Universität Innsbruck, Itävalta

opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 16.09.2011-04.07.2012
opiskeluala: oikeustiede

Yleistä
Tykkäsin kovasti vaihtovuodestani. Vapaa-ajan suhteen Innsbruck ja Itävalta oli aivan loistava valinta ja autolla vaihtoon lähteminen osoittautui nappivalinnaksi, paljon olisi jäänyt näkemättä ja kokematta ilman omaa autoa. Opiskelujen puolesta kaikki sujui alkukankeutta lukuun ottamatta mallikkaasti, kunhan itse oli tosi aktiivinen ja piti huolta siitä, että oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Saksankielen osaaminen oli opintojen suorittamisen ja normaalielämän sujumisen kannalta välttämätöntä. Käytimme mielestämme vaihtokohteen tarjoamat mahdollisuudet liikkumiseen ja reissaamiseen kohtuutehokkaasti, mieleen ei jäänyt kaihertamaan mitään, mikä olisi jäänyt tekemättä. Omat, etukäteen kerätyt, säästöt mahdollistivat paljon asioita, kuten ahkeran matkustelun ja autolla reissuun lähtemisen. Pariskuntana vaihtoon lähteminen osoittautui loistavaksi valinnaksi, vaikkakin muihin vaihtareihin tutustuminen jäi heikommalle.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Yliopisto järjesti orientaatiotilaisuuden lukukauden alussa vaihto-opiskelijoille, missä kerrottiin yleisiä asioita vaihto-opiskeluun liittyen. Orientaatiotilaisuus oli saksaksi siitä huolimatta, että reilusti alle puolet ilmoitti tilaisuuden alussa osaavansa saksaa. Tuutorointia tai muutakaan apua elämiseen ja vaihtoon liittyvien asioiden ja ilmoittautumisten hoitamiseen ei ollut.

Opintoneuvonta
Jokaisen vaihto-opiskelijan tuli itse olla yhteydessä oman tiedekuntansa vaihtoasioista vastaavaan opettajaan, jonka kanssa pystyi keskustelemaan opintoihin liittyvistä asioista. Itse en saanut tapaamisesta minkäänlaista apua opintojen suunnitteluun liittyen, kaikissa etukäteen miettimissäni kursseissa oli jotain vialla ja ohjaava professori sanoi suunnittelemillani luennoilla istumisen olevan ajanhukkaa. Valitsin kurssini tuon jälkeen aika summassa kurssin nimen ja kurssikuvauksen perusteella. Huomioitavaa mielestäni myös on se, että suurin osa opetuksesta alkaa samana päivänä ja samalla viikolla, jolloin vaihto-orientaatio on eli kurssien suunnittelua ei kannata venyttää pitkäksi.

Asuntoasiat
Asuntotilanne Innsbruckissa oli todella vaikea lukuvuonna 2011-2012. Lukukausien ajalle vuokrattavista asuinnoista on pulaa ja talvella 2012 Innsbruckin isännöimät nuorten talviolympialaiset ja näiden mukana tulleet, lyhytaikaista majoitusta tarvinneet ihmiset, eivät todellakaan helpottaneet tilannetta. Itse hain asuntoa vaihtoyliopiston tyrkyttämän järjestön (Öad) kautta. Jouduin jo hakemusvaiheessa, ennen varmaa tietoa asunnon saannista, maksamaan 700 euron vakuusmaksun, jotta hakemukseni otettiin käsittelyyn. Vasta keväällä minulle selvisi, että vakuusmaksua ei palauteta täysimääräisenä, vaan siitä vähennettiin Öad:n toimesta 18 euroa per asuttu kuukausi, vuokran lisäksi, minulle mysteeriksi jääneiden kulujen kattamiseksi: Öad ei siis omistanut asuntoamme vaan ilmeisesti vain välitti asuntohakemuksia eteenpäin opiskelija-asuntoloita pyörittäville säätiöille tai muille tahoille. Kaikki käytännön asumiseen liittyvät asiat, kuten vuokran maksu, hoidettiin suoraan asunnon omistajan, meidän tapauksessa Wist-nimisen säätiön kanssa. Asuin syksyn yksin pienessä omalla vessalla olevassa huoneessa ja saimme melkoisen säätämisen jälkeen vaihtaa poikakaverini kanssa isompaan huoneeseen samassa talossa maaliskuun alusta. Vuokrahinnat ovat kalliit, itse maksoimme vuokraa n. 18 neliön huoneesta, ilman omaa keittiötä, kuukaudessa 453 euroa.

