Ecole Superieure de Commerce et de Management, Ranska

opetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 30.08.2011-20.12.2012
opiskeluala: Management-International Business Negoatiation

Yleistä
Vaihto-opiskeluaikani oli hienoa aikaa, jota tulen aina muistelemaan lämmöllä kultaista nuoruuttani muistellessani. Sain tutustua ihaniin ympäri maailmaa tuleviin ihmisiin, opiskella haastavassa koulussa ja matkustella ympäri Eurooppaa. Kouluumme lähtijöille täytyy sanoa, että maisterivaiheen kurssit koulussamme olivat paljon työläämpiä kuin kandidaatin vaiheen opinnot. Mutta kandivaiheen opinnot olivat ystävieni mukaan aivan liian helppoja kun taas itse koin maisterivaiheen opinnot sopivan haastaviksi. Ranska taas ei ole mikään halpa maa, mutta maassa on paljon nähtävää ja koettavaa, paljon erilaisia kaupunkeja ja totta kai rikas ruoka- ja viinikulttuuri. Edes jonkin verran ranskaa kannattaa osata ennen lähtöä, se helpottaa asioita kummasti. Suosittelen ehdottomasti vaihtoon lähtemistä sekä lähtemistä Ranskaan ja ESCEM:iin!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Ennen lähtöä kaikki oli järjestetty hyvin, asunnot, opintosuunnitelmat tms. Sähköpostiviestejä Ranskan suunnan vaihtokordinaattorilta tuli harva se päivä, jotta muistaisimme tehdä kaiken vaadittavan ennen lähtöä. Kun saavuimme Ranskaan juna-asemalla oli vastassa tuutorit jotka auttoivat tekemään vuokrasopimukset loppuu, hankkimaan vakuutukset ja pankkikortin tms. Orientaatio-ohjelmaa oli ensimmäinen viikko ja se oli hyvin järjestetty. Tämän jälkeen tuutorit eivät järjestäneet enää juurikaan mitään, mutta olivat kyllä saatavilla jos oli jotain kysyttävää.

Opintoneuvonta
Opintoneuvonta oli ennen kurssivalintoja hyvää. Ranskassa meillä oli kaksi ensimmäistä viikkoa aikaa miettiä jos haluamme muuttaa kurssejamme. Omat kurssini kyllä alkoivat melkein heti, joten en olisi edes ehtinyt niitä muuttamaan. Olin kuitenkin tyytyväinen valintoihini ja kursseihin.

Asuntoasiat
Asunnon hankinnan teki koulu. Olisi sen saanut etsiä itsekin mutta helpoin tapa oli antaa koulun hoitaa asia, ja jos tulisi ongelmia koulu avustaisi niissäkin. Ensin täytimme lomakkeen jossa kyseltiin kaikkea mahdollista asumiseen liittyen. Tämän jälkeen saimme ehdotuksen asunnostamme mikä tuli hyväksyä tai pyytää uusi tarjous. Oli helpompaa lähteä kun asunto oli kohteessa jo odottamassa eikä sitä tarvinnut enää alkaa itse etsimään.

Kirjasto
Koululla oli hyvä kirjasto. En kuitenkaan kirjoja tarvinnut sillä saimme kaiken tarvittavan materiaalin monisteina.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Koululla oli käytössä WiFi, mikä toimi hyvin. Myös atk-luokkia sai käyttää vapaasti. Yksi suuri rakennus oli ryhmätöiden tekoa ja opiskelua varten ja sitä tuli käytettyä paljon.

Ruokailu
Koululla oli ruokala, ruoka ei kuitenkaan ollut mitenkään terveellistä ja hintaakin oli n. kolme euroa. Useimmiten kävimme lounastunnilla kotona syömässä tai hakemassa patongit, näin toimivat myös paikalliset oppilaat.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
vuokra 230 €, ruoka n. 250 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Vapaa-ajalla järjestimme ohjelmaa muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Lähialueiden nähtävyydet ja kaupungit tulivat tutuiksi. Myös ruokakulttuuriin tutustuimme sekä ravintoloiden kautta että eri kansalaisuuksien kanssa kokkailemalla. Ranskalaiset eivät vaikuttaneet kovinkaan urheiluhullulta kansalta ja liikunta mahdollisuudet olivat huonot. Koulullamme oli jokin urheilukerho mikä järjesti esim. tennistä kerran viikossa. Tämä oli kuitenkin samaan aikaan kuin luentomme. Kuntosalia tai jumppia koululla ei ollut. Lenkkeily oli kuitenkin helppoa ja maastot sekä ilmasto suotuisat. Vapaa-ajalla myös matkustelimme paljon. Juna oli kätevä kulkuväline Ranskassa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Itse pidin positiivisena asiana että vaihto-opiskelupaikkakuntani oli suhteellisen pieni kaupunki. Näin ollen siellä oli helppo liikkua ja sekä koulu että keskusta olivat kävelymatkan päässä eikä liikkumiseen mennyt aikaa eikä rahaa. Pienemmässä kohteessa myös tutustui sekä paikallisiin että muihin vaihto-oppilaisiin paremmin. Myöskään hintataso ei ollut niin kova kuin suuremmissa kaupungeissa. Kaupunki oli myös hyvällä sijainnilla matkailua ajatellen. Koulumme opetus oli mielenkiintoista ja haastavaa. Opetusmuodot poikkesivat Suomessa totutuista mikä oli vain virkistävää vaihtelua.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Asuntolan pikkuruinen huone tuntui toisinaan ankealta eikä keittiön suuremmin inspiroinut kokkailemaan. Joidenkin ystävieni asunnot olivat ilmojen kylmetessä todella kylmiä.


Escem. school of business , Ranska
 

opetuskieli: englanti ja ranska
vaihdon kesto: 10.01.2007 - 31.5.2007
opiskeluala: matkailu

 

Yleistä

Alku oli hankalaa, koska koulu oli niin erilaista, lukion tyylistä, esim. luentopakot. Mutta kaikenkaikkiaan kokemus oli aivan loistava, opetti paljon. Ranskaan mennessä kannattaa hankkia jonkinlainen pohja kielelle, koska kukaan ei siellä puhu englantia. matkustakaa!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto oli hyvä, koska meidät haettiin asemalta ja vietiin kotiin. Koko ajan koulun tuutorointi toimi ja opettajilta sai apua asiaan kuin asiaan.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvoja Maggy Sourisseau oli todella avulias, ja hänen luokseen pystyi aina menemään, kun oli apua vailla.
 

Asuntoasiat

Asunnon sai tietää jo etukäteen ja sinne vietiin ensimmäisenä iltana, kaikki oli järjestetty hyvin
 

Kirjasto

Kirjastoa tuli käytettyö todella vähän, ryhmätöiden teossa. kirjasto oli todella pieni.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

atk-palvelut olivat hyviä ja koneita oli riittävästi saatavilla.
 

Ruokailu

Escemillä ja yliopistoilla oli yhteiset ruokailutilat, jotka oli järjestetty todella hyvän, ruoka oli makoisaa
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600 euroa
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kaupunki oli pieni ja rauhallinen sekä keskeinen sijainti, joten matkustelu oli todella halpaa ja helppoa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Loppujen lopuksi aika vähän tekemistä,eikä minkään näköisiä tapahtumia ollut siellä.