Estonian Academy of Arts


opetuskieli: viro
vaihdon kesto: 28.8.2009 - 25.5.2010
opiskeluala: Nahkataide

 

Yleistä

Saavuin Viroon elokuussa, koska kävin EILC-kielikurssin. Kurssi oli oiva tapa tutustua ihmisiin ja viikonloppuisin reissasimme ympäri maata katsomassa nähtävyyksiä yms. Varsinaisten opintojen aloitus oli erittäin mielenkiintoista, uusi ala ja uudet opettajat ja innostivat oppimaan. Nahkapuolella henkilökunta oli erittäin avuliasta ja suosittelivat käymään erilaisia kursseja, jotka lopulta sitten suoritin. Syksyllä suoritin peruskursseja ja perehdyin erilaisiin tekniikoihin. Maisterien kanssa suoritin varsin ison projektin, jossa oli yhteistyökumppani Suomesta. Syksyn ajan kävin myös kielikurssia, josta oli jonkin verran apua. Parhaiten kieltä kuitenkin oppi kuuntelemalla muita. Opetus pidettiin viroksi (tarpeen vaatiessa englanniksi tai venäjäksi), jolloin uusia sanoja oppi nopeasti ja kieltä alkoi sujuvasti ymmärtämään. Joulun jälkeen akatemia muutti uusiin tiloihin ei kauhea kauaksi vanhoista. Tilat olivat kuitenkin pienemmät, eikä opiskelijoille ollut omaa työskentelypöytää opiskelijahuoneessa. Keväällä järjestettiin eräänlaisia erikoistumiskursseja, joissa perehdyttiin erilaisiin asusteisiin (hanskat, hatut yms.). Vaikka parhaat ystäväni lähtivät pois joulun jälkeen, olen erittäin iloinen varsinkin kurssien osalta, että olin vaihdossa kokonaisen vuoden. Keväällä järjestetyssä hattukurssissa tarjoitui tilaisuus osallistua jokavuosittaiseen muotinäytökseen toukokuun lopulla. Ryhmätyötä oli antoisaa tehdä. Akatemian arviointisysteemi oli myös mielestäni toimiva ja erityiset arviointipäivät, jolloin kaikkien työt laitettiin esille, olivat antoisia ja mielenkiintoista katseltavaa ja kuunneltavaa. Pidin erittäin paljon opiskelusta Virossa. Eesti Kunstiakadeemia on tasokas oppilaitos ja varsinkin nahkapuoli oli hyvin järjestäytynyt ja henkilökunta mukavaa. Kielikurssit olivat hieman heikohkoja opettajasta johtuen, mutta suomalaisille kielen oppiminen ei tuottane vaikeuksia. Vaikka Viro hyvin lähellä Suomea on kulttuuri varsin erilainen ja ihmiset myös. Myös venäjän kielen taidosta voi olla paljon hyötyä. Suosittelen Viroa maana ja Eesti Kunstiakadeemiaa oppilaitoksena ehdottomasti myös muille!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Osallistuin EILC-kielikurssille, jossa tuutorointi ja vastaanotto oli hyvä. Itse akatemiassa tuutorointi oli lähes olematonta, mutta oman osakuntani vastaanotto oli mainio.
 

Opintoneuvonta

Oman osakuntani opettajat neuvoivat valtavasti, mutta kansainväliset ihmiset eivät juurikaan.
 

Asuntoasiat

Tarjottavissa oli asuntola, mutta se oli sen verran matalatasoisen joten hankin asunnon yksityisiltä markkinoilta.
 

Kirjasto

Ok.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Itse akatemiassa tietokoneita oli suhteellisen vähän, joten kaikki sähköposteilu yms. toimi kotoa.
 

Ruokailu

Akatemia muutti uusiin tiloihin joulun jälkeen, josta ruokala puuttui. Vanhoissa tiloissa oli sen sijaan hyvä ruokala, ruokaa tein kuitenkin suurimmaksi osaksi kotona.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Muiden vaihto-oppilaiden kanssa tuli oltua paljon ja tekemistä löytyi joka viikonlopulle. Olisi ollut hauska tutustua paremmin paikallisiin, mutta jostain syystä he olivat enemmän omissa oloissaan.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Hyvä opetus, mainiot opettajat, avulias henkilökunta ja oppilaat. Vanhat tilat ja jokaisen oppilaan oma työskentelypöytä oppilaiden huoneessa. Koko ilmapiiri oli mieluinen. Kaupunkina Tallinnan oli erittäin mielenkiintoinen ja tarpeeksi erilainen vaikka sijaitseekin niin lähellä Suomea.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Akatemian muuton jälkeiset väliaikaiset pienet tilat.
 

