Herzenin pedagoginen yliopisto, Venäjä

opetuskieli: venäjä
vaihdon kesto: 1.9.2011-21.11.2011
opiskeluala: Venäjän kieli ja kulttuuri

Yleistä
Pietari on ihana kaupunki ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Vaihtareille ei järjestetty minkäänlaista orientaatio-ohjelmaa tai tutorointia. Ilmoitin kv toimiston Olgalle sähköpostitse milloin saavun ja menin heti ensi töikseni tapaaman häntä. KV toimisto sijaitsee asuntolan alakerrassa. Henkilökunta olisi tullut asemalle vastaan pyydettäessä. Olga kertoi minulle oleellisimmat infot vaihdostani, mutta lähinnä tapaamisemme meni siihen, että minä kyselin. Koko vaihtoa koskeva orientaatio oli siis ohi oikeastaan puolessa tunnissa. KV toimiston henkilökunta auttoi kuitenkin aina mielellään kysyttäessä. Alakerran kv toimistoon kävely olikin helppoa ja vaivatonta eikä kynnys avunpyyntöön ole siten korkea. Henkilökunta saattoi meidät laitoksellemme ensimmäisenä päivänä. Ensimmäisenä päivänä meitä oli ehkä noin 15 opiskelijaa. Kaikki vaihtarit saapuivat täysin eri aikoihin, osa jopa 2kk minun saapumiseni jälkeen. Mitään ohjelmaa vaihtareille ei järjestetty, eikä meitä muutoinkaan yritetty integroida Herzenin yliopiston opiskelijayhteisöön.

Opintoneuvonta
Neuvontaa olisi varmaan saanut kv toimistolta kysyttäessä. Laitoksellamme ei oikeastaan kukaan osannut englantia, joten ei tullut koskaan sieltäkään kysyttyä mitään. Oma venäjän kieleni ei alussa riittänyt siihen, että olisin voinut käydä keskustelua opinnoista dekaanin tai muun vastaavan kanssa. Myöhemmin en enää tarvinnut neuvontaa. Sitä olisi kuitenkin varmasti saanut.

Asuntoasiat
Herzenin yliopiston kv henkilökunta otti minuun jo kesällä yhteyttä ja kyselin milloin olen saapumassa Pietariin ja kauanko aion viipyä. He varasivat minulle huoneen asuntolasta koko täksi ajaksi. Asuntola oli minulle ja toiselle suomalaiselle opiskelijalle täysin ilmainen. Asuntola sijaitse aivan Nevski Prospektin tuntumassa pääkampuksen vieressä. Sijainti oli siis ihanteellinen. Asuntolassa yhdessä huoneessa asui kaksi ihmistä. Asuin samassa huoneessa toisen Lapin yliopiston vaihto-oppilaan kanssa ja viereisessä huoneessa asui kaksi saksalaista tyttöä. Saksalaisten tyttöjen kanssa jaoimme vessan ja eteisen. Siivoojat siivosivat yhteiset tilat (eli käytännössä vessan) mutta muuten jokaisen piti huolehtia oman huoneensa siisteydestä. Tämä oli välillä vaikeaa, koska siivoojat eivät suostuneet lainaamaan imuria (tai muitakaan siivousvälineitä). Toisaalta siis huoneet olivat pidettävä siisteinä, mutta toisaalta niitä oli hyvin vaikea siivota. Asuntola oli mielestäni ihan hyvässä kunnossa. Seinät olivat paperia, mutta näinhän on toisaalta melkeinpä joka kerrostalossa. Suurin miinus tuli siitä, ettei asuntolassa ollut minkäänlaista keittiötilaa, eikä huoneisiin saanut ostaa ruuanlaittovälineitä (esim. vedenkeittimiä) koska ne olisi takavarikoitu. Lähin pesula oli muutaman sadan metrin päässä. Käytävältä sai haettua vesiautomaatista kylmää ja kuumaa vettä. Internetiä ei ollut, mutta meidän huoneessamme (vain meidän, ei muiden) koneet löysivät jonkun toimivan langattoman.

Kirjasto
Pääkampuksella oli kirjasto ja kv toimiston henkilökunta kävi sen näyttämässä meille. En kuitenkaan käyttänyt kirjastoa kertaakaan.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Meidän tiedekunnassamme ei ollut minkäänlaista ATK-luokkaa. KV toimisto tiedotti tekstiviestein. Jos halusin käyttää tulostinta, kävelin kv toimistoon ja kysyin saanko tulostaa.

