Escola d'Art i Superior de Disenny de Valéncia, Espanja


opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 22.09.2008 - 12.06.2009
opiskeluala: teollinen muotoilu
 
  

Yleistä

Kielen takia alku oli hieman hankalaa, ilman apua olisin ollut melko hukassa! Suosittelenkin kaikkia vaihtoonlähteviä tekemään tuttavuutta jo valmiiksi esim. Rovaniemellä vaihtareihin:) Oli niin paljon mukavampi ja helpompi tulla vieraaseen maahan, kun tiesi jonkun, joka osasi kieltä, tiesi paikat ja maan tavat! En osannut kieltä yhtään kun aloitin vaihtovuoteni, ja on asioita jotka olisi sujunut helpommin jos olisi osannut kieltä, mutta kyllä kaikesta aina loppujen lopuksi hyvin selvisi!:) Uusia ihania kavereita sai koulun alkaessa,ja monet yöt ja päivät kuluikin yhdessä uusien kavereiden kanssa kouluhommia tehdessä, ja välillä tuntui että parilta vaihtarikaveriltakin oppi enemmän asioita kuin koulussa! Välistä tuntui että kaikki kouluhommat kaatuu niskaan, ja unettomia öitä saattoi olla putkeen useampikin, mutta yhdessä aina puserrettiin loppuun asti:) Ja talvi täälä tosiaan oli kyllä elämäni kylmin, kämpässä ei ollut lämmitystä, ja sisälämpötila oli sama kuin ulkona(jos ei kylmempikin)...Mutta kevään, auringon ja helteiden tullessa kylmä talvikin unohtui taas:) Koko vuosi oli kaikella tavalla todella kokemusrikas ja monipuolinen, en ole katunut hetkeäkään vaihtoon lähtöä!!:) Valencia on aivan ihana kaupunki!!:) ..kuin toinen koti nyt..ikävä tulee..ja itku pääsee kyllä varmasti kun lähtöpäivä koittaa... Suosittelen kaikille todella lämpimästi vaihtoon lähtöä, positiivisella ja avoimella asenteella pärjää mistä vain!!:)

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointia ei ollut, mutta ensimmäisellä viikolla oli yhteistä orientaatio-ohjelmaa kaikille uusille vaihto-opiskelijoille. Sisälsi kouluun, kaupunkiin, maan tapoihin, ja muihin vaihto-opiskelijoihin tutustumista!
 

Opintoneuvonta

Periaatteessa vaihto-opiskelijoilla oli vastaavat tuutori-opettajat, joilta pystyi käydä tarvittaessa kysymässä neuvoa opintoasioista. Omalta kohdaltani en tarvinut missään vaiheessa sen suurempaa apua näissä asiossa.
 

Asuntoasiat

Koulu ei auttanut asuntoasioissa,asunto piti hommata itse. Onneksi minulla oli paikallisia tuttuja, jotka auttoivat asunnon etsimisessä.
 

Kirjasto

Koulussa on pieni kirjasto, mutta en käyttänyt sitä missään vaiheessa.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneita pystyi käyttämään missä vain koululla, jossa oli vapaa luokka. Hiirtä piti kuljettaa mukana, koska niitä ei koulun koneilla ollut. Ja muistitikkua ei tehnyt mieli käyttää koulun koneella, koska tikun mukana tuli aina jokin virus!:/ Koululla oli myös langaton netti, joten oman koneenkin kanssa peritaatteessa pystyi menemään koululle(joskin langattoman asentaminen tietokoneeseen oli hieman hankalaa).
 