Estonian academy of arts


opetuskieli: viro
vaihdon kesto: 28.08.09 - 24.05.10
opiskeluala: tekstiilii

 

Yleistä

Viroon lähteminen on helppoa kun se on niin lähellä ja kielikin on niin samanlaista kuin suomen kieli. Ihmiset osaavat hyvin englantia mutta ovat ystävällisempiä kun opettelee käyttämään viron kieltä. Itse en osannut viroa entuudestaan ja opin noin 3kk sujuvasti käyttämään kieltä mikä auttoi sopeutumaan kouluun ja kulttuuriin. Kannattaa olla paikallisten opiskelijoiden ja ihmisten kanssa tekemisissä. Heiltä saa paljon enemmän kulttuurista tietoa ja neuvoja käytännön asioihin. Vuokra-asuntoja on monen tasoisia, ja edullisesti saa hyvän opiskelija asunnon. Kustannukset voi yllättää varsinkin talvella kun vuokran lisäksi asumiskustannuksiin tulee sähkö,vesi,kaasu ja lämmitys. Kannatan edullisia kämppiä jotka löytää parhaiten paikan päältä. Keskustassa on hyvä asua niin ei tarvitse busseilla liikkua(bussit ja ratikat on täynnä ihmisiä) Opiskelu oli mukavaa ja innostavaa. Opettajan oli viron tunnettuja suunnittelijoita tai vasta valmistuneita. He itse olivat innokkaita messuille ja näyttelyihin osallistujia, ja kannustivat opilaita mukaan. Opiskelu oli aika tiivistä yleensä yksi suurempi projekti kerrallaan, ja muutamia muita kursseja samalla aikaa. Itse käytin paljon enemmän aikaa opiskeluun kuin suomessa, minkä koin antoisana. Ryhmätöitä tehtiin paljon ja erilaisia projekteja myös yritysten kanssa. Vaihto-opiskelijana otettiin hyvin kurssille mukaan, myös toisen koulutusohjelman sisälle. Antoisaa oli tehdä sellaisia kursseja mitä ei ollut aikaisemmin oppinut. Koin että Eka:ssa oli paljon poikkitieteellisiä tehtävänantoja ja projekteja muotoilun kentällä.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Minut otettiin hyvin vastaan. Heti oli järjestetty tapaaminen kun saavuin maihin ja tuutorit auttoivat käytännön asioissa hyvin..
 

Opintoneuvonta

Kurssit oli hyvin saatavilla ja niistä oli helppo valita mitä opiskelee.
 

Asuntoasiat

Asuntolapaikka olisi ollut, mutta otin itse vuokra-asunnon etukäteen. Paikan päältä kannattaa ottaa asunto, asuntolat huonokuntoisia.
 

Kirjasto

Koululla hyvä kirjasto.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Langaton netti toimii kaikkialla,koulun tietokoneet vanhoja.
 

Ruokailu

Koulun kahvilassa taikka muualla ulkona.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Tallinnassa on vireä kulttuuri kaupunki.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Viron kieli oli helppo oppia ja sitä kautta pääsi samalle tasolla perusopiskelijoiden kanssa. Sai tasokasta ja henkilökohtaista opetusta. Viron taideakatemiaassa tekstiilipuolella opettajat oli aktiivisia osallistumaan messuille ja näyttelyihin, ja meitä oppilaita kannustettiin lähtemään mukaan. Yritysten kanssa tehtiin yhteistyö projekteja,mitkä itselle oli mieleisiä.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Tekstiilipuolella osat laitteet ja koneet oli vanhoja, mutta uudet oli tulossa. Ei muita huonoja puolia
 

Estonian Academy of Arts, Viro


opetuskieli:
vaihdon kesto: 25.08.08 - 24.10.08
opiskeluala: vaatetus, fashion design

 

Yleistä

Vaihto-opiskeluun tulee aina suhtautua joustavasti. Kursseille pääseminen voi olla voimia riistävää. Omalla kohdallani opetuksen vähäisyys ja taso eivät vastanneet odotuksiani ja kehoittaisin kaikkia ihmisiä tutustumaan vaihtokohteeseen ennen lähtöä. Mielellään vaikka käymään paikan päällä kokeilemassa tunteja ja opetusta. Kulttuurisiin eroihin tulee myös varautua. Käytännön vinkeiksi antaisin Viron kohdalla puhtaan kärsivällisyyden ja ymmäräväisyyden. Kapeakatseisuutta ja tietynlaista rasismiakin joutui kokemaan, joten vaihtokohdetta kannattaa miettiä syvällä harkinnalla.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Asuntola ja vastaanotto sujui odotettua hienommin, kaikki oli suunniteltu vaihto-opiskelijoille valmiiksi. Ei parannettavaa lainkaan
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonnassa tuli ensimmäiset ongelmat. Opettajia oli vaikea tavoittaa ja kukaan ei oikeastaan kertonut kursseille menemisestä mitään. Ellei itse olisi ottanut selvää kursseista, kurssit olisivat olleet pelkkiä vaihto-opiskelijoiden kursseja eli puolen vuoden kursseja olisi tullut suoritettavaksi noin kolme kappaletta.
 

Asuntoasiat

Asuntola hyvä!!! Täydellinen ratkaisu alkuun.
 

Kirjasto

Erittäin hyvä myöskin. Vaihto-opiskelijoille annettiin heti kirjastokortit myöskin
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Ei ollut
 

Ruokailu

Hyvä kouluruokala, loistavaa!
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vapaa-ajalle ei ollut paljoa järjestettyä toimintaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Asuntola, muut vaihto opiskelijat, mielenkiintoisuus
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Huono opetuksen taso, perinteikäs opiskelu, vaihto-opiskelijoiden syrjintä, huono informaatio kursseista paikan päällä