KDAS/Blaagaard, Tanskaopetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.02.11-30.04.11
opiskeluala: kansainvälinen opettajuus

Yleistä
Tanska oli hyvin modernistinen, mielenkiintoinen ja liberaali maa, joka on kyllä tutustumisen arvoinen. Opiskelu on eriluonteista, esimerkiksi kokeita ei juuri ole, ei peruskoulussa eikä yliopistossakaan samaan tapaan kuin täällä. Koulujärjestelmään tutustuminen oli siis antoisaa ja sai ideoita joita voi tuoda suomeen. Olimme pettyneitä koulumme taide-antiin, mutta luokanopettajalle vaihto-paikkamme olisi hyvä. Kööpenhaminassa on kallista, mutta toisaalta siellä on tosi paljon kulttuuria ja kaikkea jännää ja edistyksellistä. Vaihto-ohjelmassamme kuljimme Erasmus-opiskelijoiden kanssa ja siinä tutustui hyvin moneen kulttuuriin sitä kautta, se oli hyvää. Kielitaito kehittyi ja opin myös tanskan kieltä jonkin verran. Mikäli on kiinnostunut innovatiivisesta, edistyksellisestä, kulttuurisesta, liberaalista ja vähän erikoisluonteisesta maasta, tanska on kyllä hyvä vaihtoehto. Maan hintataso vähän rajoitti meitä ja talvi oli aika kylmä aika olla siellä, syksy on paljon lämpimämpi. Kaikkiaan sain vaihdosta tosi paljon eväitä elämään ja kannatti lähteä.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
HYVÄ!!! meistä pidettiin huolta.

Opintoneuvonta
Kaikki järjestyi.

Asuntoasiat
Asunto oli järjestetty, mutta saimme huonon asunnon kaukaa, jossa oli törkeän kova vuokra, mutta Kööpenhaminassa oli muutenkin hirveät vuokrat. Jaoin rivitalon kattohuoneen ( n. 14m2 ) toisen tytön kanssa ja molemmat maksoivat huoneesta 300E / kk eli yhteensä 600e ja taso ei ollut häävi. Kylpyhuoneen ja "teekeittiön" jaoimme 4 ihmisen kesken.

Kirjasto
Noo, tanskalaisesta kirjallisuudesta ei hirveästi irtoa mutta ihan hyvä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Toimi heti eka päivästä alkaen. Tosi edistyksellistä tiedonkulkua.

Ruokailu

Lapin yliopiston ravintoloiden laatuun ja hintaan verrattuna koulumme kanttiini oli vähän alkeellinen.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

1000 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Vapaa-ajan mahdollisuuksia on paljon, mutta ne ovat joskus vähän kalliita. Julkisella liikenteellä pääsee tosi laajalle alueelle ja kulttuuria on tosi paljon, samoin tapahtumia. Kuntosaleille oli vaikea päästä, koska piti olla jäsen. KOULUSSAMME oli kuitenkin ilmainen kuntosali ja uimahalli!

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Mielenkiintoista ja hyvin kansainvälistä ja modernistisia ajatuksia koulussa, se oli tosi hienoa ja opin paljon ja tuntui, että sain pääomaa, jota Suomesta en olisi löytänyt. Opetustyyli oli hyvin erilaista kyin Lapin yliopistossa yleensä. Se oli paljon oppilasta aktivoivampaa ja yhteisöllisempää ja tuntui, että opin enemmän itse koulun raameista kuin opetettavista asioista. Hyvin selkeä ja hyvin järjestetty paketti.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Hyvin kallis maa. Koulu, jossa olimme, ei vastannut taiteiden tiedekuntaa tai taidekasvatusta, vaan sopisi paremmin luokanopettajiksi opiskeleville. Opintopisteitä sai ehkä vähän liian helposti, mutta toisaalta opiskelutyyli oli tosi mukava.