Heinrich Heine Universität, Saksa

 

opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 1.10.2008 - 3.7.2009
opiskeluala: Saksan kieli

 

Yleistä

Kaiken kaikkiaan vaihto-opiskelu oli mahtava kokemus ja ehdottomasti suositeltava kaikille. Sisäpiiriläisenä vieraan maan kulttuurista oppii paljon enemmän kuin turistina. Tärkeimpänä kokemuksena pidän monien erimaalaisten ihmisten kohtaamista ja sen huomaamista, että pinallisista erilaisuuksista huolimatta kaikki kansallisuudet voivat todellakin tulla toimeen keskenään. Voin ehdottomasti suositella Saksaa ja Düsseldorfia kaikille vaihtoa siellä edes hieman harkitseville. En osaa käytännön vinkkejä yleisesti muuten kuin, että lähteekää hyvät ihmiset vaihtoon Düsseldorfiin. Jatkokysymyksiin vastaan mielelläni.
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Palvelu kansainvälisten asioiden toimistossa oli asiallista, ystävällistä ja täsmällistä. Apua sai tarvittaessa. Tuutorointi ja vastaanotto oli järjestetty todella hienosti. Tuutori oli lentoasemalla vastassa ja auttoi kaikissa byrokraattisissa asioissa yms. En tiedä miten asiat täällä meillä hoidetaan, mutta toivottavasti yhtä hyvin.
 

Opintoneuvonta

Alussa oli infoa opinnoista ja kerrottiin, että tarvittaessa henkilökohtaista neuvontaa saa pyytämällä.
 

Asuntoasiat

Asunto järjestyi yliopiston kautta ennen paikkakunnalle muuttoa. Asunto oli ensiksi huone asuntolassa, myöhemmin asuntolan mennessä remonttiin sain uuden huoneen kahden hengen solusta.
 

Kirjasto

Yliopiston kirjasto oli suuri ja kattava. Lisäksi jokaisella tiedekunnalla oli oma pienempi kirjastonsa tieteenalalle spesifisemmälle tiedolle.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kaikki opiskelijat saivat sähköpostiosoitteen ja internet-tunnukset yliopiston langattomaan verkkoon, joka toimi kampusalueella. Ilmoittautuminen muuttui toiselle lukukaudelle weboodi-tyyppiseksi internetilmoittautumiseksi, aiemmin oli ollut paperiset ilmoittautumislistat.
 

Ruokailu

Yliopistolla oli suurehko ruokala, joka tarjosi laadukasta ruokaa edulliseen hintaan (Halvempaa ja monesti laadukkaampaa kuin Lapin yliopistossa) . Lisäksi yliopistolla oli useita pienempiä kahviloita ja bistroja, joista saattoi ostaa pienempää evästä.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

450 (matkustaminen mukaanlukien n.700)
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla oli ylivertaiset mahdollisuudet liikuntaan. Tarjonnasta löytyi kaikkea jalkapallosta capoeiraan. Kaikki liikuntapalvelut lukuunottamatta kuntosalia 25e/lukukausi ja erityiskursseja (esim. tenniskurssit) olivat ilmaisia. Lisäksi tarjolla oli paljon kulttuuritapahtumia ja yliopiston yhteisiä matkoja lähistöllä ja hieman kauempana sijaitseviin kohteisiin (esim. matka Amsterdamiin 20e) todella edullisilla hinnoilla. Näiden lisäksi oli harrastuskerhoja, mm. pyöränkorjauskerho
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Sijainti loistava matkailun ja tapahtumien suhteen. On Euroopan tiheimmin asuttu alue joten tapahtumia on riittämiin ja lähikaupunkeihin lyhyt matka. Saksan kielen oppimisen suhteen paikka on myös hyvä, koska paikalliset eivät puhu vahvalla aksentilla. Kaupunkina Düsseldorf on kaunis ja sopivan kompaktin kokoinen, joka paikka on lähellä ja helposti julkisen liikenteen saavutettavissa. Hintataso on lisäksi huomattavasti Suomen vastaavaa matalampi, joten rahaa jää myös elämiseen paljon enemmän kuin Suomessa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Suoranaisia huonoja puolia en löytänyt. Saksan mittakaavassa kaupunki on ehkä hieman kallis, joten halvempiakin kohteita varmasti löytyy, mutta suomalaiselle paikka on erittäin halpa.