Ruokailu

Koululla on pieni kahvila(ja parasta palvelua ikinä:), josta saa myöskin pieniä aterioita. Mutta söin koululla kunnon aterian vain kerran, koska se oli melko kallis(viitisen euroa), pieni, eikä mitenkään erikoinen. Useimmiten söin kotona. Pientä hyvää purtavaa koulun kahvilassa on hyvin!
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400-500e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Hyvät urheilumahdollisuudetmahdollisuudet! Kaupungin keskellä menee esim. vanha joki, joka on tehty todella hienoksi puistoksi, joka on otollinen paikka lenkkeilylle, ja kaikenlaiselle urheilulle. Ja muutenkin kaikki on todella lähellä. Tietysti kapungista löytyy myös ranta ja paljon aurinkoa!!:) Ja yöelämää riittämiin! Espanjalaisilla on myöskin tapana juhlia joka pienintäkin asiaa, joten melkein joka viikko jossain tapahtuu jotain, paraatia, ilotulituksia, mitä milloinkin.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kursseille vaadittiin aika paljon, joten tuli tehtyä paljon hommia, ja opittua uutta. Oli hyvä nähdä miten muualla tehdään joitain asiota vähän eritavalla. Ja tietysti oli kivaa oppia myös uusi kieli! Kaupunki on aivan ihana, ja opettajat, oppilaat, ja ihmiset yleensäkin täällä ystävällisiä ja vastaanottavaisia!:)
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Espanjalaiset eivät puhu englantia juuri ollenkaan, ja opettajistakin ehkä vain muutama osasivat joten kuten sönkätä englantia, joten alussa meinasi olla pieniä kommunikaatio-ongelmia, joista kuitenkin selvittiin:)
  

Escuela de arte y superior de diseño de Valencia, Espanja


opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 22.09.08 - 12.06.09
opiskeluala: Teollinen muotoilu

 

Yleistä

Vuosi meni todella nopeaa, missään vaiheessa ei ollut ikävä kotia ja haluttaisi jäädä tänne pidemmäksi aikaa! Espanjaa kannattaa opiskella ennen lähtöä, muuten saattaa olla ongelmia asunnon kanssa ja kaikki tunnit ovat espanjaksi, saa paljon enemmän irti jos hallitsee kielen. Täällä vaaditaan opikelijoilta paljon enemmän ja teinkin paljon töitä, ja mielestäni olenkin oppinut todella paljon tämä vuoden aikana. Kaiken kaikkeaan aivan mahtava vuosi, Valencia ja kaikki ihmiset!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutoreita ei ollut, mutta kv-toimistosta autettiin aina jos oli tarvis, vaihtareista kyllä pidettiin huolta. Meille ärjestettiin orientaatio-viikko, joka oli todella positiivinen yllätys koska en ollut odottanut juuri mitään. meille selitettiin kursseista ja kaikki käytännön asiat ja näytettiin kaupunkia ja vierailtin mm. kaupungintalolla ja museoissa.
 

Opintoneuvonta

Kv- toimistosta sai apua tarvittaessa ja kursseista pystyi kysymään vastaavilta opettajilta. Ensimmäisellä viikolla saatiin käydä tutustumassa kursseille mistä oltiin kiinnostuneita ja sitten tehä lopulliset päätökset mille kursseille osallistua.
 

Asuntoasiat

Asuntoasioissa koulu ei auta. Ennen lähtöä olin katsonut netistä asuntoja ja lähetellyt muutmia sähköposteja ja sovin pari tapaamista, mutta asia on paljon helpompi hoitaa kun on jo paikan päällä. Helpoin on soitella asunnoista ja käydä katsomassa niitä, yleensä päätös asunnon ottamisesta piti tehdä heti tai muuten joku muu vei sen. Löysin sopivan asunnon toisena tai kolmantena päivänä. Valenciasta löytyy paljon kalustettuja asuntoja opiskelijoille, ja vuokra alhaisempi kuin suomessa. Kannataa ottaa asunto jossa lämmitys, muuten jäätyy talvella!!
 

Kirjasto

Koululla on pieni kirjasto, mutta sitä ei tullut käytettyä
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koululla on tietokoneluokkia joihin yleensä päasee käyttämäan koneita ja nettiä, langaton nettikin on mutta se ei jostain syystä toiminut koneellani.
 

Ruokailu

Koululla on kahvila, jostai saa lounaan n. 5 eurolla, en suosittele.. Parempi vaihtoehto on täytetyt patonit n. 3 eurolla, vaikka itse söin yleensä kotona koska asun aivan lähistöllä. Koulun läheltä löytyy muitakin halvempia ruokailuvaihtoehtoja.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Rovaniemeen verrattuna Valenciasta löytyy vaikka mitä, tekemistä kyllä riittää!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Valencia on mukavan kokoinen kaupuki, jossa on aivan ihana vanha keskusta ja rantakin on lähellä. Näin keväällä/kesällä aurinko paistaa melkein joka päivä. Matkustelun kannalta Valencian lentokentältä pääsee helposti eri puolille Europpaa. Ihmiset ovat mukavia ja avuliaita, elämäntyyli rentoa. Ruoka aivan mahtavaa! Yöelämä myös. Aivan ihania paikkoja, tänne on pakko palata!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Ainoa huono puoli mikä nyt tulee mieleen on talvi, jos asunnossa ei ole lämmitystä, ikinä ei ole ollut niin kylmä sisällä, parit villasukat jalassa ja takkiakin piti käyttää.. mutta jos asunnossa on lämmitys (ainakin uudemmissa asunnoissa on) niin ei mitään ongelmaa.
 

