Kunstuniversität Linz, Itävalta

 

opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 01.10.08 - 30.06.09
opiskeluala: zeitbasierte medien

 

Yleistä

Menin Linziin syksyllä ja jo eka kuukausien aikana tuli selväksi että haluan olla pidempään kuin yhden lukukauden. Kaveripiirin muodostaminen oli helppoa, koska Linzissä on rajallisesti vapaa-ajan viettopaikkoja ja kaikki käyvät siis samoissa paikoissa. Opinnoissa keskityin paljon omiin suurempiin projekteihin (1/lukukausi), joiden lisäksi tein minua kiinnostavia kursseja.
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ei opiskelijatuutoreita. koordinoijan kanssa voi sopia ajan tarvittaessa. Ei erityistä orientaatiota.
 

Opintoneuvonta

Vaatii aktiivisuutta, mutta suurin osa opettajista/proffista antoi neuvontaa mielellään.
 

Asuntoasiat

omalta osaltani hoituivat hyvällä tuurilla. saattoi olla joillakin tiukkaakin, jos opiskelija-asuntola oli jo täynnä. Vaihtarilla vaikea vuokrata itse asuntoa, koska vuokrasopimus tehdään yleensä 3 vuodeksi!!! Kimppakämppiä paljon tarjolla mutta haluavat myös pitkäaikaisen kämppiksen.
 

Kirjasto

koulun kirjasto ok. kaupungin kirjasto remontissa.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koululla vähäisessä määrin tietokoneita.
 

Ruokailu

surkeaa ja kallista työpaikkaruokalameininkiä.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

300 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Paljon mahdollisuuksia ulkoiluun. Maaseudulla on kivaa, hommaa siis auton omistava kaveri!!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

yliopisto keskittyy nykytaiteeseen
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Opettajakunta on toisinaan enemmän hukassa kuin opiskelijat...Suorituksia saa kysellä joskus useaan kertaan.

 

 
opiskelukieli:
saksa
vaihdon kesto: 01.03.08 - 30.06.08
opiskeluala: kuvataidekasvatus ja kuvataiteet
 

Yleistä

Olin neljä kuukautta eli kevätlukukauden Linzissä. Varsinaisia yllätyksiä matkan varrella ei sattunu, mistä kiitos siellä aiemmin olleiden vaihto-opiskelijoiden. Opintoihin ilmoittautuminen paikan päällä meni käytännössä siten että kursseille ilmoittautumisesta huolimatta oli hyvä käydä varmistamassa jokaiselta opettajalta paikkansa. Taidekasvatuksen laitoksella olin ainoa vaihtari ja minut otettiin kohteliaan lämpöisesti vastaan. Kävin henkilökohtaisen neuvottelun paikallisen professorin kanssa tavoitteistani ja hän oli valmis auttamaan kaikessa. Suoritin opetusharjoittelun hänen luokassaan paikallisessa koulussa. Erona tänne oli se ettei kouluissa ollut mitään materiaaleja valmiina. Yliopistossa tekstiilin puolella työskenteli myös suomalainen opettaja, jonka kanssa minulle järjestettiin tapaaminen. Hän antoi yhteistietonsa ja kutsui myös kasvitieteelliseen puutarhaan.

Luulen että sulauduin hyvin "luokalleni". Itävaltalaiset vaikuttivat alkuun hieman varautuneilta, mutta he olivat todella ystävällisiä ja kiinnostuneita maastamme. Toiset opiskelijat auttoivat kielitaidossa. Eniten vietin aikaa kumminkin vaihto-opiskelijoiden kanssa, mikä oli vähän harmi saksan kielen oppimisen kannalta. Ehkä saksan kielen taito auttaisi kommunikoimaan paremmin, mutta mielestäni se ei kummnkaan olisi välttämätöntä. Joitakin väärinkäsityksiä luennoilla sattui, koska luultiin etten ymmärrä asiaa vaikeuden vuoksi, vaikka syy oli kielen ymmärtämisessä. Kannattaa kertoa aina kun ei ymmärrä. Opetus ja kurssitarjonta oli kumminkin ok. Matkustaminen paikallisten alekorttien kanssa oli melko edullista ja mukavaa, koska paikat olivat lähellä. Kortit kannattaa hankkia heti alkuun ja rekisteröityä kaupungin kansalaiseksi, jolloin saa monia etuja. Pois lähtiessä pitää muistaa käydä ilmoittamssa itsensä ulos kirjastoista ym. Ainoastaan yli 26-vuotiaille kaikki oli kalliimpaa opiskelijakortista huolimatta. Hirveää kulttuurishokkia en kumminkaan päässyt kokemaan ja arjen asiat rullasivat kuten täälläkin.
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (mm. tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanottotilaisuusoli melko suppea, mutta riittävän informatiivinen kai. Edellislukuvuonna jo vaihto-opiskelunsa aloittaneista vaihto-opiskelijoista oli enemmän käytännön ohjauksessa apua.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta oli ok, kun itse meni aktiivisesti kyselemään. Jotkin opettajat olivat hieman nihkeitä vaihto-oppilaiden kursseille mahduttamisen kanssa. Joukossa oli myös opettajia, jotka tarjoutuivat yksilöohjaukseen englannin kielellä.
 

