Kööpenhaminan Yliopisto, Tanska


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.2006 - 31.1.2007
opiskeluala: Valtio-oppi ja Afrikkaopinnot

 

Yleistä

Vaihto-opiskelu Kööpenhaminassa oli hieno kokemus. Opin todella paljon uusia asioita ja löysin uusia näkökulmia oppiaineeseeni liittyen. Opetuksen taso ja luennoitsijat ovat todella korkeatasoisia Kööpenhaminassa. Kööpenhamina on erittäin mukava kaupunki, se on helposti lähestyttävissä ja ihmiset ovat ystävällisiä, auttavat mielellään sekä puhuvat todella hyvää englantia. Kallista Tanskassa on, mutta äkkiä siellä oppii mistä löytää edullista ruokaa ja missä kannattaa ruokaostoksest tehdä. Toisiin vaihtareihin Kööpenhaminassa tutustuu helposti ja opiskelijoille on järjestetty myös kaikenlaista ohjelmaa joiden kautta toisiin opiskelijoihin tutustuu helpommin, varsinkin alussa se oli tosi tärkeää. Kööpehamina on myöskin sen verran iso kaupunki, että sieltä kyllä pitäis löytyä tekemistä ja näkemistä kaikkien makuun, jos vaan jaksaa olla aktiivinen ja etsiä tietoa. Tanskan kieli on sitten vähän haasteellisempaa, kouluruotsilla ei kyllä ihan pärjää. Kirjoitettuna tanskaa on helpompi ymmärtää kuin puhuttuna, mutta onneksi suurin osa tanskalaisista puhuu todella hyvää englantia, joten sen suhteen ongelmia ei pitäisi tulla. Kööpenhaminasta on myös hyvät yhteydet eri puolille Eurooppaa, jos haluaa vaidon aikana matkustella, kannattaa vaan ottaa mahdollisuuksista hyvissä ajoin selvää siinä säästää paljon rahaa. Jos olet lähdössä vaihtoon Kööpenhaminaan, niin ei kannata tuudittautua siihen että saa asunnon yliopiston kautta. Kannattaa olla itse aktiivinen ja yrittää löytää hyvissä ajoin edullinen ja sopiva asunto, liikenneyhteydet ovat hyvät, joten asunnon voi ottaa vähän kauempaakin ja pyörällä pääsee kätevästi joka paikkaan.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi oli vähän huonoa, näin tuutorini kerran eikä hän ollut oikein kiinnostunut auttamisestani. Vastaanotto ja orientaatio-ohjelmat oli kuitenkin järjestetty hyvin ja löysin oikeihin paikkoihin nopeasti ja vaivatta. Eniten apua oli kuitenkin toisista vaihtareista.
 

Opintoneuvonta

Ei oikestaan ollut juuri lainkaan, otin itse selvää miten pitää toimia ja mitä kursseja käydä.
 

Asuntoasiat

Järjestetty huonosti. Asunto järjestyi vasta kun olin ollut muutaman päivän Kööpenhaminassa. Minulle ilmoitettiin, että asuntoa ei mahdollisesti edes saa vasta muutamaa päivää ennen lähtöäni. Muilla vaihtareilla oli sama ongelma, joten kaikki hostellitkin olivat melko täynnä, onneksi asunto lopulta sitten järjestyi.Asuminen tapahtuu alivuokralla, tanskalaisten yksityiskodeissa, erillistä opiskelija-asuntolaa ei ole. On melko tuurista kiinni minkälaisen asunnon saa, vuokrat ja sijainnit vaihtelivat melko rajusti.
 

Kirjasto

Kirjasto oli aivan loistava. Oman alan kirjallisuutta löytyi kattavasti ja kirjojen lainaaminen oli nopeaa ja vaivatonta. Laina-ajatkin olivat mukavan pitkät.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneille pääsy oli mutkatonta, joskus koneelle pääsyä jotuu jonottamaan, mutta ei yleensä kovin kauaa.
 

Ruokailu

Yksi kanttiini löytyi, joka sekin oli todella kallis. Yleensä ruokailu toimi omin eväin tai lounaspaikoissa.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700-800 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Tanskassa kaikki on melko kallista. Esimerkiksi erilaiset urheiluharrastukset ovat aika tyyriitä, eikä yliopiston kautta järjestetä samalla tavalla edullisempia urehilu mahdollisuuksia niinkuin Suomessa. Tarjontaa on kuitenkin niin urheilu- kuin kulttuuriharrastuksiin paljonkin, kaikki riippuu omasta aktiivisuudesta. Kävin itse paljon elokuvissa ja muutaman kerran salsaamassa, sekä keilaamssa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Opetus Kööpenhaminan yliopistossa on todella tasokasta, luennoitsijat aivan erinomaisia. Lisäksi yliopistolla järjestettiin jatkuvasti mielenkiintoisia yleisöluentoja, valitettavasti aika ei vaan riitä kaikkiin osallistumiseen. Iso yliopisto, mahdollisuuksia mielinkiintoisiin opintoihin löytyy vaikka kuinka paljon.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kööpenhamina on aika kallis, joten täytyy olla varautunut maksamaan kaikesta. Esimerkiksi syöminen on yllättävän arvokasta, eikä opiskelijoille ole juuri minkäänlaisia alennuksia mistään. Opintojen suorittaminen on sinänsä työlästä, kun vaatimuksena on 15 sivun esseen kirjoittaminen.

Kööpenhaminan yliopisto

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.2.2008 - 30.6.2008
opiskeluala: yhteiskuntatiede, valtio-oppi

 

Yleistä

Opiskelu meni huonosti, mutta vapaa-aika hyvin. Sain kuitenkin mitä lähdin hakemaan, joten olen tyytyväinen. Ei kannata uskoa siihen, että omalla vaihtokaudella järjestettäisiin yhtään sellaista kurssia kuin aiempina lukukausina. Jos haluaa helppoja opintopisteitä kannattaa lähteä ajoissa ja liittyä Tanskan kulttuuri -kurssille (ja ehkä kielikurssille vaikkei siitä kuulemma ole paljon hyötyä). Suosittelen opiskelijatuutorin ottamista ja sähköpostin seuraamista päivittäin ettei jää paitsi mistään, tiedotus voi välillä toimia miten sattuu. Ei kannata ostaa kirjoja vaikka siitä paljon puhutaankin, kirjastoja on monia ja kopiointi yleinen tapa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi hyvää, kaikki opastaminen riittävää.
 

Opintoneuvonta

Ei moitteita.
 

Asuntoasiat

Ei ongelmia.
 

Kirjasto

Ei valittamista.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Pätevää
 

Ruokailu

Olematonta
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kööpenhaminassa riittää tekemistä ja näkemistä varmaan kenelle tahansa ainakin sen puolen vuoden ajalle. Kaikki paitsi alkoholi tosin on kovin kallista Suomeenkin verrattuna.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Mahtava kaupunki. Hyvä yliopisto (opettajat päteviä, opetustavat ei välttämättä niinkään). Kursseja englanniksi sopivasti ja melko laajalta alalta. Opiskelukulttuuri hyvin sosiaalinen ja avomielinen.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kurssimuoto ei ainakaan minulle mieleen: yksi luento viikossa muutaman kuukauden ajan jonka jälkeen yksi itsenäisesti kirjoitettu kirjoitelma määrätystä (ja itse koostetusta) kirjallisuudesta. Turhaa byrokratiaa enemmän kuin mihin olen tottunut. Yliopiston tiloissa vähän puutteita, esim. ei kunnon ruokalaa.