Escola d’Art i Superor de Disseny de Valencia

 
opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 22.09.2008 - 12.06.2009
opiskeluala: vaatesuunnittelu

 

Yleistä

Kaiken kaikkiaan vaihto-opiskelu ja asuminen ulkomailla on ollut positiivinen ja mukava kokemus. On ollut mukavaa tutustua uusiin ihmisiin, päästä matkustelemaan ja näkemään uusia paikkoja ja oppia uutta kieltä. Omasta mielestäni vuosi oli hyvä aika, koska siinä ajassa ehti hyvin kotiutua uuteen paikkaan ja luomaan kaverisuhteita sekä oppi kommunikoimaan uudella kielellä. Yksi lukukausi olisi menny liian nopeasti. Vaihto-opiskelu on avannut myös silmiä monella tapaa ja antanut myös uudenlaista motivaatiota omiin opiskeluihin ja tavoitteisiin. On ollut myös mielenkiintoista nähdä mitä muut oman alan opiskelijat tekevät. Varsinaista kulttuurishokkia tai kovin suurta koti-ikävää en ole varsinaisesti kokenut. Tietysti aluksi kielen kanssa oli jonkin verran ongelmi, joten hyvä asia olisi ollut, jos olisi opiskellut kieltä hieman etukäteen, mutta on ollut mukavaa huomata kuinka paljon on kuitenkin oppinut vuoden aikana. Uskon, että vaihto-opiskelu on vaikuttanut myös olenaisesti tulevaisuuden suunnitelmiiin, haaveisiin ja tavoitteisiin, ja esim. asuminen ulkomailla ja ulkomaille lähteminen on nyt paljon helpompaa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kv toimisto hoiti vaihto-opiskelijoiden asoita. Esimmäisella viikolla vaihto-opiskelijoille järjestettiin welcome week, jossa tutustuttiin hieman kouluun. Oli myös ohjelmaa ja tutustumista kaupunkiin. Koulun käytännön asioista ja kursseista oli jonkin verran informaatiota, mutta kurssivalinnat tehtiin melko itsenäisesti vierailemalla eri kursseilla ensimmäisten viikkojen aikana. Kv-henkilö auttoi hieman kurssein valinnassa.
 

Opintoneuvonta

Kv-toimistosta sai neuvontaa.
 

Asuntoasiat

Asuntoasiat piti hoitaa itsenäisesti.
 

Kirjasto

Koulun kirjasto oli opiskelijoiden käytössä, mutta itse en hyödyntänyt kirjastoa.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Erityistä atk-palvelua tai perehdytystä ei ollut. Koulun tietokoneille oli yleinen salasana, mutta omaa käyttäjäprofiilia/-tiliä tai sähköpostia ei tietääkseni ollut (ainakaan vaihto-opiskelijoille). Tietoturva-asiat eivät olleet kunnossa ja koulun koneet olivat täynnä viruksia, joten välillä omankin koneen kanssa oli ongelmia, jos joutui käyttämään muistitikkua ja ottamaan jotain materiaalia koulun koneilta.
 