Kirjasto
En lainannut oppikirjoja kertaakaan, vaan tulostin opintomateriaalin itse netistä ja ostin muuten tarvittavat kurssikirjat.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopiston sähköposti ja LFU-online (paikallinen WebOodi) olivat toimivat. Yliopistolla toimi hyvin langaton verkko, mutta vanhanaikaisissa luentosaleissa ei ollut pistorasioita.

Ruokailu
En syönyt yliopistolla kertaakaan opiskelijalounaan kalliin hinnan ja muiden kertomien huonojen kokemuksien vuoksi.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n.400€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Innsbruck on liikkujan paratiisi, liikuntamahdollisuudet ovat aivan huikeat. Itse olimme vaihdossa autolla ja meillä oli mukana sekä lasketteluvälineet että polkupyörät. Ostimme kausikortit koko Tirolin alueelle ja kävimme talven aikana noin 30 eri hiihtokeskuksessa. Kesäajan mahdollisuuksista vaellus ja pyöräily ovat todella suosittuja. Yliopisto tarjoaa myös uskomattoman valikoiman edullista opiskelijaliikuntaa, lajikiro on todella laaja. Varsinkin talvella oma auto helpottaa liikkumista paikasta toiseen todella paljon, mutta julkisillakin pääsee mäkeen kätevästi. Matkustaminen on myös todella helppoa ja edullista, kiitos Innsbruckin keskeisen sijainnin. Itse kävimme 10 eri maassa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ehdottamasti sijainti ja harrastusmahdollisuudet. Reissaaminen on helppoa ja edullista. Innsbruck on keskikokoinen, turvallisen oloinen kaupunki, jossa on paljon opiskelijoita. Yliopisto ei ole liian suuri ja se sijaitsee kätevästi keskustan tuntumassa. Hintataso, pois lukien asuminen, on hieman edullisempaa kuin Suomessa. Itävalta, varsinkin Tirolin alue, on luonnoltaan aivan uskomattoman hienoa ja hurmaavia pikkukyliä tulee vastaan kaiken aikaa. Meidän vaihtovuodellemme sattui sekä talvella että kesällä loistavat sääolosuhteet, lunta oli talvella ennätyksellisen paljon ja kevät ja alkukesä olivat todella lämmintä ja aurinkoista. Itse koin saksankielellä opiskelun mielekkääksi, koska osa opettajista otti huomioon myös muutkin kuin äidinkielenään saksaa puhuvat opiskelijat.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Asumisen hinta ja asunnon saamisen vaikeus ovat todella iso miinus. Yliopistolla ei ollut saatavilla lainkaan kunnollista opinto-ohjausta tai muutakaan apua käytännön asioiden, kuten esimerkiksi pankkitilin avaamisen, suhteen. Saksaa puhumattomille englanninkielisten kurssien määrä vaihtelee lukukausittain todella paljon, erasmuslaisille yliopiston tarjoaman saksankielen kurssin opetuksen taso oli mielestäni aika heikko, samalla kurssilla oli oppilaissa aika suuria tasoeroja.


Universität Innsbruck, Itävalta

opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 27.9.2011-15.7.2012
opiskeluala: Kansainvälinen liiketoiminta

Yleistä
Innsbruck on mahtava vaihtokaupunki. Laskeminen kannattaa, sillä melkein kaikki ovat tulleet kaupunkiin sen perässä. Saksaa kannattaa harjoittaa etukäteen, se helpottaa paljon käytännön asioita ja paikallisten kanssa tutustumista. Olin 10kk vaihdossa, mikä tuntui hyvin riittävältä, puoli vuotta olisi ollut liian vähän aikaa. Opiskelin suht paljon syksyllä, ja keväällä otin rennommin, jotta ehti laskea ja matkustella. Innsbruckista tosiaan kannattaa lähteä myös pois, se on mahtavalla sijainnilla matkustamisen kannalta, Italiaan, Saksaan, Unkariin jne pääsee uskomattoman helposti junalla. Asuin WG:ssä, jonka käytännönasiat olivat varmasti paljon vaikeampia kuin opiskelija-asuntolassa, mutta olen kyllä ollut tyytyväinen valintaani. Asuin luxemburgilaisten ja saksalaisten kanssa ja he ottivat minut mukaan normaaliin elämäänsä, eikä tullut hengattua ainoastaan vaihtareiden kanssa.

