Lakehead University


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.09 - 31.05.10
opiskeluala: Outdoor Recreation, Parks & Tourism; Northern Studies

 

Yleistä

Vaihtovuoteni Thunder Bayssä oli kaikinpuolin mukava ja antoisa kokemus. Outdoor Recreation pääaineena käytännönläheisineen kursseineen toi mukavaa vaihtelua Lapin Yliopiston matkailututkimuksen opintoihin. Kannatti tutustua kanadalaisiin opiskelijoihin paikanpäällä ja jo ennen vaihtoon lähtöä. Heiltä sain arvokkaita neuvoja opiskeluun ja oleskeluun liittyen, sekä hyviä ystäviä. Kannattaa myös harkita poika- tai tyttöystävän kanssa yhdessä vaihtoon lähtöä, sillä silloin vieraassa maassa ei ole aivan yksin ja saa jakaa kokemuksia tutun ihmisen kanssa. Kannattaa myös kerätä paljon rahaa ennen lähtöä, ja matkustella mahdollisuuksien mukaan ympäri Kanadaa. Hieno maa ja mukavia ihmisiä! Suosittelen!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ennen varsinaisten luentojen alkua muutama kv-tapaaminen. Kv-suunnittelija/vastaava ilmoitti minut puolestani muutamalle kurssille ennen kuin saavuin Kanadaan. Varsinaista orientaatio-ohjelmaa ei kv-opiskelijoille ollut, mutta osallistuin Outdoor Rec.-aineen fuksien orientaatiotilaisuuksiin. Niistä sai hyvää tietoa aineen sisällöstä, sai tutustua muihin opiskelijoihin ja opettajiin. Northern Studies järjesti myös tervetulotilaisuuden n2n opiskelijoille.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa sain suoraan opettajilta.
 

Asuntoasiat

Asuin kampuksen ulkopuolella.
 

Kirjasto

En juurikaan lainannut kirjastosta mitään. Kurssikirjat piti ostaa, tai kopioida tekstejä maksua vastaan. Kirjastoa käytin lähinnä lukemiseen, esseiden tekemiseen ja tulostamiseen sekä netin käyttöön. Hiljaista lukutilaa löytyy paljon.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Langatonta nettiä ei yliopistosta lyödy kuin osasta tiloista. Ei edes kirjastosta! Kirjastossa ja ympäri kampusta löytyy kuitenkin tietokoneita, joita voi vapaasti käyttää.
 

Ruokailu

Kampuksella on useita ruokapaikkoja ja kahviloita. Itse toin usein mukanani eväät, jotka saattoi lämmittää ja syödä pääruokalassa.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Jos tykkää liikkua luonnossa kaikkina vuodenaikoina, tai ylipäätään harrastaa urheilua, pitäisi Thunder Baystä löytää itselleen mukavasti tekemistä. Toisaalta liikkumista paikasta toiseen ja pääsyä parhaimmille ulkoilureitelle rajoittaa pitkät etäisyydet ja huono julkinen liikenne. Kannattaa tutustua paikallisiin oman lajin harrastajiin, jotta pääsee mukaan toimintaan...ja saa kyydin eri paikkoihin. Yliopistolla saa opiskelijakortilla käydä liikuntahallissa, jossa on pari kuntosalia, uima-allas, sauna, juoksurata, liikuntasali (lentopallo,koripallo), spinning-huone. Yliopisto järjestää myös useita aerobic-tunteja. Yliopistolla on myös useita eritasoisia urheilujoukkueita eri lajeissa. Jos ei halua itse liittyä niihin, niin kannattaa ainakin käydä kannattamassa Thunderwolves voittoon viikonloppuiltojen peleissä. Kaupungilta löytyy myös hyviä ravintoloita. Elokuvateatterissa on halvempaa kuin Suomessa. Kaupungissa on vain yksi kunnon kauppakeskus, josta kyllä löytää tarvitsemansa. Sen lisäksi TBaystä löytyy myös muutamia hyviä retkeilyyn erikoistuneita liikkeitä, joiden hintataso on paljon halvempi kuin Suomessa. Toisaalta niiden sijainti pitää tietää, sillä kaupat eivät ole keskittyneet yhdelle ostosalueelle.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ulkoilumahdollisuudet, mukavat ihmiset ja opiskelukaverit, vähän muita vaihtareita joka pakottaa tutustumaan kanadalaisiin. Runsaasti alkuperäiskansojen kulttuuria. Matkailututkimuksen opiskelijoille hyvä kohde, varsinkin jos haluaa opiskella käytännönläheisiä taitoja ja osallistua erilaisille vaelluksille. Opetus vastaa joillain kursseilla Suomen ammattikorkean matkailun opetusta, mikä tuo hyvää vaihtelua matkailututkimuksen opiskeluun.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kaupunki itsessään ei ole maailman kaunein, mutta sen ympäröivät maisemat ovat hienoja. Lähellä ei ole suuria kaupunkeja, mutta lentokoneella pääsee! Julkinen liikenne toimii suhteellisen hyvin, mutta varsinkin iltaisin joutuu bussia odottamaan joskus turhankin pitkään. Iltaluennot klo 19-22 puuduttavia, vältä niitä!! Rahaa opiskeluun kului odotettua enemmän.


