Karl Franzens Universität Graz, Itävalta
opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.2.12-21.6.12
opiskeluala: oikeustieteet

Yleistä
Ensimmäinen kuukausi meni oikeastaan kaupunkiin, käytäntöihin ja ihmisiin tutustuessa. Saksan intensiivikurssi vei paljon aikaa. Oikeastaan helmikuun jälkeen vaihto vasta todella käynnistyi. Matkustelin itsekseni ja kaveriporukassa aika paljon. Jo pelkästään Itävallassa on paljon nähtävää! Erilaisia kaupunkeja ja maisemia ja Alpit!! Vaihto-opiskelijoilla on hyvä yhteishenki ja osallistuin paljon myös vaihtareille järjestettyihin reissuihin ja bileisiin. Bileitä ja tapahtumia on paljon. Aika ei todellakaan käy tylsäksi. Grazissa on paljon suomalaisia vaihtareita, mikä on toisaalta huonoa, toisaalta hyvää. Kielitaito ei välttämättä hirveästi kehity, kun viettää paljon aikaa suomalaisten kanssa. Tosin itävaltalaiset puhuvat todella epäselvää murretta, joten saksan kielen kanssakin voi olla ongelmia. Suosittelen kielikursseille osallistumista. Itse rakastuin Itävaltaan aivan täysin ja varmasti sinne vielä palaan.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
KV- opiskelijapalvelut toimivat mielestäni hyvin. KV- toimistolla oli aina Erasmus- asioista vastaava henkilö auttamassa. Sähköpostitse sain pisin kevättä tärkeitä tiedotuksia vaihtooni liittyen. Orientaatio-ohjelma oli mielestäni myös suht hyvin järjestetty. Sen aikana sai kattavasti tietoja mm. omista opinnoista, opintoneuvonnasta, yliopiston liikuntakursseista, Graziin saapumismuodollisuuksista, pyörän ostamisesta.

Opintoneuvonta
Tiedekunnalla oli oma opintoneuvoja, jolla oli kerran viikossa vastaanotto.

Asuntoasiat
Periaatteessa olen hyvinkin tyytyväinen asuntooni Grazissa. Tosin toimiston käytäntöjen kanssa oli ajoittain ongelmia. Koska osa nuorista tietysti hajottaa paikkoja eivätkä osaa elää siististi, ulottui ylitarkka valvonta näin kaikkiin asukkaisiin. Mielestäni toimistolla on vähän rahankiskonta meininki, joka ei opiskelija-asuntolaan sovi.

Kirjasto
Hyvä ja varmasti toimiva. Itse en joutunut paljonkaan käyttämään.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Asunnossa hyvä nettiyhteys. Yliopiston tulostuspalvelu vähän monimutkainen. Systeemi vaihtui kesken lukukauden ja tällä hetkellä tulostaminen onnistuu kun opiskelijakorttiin lataa rahaa.

Ruokailu
Yliopiston ympäristössä paljon hyviä ja edullisia lounas/ruokapaikkoja. Vitosella (allekkin) saa hyvän lounaan. Yliopistolla on kahvila ja kipsa, ei ruokalaa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla on paljon erilaisia kursseja, joihin ilmoittautumiseen tosin täytyy nähdä vähän vaivaa ja jonotella. Grazissa on muutama edullinen punttisali. Ulkoilumahdollisuudet ovat loistavat. Hyvät lenkkimaastot. Ympäristössä voi vaeltaa, laskea, kiipeillä, laskea koskea jne. Kaupungissa ja ympäristössä on paljon museoita, kulttuuria, musiikkitapahtumia. Päiväretkiä voi tehdä vaikka mihin. Lähellä Grazia on esim. Schwarzlsee tekojärvi, jossa voi uida, vuokrata polkuveneitä, harrastaa eri vesiurheilulajeja.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kaupunki on toimiva ja kaunis. Ei liian iso, mutta kuitenkin tarpeeksi iso. Paljon vapaa-ajanmahdollisuuksia, ravintoloita, nähtävää. Erittäin hyvin toimiva ja kattava julkinen liikenne. Ihmiset pääasiassa ystävällisiä ja hintataso Suomeen verrattuna alhainen. Ihan loistava sijainti matkustelun kannalta. Yliopisto on toimiva. Suurin osa oikeustieteen kursseista on mielenkiintoisia. Opetusmetodit ovat toisenlaiset kuin kotiyliopistossa, jossa keskitytään tentteihin pänttäämiseen. Grazissa oli paljon enemmän luentoja, keskustelua ja kirjallisia töitä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Virastoissa kaikki ei aina ihan toimi. Aukioloajat voivat olla Suomeen tottuneelle vähän poikkeukselliset ja palvelu ajoittain huonoa. Muutamaankin otteeseen törmäsin todella töykeään asiakaspalveluun. Asunnonvuokratoimiston käytännöissä voisi olla parantamisen varaa.