LIUC - Universitá Carlo Cattaneo


opetuskieli: englanti, italia
vaihdon kesto: 7.2 - 1.6.2010
opiskeluala: Johtaminen, international management

 

Yleistä

Unohtumatonta ja mahtavaa aikaa! Olen saanut tutustua uskomattomiin ihmisiin, opinnut todella paljon eri kulttuureista ja saanut matkustaa ja oppia lisää myös itsestäni! Osasta vaihtareista sain sydänystäviä, joihin tulen ehdottomasti pitämään yhteyttä jatkossakin ja näkemään heitä. Osa heistä tulee jo tänä kesänä suomeen! Lähtekää vaihtoon avoimin mielin, niin saatte uskomattomia kokemuksia! Vaikka alussa tulisikin vastoinkäymisiä, niin kaikki selviää kun pysyy itse rauhallisena ja hyväntuulisena. Italialaiset ovat upeita ja ystävällisiä ihmisiä, vaikka englannin kieli ei kaikilla olekaan hallussa. Mutta myös elekielellä pärjää! Ainutkertainen kokemus oli!!
 
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kansainväliset opiskelija palvelut oli liucissa järjestetty todella hyvin. Kv-toimistoon sai aina mennä, jos kysyttävää ilmeni ja sähköpostit kulkivat puolin ja toisin. ESN -porukka järjesti meille vaihtareille todella paljon ohjelmaa ekoina viikkoina: tutustumisia, baari-iltoja, pizzadinnereitä ja erilaisia reissuja. Ensimmäisenä viikkona meistä pidettiin tosi hyvää huolta ja saimme käytännön tietoa ja neuvoja riittävästi.
 

Opintoneuvonta

Kursseista sai tietoa hyvin, kysymällä opettajilta tai kv-toimistosta.
 

Asuntoasiat

Asuin Liucin asuntolassa, joka on ihan yliopiston vieressä. Olen tosi onnellinen, että valitsin asua täällä, vaikka hinta olikin kahden hengen huoneessa 435 euroa kuukaudessa. Huoneet olivat siistit ja vessat tilavat. Suurin osa vaihtareista asui asuntolassa, joten aina oli seuraa saatavilla! Touhuttiin paljon kaikkea yhdessä, tehtiin ruokaa, järjestettiin bileitä, pidettiin leffailtoja yms. Asuntolan henkilökunta oli mukavaa, vaikka läheskään kaikki eivät osanneet englantia - mutta aina sitä jotenkin sai asian ymmärretyksi!
 

Kirjasto

Kävin kaksi kertaa kirjastossa koko 4 kuukauden aikana! Lainaus oli hieman hankalaa, mutta kun pyysi apua niin sekin onnistui.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Asuntolan netti oli todella hidas! Joten hyvät hermot tarvitaan :) Perusjutut onnistui, mutta esim. skype ei toiminut huoneissa. Yliopistolla oli kuitenkin tiloja, joihin pystyi menemään oman tietokoneen kanssa, jos halusi esim. skypettää.
 

Ruokailu

Asuntolalla oli kanttiini, josta sai monipuolista lounasta (noin 6 euroa), yliopistolla oli kahvila, josta sai panineita ja piadinejä ynnä muuta "pikkuruokaa".
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

900
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Castellanza on pieni paikka, mutta Milano on junamatkan päässä (35 minuuttia junalla). Castellanzassa on kahviloita ja aperitivo-paikkoja, sekä tosi hyvä kuntosali, jossa on paljon eri jumppia, spinningiä yms. Castellanzassa on myös muutama baari, jossa vaihtarit ja ESN- tyypit vietti aika paljon aikaa. Suurimmaksi osaksi kuitenkin oleskeltiin asuntolassa porukalla!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

IHMISET! Sain tutustua aivan ihaniin ihmisiin, joiden kanssa reissailtiin tosi paljon. Malpensan lentokenttä on 15 minuutin junamatkan päässä ja monet halpalentoyhtiöt lentävät sieltä ympäri maailman: kävimme muiden vaihtareiden kanssa Belgiassa ja Marokossa reissuissa sekä reissattiin tosi paljon Italian sisällä. Italia on todella monipuolinen ja kaunis maa, jossa riittää nähtävää! Myös ESN järjesti koko vaihtariporukalle erilaisia retkiä muun muassa Como järvelle, Venetsiaan, Toscanaan ja alpeille. ESN järjesti myös joka viikonloppu Cluci-illan johonkin Milanon yökerhoista!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Castellanza on pieni paikka, mutta jos tiedostaa sen, niin ongelmia ei ole. Kävelymatkan päässä on Legnano ja Busto Arsizio, jotka ovat isompia paikkoja. Castellanzan juna-asema on noin 35 minuutin kävelymatkan päässä yliopistolta, mutta päiväsaikaan sinen järjestetään ilmainen bussikuljetus. Ainoastaan sunnuntaisin, jos haluaa mennä esimerkiksi Milanoon, joutuu juna-asemalle kävelemään... 

