

Yhtenä päivänä oli jonkinlaista orientaatiota tiedekunnan kansainvälisten asioiden vastaavalta, mutta sekin päivä oli perusinfoja (jotka löytyivät kutakuinkin jo netistä) lukuunottamatta turha. Yliopiston ETR (kuten Optima) jäi myös oppimatta verkon ollessa nurin tms.

Asuntoasiat

Kaverin kanssa kun saavuttiin Unkariin, majailtiin ensimmäinen viikonloppu ensin hostellissa, ja yritimme etsiä asuntoa. Tilanne vaikutti jo toivottomalta, kunnes yksi tuutoreistani löysi meille asunnon. Kämppä oli soluasunto, jossa asui myös psykologiaa opiskeleva puolalainen vaihtari. Vuokra oli 250 e/kk. Yliopiston puolesta oli nettisivujen mukaan tarjolla asuntola-asumista, mutta ne vaikuttivat todella rähjäisiltä.

Kirjasto

Kirjastopalveluita käytin vaihdon viimeisenä päivänä, kun piti saada tulostettua papereita. Kirjastoa vartenkaan ei ollut minkäänlaista infoa.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Äärimmäisen huonoa. Saattoi johtua siitäkin, että meille ei ikinä neuvottu muuta kuin, että alakerrassa voi tulostaa, kopioida jne. Viimeisenä päivänä kun olisi näitä palveluja tarvittu, atk-luokkaan ei päässyt, joten täytyi turvautua kirjaston koneisiin.

Ruokailu

Söimme kerran yliopiston ruokalassa, joka oli toisella puolen kaupunkia verrattuna meidän kampukseen. Tällöinkin olimme erittäin huonosti organisoidulla "opatus"kierroksella tuutoreiden kanssa (joita ei oltu edes nähty aiemmin, eikä he esitelleet itseään). Yliopiston ruokalassa ruokaa oli monipuolisesti tarjolla, siinä ei valittamista. Ekan kerran jouduimme maksamaan ns. normihinnan, joska emme olleet saaneet vielä opiskelijakorttejamme. Meidän kampuksen alakerrassa oli kahvila, josta sai sämpylöitä ja leivonnaisia.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 e

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Mahdollisuus käyttää psykologian kampuksen kuntosalia pientä maksua vastaan. Jos pitää juoksemisesta, Margit-saaren kiertävä juoksurata on aivan ykkönen. Baareja tottakai oli enemmän kuin tarpeen ja juotava oli halpaa. Elokuvateattereita oli useita, mutta englanninkielisiä leffoja oli vaikea löytää. Budapestin kylpylät olivat myös suosittuja joidenkin vaihtareiden keskuudessa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Länsimaalaiselle halpa elintaso. Kaunis keskusta Tonavan rantoineen. Julkinen liikenne loistava ja edullinen. Hyvät ja edulliset matkustusmahdollisuudet lähimaihin.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Englantia puhuttiin joka puolella huonosti (lukuunottamatta turistialuetta). Katujen epäsiisteys, kerjäläisiä paljon.