Ruokailu

Koulussa oli kahvila, josta sai ostettua evästä tai muuta syömistä, mutta varsinaista kouluruokailua ei ollut
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400€-600€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vapaa-aika kului kavereiden parissa. Liikuntaa tuli harrastettua aina kun ehti. Matkusteltua tuli kohtalaisesti
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Hyvä ilmapiiri, opiskelijat olivat ystävällisiä ja auttoivat mahdollisuuksien mukaan. Aluksi vaikeutena oli kieli, mutta vähitellen kommunikaatio alkoi sujumaan. Projektit (eli omalta osaltani mallistokurssit) koin hyödyllisinä. Projekti kesti yhden lukukauden, joten aikaa oli paneutua enemmän.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Informaatio ei aina pelaanut hyvin, mutta toisaalta aluksi myös kieli oli omalta osalta ongelma. Välillä tunteja peruuntui, tai opettaja oli sairas, mutta informaatiota ei saanut etukäteen. Koulun atk-asioissa olisi paljon parannettavaa. Myös vaatepuolen tiloista ja laitteista olisi toivomisen varaa. Luokkatilat eivät olleet kovinkaan suuret ja esim. ompelukoneet/saumurit eivät aina toimineet ja koneita ei ollut kovinkaan paljoa. Myös työskentelymahdollisuudet koululla olivat joskus hankalat ja välillä piti pyytää erityistä lupaa työskennellä luokkatiloissa (esim. omalta kohdalta ompelukoneen käyttö)
 

Escuela de Arte y Superior de Diseño de Valencia


opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 04.02.09 - 17.06.09
opiskeluala: Tuotesuunnittelu

 

Yleistä

Aika kului todella nopeasti. Jos haluaa ottaa opiskelut tosissaan, tulee varautua siihen että työtä on melko paljon, eikä vapaa-aikaa niin paljon kuin voisi odottaa. Kun onnistuu tutustumaan mukaviin sekä paikallisiin että erimaalaisiin tyyppeihin on kokemus varmasti vielä rikkaampi. Espanja oli hieman erilainen mitä alunperin odotin, mutta se ei välttämättä ollut yhtään huono asia. Näin ja koin paljon uutta, mitä en kotimaassa voisi koskaan nähdä.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Orientaatio päiväämme sisältyi pääasiassa vain kurssivalintalomakkeen jaosta ja omien yhteystietojen tarkistamisesta sekä vaihto-opiskelijoiden jakamisesta omien alojensa mukaan. Koulussa ei ollut juuri sen kummempaa tuutorointia. Jos oli jotain ongelmia, kv-toimiston henkilökunta auttoi aina tarvittaessa.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa sai tarvittaessa oman koulutusalan vastaavalta professorilta tai kv-tomistosta. OPiskelijatuutoreita ei koulussa ollut.
 

Asuntoasiat

Asunnon hankinta tuli tapahtua itsenäisesti, koska koululla ei ollut omia opiskelija-asuntoloita tms.
 

Kirjasto

Koulun yhteydessä, mutta lähes kaikki kirjallisuus oli espanjankielista, eikä kovin kattavaa. En käyttänyt kirjastoa.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneen käyttö oli mahdollista, mutta tekniikka oli vanhahkoa, joten käytin aina omaa kannettavaani. Ainakaan vaihto-opiskelijoille ei anneta omia sähköpostiosoitteita koulusta ja luulen että myöskään muilla opiskelijoilla ei niitä ole. Koulussa ei ole minkäänlaista teknistä tukea laitteille. Koulussa oli langaton internet, joka ei koskaan toiminut kellään. Suuri ongelma tietokoneiden käytössä olivat virukset, jotka saastuttivat monet kerrat myös oman koneeni, kun jouduin tallentamaan opettajan antamia tehtävänantoja ym. omalle muistitikulleni ja koneelleni.
 

Ruokailu

Koulussa oli ravintola, jossa sai lounasta ja muuta välipalaa, mutta kouluruokailuun ei saa Espanjassa ateriatukea ja siksi hinta oli kaksinkertainen Lapin yliopiston kouluruokailuun verrattuna. En syönyt koskaan lounasta koulullani. Otin joko omia eväitä tai kävin kotona tai kaupungilla syömässä.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

350-400 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Koulu ei juuri järjestänyt mitään vapaa-ajan ohjelmaa, mutta oma-aloitteisesti kyllä tekemistä riitti. Vaihto-opiskelijoiden oli mahdollista osallistua lyhyille matkoille (omakustanteisesti), veneilyretkille jne. Kaupungissa on paljon kulttuuritapahtumia, konsertteja, messuja, näyttelyitä ja museoita. Nähtävyyksiä on kohtalaisen paljon. Taiteiden ja tieteiden kaupunginosa on ehkä kaupungin tunnetuin turistipaikka. Aikaa voi viettää rannalla, koko keskustan ympäröivässä puistossa, eläintarhassa, shoppaillen jne. Illanviettopaikkoja, ravintoloita, discoja ja baareja löytyy joka lähtöön.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

