Freie Universität Berlin, Saksa

opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 01.09.2011-13.08.2012
opiskeluala: politiikkatieteet

Yleistä
Lähdin Berliiniin syyskuun alussa osallistuakseni 6 viikon kielikurssille FU:ssa (Freie Uni Berlin), joka järjestettiin ennen varsinaisen lukukauden alkua. Kurssi oli maksullinen, mutta suosittelen sitä lämpimästi! Saksa koheni nopeasti, ja löysin parhaat kaverini kyseiseltä kurssilta. Kurssin puolesta järjestettiin myös iltapäivisin ohjelmaa, ja 6 viikon päästä, kun muut vaihtarit tulivat kaupunkiin, oli Berliini käynyt jo vähän tutummaksi. Plussaa Freie Unille siitä, että sain vapaasti valita minua kiinnostavia kursseja.
Berliinistä oli helppo lähteä kavereiden kanssa muutamaksi päiväksi myös muualle Eurooppaan - vuoden aikana kävin kavereiden kanssa mm. Lontoossa, Prahassa ja Kööpenhaminassa. Saksaa tuli kierrettyä vähemmän: Berliini riitti Saksan suhteen enemmän kuin tarpeeksi. Yksi parhaista päätöksistäni oli muuttaa pois opiskelija-asuntolasta ja etsiä asunto yksityiseltä puolelta. Asuntolassa asui lähinnä muita vaihtareita, ja sijainti oli huono. Uusi asuntoni oli huikealla paikalla, ja saksalaisen kämppikseni kautta sain uusia saksalaisia kavereita ja opin kieltä paremmin. Vaihtokohteena suosittelen Berliiniä ehdottomasti! Ainoa ongelma iskee todennäköisesti paluun koettaessa, kun arki alkaa taas Rovaniemellä...

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Tuutorointia ei ollut. Onneksi osallistuin vapaaehtoiselle kielikurssille (6 viikkoa ennen varsinaisen luentokauden alkua), ja siellä saimme parhaat vinkit käytännön asioiden hoitamiseen.

Opintoneuvonta
Aika omillaan sai selvitä. Tosin apua sai jos sitä todella tarvitsi (ja jaksoi jonottaa).

Asuntoasiat
Yliopiston kautta pystyi hakemaan paikkaa opiskelija-asuntolassa. Itse hain tätä kautta asuntoa ja asuinkin asuntolassa ensimmäisen puoli vuotta vaihdostani - sen jälkeen hain huonetta yksityiseltä puolelta ja löysin todella ihanan asunnon. Suosittelen ehdottomasti hakemaan asuntoa itse, Berliini on asuntoja pullollaan. Tosin oleellista on olla itse paikan päällä, ja ensimmäisessä näytössä harvoin nappaa. Eli kärsivällisyyttä.

Kirjasto
Kirjastojärjestelmä jäi osittain mysteeriksi vielä vuodenkin jälkeen. Yliopiston lukuisissa kirjastoissa samoja niteitä oli usein vain pari kappaleita, joten useimmiten kirjat tuli lainattua kavereilta, muutama piti ostaa.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Tietokoneita oli melko vähän niin suurelle määrälle opiskelijoita, joten "toimistotunteina" oli aina ruuhkaa. Tulostaminen oli aina kärsimystä, tulostimia oli vain 6 koko tilassa, ja kiireisimpään aikaan omia papereitaan joutui odottamaan monta tuntia. Kannatti siis ajoittaa tulostamiset aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Koko kampuksen kattava ilmainen langaton netti mahdollisti sen, että oman läppärin kanssa oli oikeastaan parasta hoitaa kaikki.