Palvelut vaihtokohteessa:


Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Minkäänlaista tuutorointia ei ollut saatavilla, mikä oli aikamoinen pettymys. Ryhmäytyminen ei ollut siis kauhean helppoa. Kv-asioiden vastaava oli monesti epäkohtelias, eikä häneltä halunnut kysyä kysymyksiä ellei ollut aivan pakko. Nyt kuitenkin kv-vastaava vaihtui, joten palvelu tulevaisuudessa varmasti vähän parempaa.

Opintoneuvonta
Opinnoista saimme hyvin neuvoja, koska systeemi on vähän monimutkainen.

Asuntoasiat

Asuin yksityisessä WG:ssä ja hoidin kaikki aisat itsenäisesti.

Kirjasto

Kirjasto on Innsbruckissa hyvä ja palvelut toimii.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kaikki toimivat hyvin, ei mitään ongelmia.

Ruokailu

Ruokailu ei ole niin hyvin järjestetty kuin Suomessa. Mensassa lounaan voi saada 4€:lla, mutta se on monesti suht epäterveellistä ja ruokasali on täysi kaaos lounasaikaan. Kokkasinkin siis paljon itse.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
700€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Innsbruckissa ei tule tylsää. Kaupunki sijaitsee vuorien keskellä, joten laskemista kannattaa harrastaa. Kun ostaa kausilipun, johon kuuluu kymmeniä keskuksia, niin laskeminen on helppoa ja hyvin edullista verrattuna Suomeen. Kesällä kiipeily ja vaeltaminen kannattaa myös kokea. USI:lta saa myös edullisia urheilukursseja, joita kannattaa hyödyntää. Kaupungissa on paljon nuoria, joten yöelämäkin on vilkasta.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
LUONTO, kielen opiskelu, mielenkiintoiset kurssit, paikalliset kiinnostuneita tuntemaan ja kutsuu myös omiin tapahtumiinsa.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Innsbruckissa on paljon suomalaisia, ja on tosi helppo puhua vain suomea. Paikalliset puhuvat Tirolin dialektia, minkä takia koulusaksalla on suht vaikeaa pärjätä. Kuitenkin ajan mittaan siihenkin tottuu ja kuitenkin olen todella paljon oppinut kieltä vaihdon aikana. Saksalaisia on myös paljon, ja heiltä kuulee sitten taas vähän selkeämpää kieltä. Kaupungissa on myös monesti tosi huonoa palvelua. Kaupungintalo, ravintolat, kiinteistövälitystoimistot jne. voivat kohdella huonosti, jolloin pitää olla vähän tarkempana omista oikeuksistaan. Ulkomaalaista opiskelijaa voidaan asuntoasioissa helposti yrittää huijata.

Innsbruck Universität, Itävalta

 

opetuskieli: saksa, englanti
vaihdon kesto: 23.9 - 18.2.
opiskeluala: matkailututkimus

 

Yleistä

Suosittelen paikkaa niille, jotka tykkäävät laskettelusta. Itse kävin Italiassa, ja jäi harmittamaan ettei tullut nähtyä muita maita esim Sveitsiä.
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Koordinaattori oli saatavilla.
 

Opintoneuvonta

Koordinaattorilta sai neuvontaa.
 

Asuntoasiat

Koordinaattori oli apuna.
 

Kirjasto

Kirjasto oli hyvä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Atk palvelut olivat saatavilla.
 

Ruokailu

Yliopistossa oli järjestetty maksullisena.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Paljon urheilumahdollisuuksia!!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Maa todella hieno ja lähellä muita mukavia maita joihin tutustua.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Yliopistosta en pitänyt, ja kursseista joihin jokaiseen kuului ryhmätyöt, itsenäiset työt, esitelmät ja tentti.


 

Iniversity of Innsbruck, Itävalta

opetuskieli: saksa, englanti
vaihdon kesto: 23.09.2008 - 22.02.2009
opiskeluala: Matkailun liiketoimintaosaaminen

 

Yleistä

Ota rennosti, hoida asiat ajallaan ja noudata ohjeita tarkasti. Käy paljon mäessä ja opettele puhumaan saksaa!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Todella hyvin hoidettu.
 

Opintoneuvonta

Pelottava paikka.
 

Asuntoasiat

Kaikki sujui hyvin.
 

Kirjasto

En käynyt.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Toimi loistavasti.
 

Ruokailu

Erittäin kallista ja ruoka liian suolasta!
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Lumilautailua todella paljon!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Vuoret
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Opinnoissa liian paljon työtä pisteitten eteen