Institut d’Etudes Politiques de Grenoble, Ranska

opetuskieli: Ranska
vaihdon kesto: 01.09.2010-31.6.2010
opiskeluala: Politiikkatieteet

Yleistä

Vaihto-opiskelu oli uskomattoman upea kokemus. En ole katunut hetkeäkään vaihtoonlähtöäni. Tapasin upeita ihmisiä, joista osaan tulen varmasti pitämään yhteyttä tulevaisuudessa. Ranskaan lähtiessä kannattaa muistaa olla kärsivällinen, kaikki ei aina tapahdu päivässä tai kahdessa, ei välttämättä aina muutamassa viikossakaan. Myös jotkut asiat hoidetaan todella vaikeasti ja vanhanaikaisesti, byrokratia on hidasta ja tehotonta. Ei siis kannata turhasta stressata tai hermostua, vaan ottaa rennosti. IEP on myös kouluna kankea ja asiat on tehtävä heidän toivomalla tavallaan, akateemiselle vapaudelle ei ole tilaa. Ranskalainen koulutusjärjestelmä on hyvin koulumainen. Suosittelen kuitenkin Grenoblea vaihtokohteena lämpimästi, vaikka yliopisto ei olekaan kovin kummoinen.

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointia oli, mutta se tapahtuin kaikille vaihtareille samaan aikaan, kaksi tuutoria reilulle sadalle vaihtarille ei ollut ehkä ihna tarpeeksi.

Opintoneuvonta

Yliopisto järjesti vaihtareille päivän, jolloin teimme kurssivalinnat ja meillä oli mahdollisuus keskustella valinnoista koulun johtajan ja kv-kordinaattorin kanssa. Apua sain vuoden mittaan myös tarvittaessa.

Asuntoasiat

Asuin opiskelija-asuntolassa. Asuntola oli Grenoblen huonoin, varustelutaso oli surkea ja talo muutenkin suomalaisella asteikolla lähes asuinkelvoton. Huoneeni oli 9 neliötä, jossa oli sänky, vaatekaappi, lavuaari, kirjoituspöytä ja yöpöytä. Jaoimme 2 vessaa ja suihkua koko kerroksen 15 huoneen kanssa. Samoin "keittiössä" (joka muistutti enemmän pesuhuonetta) oli kaksi keittilevyä ja lavuaari, ei mitään muuta. Asuin kuitenkin koko 10 kk vaihtoni ajan tässä asuntolassa, koska vuokra oli vain 146e/kk, jolloin rahaa jäi mukavasti laskemiseen ja reissaamiseen. Lisäksi sain paljon kavereita asuntolassa, surkeat asuinolot yhdisivät meitä.

Kirjasto

Kouluni kirjastossa oli laaja valikoima alan kirjoja, laajempi kuin Lapin yliopistossa. Kirjastossa ei ollut kirjojen varausjärjestelmää, mutta ainakin englannin kielisien kirjojen saanti oli tästä huolimatta kokemukseni mukaan helppoa.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

3 hyvää ATK-luokkaa ja langatonverkko.

Ruokailu

Enimmäkseen söin yliopiston ruokaloissa. Luonaan hinta oli 2,90€ ja laatu vaihtelevaa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700-900

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Grenoble on unelmakohde talvilajien harrastajille. Hiihtokaudella olimme laskemassa Alpeilla melkein joka viikonloppu. Muutenkin Grenoble on äärimmäisen urheiluhenkinen kaupunki, mahdollisuudet ovat upeat mitä erilaisempien lajien harrastamiseen.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Vaihtokohteen sijainti Alpeilla, kaupunki oli sopivan pieni, laajat harrastusmahdollisuudet, opiskelijoiden suuri määrä, n. 30 000 opiskelijaa, 8000 vaihtaria.