Ruokailu
Tykkäsin yliopiston päärakennuksen Mensasta. Erona suomalaiseen versioon omat ateriat pystyi rakentamaan itse, ja valinnanvaraa oli enemmän. Miinusta siitä, että ruoka oli saksalaiseen tapaan melkoisen suolaista sekä siitä, että maksaminen onnistui pelkästään Mensa-korteilla, joiden latauspisteille muodostui aina melkoiset jonot. Ruokailutilaa onneksi oli riittävästi.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
500-600€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Berliinissä tekeminen ei lopu ikinä! Vuoden oleskelun jälkeen minulle jäi edelleen tunne, etten varmasti ehtinyt kokea puoliakaan siitä, mitä Berliinillä on tarjota.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Mahtava kaupunki, jossa aina jotakin uutta! Lisäksi yliopisto-opetuksen korkea taso ja monipuolisuus. Kielitaso kohenee huimaa vauhtia, jos itse jaksaa vaivautua.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Yliopiston byrokraattisuus ja vanhanaikaisuus. Kaikkea piti jonottaa tuntitolkulla, eikä lähes mitään saanut hoidettua sähköisesti. Saksankielentaidottomille Berliini ei varmasti ole yhtä miellyttävä kokemus: Berliinissä huono saksa on ehdottomasti parempi kuin hyvä englanti - osa viranomaisista ei edes halua puhua englantia, mutta saksaksi yritettäessä saa hyvin ystävällistä palvelua.

Freie Universität Berlin, Saksa


opetuskieli: saksa
aihdon kesto: 1.10.2008 - 31.8.2009
opiskeluala: politiikkatiede

 

Yleistä

Vaihtovuoteni oli elämäni parhaita vuosia, ja voin suositella sitä ehdottomasti muillekin! Hieman kliseistä, mutta opin tämän vuoden aikana mielettömästi sekä itsestäni että muista ihmisistä. Hassua, miten yksi vuosi voi olla yhtä aikaa sekä niin hauska että opettavainen. Edellä luettelin liudan asioita, jotka minua vaihtoyliopistossani ärsyttivät. Toivon, että tulevat FU-vaihtarit lukevat ne läpi, jotta osaavat varautua mahdollisiin ongelmiin. Olen myös antanut FU:lle palautetta joistain mielestäni suurimmista epäkohdista - mahdollisesti jotkut niistä siis korjaantuvatkin joskus, jos tarpeeksi moni valittaa. Mutta haluan painottaa, että kaikesta huolimatta vaihtovuoteni oli minulle ennen kaikkea mielettömän positiivinen, hyvä ja onnistunut kokemus! Suosittelen ehdottomasti!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi oli järjestetty huonosti: esim. politiikkatieteen vaihtari-infoissa opiskelijoita oli mielestäni n. 100, ja tuutoreita silti vain 2. Nämä vaihtoinfot olivat siis suht kaoottisia massaluentoja. Infot pidettiin muistaakseni vain saksaksi, sillä toinen tuutori osasi englantia vain jotenkuten, ja toinen tuskin lainkaan. Tästä aiheutui vielä paljon lisähälinää, kun paremmin saksaa osaavat vaihtarit yrittivät tulkata infoa simultaanisti huonommin osaaville. Orientaatiopäiviä oli 2, ja ne olivat ihan hyödyllisiä.
 

Opintoneuvonta

Sain mielestäni kohtalaisen hyvin opiskelua koskevissa kysymyksissäni.
 

Asuntoasiat

Yliopisto lähetti minulle sähköpostilla mainoksen muutamasta opiskelija-asuntojen tarjoajasta, joista valitsin yhden.
 

Kirjasto

Yliopiston kirjastojärjestelmä toimi melko hyvin. Lähinnä koin ongelmalliseksi sen, että ainakin itse tarvitsemiani kirjoja oli saatavilla hyvin rajattu määrä - tyyliin 1-2 kappaletta koko yliopistossa! Muutaman kerran jouduin siis ostamaan kirjan jollekin kurssille, koska minulla ei ollut varaa jonottaa kirjaa kuukausia.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

ATK-palvelut olivat erinomaiset. Yliopistolla oli käytössä monta ATK-luokkaa, joissa oli hyvät koneet. Myös ATK-neuvonta oli kuulemma hyvää, vaikken sitä itse käyttänytkään.
 