 

Lakehead University, Kanada


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 29.08.08 - 22.04.2009
opiskeluala: Taide

 

Yleistä

Lähtö tuntui hyvin stressaavalta aluksi ja tietysti jännitti. Ilma oli todella lämmin kun saavuin perille. Kotiuduin sinne todella nopeasti ja arki sekä koulu alkoi todella nopeasti. Kurssit olivat laajoja ja töiden määrä oli yllättävän suuri. Aika meni todella nopeasti ja ennen kuin huomasinkaan oli taas kevät ja piti valmistautua lähtemään kotiin. Thunder Bayssa kaikki liikkui ihmisten ympärillä. Piti vain olla aktiivinen ja uskaltaa mennä muiden mukana niin -40 asteen pakkanenkaan talvella ei estänyt hauskan pitoa. Pitää vain ottaa mukaan lämpimät vaatteet, jotta uskaltaa ulos. Aurinkoa riittää onneksi talvellakin. Thunder bayssa on paljon asukkaita jotka ovat sukua suomalaisille. Heitä tapaa esimerkiksi Bay Streetin elukuva festivaaleilla.
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto toimi hyvin ja tuutorit olivat todella avuliaita. tuli nopeasti kotoisa olo ja oppi tuntemaan kampusalueen.
 

Opintoneuvonta

Kyselin pääasiassa opettajilta neuvoja kun niitä tarvitsin.
 

Asuntoasiat

Asuin kampuksen ulkopuolella.
 

Kirjasto

Hyvä kirjasto, mutta hieman sekavan tuntuinen. vuoden alussa järjestetään tutustumis kierroksia, jotka kannattaisi käydä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Toimivat ihan hyvin.
 

Ruokailu

Yliopistolla kaksi erilaista ruokalaa. Ruoka ei ollut suomalaisen kouluruoan veroista.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Noin 450 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla on monia liikunta mahdollisuuksia. kaupungin ympäristössä voi retkeillä ja ostoskeskuksessa on monia kauppoja joissa voi viettää aikaa. Elokuvateatteri on mukava ja elokuva valikoima oli monipuolinen.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ihmiset olivat mukavia ja ystävällisiä. heihin tutustui helposti ja heidän kanssaan oli mukava liikkua.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Thunder Bay on keskellä ei mitään. Lähin kanadalainen kaupunki 9 tunnin ajomatkan päässä ja lähin iso kaupunki Yhdysvaltojen puolella oli 4 tunnin päässä.Lakehead University, Kanada


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 4.9.2009 - 22.4.2010
opiskeluala: Visual arts (Figure Drawing,Painting and Ceramics)

 

Yleistä

Vaihto-oppilasvuoteni kului kuin siivillä lentäen. Syyslukukausi oli hidasta totuttelun aikaa, mutta kevätlukukausi kului työskentelyn parissa hyvin nopeasti. Kahdeksan kuukauden vaihtoaika sopi hyvin minulle. Tavoitteenani oli saada opiskella hieman erilaista taideopetusta, mitä olen aikaisemmin saanut Suomessa. Matkustelu jäi siis hieman vähäisemmäksi,reppureissailin kuitenkin Montrealissa sekä Quebec-cityssä. Tutustuin sekä sumalaisiin että muihin vaihto-oppilaisiin sekä tietenkin paikallisiin kanadalaisiin. Vaikka opiskelu olikin hyvin raskasta ja aikaa vievää jäi aikaa myös vapaa-ajanviettoon. Koin kanadalaiset helposti lähesttyttävinä ja sosiaalisina, mutta osan elämän arvot sekä elämäntapa tuntuivat usein poikkeavan vahvasti omistani. Vaihtovuoteen kannattaa kuitenkin asennoitua avoimin mielin ja tutustua sekä osallistua kaikkeen mahdolliseen toimintaan! Kaipaan Kanadaa ja suuri osa siitä onkin vielä näkemättä :) Tiedän siis palaavani joku päivä takaisin!