Asuntoasiat

Sain asunnon edellisenä lukuvuonna vaihdossa olleelta henkilöltä. Vinkin tähän opettajaltani. Asuin yksityisellä vuokraemännällä vuokralla. Hinta-laatu oli kohdillaan. Frau itse oli hieman kontroloiva tapaus ja kotikuri melko tiukka.
 

Kirjasto

Kirjasto oli, mutta systeemi yliopistoomme verraten vaikea, koska kirjat piti varata tunnuksilla netistä ja pystyi noutamaan varausta vastaan tiskiltä.Kirjaston henkilökunta oli mukavaa ja auttavaista vaihto-opiskelijoille. Kaupungin kirjasto oli "normaali" sekä tarjosi dvd-elokuvia.
 

ATK-palvelut

Yliopistolla tietokoneille pääsi tunnuksin, kuten täälläkin. Tietokoneet olivat tosin lukituissa luokissa.
 

Ruokailu

Paikallinen Mensa oli hinta-laadultaan huonompi. Ruokavaihtoehdot olivat melko köyhiä ja kalliimpia tänne verrattuna. Mensoja oli kumminkin tarjolla hyvin. En käyttänyt paljoa.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

vuokra 250,- ruoka 50,-/ viikko.
  

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Linzissä oli hyvät ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Vaihtoajalle sattui myös elokuvafestivaalit sekä jalkapallon MM-kisat. Vaihtariporukka oli hyvä ja vietimme paljon aikaa illallisten ja retkien merkeissä. Linz oli mukavan kokoinen pikkukaupunki, missä kumminkin oli tapahtumia. Kaupungin kirjoilla olevana sai ns. Aktiivipassin, millä pääsi edullisesti museoihin ja liikuntapaikkoihin, sekä julkisiin kulkuneuvoihin. Tietysti kahvilakulttuuri kukoisti.
 

Vaihtopaikan hyvät puolet:

Kaupungin ja yliopiston koko. Maaseudun läheisyys ja kaupungin eloisuus. Hyvä sijainti keskellä Eurooppaa.
 

Vaihtopaikan huonot puolet:

Joskus tuntui pieneltä. "Vanhanaikaiset" systeemit ja rekisteröitymispakko joka paikkaan. Opintosuoritukset joutui käydä kerjäämässä jokaiselta opettajalta erikseen paikallisesta oodista huolimatta. Informaation kulku oli usein opettajien omasta aktiivisuudesta kiinni. Englannin kielen taidottomuus monissa palvelupaikoissa. Hieman Suomea korkeammat hinnat. 
opiskelukieli:
Englanti
vaihdon kesto:  01.10.07 - 30.6.08
opiskeluala: Tekstiili
 