Ruokailu

Yliopiston ruokalassa oli järjestetty hyvät ja halvat ruokailumahdollisuudet. Kasvissyöjänä olen iloinen siitä, että sieltä löytyi aina sekä kasvis- että vegaanivaihtoehto.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

650 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Melko loputtomat! Berliinistä löytyy aika lailla kaikkea mahdollista, kiinnostaapa sitten historia, shoppailu, yöelämä, urheilu, kulttuuri tai mikä vain. Myös Erasmus-toimisto sekä Inter national Club järjestivät vaihtareille kaikenlaista erityistoimintaa (kuten kaupunkiretkiä), ja yliopistoliikunta tarjosi laajan skaalan kaikkia mahdollisia liikuntamuotoja.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Berliinin kaupunki: Valtavat mahdollisuudet tehdä melkein mitä vain ikinä haluaa. En voi kuin kehua ja suositella! Yliopisto: Yleensä mielenkiintoinen opetus ja laaja kurssitarjonta; monella tapaa hyvät opiskeluresurssit (esim. ATK-palvelut). Opiskelijan elämää helpottavat alhainen hintataso ja hyvä julkinen liikenne.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Raskas byrokratia niin yliopistolla kuin muissakin virastoissa. Suomeen verrattuna vain harvat asiat voi hoitaa internetissä; muuten täytyy aina itse olla henkilökohtaisesti paikan päällä tietyssä virastossa tiettyyn kellonaikaan tietyn paperipinon kanssa. Jonottaessa vierähti ajoittain kolmekin tuntia. Esimerkiksi yliopistolla opintosuorituksia ei saa automaattisesti mihinkään sähköiseen rekisteriin, vaan jokaiselta opettajalta pitää erikseen lukukauden lopussa pyytää nimi ja leima erillisiin paperitodistuksiin, ja viedä nämä todistukset sitten itse Erasmus-koordinaattorille Transcript of Recordsin kokoamista varten. Tämä saattoi olla käytännössä tosi haastavaa, erityisesti, jos opettaja oli kurssisuorituksen (esim. tutkielma) valmistuessa itse ulkomailla, ja asiat piti hoitaa postitse. Yksittäisellä opettajalla on mielestäni kohtuuton valta suhteessa opiskelijaan. Vaihtareiden kohdalla opettajat esim. usein vain päättävät mielivaltaisesti, paljonko antavat näille pisteitä kustakin kurssista. Monet opettajat myös sanovat suoraan kurssin alussa, etteivät aio vastailla sähköposteihin jne. Niinpä heitä voi olla luentojen ulkopuolella todella vaikea tavoittaa. Sen perusteella, mitä itse vaihtareiden kohtelusta Suomessa tiedän (toimin kv-tuutorina 2007-2008), olisin myös olettanut suhtautumisen vaihtareihin olevan joustavampaa. Ainakaan omilla kursseillani vaihtarit eivät saaneet mitään helpotuksia suhteessa natiiviopiskelijoihin, vaan tentit piti tehdä samassa ajassa, suullisten esitelmien piti kestää yhtä kauan, ja tutkielmien tuli olla yhtä pitkiä kuin saksalaisilla opiskelijoilla. Koin myös kohtuuttomaksi sen, että eräs opettaja laski tutkielmani arvosanaa kielivirheiden perusteella. Kaikesta tästä valituksesta huolimatta olen valmis suosittelemaan FU Berliniä vaihtoyliopistona - kurssit olivat yleensä mielenkiintoisia, ja niitä oli tarjolla monia erilaisia. Toivon, että näiden epäkohtien listaaminen auttaisi kuitenkin tulevia FU-vaihtareita hahmottamaan, millaisia ongelmia saattaa olla edessä. 
opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 1.10.2006 - 31.7.2007
opiskeluala: politiikkatieteet

 

Yleistä

Olin kaksi lukukautta vaihdossa Berliinissä, Frei Universitätissä. Kieltä olin lukenut jo kaksi vuotta Lapissa, joten saksa sujui ihan ok, arkipäivän ongelmat voivat tosin tuottaa yllätyksiä. Opiskelupaikkana Freie oli minusta tosi haastava, ja kursseja tarjolla niin paljon että oli vaikea valita kymmenistä mielenkiintoisista ne "parhaat". Mutta liikaa ei kannata ahnehtia, kurssien suorittaminen ja vaadittujen tekstien lukeminen vievät jo paljon tavallista enemmän aikaa ja energiaa kuin koti-Suomessa.

