ISFSC, Belgia

opetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 01.09.2011-30.6.2012
opiskeluala: Multimedia

Yleistä
Kannattaa opiskella ranskankieltä ennen vaihtoon lähtöä, niin säästyy monelta ongelmalta. Belgiassa asiat tapahtuvat hitaasti joten asioiden hoitamiseenkin kannattaa suhtautua rennosti. Toimistot ym. saattavat lakkoilla tai olla lomalla. Koulu missä opiskelin oli pieni, vain 3 koulutusohjelman kattava "korkeakoulu", jossa opinnot tehdään ranskaksi ja opettajat osaavat huonosti englantia. Vaihtareita koko koulussa ei ollut kuin alle 10 koko vuoden aikana, suurin osa tulee flaamin alueelta jotka haluavat parantaa ranskankieltään. Vaihtareille ei järjestetä bileitä tms. vaan opiskellaan "normi"opiskelijoiden kanssa samassa luokassa. Itse en oppinut tuntemaan kuin yhden vaihtarin kunnolla. Tapahtumia ym. ei koululla juuri järjestetty, joten jos halusi illanviettoa yms. niin täytyi itse ystävien kanssa järjestää tai osallistua iltamiin kaupungilla. Englanninkielellä en ainakaan minä vaihtoni aikana pärjännyt, vaan ranska oli ehdottomasti pääkieli. Kursseja ei voi valita koulutusohjelmien välillä, vaan on käytävä ne kurssit jotka oma ala tarjoaa. Kokeissa ei aina saanut käyttää sanakirjaa, joten kielitaito on tärkeä, myös siksi, että vaihtarit tekevät muiden opiskelijoiden kanssa samat kokeet. Koulun henkilökunta mukavaa ja auttavaista! Jos haluaa kunnon vaihtarielämää ja bileitä, tämä ei ehkä ole oikea paikka.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Tuutorointia ei oltu järjestetty kunnolla, jos ei osaa ranskaa, on vaikea saada tarvittavaa infoa yms. koska englanninkielen osaaminen heikkoa ja jopa kiellettiin puhumasta.Olin luokan ainoa vaihtari joten kuljin oman luokkani kanssa samoissa orientaatioissa.

Opintoneuvonta
Välillä vaikeaa koska henkilökunnan työpäivät olivat 1-2 kertaa viikossa, mutta silloin apua sai ja riittävästi.

Asuntoasiat
Meille tarjottiin kampus-alueelta vaihtariasuntoja, mutta itse en sellaisella asunut koska yhden kimppa-asunnot saattavat jakaa 20 oppilasta, ja löysin itse suht äkkiä oman asunnon keskustasta.

Kirjasto
Hyvä, kattava, ja oli helppo asioida.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Heikko, oma tietokone ja netti aina matkassa.

Ruokailu
Todella heikko, ruokana vain keittoa tai täytettyä patonkia, siksi usein omat eväät matkassa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Vapaa-ajalle oli paljon ohjelmaa: kuntosaleja, konsertteja, iltamia, festareita, taide viikkoja, museoita, shoppailua, matkustelua...

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Opin ranskaa, sain paljon hyviä ystäviä, opinnot vaihdossa koin mielenkiintoisiksi ja haastaviksi, ihmiset olivat todella ystävällisiä, olen tyytyväinen vaihtooni.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
-vuokraisäntä -kallista -kaupunki suht likainen -opetustaso ei kovin korkea -asiat toimivat hitaasti