Fachhochschule Voralberg, Itävalta


opetuskieli: saksa, englanti
vaihdon kesto: 20.02.2009 - 01.07.2009
opiskeluala: sosiaalityö

 

Yleistä

Vaihto-opiskeluni oli kaiken kaikkiaan oikein positiivista aikaa. Varmaan eniten vaihtoon vaikuttaa se millaisia muut vaihtarit ovat ja itselläni kävi sen asian suhteen tuuri. Dornbirn ei kuitenkaan ole mikään kovin suuri paikka, joten paikat tulevat hyvin nopeasti tutuksi ja esim. ulkonakäynti mahdollisuuksia on ne kaksi :D Muuten paikan sijainti aivan loistava matkustuksen kannalta. Jos aikoo paljon matkustella niin kannattaa hankkia parillakympillä juna-alennuskortti, jolla pääsee itävallan sisällä puoleen hintaan ja saksassa yms. saa joitain alennuksia. Alpit ja luonto aivan mahtavaa. Saksan murre tuolla alueella hyvin vaikeaa ymmärtää, vaikka osaisikin saksaa. Muista olla alussa itse aktiivinen!!!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kansainvälinen toimisto hoiti kaikki asiat oikein hyvin. Meillä oli viikon pituinen orientaatioviikko, johon oli järjestetty vaikka mitä oghjelmaa sekä viimeinen illanvietto kansainvälisen toimiston järjestettävä. Olisin ehkä kaivannut myös jotain kansainvälisen toimiston järjestämää ohjelmaa myös kesken lukukauden. Myöskään tuutorointia ei ollut.
 

Opintoneuvonta

Ihan normaalia.
 

Asuntoasiat

Kansainvälinen toimisto hoiti asunnon kaikille vaihtareille pelkästään vaihtareille tarkoitetusta opiskelijatalosta. Pitkin vuotta meillä vaihtareilla oli kuitenkin hiukan hankaluuksia asunnon omistajan kanssa, joka valitti siivottomuudesta ja jolle naapurit valittivat myös melusta. Mielestäni tämä opiskelija-asunto ei ollutkaan kovin hyvässä paikassa, koska se sijaitsi keskellä muita taloja.
 

Kirjasto

Hyvä, jossa oli myös oikein iso valikoima dvd:eitä. Muuten en hirveästi käyttänyt.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Hyvät tietokoneluokat, joissa paljon koneita. Näihin pääsi myös yliopiston aukioloaikojen ulkopuolella omalla opiskelijakortilla.
 

Ruokailu

Ruoka puolet kalliimpi kuin Suomessa, mutta jos oli rahaa ostaa, niin oikein hyvä. Suurin osa vaihtareista teki kuitenkin omat eväät hintavuuden takia.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Koska lähes kaikki vaihto-opiskelijat asuivat samassa opiskelijakämpässä niin yleensä vietimme siellä aikaa keskenämme. istuimme yleisessä keittiössä juttelemassa, katsoimme leffaa tms. Vieressä myös jokialue, jossa hyvät lenkkeilymahdollisuudet..
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Mukava ilmapiiri, turvallinen paikka, mahtavat alpit vieressä, mahtava luonto, ystävälliset ihmiset, sijainnin vuoksi todella helppo matkustella...
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Liian pieni paikka, vaikka osaisi saksaa niin hyvin vaikea ymmärtää murteen vuoksiFachhochschule Vorarlberg, Itävalta


opetuskieli: saksa ja englanti
vaihdon kesto: 19.2. - 10.7.2007
opiskeluala: Sosiaalityö

 