 

opetuskieli: saksa
vaihdon kesto:
  01.09.2007 - 30.06.2008
opiskeluala: politiikkatiede, saksa

 

Yleistä

Kaikenkaikkiaan vaihtovuosi oli unohtumaton kokemus ja erittäin onnistunut kaikinpuolin. Vuoden aikana sattui toki kaikenlaista ja aina ei kaikki mennyt ihan niin kuin itse olisi ehkä halunnut, mutta siihenkin oli vain totuttava. Opetuksen taso oli kohdeyliopistossa erittäin hyvä ja kurssit todella mielenkiintoisia. Lisäksi yliopiston järjestämä saksan kielen opetus (ulkomaalaisille opiskelijoille) oli erittäin kattava ja uskon oppineeni kieltä paljon. Avoin mieli on erittäin tärkeä ja samoin myös oma-aloitteisuus. Moni asia tuli selväksi ainoastaan itse kysymällä. Professorit olivat kyllä erittäin avuliaita vaihto-opiskelijaa kohtaan, mutta ainakin omalla kohdallani vaativat ihan yhtä paljon kuin paikallisiltakin opiskelijoilta... Erasmus-opiskelijan leima ei siis ainakaan mun kohdalla helpottanut kurssien suorittamista.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kansainvälinen toimisto yliopistolla auttoi kyllä tarvittaessa, mutta muuten pääasiassa tieto oli hankittava itse tai kyseltävä muilta saksalaisilta opiskelijoilta.
 

Opintoneuvonta

Ei ollut.
 

Asuntoasiat

Yliopiston järjestämä opiskelija-asuntola oli aivan liian ylihintainen ja suhteellisen epäsiisti, joten tuli sitten etsittyä itse yksityiseltä uusi asunto. Düsseldorfissa asuntotilanne on suhteellisen hyvä, mutta asunnot ovat myös keskimääräistä kalliimpia kuin muualla.
 

Kirjasto

Hieman monimutkainen systeemi, sillä jokaisella tiedekunnalla on oma kirjastonsa niin sanotun pääkirjaston lisäksi, ja kirjojen saaminen lainaksi ei ollut kovin helppoa. Onneksi itse käymilläni luennoilla suurin osa materiaalista oli online-versiona ladattavissa niin sanotusta elektronisesta kirjastosta, joten sikäli se hoitui pääosin melko helposti.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistolla muutama tietokoneluokka mutta yleisesti käytävillä yms. melko vähän koneita suhteessa opiskelijamäärään.
 

Ruokailu

MENSA eli niin sanottu ruokala oli melko vasta uudistettu ja ruoka keskivertoa kuulemma parempaa kuin muissa yliopistoissa Saksassa. Porrastusta yms. ei tunnettu ja kaikki ryntäsivät aina samaan aikaan syömään, joten jos ruokalassa halusi syödä, sai kyllä varautua jonottamaan parhaimmillaan puolisenkin tuntia. Lisäksi jokaisella tiedekunnalla oli oma kahvilansa, josta sai myös "pikaruokaa", voileipiä yms. pientä syötävää.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600-700 €.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Düsseldorfin sanotaan olevan Saksan muodin mekka ja se piti paikkansa. Ostosmahdollisuudet ovat todella hyvät. Samoin kulttuuritarjonta on kaikinpuolin kattavaa ja lähes joka viikonloppu oli jonkinlaista ohjelmaa/tapahtumaa eri puolilla kaupunkia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Düsseldorf on sopivan kokoinen kaupunki vaihtoa ajatellen, tekemistä ja näkemistä on paljon. Kaupungin sijainti on myös erittäin loistava ja junalla pääsee nopeasti ja kätevästi ympäröiviin kaupunkeihin (mm. Köln ja Bonn). Düsseldorf on suhteellisen isoksi kaupungiksi myös erittäin vihreä ja kaunis kaupunki.