Kielikurssi oli minulle pettymys, hirveän suuritöinen ja kuitenkin tuntui että oppiminen jäi vähiin, niinpä se jäi minulta kesken. Saksaa tuli kuitenkin opittua paljon myös oman aineen seminaareissa. Harmittavia puolia oli ehkä se, että saksalaisiin opiskelijoihin oli ehkä vaikea saada kontaktia, vaihtarit hengailivat melko usein keskenään, mutta niin se on kai joka puolella. Mutta yksi vinkki on se että jos sinulla on aikaa ja kiinnostusta opiskella vielä jotain toista kieltä vaihtopaikassa, niin kielikursseilla on helppo tutustua saksalaisiin. Ja tietysti kimppakämpät on toinen keino tutustua paikallisiin, Suosittelen! Paikkana Berliini on uskomaton! Kaupungin kokoa ei kannata pelätä, paikan päällä huomaa etteivät berliiniläisetkään tunne kaupungistä juuri muuta kuin oman "kiez:insä" eli omat kulmat, eli luultavasti siellä vaihdossa ollut tuntee Berliiniä monipuolisemmin kuin moni paikallinen.

Berliini on ennenkaikkea vihreä kaupunki, se on myös erittäin poliittinen kaupunki jo pelkästä historiasta johtuen mutta muutenkin ja siellä on erittäin elävä klubi- tai ihan mikä tahansa muukin kulttuurikaupunki opiskelijoille. Menkää hyvät ihmiset Berliiniin!


 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointia ei Berliinissä tunneta, mutta paikallinen kv. jaosto oli kyllä todella aktiivinen ja järjesti ekskuja ympäri Berliiniä ja Saksaa. Vaihtareita vain oli niin paljon että kaikki halukkaat eivät ikinä mahtuneet suosituimmille retkille mukaan, eli liikkeellä kannattaa olla ajoisssa. Erasmustoimiston aukioloajat oli ihan riittämättömät vaihto-opiskelijoiden määrään nähden, kolmena päivänä viikossa muutaman tunnin ajan eli jonottaa sai lähes aina.
 

Opintoneuvonta

Tämä jäi minulle mysteeriksi. Sellaista ei minusta ollut. Sait tehdä mitä kursseja halusit.
 

Asuntoasiat

Berliinin asuntotilanne on kohtalaisen hyvä, vuokrat halvempia kuin muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa kai keskimäärin. Kimppakämppä on hyvä kielen oppimisen kannalta. Jos haluaa asua halvalla, studentenwerk tarjoaa halpoja huoneita opiskelija-asuntoloissa.
 

Kirjasto

Ikuinen murheenkryyni. Jokaisella tiedekunnalla omansa, ja jokaisessa kirjastossa myös oma systeeminsä! Tietoa löytyy valtavasti ja netti-tietokannat on oikea aarreaitta, mut kannattaa mennä johonkin infotilaisuuteen jossa oikeasti opetetaan miten kukin kirjasto toimii.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneluokissa oli aina tungosta, mutta koneet toimi ja tulostaminen oli halpaa, aikaa vaan kannattaa varata reilusti.
 

Ruokailu

Halpaa.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 600 €.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Jos et löydä Berliinistä mieleistäsi tekemistä... no sellaista tilannetta ei yksinkertaisesti voi tulla, siellä on varmasti jokaiselle jotakin!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Suurkaupunki täynnä historiaa ja kulttuuria, paljon nuoria ihmisiä, opiskelijoita, ihmisiä ympäri maailmaa. Haastava opiskeluympäristö, todella ammattitaitoiset opettajat, vuorovaikutus kursseilla, keskustelut.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Etäisyydet Berliinissä on huikeat, päivässä viettää metrossa jo melko pitkän ajan ja ystävien tapaaminen vaatii organisointia.