Yleistä

Olin vaihdossa Itävallan Kunstuniversität Linzissä kaksi lukukautta, syyskuusta -07 kesäkuuhun -08. Asunnonhakuun kannattaa ryhtyä hyvissä ajoin, onhan Linz melkoinen opiskelukaupunki, vaikka onkin "vain" Itävallan kolmanneksi suurin kaupunki. Asuntoa voi etsiä paitsi studenheimeistä, myös yksityisiltä. Itse löysin ensimmäisen asuntoni netistä, ÖH Linz Blackboard -ilmoitustaululta, jonne jätin asunnonhakuilmoituksen. Asuin ensin jouluun asti omakotitalon kellarikerroksessa itävaltalaisen tytön kanssa, kun hänen poikakaverinsa oli vaihdossa Ranskassa. Pienistä erimielisyyksistä huolimatta yhteiselo sujui hyvin... Erikoista oli esimerkiksi se, että lämmitystä pidettiin talvellakin päällä vain iltaisin, kello 17-21. No, oli mukavaa mennä kävelylenkeille kun ulkona oli sisätiloja lämpimpää :) Toisen asuntoni löysin kavereiden kautta, ja asuin tammikuusta kesäkuuhun kahden kaverin, itävaltalaisen ja saksalaisen miehen kanssa loistokkaassa neliössä Linzin vanhassakaupungissa. Asuntojen suhteen minulle kävi siis aika hyvä tuuri - joillakin vaihto-opiskelijoilla ei käynyt läheskään yhtä hyvin. Osassa studentheimeissa oli tosi mukava ilmapiiri ja yhteisiä biletyksiä kellarikerroksessa, erityismainintana Dr. Karl Grünner heimissa oli oikein mukava käydä kylässä. Casinon lähellä sijaitsi hotellimainen "heim", josta muutamat vaihtarit muuttivat pois heti ensimmäisen kuukauden aikana. Myös Ziegeleistrassen "poikakoti" 12-16 vuotiaille pojille oli joidenkin vaihtareiden varsin mielenkiintoinen asuinpaikka. Vuokrataso oli samaa luokaa tai vähän edullisempi kuin Suomessa.

Yliopisto jakautuu kolmeen rakennukseen, jotka ovat lyhyen kävely- tai ratikkamatkan päässä toisistaan. Fine arts -rakennuksessa on hyvät ateljeetilat, metalli- ja puupaja, ja siellä on mukava tekemisen meininki iltaisinkin, tekstiilipuolelta löytyy mm. ompelupaja, paperi-lateksipaja ja silkkipainoluokka. Orientaatio opintoihin ei ollut kovinkaan hyvin järjestettyä, joten vaihtoon mennessä saa varautua itsenäiseen nettisurffailuun ja ilmoitustaulujen kyttäilemiseen. Asiaa kuitenkin helpottaa se, että kaikki vaihto-opiskelijat ovat samassa jamassa, ja yhdessä etsimällä löytyy yleensä mukavia kursseja ja opettajia. Vaihdon aikana päädyin suunnitelmistani huolimatta opiskelemaan kaikkia erilaisia, minulle uusia tekniikoita, sillä koin että sillä tavalla saan vaihdostani eniten irti. Tein kursseja esimerkiksi paperinvalmistuksesta, lateksista, kuvanveistosta ja paperin ja narun käytöstä kuvanveistossa, sekä mediapuolella kuvituksesta. Tekstiilipuolella suoritin vain muutamia kursseja ompelutekniikasta ja silkkipainosta. Olin yllättynyt siitä, kuinka vaatetuspainoitteinen tekstiilipuoli oli Kunstunissa, ja uskoisin että yliopistolla on enemmän tarjottavaa vaatetuksen kuin tekstiilin opinnoissa. Yleensä ottaen opinnot antavat opiskelijalle paljon liikkumavaraa, ja näkee selvästi että yliopisto on keskittynyt enemmänkin taiteeseen ja taiteilijoiden kouluttamiseen kuin esimerkiksi tietokonepohjaiseen tai kuluttajalähtöiseen suunnitteluun. Opiskelukokemus oli sinänsä mukava, että yliopisto oli aika paljon Lapin yliopistosta poikkeava. Kieliopintoja on mahdollista suorittaa Johannes Kepler universitätissä, joka on ratikkamatkan päässä keskustassa. Kursseille kannattaa ilmoittautua ajoissa ensimmäisen viikon aikana, varsinkin aloittelijoiden kursseille on kovasti tulijoita. Itse menin haastavalle kurssille, vaikka olin käynyt vain kaksi kurssia lukiosaksaa, mutta ryhmän paine ja vaativuustaso saivat saksan opinnot mukavasti käyntiin. Julkinen liikenne toimii Linzissä hyvin. Ratikka/bussilipun saa kymmenellä eurolla kuussa, kun on ensin rekisteröitynyt Linzin asukkaaksi ja hommannut Aktivpassin, jolla saa mukavasti alennuksia museoista ja muista käyntikohteista.

