Justus Liebig Universität, Itävalta

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.10-2011-10.08.2012
opiskeluala: Maantieto/transiton Management

Yleistä
Giessen on mukava opiskelijakaupunki. Suosittelen Transition Managementista kurssien ottamista kaikille politiikkatieteilijöille ja niille jotain tavallaan kehityspolitiikka kiinnostaa erityisesti syksy on hyvä aika lähteä. Keväällä kurssit ovat talouspainotteisia, eli silloin sinne jos ne kiinnostavat. Suosittelen osallistumaan kielikursille, vaikka en sille itse osallistunut. Siellä tehdään kaikki maahanmuuttotoimenpiteet yhdessä, ilman kurssiakin selviää, hyvin pitää vain olla omatoimisempi. Opiskelin vuoden ja pidin kursseista todella paljon, itse asuin WG-ssä jonka bongasin netistä ja suosittelen wg etsimistä yksityisiltä markkinoilta. Kimppakämpässä pääsee sisälle paremmin maan kulttuuriin ja rahaa säästyy kun jokaista kippoa ja huonekalua ei tarvitse ostaa. Erasmus on Erasmus joka paikassa ja bileitä ja kreisibailaavia Espanjalaisia löytyy Giesenistäkin. Mutta jos haluaa, löytyy porukasta myös niitä ihmisiä jotka haluavat oppia puhumaan saksaa ja tietysti Saksalaisia. Mutta itse pidin hurjasti Giesenistä se on pieni ja kompakti kaupunki, josta löytyy tarvittavat kaupat. Hessenissä on paljon mukavia kaupunkeja joissa voi käydä vierailemassa ja Frankfurt on lähellä ja sieltä pääsee junalla ympäri Eurooppaa/Saksaa. (Interrail kortit tai Bahnkarte) tietysti Frankfurt Hanh ja Raiskin kenttä ja mahdollisuus lentää ympäri Eurooppaa.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
unohdin kysyä tuutorin yliopistolta ja koska en ollut kielikurssilla en saanut sellaista, mutta selvisin hienosti kaikista vaativista asioista ilman tuutoriakin. orientaatiot ja yms olivat melko heppoiset jos ei mennyt kielikurssille, mutta sain apua kysymällä ja muut opiskelijat kertoivat tarvittavat asiat ja paikallinen opasvihkonen auttoi myös.

Opintoneuvonta
koska suoritin kurssini eri tiedekuntaan kuin opiskelupaikkani oli en voi kertoa kauhean vakavasti, mutta koska maisteriopiskelijoiden ryhmä oli pieni sain runsaasti apua sieltä ja välillä unohdin, että en ole maisteriopiskelija.

Asuntoasiat

Kaikki jotka hakevat yliopiston kautta paikallisen DAS:n asutoa saavat sen. Itse asuin yksityisillä markkinoilla ja pidin siitä enemmän.

Kirjasto
Yliopistolla oli suuri kirjasto ja jokaisella tiedekunnalla omansa, kirjojen lainaaminen oli helppoa, mutta myöhästymismaksut kovempia kuin Lay:ssa. Suurin osa kursseista oli netistä tulostettavilla artikkeleilla.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Yliopistolla oli paljon koneita ja siellä oli tulostus mahdollisuus joka maksoi jotain sentteja per paperi. Tietokoneita oli runsaasti ja yliopisto tarjosi sähköposti osoitteen.

Ruokailu

Mensa ruokaloita oli ympäri kaupunkia ja ruuan hinta vaihteli 1,50 pansta bolognesta kalliimpiin herkkuihin. Vesi ei kuulu hintaan, eikä salaatit. Ruoka oli siis jotain 2-4 euroa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
500€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Giessenissä oli hyvät yliopistourheilut, jotka olivat monipuoliset ja halvat. Lukukausimaksun maksettua saa opiskelijakortilla matkustaa ympäri Hesseniä ja Giessen on mukavasti keskellä Hesseniä. Giessen on opiskelijakaupunki ja sieltä löytyy erilaista pirskettä ja baaria kaikkeen makuun melkeinpä aina.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Mielenkiintoiset kurssit, sijainti ja kaupungin kompakti koko.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

opiskelija-asuntolat olivat kaukana ja osa hieman huonokuntoisia.


