Konstfack, Ruotsi


opetuskieli: Ruotsi
vaihdon kesto: 31.8.2009-4.6.2010
opiskeluala: KuvataidekasvatusYleistä
Ruotsiin oli helppo lähteä, sillä kaikki toimii lähes samalla tavalla kuin Suomessa. Ei ainakaan päässyt kulttuurishokki yllättämään. Toisaalta täysin uuteen kulttuuriin tutustuminenkin olisi ollut mielenkiintoista. Opiskelun aloittaminen oli tehty niin helpoksi, että tuntui jopa luonnolliselta astella täysin vieraaseen kouluun/luokkaan. Luokkatoverit ja muut vaihto-oppilaat (n.20hlö) tulivat nopeasti tutuiksi. Osallistuin normaalisti kaikille niille kursseille, jotka kuuluivat 3. vuoden opiskelijoille. Kielen oppi melko nopeasti koska opetuskieli oli ruotsi ja pyrin puhumaan aina ruotsia. Parhaiten oppii, kun kuuntee ja puhuu.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Kaikki sujui todella hyvin, Tukholmaan oli helppo mennä. Tuutorointitilaisuus järjestettiin heti ensimmäisinä päivinä ja tietopaketti lähetettiin sähköpostitse hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua.

Opintoneuvonta
Menin normaalin opintosuunnitelman mukaan, joten en tarvinnut opintoneuvontaa.

Asuntoasiat
Asunto järjestyi Konstfackin kautta. Vuokra tosin oli melko korkea. Jokaisella vaihto-opiskelijalla oli hyväkuntoinen oma kalustettu yksiö, jossa ruuanlaittomahdolisuudet. Asunto sijaitsi n. 100m päässä koulusta ja n. 500m päässä metrosta

Kirjasto
Konstfackin kirjastosta löytyi kattavasti kuvataiteeseen liittyviä teoksia. Lisäksi hankin kirjastokortin kaupungin kirjastoihin, joista löytyi myös muunlaisia teoksia.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Huoneen vuokraan sisältyi oma internetyhteys. Tämän lisäksi koulun koneilla (joita oli paljon) oli mahdollisuus internetin käyttöön. Koulun koneista löytyi myös päivitetyt kuvankäsittely- ym. ohjelmat.

Ruokailu
Konstfackissa on ruokailu mahdollisuus. Ruoka oli hyvää ja valinnanvaraa oli riittävästi. Yhden aterian hinta oli n. 5€ (sis. ruuan, salaatin, kahvin). Koska aunnot sijaitsivat niin lähellä koulua, menin usein kotiin syömään.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600-700€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Toimintaa ja tapahtumia löytyy joka päivälle, jos vaivautuu etsimään tietoa ja pitämään korvat auki.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Todella hyvä koulu, hyvää opetusta ja hyvät tilat!
 


Konstfack, Ruotsi


opetuskieli: ruotsi, englanti
vaihdon kesto: 1.9.2009 - 31.12.2009
opiskeluala: Fine Arts

 

Yleistä

Opiskelin syyslukukauden 2009 Tukholmalaisyliopisto Konstfackissa, kuvataiteen osastolla. Lapin yliopistossa opiskelen puolestaan Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmassa. Kokemuksieni perusteella arvioisin, ettei vaihtopaikkani ole aivan sovelias jokaiselle av-median opiskelijalle, sillä opiskelijoiden intressit av- median koulutusohjelman sisällä ovat hyvin erilaiset. Mikäli opiskelija - kuten minä - on kuitenkin kiinostunut video- ja mediataiteesta sekä sisällöstä enemmän kuin itse tekniikasta, on Konstfack hyvä vaihtokohde. Termin "kuvataide" ei tule antaa hämätä sillä Konstfackissa työskennellään esim. videon parissa vähintään yhtä paljon kuin av-median koulutusohjelmassakin. Perinteisiä maalareitä löytyy Konstfackista todella vähän. Itse en tavannut vaihtoni aikana ainuttakaan. Konstfack on arvostettu yliopisto ja laitokseni opettajat olivat erittäin asiantuntevia. Käytönnössä kaikki opettajat toimivat myös aktiivisesti taiteilijoina. Myös opiskelijoiden tekemisen taso on melko hyvä ja olisin itse toivonut voivani tutustua muiden opiskelijoiden tekemisiin vielä nykyistä enemmänkin. Näin siksi, että työskentely oppilaitoksessa on melko itsenäistä ja luento-muotoista opetusta on oppilaitokessa vähän.