Yleistä

Olin vaihto-oppilaana Itävallassa, Fachhochschule Vorarlbergissä, Dornbirnin kaupungissa. Vaihto-opiskelupaikkani valitsin jälkihaussa, (vaihtoehtoja ei ollut enää paljon jäljellä), oli enemmän kuin tyytyiväinen valintaani. Suurin osa vaihtoni onnistumisesta kuuluu paikalliselle kv-toimistolle, joka järjesti paperiasiani (oleskeluluvan, asunnon) minulle, sekä vastaili heille lähettämiini kysymyksiin nopeasti. Vaihtoon lähteminen ei jännittänyt näin ollen minua lainkaan. Lisäksi sain kannustusta vaihtoon lähtemisestä omasta tiedekunnastani. Fachochschule Vorarlberg oli mukava paikka opiskella. Opiskelin sosiaalityötä, ja minulla oli kursseja mm. perheväkivallasta, maahanmuuttajista, ihmisoikeuksista. Kurssit olivat järjestty todella hyvin, sekä olivat käytännön läheisiä. Useissa kursseissa opiskeltiin miten asiat käytännössä toimivat maailmalla sekä Itävallassa. Opiskelin myös yhden englannin kurssin sekä saksan kurssin. Kielten kursseihin en ollut täysin tyytyväinen, varsinkin saksan kurssilta olisin toivonut oppivani enemmän saksaa. Näiden kurssine opetuksen taso oli huomattavasti heikompi kuin Suomessa. Opiskelijakaverini (paikalliset sekä vaihtarit) olivat todella ystävällisiä ja auttavaisia, joten pienissä ongelmissa apu oli aina lähellä. Dornbirn sijaitsee Sveitsin (10km) sekä Saksan (n.20min junalla) rajalla. Matkustaminen oli helppoa, varsinkin junalla. Suosittelen ehdottomasti Itävaltaan lähteville "Vortailscardin" (20e)hankkimista. Edellä mainitun kortin saa ostettua juna-asemilta (passikuva tarvitaan), ja sillä saa Itävallan sisäiset junamatkat puoleen hintaan. Kortti maksaa pian itsensä takaisin. Itävallasta käsin on helppo matkustaa ympäri Eurooppaa, ja "Vortailscardilla" oli myös joskus tarjouksia matkoista Itävallan ulkopuolelle. Itse matkustin aika paljon, kävin kahdessatoista eri maassa (kaikkia matkoja en tehnyt junalla, matkustin myös autolla), sekä matkustin paljon Itävallassa. Ihmiset Itävallassa olivat yställisiä, esimerkiksi jos joskus oli hiukan eksynyt, ja seisoi katsoen karttaa, ei mennyt aikaakaan kun joku tuli kysymään tarvitsinko apua. Toinen esimerkki löytyy lenkkipolulta, sillä siellä on tapana tervehtiä jokaista vastaan tulijaa, riippumatta siitä, tunsiko tätä vai ei. SERVUS! (=terve! paikallinen vastine) Itävallan maisemia tulen kaipaamaan, suosittelen käymään vaeltamassa sekä laskettelemassa alpeilla. Muutenkin vaihtoaikani oli erittäin onnistunut, ajankohta (2.opintovuosi) oli hyvä aika lähteä sekä kevät Itävallassa oli upea ja lämmin. Olen enemmän kuin tyytyväinen vaihto-opiskelupaikkaani ja vaihtoni oli kaikin puoli onnistut. Jos joku haluaa lisää tietoa, voi ottaa minuun yhteyttä. Vastaan mielelläni.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Toimivat erittäin hyvin, eikä mitään ongelmia esiintynyt. Kansainvälisen toimiston kanssa asiointi oli joutuisaa, ystävällistä sekä he vastailivat kysymyksiin erittäin nopeasti. Kv-toimistossa oli myös töissä myös yksi suomalainen. Orientaatio ohjelma oli hauska ja intensiivinen. Ohjelmaa löytyi pienestä saksan kurssista illanviettoihin.
 

Opintoneuvonta

Opintoihimme saimme tarvittaessa neuvontaa, jos halusimme. Mutta en oikeastaan sitä tarvinnut.
 

Asuntoasiat

Kv-toimisto järjesti minulle valmiiksi asunnon. Asunto oli aivan keskustassa, neljän hengen solu. Asunto oli siisti ja vuokrakin ihan kohtuullinen.
 

Kirjasto

Kirjastoplaveluja käytin kurssikirjojen lainaamiseen. Muuten kirjastoa en juurikaan käyttänyt, sillä täkäläinen kirjastolajittelusysteemi oli hiukan sekava, ja se hankaloitti oikeiden kirjojen löytymistä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koulun atk-luokkiin pääsi mihin aikaan vain, sillä meille annettiin koululta opiskelijakortti, joka sisälsi "avaimen" koulun oviin. Tämä oli mielestäni positiivinen järjestely, sillä näin ei tarvinnut olla riippuvainen koulun aukioloajoista. Mielestäni koulun minulle tekemä oma sähköposti osoite oli turha, koska sähköposti oli aina täynnä roskapostia. Roskapostia poistaessa saatoin vahingossa poistaa tärkeänkin viestin. Koulussa toimi myös langotan verkko.
 

Ruokailu

Kouluruoka oli 3-5e, joka päivä oli tarjolla "studententeller" 3e. Siihen kuului yksi ruokavaihtoehto, ilman salaattia ja vesi. Päivän menuja oli kaksi, noin 5e, joihin kuului salaatti, ruoka, juoma sekä joskus jälkiruoka. Verrattuna oman yliopistoni ruokiin ja vaihtoehtoihin, oli ruoka Fachhochschule Vorarlbergissä kalliimpaa sekä huonompaa.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

750euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vapaa-ajan viettomahdollisuuksia oli monia. Itävaltaanhän kuuluvat oleennaisesti alpit, joten vapaa-aikana tuli käytyä laskettelemassa sekä kesäaikaan vaeltamassa alpeilla. Dornbinin kaupuingissa oli myös paljon harrastusmahdollisuuksia (kuntosaleja yms..), tosin ne olivat kalliita. Muiden vaihtareiden kanssa istuimme usein iltaa, katsoimme elokuvia yms.. Aika ei siellä todellakaan käynyt pitkäksi!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Koulu oli hyvä, kurssit mielenkiintoisia sekä kv-toimisto hoiti hommansa erittäin hyvin. Sain tuntea itseni tervetulleeksi, sillä vastaanotto sekä orientaatio oli järjestetty hyvin. + Dornbirnin kaupungin sijainti oli hyvä, aivan Sveitsin ja Saksan rajoilla, joten matkustaminen oli helppoa ja välimatkat lyhyet. + Yleisesti ottaen ihmiset olivat ystävällisiä, toiset vaihtarit sekä paikalliset tuttavuudet mukavia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Sanottiin, että Vorarlbergin alue olisi Itävallan kalleinta aluetta, mutta mielestäni hintataso oli siellä samaa luokkaa kuin Suomessa. -En kyllä osaa sanoa huonoja puolia, sillä olin todella tyytyväinen vaihto-opiskelupaikaani.