Justus-Liebig Universität Giessen, Saksa

opetuskieli: Saksa
vaihdon kesto: 01.09.09-05.06.2010
opiskeluala: TaloustieteetYleistä
Vaihto-opiskelu meni mukavasti. Kävin n. kerran kuukaudessa pyörähtämässä Suomessa ja tein myös jonkin verran opintoja Suomeen. (Lennot Frankfurt-Riga-Oulu Airbaltic:lla olivat ihan jees.) Kaikki käytännön asiat koulun kanssa menivät hyvin! Olin positiivisesti yllättänyt asioiden joustavuudesta. Kursseista sai kyseltyä ennen niiden alkua ja joustavuutta sai kokeiden kanssa jos tarvi. Suosittelen lämpimästi saksan intensiivikurssia ennen koulun alkua. Auttaa mukavasti alkuun kielen kanssa.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Toimi loistavasti. Ei mitään ongelmia. Paikallinen erasmus-koordinaattori piti huolen, että hommat olivat kondiksessa ja auttoi ongelmissa.

Opintoneuvonta
Opiskelija-tutori oli palkattu kertomaan opinnoista.

Asuntoasiat
Studentenwohnheim tuli koulun puolesta. Pieni koppi, mutta siisti ja toimiva.

Kirjasto
Parempi kuin Lapin yliopistossa. Kirjallisuus pääosin saksaksi, mutta myös englannikielistä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Ongelmitta.

Ruokailu
Yleensä opiskelijaravintolassa. Kustannukset n. 3-4 € per lounas. Ulkona syöminen suunnilleen samoissa hinnoissa kuin Suomessa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Giessenissä ei juuri ollut nähtävää, mutta opiskelijakorttiin kuulunut RMV-lippu mahdollisti junalla matkustamisen RMV-alueella. (www.rmv.de)

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Muut vaihtarit, kielikurssit ja opinnot.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Giessen oli hieman turhan pieni. Opiskelija-asuntola ei oikein miellyttänyt, mutta kaikki toimi ja aika oli suhteellisen lyhyt.
Justus-Liebig Universität Giessen, Saksa


opetuskieli: JLU Giessenissä opetus oli enimmäkseen saksan kielellä. Englannin kielellä opetusta antoivat lähinnä vierailevat luennoitsijat. Olen kuullut, että talvilukukaudella opetusta annetaan enemmän englannin kielellä
vaihdon kesto: 4.3.2009 - 21.7.2009
opiskeluala: Oikeustieteet

 

Yleistä

Vaihto-opiskelu Saksan Giessenissä oli hyvin antoisa kokemus. En katunut lähtöäni missään vaiheessa. Yhtenä tavoitteena minulla oli kielitaidon kehittäminen ja uskallan väittää tuon tavoitteen toteutuneen melko hyvin niin saksan kuin englannin kielenkin osalta. Saksa on myös väkirikas maa, jossa on paljon suuria, tutustumisen arvoisia kaupunkeja. Mikäli aikaa ja rahaa riittää, matkat naapurivaltioihinkin onnistuvat helposti ja nopeasti Saksan keskeisen sijainnin ja hyvien liikenneyhteyksien johdosta. Vaihto-opiskelun aikana tutustuin erilaisiin ihmisiin. Itselleni tuli paljon ystävyyssuhteita lähinnä muihin vaihto-opiskelijoihin, joiden kanssa pidän varmasti yhteyttä tulevaisuudessa. Saksassa viettämäni reilut 4,5 kuukautta synnyttivät tietynlaisen siteen itseni ja kohdemaan välille, Saksassa täytyy siten vierailla myös tulevaisuudessa. Saksalaiset eivät ole kovin avoimia ja puheliaita, he ovat kuitenkin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Suosittelen vaihto-opiskelua muillekin, Saksa on varmasti hyvä vaihtoehto. Saksan kielen alkeet olisi hyvä olla hallussa, kieltä on sitten helppo kehittää erilaisten kurssien ja tietysti arkielämän keskustelujen avulla. Mikäli haluaa opiskella mahdollisimman paljon englannin kielellä, voinee jokin suurempi yliopisto kuin JLU Giessen tarjota enemmän valinnanvaraa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutori oli asialleen osallistunut, oikein hyvä tyyppi. Kysymyksiin sai vastauksen todella nopeasti. Vastaanotto ja orientaatio olivat myös hyviä; osallistuin ns. "Fruhlingskurs" -kielikurssille, jonka yhteydessä syntyi tietty tuttavapiiri, jonka kanssa tullee pidettyä yhteyttä myöhemminkin. Kurssilla oli harjoitteita, joiden avulla ihmiset ja Giessenin kaupunki tulivat tutuiksi.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta oli toimivaa
 