Työskentelytilat ovat Konstfackissa äänityöskentelyä lukuunottamatta ensiluokkaisia ja ne ovat opiskelojoiden käytössä ympäri vuorokauden. Jokaisella opiskelijalla on myös oma työhuone. Opintojen konteksti on vahvasti nykytaiteessa ja Tukholman näyttelytarjontaa seurataan koulussa aktiivisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että näytettlyissä käydään säännöllisesti porukalla ja niitä arvioidaan yhdessä jälkikäteen. Ainoa varsinaien puute, joka opintojaksollani nousee selkesästi esiin on opintojen puutteellinen ohjaus. Sen olisi voinut hoitaa tehokkaammin. Puolen vuoden opintojakson aikana minulle ei esim. nimetty opiskelija- tai ohjaajatuutoria lainkaan. Tämä johti siihen, että paikoin minun tuli työskennellä hiemaqn itsenäisemmin kuin olisin itse halunnut. Samaten ohjeistus mahdollisista kursseista ja niiden sisällöstä oli selkeästi puutteeliista enkä esim. missään opintojeni vaiheessa saanut selkeää lisraa siitä, mitä kurssej alaitoksessa on meneillään ja mitä niistä voin valita. Niinpä työskentelin pitkälti itsenäisesti ja pyysin tarvttaessa laitoksen opettajia vierailemaan työhuoneellani. Kaupunkina Tukholma on hyvin "suomalainen" enkä kokenut minkäänlaista kulttuurishokkia. Vapaa-ajan ongelmia ei suuressa kaupungissa luonnollisesti ole. Tosin kaikki peruselintarvikkeista lähtien on hieman kalliimpaa kuin Suomessa. Ruotsin kielen käytön kynnys on kaupungissa matala ja tarvittaessa kaikki asiat voi hoitaa englanniksi. Tosin on myös mainittava, että paikallisiin opiskelijoihin oli hieman hankala tutustua sillä sosiaalisissa tilanteissa ei yhden vaihto-opiskelijan takia usein jakseta vaihtaa kieltä englanniksi. Toisaalta, kun kaikki vaihto-opiskelijat oli majoitettu samaan asuntolaan lähelle koulua, oli luonnollista, että samassa tilanteessa olevat vaihtarit ovat sitten myös vappa- ajalla lähinnä tekemisissä toistensa kanssa. Tähän samassa rakennuksess asuminen antoikin hyvät mahdollisuudet. Muutenkin kaikki käytännön asiat suurista pieniin, asunnosta paikallisliikenteen lippuun, oli Konstfackin päässä hoidettu esimerkillisesti.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Nämä oli hoidettu hyvin. Ensimmäisten päivien ohjelma oli selkeä ja informatioivinen. Kv-toimistosta oli myös helppo mennä kysymään apua yleisiä vahito-opiskeluun liiyyviä asioita koskien.
 

Opintoneuvonta

Oman yksikköni vastuulla ollut opinto-neuvonta oli vaihtoni heikoin puoli. Henkilö, joka vastasi neuvonnasta oli ylityöllistynyt, stressaantunut ja käytännön asioiden hoito oli joskus hankalaa. Tämä näkyi puutteelisena ohjauksena: tapaamisille ei ollut aikaa ja asoihin luvattiin palata sähköpostilla mutta näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut. Jotkin asiat kuten tietylle kursseille osallistuminen arvioitiin ns. pärstäkertoimen perusteella eli säännöt eivät ollet kaikille aivan samat. Tästä kärsivät kaikki yksikköni vaihto-opiskelijat. Toisaalta, keskustelin aiheesta myös sellaisten vaihto-opiskelijoiden kanssa, jotka opiskelivat Konstfackin muilla osastoilla. Heillä tällaisia ongelmia ei ollut ilmennyt.
 

Asuntoasiat

Oli hoidettu hyvin. Vaihto-opiskelijat majoitetaan aivan koulun vieressä sijaisevaan opiskelija-asuntolaan, jossa jokaiselle opiskelijalle on varattu oma kalustettu yksiö. Asunnon vuokra oli paikalliseen tasoon nähden edullinen 500€/kk.
 

Kirjasto

Konstfackin kirjasto oli pieni mutta asiantunteva - hieman kuin TTK:n taidekirjasto. Tämän lisäksi minulla oli myös oikeus käyttää Tukholman yliopiston kirjastoa, jonka valikoima on todella laaja.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Nämä toimivat moitteettomasti ja välineet olivat parasta laatua
 

Ruokailu

Opiskelijaruokailu oli ensiluokkainen mutta Suomeen verratuna kallis. Lounaan hinta oli täkäläiseen verrattuna yli kaksinkertainen ja paikallisessakin vertaailussa lähes ravintolalounaan hintainen.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

1000€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Suurena kaupunkina Tukholmassa on tarjolla paljon laajemmin erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja kuin esim. Rovaniemellä. Ne on myös helppo löytää internetin avulla. Taiteiden opiskelijana minua kiinnostivat lähiinä erilaiset kulttuuripalvelut kuten museot, näyttelyt, elokuvat ja konsertit. Niitä olikin sitten tarjolla niin paljon kuin niissä vain suinkin jaksoi käydä.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

+Erinomainen opetuksen, opiskelijoiden ja yleisen tekemisen taso.
+Hyvät yhteydet taide-maailmaan: paljon vieralevia opettajia, galleristeja ja muita paikallisia tekijöitä sekä paljon näyttelyvierailuja.
+Hyvät tekniset opiskeluedellytykset: laitteet olivat äänipuolta lukuunottamaat ensiluokkaisia ja jokaisella piskelijalla on oma työhuone.
+ Yleiset käytännön asiat kuten asunto, orientaatio jne. järjestetty sujuvasti.
+ Mukava kaupunki.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

- Opinto-ohjaus järjestetty huonosti Taiteiden yksikössä (Department of fine Arts). Opiskelijan tulee siis olla valmis työskentelemään myös melko itsenäisesti.
- Paikallisiin opiskelijoihin melko hankala saada kontaktia.
- Äänityöskentelytilat puutteelliset TTK:n vastaaviin verrattuna.