Universita Carlo Cattaneo


opetuskieli: Kävin kurssit englanniksi, opetuskieli paikallisille on italia
vaihdon kesto: 01.02.09 - 31.5.09
opiskeluala: taloustieteet

 

Yleistä

Lähdin Castellanzaan siellä tarjolla olevien kurssien vuoksi, opiskelemaan, en lomailemaan. Työtä kurssien eteen saikin tehdä, mutta vastaavasti samaan aikaa oppi paljon. Kävin kurssini englanniksi ja osallistuin italian ja ranskan kursseille. Kannattaa suorittaa yliopiston kautta esim. Cambridgen englannin kielitesti, sillä se on ilmainen myös vaihto-opiskelijoille. Matkustelemaankin ehti: kävin Venetsiassa, Veronassa, Milanossa, Roomassa, Comossa ja läheisillä järvillä Machiorella yms. Erasmus-ihmiset järjestävät myös useita baariretkiä hienoihin baareihin Milanossa, joihin kannattaa kyllä osallistua. Kanattaa olla tarkkana asuntolan henkilökunnan kanssa ja varautua sairastamiseen, sillä en ollut ainut, joka oli suunnilleen koko vaihtoaikansa sairaana. Castellanzasta on puolen tunnin junamatka Milanoon ja viimeiset junat kulkevat klo.20 aikoihin (myös viikonloppuisin), jotenka jos ei omista autoa, on Castellanzassa aika jumissa. Vapaa-ajan viettomahdollisuudet ovat mielestäni aika heikot.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

todella hyvät, olin erittäin tyytyväinen.
 

Opintoneuvonta

Hyvä
 

Asuntoasiat

Asuntola oli kallis ja yrittivät huijata vaihto-opiskelijoita jo tullessa huonetarkastukseen liittyen. Piti olla tarkka. Asuntojen kunto hyvä, mutta hinnat taivaissa.
 

Kirjasto

hyvä
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

ei Suomen tasoa
 

Ruokailu

hankalaa ja kallista, keittiössä ei ollut uunia.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

800 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Castellanzassa erittäin heikot. Opiskeluun meni paljon aikaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Erittäin hyviä kursseja, joilla oppi paljon.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Castellanza on pieni, liian pieni paikka ainakin minulle. Heikosti vapaa-ajan viettomahdollisuuksia. Olin 2,5kk sairaana vaihtoajastani, en tiedä miksi, olisiko liittynyt saasteisiin, joita siellä oli enemmän.
 

LIUC-University of Carlo Cattaneo, Italia


opetuskieli: Italia, englanti
vaihdon kesto: 2.2. - 1.6.2009
opiskeluala: markkinointi, economy

 

Yleistä

Ne olivat elämäni parhaimmat neljä kuukautta. Tutustuin todella paljon uusiin ihmisiin ja vaikka välillä eläminen siellä oli kauhean stressaavaa niin kasvoin niiden neljän kuukauden aikana todella paljon. Opiskelu ei ehkä ollut sitä mitä odotin eikä se oikein tyydyttänyt minua. Pääasiassa se johtuu siitä että italialaisen kulttuuriin mukaan mikään ei ollut kauhean organisoitua. LIsäksi asuminen kampuksella oli aika ikävä kokemus henkilökunnan puolesta mutta toisaalta suurin osa vaihtareista asui kampuksella niin sitten pidimme hauskaa yhdessä. Ainoa vinkki minkä voin antaa vaihtoon lähteville ja varsinkin niille jotka lähtevät Castellanzaan on että menkää avoimin mielin ja lähtekää kaikkiin juttuihin mukaan niin ette varmasti ikinä unohda sitä.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Meistä pidettiin oikein hyvää huolta siellä.
 

Opintoneuvonta

Oli ihan ok, yleensä sai vastauksen kysymykseensä
 

Asuntoasiat

Kampuksen asuntola oli kallis ja siellä oli tyly henkilökunta. En olisi valinnut asua siellä jos olisin tiennyt etukäteen millainen se on.
 

Kirjasto

Kirjastosta sai hyvää henkilökohtaista palvelua.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Atk-palvelut olivat hieman huonommat kuin Lapin yliopistossa. Printtaus ja kopiointi oli tehty äärimmäisen vaikeaksi. Nettiin ei välillä päässyt koska tunnuksissa oli vikaa. Muutenkin netin käyttö esimerkiksi kampuksella (netti kuului vuokraan) oli aika tuskaista koska se oli todella hidas.
 

Ruokailu

Ruokailu oli aika kallista verrattuna Lapin yliopiston hintoihin.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Siinä kaupungissa pystyi käymään salilla ja syömässä mutta eipä juuri muuta. Mutta Milano ja muut kaupungit olivat lähellä.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ihmiset siellä
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kampuksen asuntola, ei ole kauheesti vapaa-ajan viettopaikkoja.