  

Palvelut vaihtopaikassa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ei tuutorointia tai vastaanottoa. Orientaatio-ohjelma oli pääasiassa kaikille yliopistoon tuleville yhteinen. Yksi kansainvälinen tapaaminen järjestettiin alkuviikkoina, sekin yhteinen sekä vaihto-oppilaille että kansainvälisille oppilaille. Lukuvuoden aikana järjestettiin muutamia vaihto-oppilaiden tapaamisia sekä kansainvälinen viikko, jolloin oli mahdollisuus osallistua erilaisiin tapahtumiin.
 

Opintoneuvonta

Sain tarvittavaa apua oman tiedekuntani toimistolta opintoihin liittyvissä asioissa.
 

Asuntoasiat

Asuin syyslukukauden yliopiston campus-alueella ja kevätlukukauden rivitalossa ystävieni kanssa. Molemmissa asunnoissa minulla oli 3 kanadalaista kämppistä. Yliopistolla on erilaisia asuntomahdollisuuksia, minulla oli oma huone sekä yhteinen olohuone ja keittiö.
 

Kirjasto

Kirjastoa en juuri käyttänyt. Opiskelijakortti toimii kirjastokorttina ja monet kirjoittavat esseitä kirjastossa. Tietokone ja tulostusmahdollisuudet. Ja tietenkin kirjastossa voi lukea Thunder Bayssä ilmestyvää suomenkielistä sanomalehteä, Kanadan Sanomat!
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneita oli käytettävissä kaikkialla; kirjastossa, pääaulassa ja eri tiedekuntien rakennuksissa.
 

Ruokailu

Yliopistolla on mahdollisuus kouluruokailuun, mutta tein itse omat ruokani ja otin evästä kouluun mukaan. Yliopistolta saa kuitenkin useista paikoista ruokaa, mikäli eväät jäävät kotiin.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400-500 e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Thunder Baytä ympäröivä luonto tarjoaa monia mahdollisuuksia luonnossa liikkumisesta tai urheilusta kiinnostuneelle. Auton vuokraaminen tai lainaaminen esim. kavereilta on kuitenkin melkein välttämätöntä, mikäli haluaa tutustua luontoon.Myös koulun liikuntatilat ja joukkuetoiminta tarjoavat harrastusmahdollisuuksia. Koulun tiloissa on uimahalli ja sauna! Thunder Bayssä on suurehko suomalaisväestö ja kaupungista löytyykin Kangas-saunatilat, Suomi henkisiä kauppoja sekä Hoito-ravintola, josta saa suomalaisia herkkuja koti-ikävään. Thunder Bayssä on myös mahdollisuus viettää aikaa esim. keilailun tai elokuvien parissa elokuvateatterissa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Suomalaisuus välittyy vahvasti Thunder Bayn väestöstä ja siten koti-ikävään löytyy helposti tukea esimerkiksi ruuan tai suomenkielen puhumisen kautta. Muutenkin kansainvälisitä ihmisitä ollaan kiinnostuneita, ovathan monien kanadalaistenkin sukujuuret Euroopasta lähtöisin. Luonto muistuttaa hyvin vahvasti Suomen luontoa, kaikki tuntuu olevan vain suurempaa. Kesät ovat kuumia ja talvet jopa kylmempiä kuin Suomen Lapin talvet. Thunder Bayssä voi harrastaa melkein kaikkea mikä kuuluu suomalaisen arkirutiineihin kuten saunaa ja hiihtoa. Ihmiset olivat mielestäni helposti lähestyttäviä ja hyvin sosiaalisia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Thunder Bayssä suositaan autolla liikkumista, kävelykadut eivät ole yhtä tavanomaisia kuin Suomessa. Bussit kyllä kulkevat, mutta jos haluat lähteä seikkailemaan kaupunkia ympäröivään luontoon niin auto on ehdoton. Luonnossa kannattaa liikkua varoen kesällä ja syksyllä, sillä karhut ovat hyvin kesyjä. Niitä nähtiin jopa kampusalueella. Talvet voivat olla hyvinkin kylmiä ja tuulisia. Kaupungissa on havaittavissa alkoholiongelmaa, joten kaikissa kolkissa ei kannata kulkea ainakaan yksin. Ruoka on epäterveellistä, kaipasin paljon suomalaista ruokaperinnettä. Mielestäni paikallinen yliopisto ei hoida opiskelijoiden asioita yhtä tehokkaasti kuin Lapin Yliopisto. En joutunut maksamaan lukukausimaksua, mutta koko lukuvuoden oppilaana pakollisten maksujen summa oli suuri ja maksut on yleensä maksettava kerralla lukuvuoden alussa!