Puoli vuotta olisi ollut aivan liian lyhyt aika olla vaihdossa. Pari ensimmäistä kuukautta meni asettautuessa, kouluun tottuessa ja kotiutumisessa. Joulun aikoihin Itävalta alkoi tuntua jo kovasti kodilta, saksan kieli alkoi sujua ja omat ystävät löytyneet. Paras asia Linzin vaihdon aikana oli ehdottomasti löytyneet ystävät. Jo Suomesta lähdettyäni olin jäsen kansainvälisessä, ei-kaupallisessa www.couchsurfing.com organisaatiossa, jossa ihmiset ystävystyvät ja tarjoavat majoitusta paikkakunnalle saapuville matkalaisille. Linzissä couchsurffareitten ryhmä oli erinomaisen aktiivinen, ja illanistujaisia, peli-iltoja, viikonloppureissuja ja patikointimatkoja oli useampi viikoittain. Ryhmässä oli mukava tutustua paitsi paikallisiin, myös muihin Linzissä asustaviin ulkomaalaisiin. Myös toinen kämppäni löytyi couchsurfing-kaveriporukan kautta. Couchsurfingilla on aktiivisia ryhmiä lähes jokaisessa kaupungissa, ja se on erinomainen tapa tutustua paikallisiin, olipa menossa vaihtoon tai muuten vaan reissaamassa, tai vaikka omassa kotikaupungissaan. Siinäpä mukava ryhmä ja nettisivusto, jonka tsekkaamista suosittelen lämpimästi jokaiselle kansainvälisistä aktiviteeteista kiinnostuneille. Myös Kunstunin vaihto-opiskelijoiden vapaa-ajantoiminta oli toisena lukukautena aktiivista. Vaihtareiden kesken miitingit olivat usein näyttelyiden avajaisia, baari-iltoja ja bileitä studentheimeissa. Aktiviteetit vaihtareiden kesken täytyi kuitenkin kaikki järjestää itse, kun varsinaista tuutorointitoimintaa ei ollut. On siis hyvä ottaa reipas ote jo heti ensimmäisinä päivinä, ja kerätä porukkaa yhteen hyvän tiimihengen luomiseksi. Kovaa koti-ikävää en oikeastaan potenut missään vaiheessa, lähtö oli kohtalaisen helppoa, ja ystäviäkin löytyi suhteellisen nopeasti. Vaikeampaa oli lähteä mukavan vuoden jälkeen takaisin Suomeen, vaikka niin se elämä asettui Suomessakin nopeasti taas takaisin raiteilleen. Kaiken kaikkiaan vaihto-opiskelu oli loistavaa aikaa, ja palasin kotiin monta, monenkirjavaa kokemusta rikkaampana.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)


Tuutorointi oli mielestäni kovin huonosti järjestetty. Ensimmäisenä päivänä saimme kv-vastaavalta yliopiston esitteen ja kuulakärkikynän. "Jos jotain kysyttävää ilmaantuu, ottakaa yhteyttä", annettiin ymmärtää. Tuntui, että suurimmalla osalla vaihto-opiskelijoista ensimmäinen viikko meni täysin haahuillessa ja kursseja etsiessä. Eri tiedekunnissa asiat toimivat kuitenkin hyvinkin eri lailla. Jokaisessa tiedekunnassa järjestettiin infotilaisuus, jossa esiteltiin opettajat, mutta kurssien aikatauluja sai metsästää eri rakennuksien eri ilmoitustauluilta. Toisella lukukaudella tunnelma oli kuitenkin tiiviimpi, ja uusia opiskelijoita auttoi varmasti paljon se, että meitä oli kaksi "vanhaa" opastamassa, miten yliopiston epämääräinen systeemi toimii.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa oli saatavilla tarvittaessa kv-vastaavalta. Minulle jäi kuitenkin sellainen kuva, että kv-keskuksessa luvattiin paljon, esimerkiksi opintorekisteriotteiden lähettämistä, mutta mitään ei välttämättä tapahtunut. Kv-vastaavilta sai enemmänkin henkistä tukea, mutta en olisi välttämättä laskenut mitään tärkeitä asioita heidän varaansa.
 

Asuntoasiat

Asunto löytyi netistä paikallisen Johannes Kepler-yliopiston nettisivujen ilmoitustaululta. Ensimmäiset neljä kuukautta asuin itävaltalaisen tytön kanssa, omassa huoneessa omakotitalon kellarikerroksessa, kun hänen poikakaverinsa oli lukukauden opiskelijavaihdossa. Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta yhteiselo sujui hyvin, oudolta tuntui esimerkiksi se, että talvellakin lämmitystä pidettiin päällä vain 4-5 tunnin ajan iltaisin.. Tammikuussa muutin asumaan kahden paikallisen kaverin luokse kaupungin keskustaan, missä viihdyin erinomaisen hyvin. Toinen asunto löytyi ystävien kautta - kun kerroin etsiväni uutta asuntoa, kaveri tarjosi huonetta vuokralle. Useimmat muut opiskelijat asuivat studenheimeissa, muutamat niistä olivat oikein mukavia paikkoja asua, ja niissä oli hyvä yhteishenki. Osa porukasta päätyi asumaan vähän huonommissakin asuntoloissa.
 