Asuntoasiat

Kiinteistö, jossa asuntoni sijaitsi, oli vanha mutta hyväkuntoinen. Keittiö- ja sosiaalitilat oli uudistettu joitakin vuosia sitten. Minulla oli oma huone.
 

Kirjasto

Hyvä kirjasto, perusteellinen perehdytys.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Ei valittamista.
 

Ruokailu

Ihan OK. Annosruoat olivat melko rasvaisia, salaattibuffet oli positiivinen yllätys. Hieman kalliimpaa kuin Suomessa, noin 3 -4 euroa / ateria.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

450-500 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Hyvät kuntoilumahdollisuudet, Hessenin maakunnassa ilmainen joukkoliikenne (juna, bussi); ainakin lähialueisiin, mm. Frankfurtiin, tutustuminen oli em. syystä edullista. Kaupungissa oli noin 80,000 asukasta, joten myös teatteri-, elokuva- ja oopperatarjontaakin oli niistä pitäville sekä erilaisia näyttelyitä.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ilmainen joukkoliikenne, lämmin ilmasto (Suomeen verrattuna), edullinen ruoan hintataso (marketit) ja saksalainen vieraanvaraisuus. Giessen oli keskellä Saksaa, joten tutustuminen muihin kaupunkeihin (myös maan ulkorajoilla sijaitseviin) oli helppoa eivätkä junamatkat kestäneet kohtuuttoman kauan.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Englanninkielisen opetuksen tarjonta oli melko niukkaa, joten valinnanvara jäi vähäiseksi. 
opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 20.9.2005 - 30.8.2006
opiskeluala: Politiikkatieteet, maantieto

 

Yleistä

Elikkä ehdottomasti Giesseniin, mutta varautukaa siihen, että saksaa pitää osata! Jos teillä on ennestään jo tuttu paikanpäällä, niin matkustakaa hyvissä ajoissa tutustumaan. Muuten vähän myöhemmin kuin minä, koska aika käy pitkäks yksin. Ulenspiegel-baariin kannattaa mennä maanantaina, jos on rokin ystävä. Paikalta löytyy myös Suomi-seura (aika härskejä äijiä ;-) ) jos koti-ikävä tulee. Urheilua on ja kulttuuria ei tartte pelätä. Dönereillä elää päivän jos raha käy tiukille. Suomalaisista pidetään, joten rohkeesti vain toimintaan mukaan. Minuun yhteyttä, jos haluat jo "tuttuja" paikanpäälle. jrode (at) ulapland.fi

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi, vastaanotto ja orientaatio-ohjelma oli riittämätöntä ja laadullisesti huonoa. Viime kädessä vastuu oli vaihtarilla itsellään. Neuvoa kyllä sai, mutta sen saatavuus ei ollut hyvä.
 

Asuntoasiat

Ihan ok hoidettu.
 

Kirjasto

Vähän sekalainen ja vanhentunut.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Aika hyvät, koneet yolla vain liian täynnä. Asuntoloissa ilmainen netti.
 

Ruokailu

Hyvät mahdollisuudet. Hinnat suomentasoisia. Vinkkinät: omat pullot mukaan niin hinta laskee joskus jopa alle 2e.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400-600 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Mahtavat! Urheilua, kulttuuria, yöelämää löytyy. Tosin vain lukukausina. Lomilla hiljaista. Hyvät mahdollisuudet matkusteluun, koska lukukausimaksulla saa matkustaa ilmaiseksi paikallisjunassa Hessenin alueella.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Pieni ja viihtyisä. Matkustusmahdollisuudet.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Riittämätön tuutorointi vastaanottavalta yliopistolta, hiljaisuus lomakaudella, hieman syrjäinen Saksan mittakaavassa.