+näkee erot maiden koulutustason ja -metodien välillä +mielenkiintoinen ja erilainen kulttuuri +ilmasto +mukavia ihmisiä +kielen oppiminen +edullista matkustella +ruoka usein halvempaa kuin Suomessa
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

-englannin kielen osaaminen Espanjassa hyvin heikkoa -hankalaa tehdä lähempää tuttavuutta espanjalaisten opiskelijoiden kanssa. -monet opiskelijat eivät vaikuta kovin motivoituneilta opiskeluunsa -ei juuri tuutorointia tai vapaa-ajan toimintaa koulun osalta -Espanjassa lääkkeet melko kalliita
 

Escuela de Arte Y Superior de Diseño de Valencia, Espanja


opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 18.1.08 - 5.9.08
opiskeluala: vaatetussuunnittelu

 

Yleistä

Ensimmäiset pari viikkoa olivat vaikeimmat. Asuntoa ei ollut, en tuntenut ketään enkä puhunut kieltä. Lopulta kuitenkin kun asunto löytyi sain kämppäkavereista ja heidän kavereistaan uusia kavereita. Uusien kavereiden kautta elämä rupesi maistumaan ihanalta ja aloin nauttia olostani Espanjassa. Koulun alkaessa sain lisää kavereita ja elämä alkoi olla jo melko hektistä. Pelasin paljon koripalloa ja rantalentopalloa muiden opiskelijoiden kanssa, jonka kautta sain taas lisää kavereita. Lomaviikoilla matkustelimme ympäri Espanjaa ja lensimme Kanarian saarille. Elämä oli yhtä naurua ja välillä myös itkettiin. Elämä oli siis paljon intensiivisempää kuin Suomessa ikinä. Sain paljon elinikäisiä ystäviä ympäri maailmaa sekä ihanan espanjalaisen poikakaverin :) Koulu päättyi kesäkuun lopussa ja kesän vietimmekin sitten rannalla ja katukahviloissa istuskellen. Missään nimessä ei kannata kiirehtiä pois koulun päättyessä. Vinkkinä antaisin uusille lähtijöille, että seikkailumieltä pitää olla paljon. Vaikka alku saattaa vaikuttaa hankalalta, lopussa kiitos seisoo!!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ei ollut mitään.
 

Opintoneuvonta

Kansainvälisiä asioita hoiti yksi ihminen, Laura Ruiz, joka puhui hyvää englantia ja auttoi todella paljon.
 

Asuntoasiat

Ei minkäänlaista apua koululta. Jos Laura Ruiz ei olisi tutustuttanut minua yhteen poikaan, joka oli ollut Rovaniemellä vaihdossa, en olisi pärjännyt asunnonetsimisurakasta millään. Poika auttoi minua siis löytämään asunnon.
 

Kirjasto

Koululla oli pieni kirjasto.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koululla oli tietokoneet ja langaton netti, jotka olivat aina käytössä.
 

Ruokailu

Pieni koulun ravintola, jossa lounas aika kallis, 5€.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 euroa.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Paljon enemmän vapaa-ajan mahdollisuuksia kuin Rovaniemellä ikinä. Urheilupuitteet loistavat, ranta lähellä, yöelämä erittäin vilkas, ostoskatu lähellä, yms.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Valencia oli aivan ihana kaupunki! Rakastuin kaupunkiin lähtemättömästi. Ihmiset ovat ystävällisiä ja muut opiskelijat koulussa auttoivat, minkä pystyivät. Aurinkoa ja iloista elämää riitti. Koulusta sai paljon irti, jos itse niin halusi. Itse olin tyytyväinen kouluun ja kurssien tasoon. Kuitenkin espanjalainen elämäntyyli on paljon rennompaa kuin täällä, joten koulukin oli rennompaa, mutta se ei haitannut. Plussaa oli tietenkin myös että oppi uuden kielen!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Asuntoasia. Lähdin yksin matkaan, enkä puhunut kauheasti espanjaa. Ilman löytämääni apua asuntoja olisi ollut todella vaikea löytää. Lentokentälle ei normaalisti tule kukaan vastaan eikä ole ketään tuutoroimassa missään vaiheessa. Kaikki kurssit olivat espanjaksi. Tunteja saattoi olla peruttu, eikä siitä ilmoitettu missään.