Kirjasto

Kirjastossa erikoista oli se, ettei kirjoja saanut selata ennen lainaamista. Opin käyttämään kirjastosysteemiä verrattain myöhään, vasta toisena lukukautena... Myös paikallinen kaupunginkirjasto oli remontissa vaihtoni ajan. Kirjastossa hyvää oli ystävällinen palvelu, nettiyhteydet sekä erinomainen valikoima taidelehtiä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistolla oli tietokoneluokkia vapaasti käytettävissä, ja niiden tulostimet toimivat ainakin suurimman osan ajasta. Sähköposti toimi hyvin, ja suurin osa sähköpostiliikenteestä toimi yliopiston oman sähköpostin kautta.
 

Ruokailu

Kouluruokailu oli verrattain kallista (spagetti 2,30 e, perusateriat 4,30 e). Ruoat olivat usein uppopaistettuja, eivätkä olleet kasviksia nähneetkään. Aterioiden epäterveellisyyden ja korkean hinnan vuoksi toin kouluun useimmiten omia eväitä. Vuosi opetti ainakin arvostamaan kovasti suomalaista kouluruokailua!
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kunstuniversität Linz ei järjestä paljonkaan vapaa-ajanohjelmaa. Silloin tällöin järjestetään yliopiston bileitä, ja opiskelijat tapaavat toisiaan erilaisten taidenäyttelyiden avajaisissa. Paras minulle tapahtunut asia vaihdon aikana oli ehdottomasti tutustuminen paikalliseen couchsurfing-ryhmään. Ryhmässä paikalliset tapaavat ja majoittavat ilmaiseksi paikkakunnalle tulevia matkalaisia - itse kuuluin organisaatioon jo Suomessa asuessani. Paikallisen www.couchsurfing.com-kommuunin kanssa järjestimme paljon illallisjuhlia, peli-iltoja, teimme yhdessä viikonloppureissuja ja patikointireissuja, ja milloin mitäkin. Oli loistavaa tutustua paitsi paikallisiin, myös muihin Linzissä asuviin ulkomaalaisiin. Myös toinen asuntoni löytyi couchsurffari-kaveripiiristä. Vaikka vietin paljon aikaa myös muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa, oli mukavaa tutustua myös ihmisiin joiden kanssa pystyi viettämään aikaa muuallakin kuin baareissa. Couchsurfing-sivustolla on ryhmiä kaikissa suurissa kaupungeissa, ja Linzissä ryhmä oli harvinaisen aktiivinen kaupungin kokoon nähden. Ehdottomasti ryhmä, johon liittymistä suosittelen kaikille - paitsi vaihtareille, myös muille aktiviteetteja ja kansainvälisistä aktiviteeteista pitäville ihmisille.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Parasta antia Linzissä olivat hyvät vapaa-ajanviettomahdollisuudet couchsurffareitten kanssa ja erinomainen sijainti - Eurooppa tuli tutuksi reissujen aikana. Opinnoista mielenkiintoisinta oli paperi ja lateksi -kurssit sekä kuvanveisto. Yliopistolla oli mukava työpaja, jossa sai tehdä omia projekteja lateksista, paperimassasta ja käsintehdystä paperista. Fine arts-osastolla oli hyvät ateljeetilat, ja mukavat opettajat opastamassa minulle uusia tekniikoita, esimerkiksi puuta, metallia, paperimalleja ja muuta jännää. Mielestäni oli hyvä päätös, että päädyin tekemään paljon projekteja minulle uusista materiaaleista ja uusilla tekniikoilla tekstiilialan opintojen sijaan.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Tekstiilipuolella vaihto-opiskelumahdollisuudet oli aika huonosti järjestetyt. Yhteishenkeä paikallisten opiskelijoiden kanssa ei juuri syntynyt, eikä asiaa auttanut se, että tekstiilipuolella oli todella vähän vaihtareita. Olin myös yllättynyt siitä, kuinka vaatetuspainoitteinen tekstiililinja Itävallassa on, ja päädyin tekemään opintoja kuvataiteiden puolella, niiden opettajien kanssa joilta koin saavani hyvän vastaanoton ja tasokasta opetusta.