HochSchule Luzern Kunst & Design, Sveitsi

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.2.2009 - 30.6.2009
opiskeluala: Design management

 

Yleistä

Vaihto-opiskelu oli mielenkiintoista aikaa. Suosittelen kuitenkin, että vaihdosta saa enemmän irti Luzernissa, jos on koko vuoden. 5 kuukautta oli lyhyt aika, mutta minulle riittävän pitkä aika. Sveitsiläiset ihmiset ovat melko sulkeutuneita saksankielisellä alueella, mutta koulutusohjelmassa lähes kaikilla opiskelijoilla on toinen kansallisuus ja he ovat hyvin avoimia ja meneviä. Työmoraali on hieman yliampuvaa ja kokeissa opiskelijalla on ainoastaan tunti aikaa vastata 15 kysymykseen eli aivan liian lyhyt aika ja kokeissa täytyy osata nippelitietoa. Jos luzerniin lähtee ei kannata ottaa vastaan koulun asuntolaa, sillä ne ovat luzernin ulkopuolella. Sveitsissä on paljon asuntoja vuokralla. Ruoka on kallista kaupassa, joten rahaa kannattaa säästää vaihtoa varten. Julkisilla kulkuneuvoilla liikkuminen on kallista, joten suosittelen hankkimaan sbb(paikallinen vr) halbtax ja gleis7 -kortin, jolla voi matkustaa puoleen hintaan ja seitsemän jälkeen illalla ilmaisiksi. hinta 249 frangia.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ei vastaanottoa, ei tuutorointia, ei mitään vaihto-opiskelijoille. Koulun kansainvälinen koordinaattori ei edes antanut kevään lukujärjestystä saati että olisi tiennyt mitä opintoja keväällä on tarjolla.


Opintoneuvonta

Ei opintoneuvontaa.


Asuntoasiat

Asuntoa tarjottiin hyväksymiskirjeen yhteydessä.


Kirjasto

Kirjaston oli koulussa kattava, mutta lähes kaikki kirjoista oli saksaksi.


Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Erittäin hyvät tietokonepalvelut, sähköposti ja tietokoneluokat.


Ruokailu

Koulussa on ainoastaan yksi ruokala, joka on toisessa rakennuksessa toisella puolella keskustaa. Ruoka on hyvää, mutta lämmin ruoka loppui joka päivä kesken. Ruokalalla oli kapasiteettia laittaa ruokaa noin 10-osalle opiskelijoista.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

800euroa


Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Sveitsissä on hyvät talviurheilumahdollisuudet sekä kesäurheilumahdollisuudet. Maa on monimuotoinen ja siellä on paljon nähtävää. Suosittelen, että kannattaa lasketella, patikoida, nähdä suurimmat kaupungit sekä eri kielten alueet, jotka ovat eroavat toisistaan paljon.


Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kansainvälisyys koulutusohjelmassa, ryhmätyöt ja natiivit opettajat.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Väliinpitämättömyys vaihto-oppilaita kohtaan, ei ohjelmaa vaihto-opiskelijoille, koulutusohjelman kokeet vastaavat meidän ylä-asteen kokeita, jossa pikkutarkat asiat merkitsevät enemmän kuin suurten kokonaisuuksien ymmärtäminen.Hochschule für Gestaltung und Kunst Luzern


opetuskieli: pääaine, jota siellä opiskelin oli international, eli kaikki opetus oli englanniksi, muuten koulussa on saksaksi opetus
vaihdon kesto: 4.9.2009 - 28.1.2010
opiskeluala: Design Management

 

Yleistä

Kun saavuin sveitsiin odotin vaihdolta aika paljon. Koulusta en tiennyt juuri mitään, paitsi olin kuullut että siellä tosiaan opiskeltaisiin kunnolla ja tahti olisi tiukka. Olin onneksi valmistautunut aika rankkaan opiskeluun, mutta kurssien sisältö ehkä vähän kuitenkiin yllätti minut. Kurssit olivat todella teoreettisia, todellakin poikkesivat kursseista Lapissa. Olipahan erilaista! Käytännön vinkiksi sellaista, että asunto kannattaa hommata mahdollisimman ajoissa ja kouluun kannattaa varata aikaa. Saapuessa Sveitsiin kannattaa hankkia heti Halbtax, jolla saa junalla ja bussilla matkustamisesta puolet pois hinnasta( opiskelijaalennusta ei ole ).
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

meillä oli yksi vapaamuotoinen infotilaisuus, tuutoreita ei ollut, mielestäni heikko "tuki" vaihto-opiskelijalle, suomessa ihan eri tavalla ( esim. kv tuutorit yms)

 

Asuntoasiat

asuntoasiat olivat vaikeita, mutta se oli oma vika, asuntoa ei meinannut löytyä, olisi kannattanut hommata se jo etukäteen

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

itse opeteltiin

 

Ruokailu

ei ruokalaa meidän puolella koulurakennuksessa

 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

vuokra 230 euroa ruoka vaihteli

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

koska koulua oli paljon, oppi myös paljon uutta

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

koska koulua oli paljon, ei ehtinyt tekemään kauheasti muuta, esim. matkustamaan