Ruokailu
Laitokselle ei ollut järjestetty minkäänlaista ruokailua. Laitoksemme lähellä oli paljon ruokailupaikkoja ja pikaruokaloita, mutta kun on tottunut syömään lounaan 2,5 eurolla, tuntuikin päivittäinen ruokailu yhtäkkiä kalliilta.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
Vuokraan ei mennyt yhtään rahaa, ruokaan (koska keittiötä ei ollut) hieman enemmän. Ilmainen asuntola kompensoi hyvin.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Lähdin Pietariin, koska Venäjä ja Pietari kiehtoivat minua. Joka viikonlopulle riitti nähtävää ja tehtävää. Yliopisto ei järjestänyt minkäänlaista ohjelmaa vaihto-oppilaille. Ne kerrat kun järjestimme itse itsellemme illanviettoa, tulivat asuntolan vahtimestarit keskeyttämään juhlamme.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
+ Ilmainen asuntola ja sen hyvä sijainti + Opetusta järjestettiin 4 päivänä viikossa ja se pidettiin venäjäksi + Opiskelimme ihan kunnollisia aineita (kielioppi, puhekurssi, fonetiikka, kulttuuri ja vapaaehtoinen elokuvakurssi) + Suurin plussa ihanalle kaupungille, Pietarille.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
- Opetuksen taso vaihteli huomattavasti. Toisilla ryhmillä oli todella tasokkaita opettajia, toisilla pelkkiä amatöörejä. Meidän ryhmämme opettajat olivat oikeastaan pelkkiä vastavalmistuneita opiskelijoita, joilla ei ollut mitään aikaisempaa kokemusta opettamisesta (saati vieraan kielen opiskelusta). Tunteja järjestettiin hyvin, mutta siitä ei ollut paljoa apua jos opettaja oli täysin avuton. En tuntenut opiskelevani yliopistossa, vaan pikemminkin jossain maahanmuuttajien kielikoulussa. - Meidän ryhmämme opettajat vaihtuivat useaan otteeseen ja lukujärjestystä muutettiin ensimmäisinä kuukausina lähes joka viikko. - Asuntolassa ei ollut keittiötä. - Meitä ei integroitu muuhun yliopistoyhteisöön. - Minulla oli henkilökohtaisia ongelmia yliopiston kanssa ja vaihtoni keskeytettiin siten kuukautta aikaisemmin. Jouduin lähtemään myös asuntolasta. Rikoin sääntöjä vaihtamalla opiskelijaviisumini työviisumiksi. Mielestäni rangaistus oli kohtuuton, vaikka myönnän tehneeni virheen.

Herzen, Venäjä


opetuskieli: venäjä
vaihdon kesto: 1.9.2009 - 18.12.2009
opiskeluala: Venäjän kieli

 

Yleistä

Meillä oli mukava, kansainvälinen opiskeluryhmä. Opiskelimme kaikki venäjän kieltä koko vaihtojaksomme ajan. Opetus oli koulumaista, oppitunteja säännöllisesti neljänä päivänä viikossa. Vinkkinä Venäjälle lähteville opiskelijoille: kannattaa yrittää löytää isäntäperhe, jonka luona voit asua! Tehostaa huomattavasti kielen oppimista. Itselläni ei tähän ollut mahdollisuutta.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikki sujui ongelmitta.
 

Opintoneuvonta

Toimivaa.
 

Asuntoasiat

Vuokrasin oman asunnon.
 

Kirjasto

En käyttänyt lainkaan, ei sijainnut lähellä paikkaa, jossa meidän tunnit pidettiin. Ylipäätään käyttö hankalaa ja monimutkaista (muilta kuultua).
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koulussa ei käytetty lainkaan tietokonetta. Netissä ei ole tarjolla materiaalia opintoiohin liittyen.
 

Ruokailu

Ei minkäänlaista opiskelijaruokailua. Koulupäivät omien eväsleipien voimin.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

550e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Useita. Ostin mm. kuntosalikortin. Lukuisia museoita, teattereita, konsertteja, elokuvateattereita...
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Opetus yksilöllistä. Pienet ryhmät, hyvät opettajat. Riittävästi vapaa-aikaa ja stressitöntä opiskelua omien tavotteiden mukaan. Ei Venäjälle tyypillistä byrokratiaa opinto-asioissa, vaan kaikki järjestyi nopeasti! Yllätyin positiivisesti. Pääsin tunneille mukaan jo ensimmäisenä koulupäivänä!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Ei opiskelijaruokailua. Yliopistorakennus vanha, tunkkainen ja epäsiisti. Ei voi vapaasti mennä mille tahansa luennoille/kursseille. 

Herzen yliopisto , Venäjä

 
opetuskieli: englanti ja venäjä
vaihdon kesto: kevät 2007
opiskeluala: kv suhteet (vaihtoyliopistossa venäjän kieli)

 

Yleistä

Jos haluaa oppia venäjän kieltä, on Herzen siinä tapauksessa erittäin hyvä vaihtoehto. Pietari on hyvin lähellä Suomea, mutta kulttuuri ero on kuitenkin aika suuri. Täällä tarvitsee hieman enemmän joustavuutta ja avointa mieltä,kuin joissain muissa Euroopan maissa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Yllättävän hyvä. Asemalla oltiin vastassa ja paperihommat sujuivat todella hyvin, mutta toisaalta siihen se orientaatio jäikin. Opintoihin liittyvä ohjaus oli mitätöntä.
 

Asuntoasiat

Asuin samassa rakennuksessa missä opiskelin. Ei keittiötä, kahden hengen huoneet, sama paikka toimi myös hostellina, eli ihmiset vaihtuivat hyvin nopeaan.
 

Kirjasto

Siellä oli netti.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Omaa tietokonetta ei ois tarvinnu ottaa mukaan, ku ei sillä mitään tehnyt. Nettiä pystyi käyttämään kirjastossa jos varasi ajan etukäteen.
 

Ruokailu

Laihduin kevään aikana useamman kilon; meillä ei ollut keittiötä ja kaikenlaiset lämmitys jutut oli kielletty.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

200 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopiston puolelta ei mitään, mutta tämähän on Pietari :) eli kaikkea löytyy. Asuntola sijaitsee kaupungin keskustassa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Intensiivinen venäjän kielen opetus - jos halusi pystyi ottamaan kursseja pää yliopistolta aika vapaasti
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

- asuminen
- vaihtareille suunnatun toiminnan täydellinen puuttuminen => eristäytymisen vaara
- heikko aloitus orientaatio