 

Lakehead University, Kanada


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: syksy 2005
opiskeluala: kauppatieteet

 

Yleistä

Oli kyllä hienoa aikaa, kerran elämässä juttu, ei kyllä hävetä ollenkaan, suorastaan suosittelisin. Hyviä tuttavuuksia Kanadasta, Ruotsista ja Ranskasta. Vinkki: jos olet alle 6kk vaihdossa, niin Dassin kelluminen ei koske sinua, tuli melko yllätyksenä. Visa ei käy maksuvälineeksi Pohjois-Amerikassa niinkuin Suomessa. Kannattaa hankkia siis MasterCard, joka käy joka paikassa, ihan must juttu siis! Jos raha tiukassa, kannattaa katsoa pelisilmällä Kanadaan menoa ja sieltä pois tuloa, jolloin Kilroyn flexible-lipuilla voi stopata näppärästi, niin saa matkailua puoli ilmaiseksi :) Kanadassa jatkolennot WestJet-yhtiöllä, paikallinen halpalentoyhtiö.

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, orientaatio-ohjelma tms.)
Lakeheadissä ei ole tuutorointia, ei vastaanottoa koska emme tulleet tiettynä päivänä, jolloin vastaanotto olisi ollut, orientaatio-ohjelma: kansainvälisille opiskelijoille ja vaihtareille oli yksi muutaman tunnin tilaisuus ei muuta, muuten kuljettiin kanadalaisten fuksien orientaation mukana. Kv-toimisto ei järjestä vaihtareille juuri mitään. Kaikki toiminta oli yhden miehen varassa, kuten international club, kaikki tapahtumat, juhlat...
 
 

Palvelut vaihtokohteessa

Opintoneuvonta

Kursseille osallistumiseen piti hakea opettajien allekirjoitukset siinä samalla jotain opintoneuvontaa muuten ei. Kirjasto oli viisikerroksinen, eli paljon paljon isompi kuin LAY:ssa. ATK -tunnukset tulivat etukäteen hyvin toimivat, tietokoneita oli ja heti paljon.
 

Asuntoasiat

Asuin kampuksella solussa, oli erittäin siisti ja hyvä kämppä, aika kallis vain noin 350 euroa/kk solukämpästä!Kannattaa asua kampuksella kaikkea toimintaa... Pöperöt tehtiin itse. Meal Plan oli sen verran kallis ja kämppisten mukaan ei ole hyvät setit.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kampuksella saa tehdä opiskelijakortilla ilmaiseksi vaikka mitä: sisä-futiskenttä, uinti, miesten- ja naistenkuntosalit erikseen, juoksurata, pilates ja aerobicit, kiipeily...Kampuksella on Thunder Bayn suurin baari The Outpost tiistaisin ja torstaisin kova meno!Maanantaisin oli ilmanen leffa kampuksella ihan uusia kuvia. Hyviä Hiking kohteita lähistöllä esim. Sleeping Giant, Mount Mckay, Kakabeka falls, Eagle Canyon...
 

Vaihtopaikan hyvät puolet:

Pitkä pitkä syksy, Mukava yliopisto kampus, ja hyviä tyyppejä, Mike Johston ,erikseen mainittava,pyörittää suurin piirtein yksin vaihtareiden vapaaajan hommeleita.Asioiden hoito helppoa, ruokakauppa pyörämatkan päässä kampuksesta ja hyvä kauppa onki.
 

Vaihtopaikan huonot puolet:

pieni paikka, suunniteltu henkilöauto liikkumiselle, paikallisliikenneverkosto aika huono. 

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 06.01.08 - 26.04.08
opiskeluala: kasvatustiede

  

Yleistä

Vaihtoon lähteminen on suuri seikkailu, joka kannattee tehdä ja kantaa hedelmää, vaikka kaikki koetut hetket eivät ole välttämättä juhlaa vaan voi käydä todella pohjallakin. Kanadalainen kulttuuri on yllättävän amerikkalaista ja monikulttuurista, johon kannattaa varautua ainakin henkisesti :D Avoin mieli ja terve järki riittää kaikessa hyvinkin pitkälle.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi olematon, vastaanotto kehno ja yhden päivän orientaatio-ohjelma oli surkea.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta oli tyydyttävää ja kurssien valinta helppoa, vaikka alkuperäiset suunnitelmat meni täysin uusiksi.
 

Asuntoasiat

Asunto oli kallis kampusasuntola, sijainti täydellinen.
 

Kirjasto

Kirjastosta ei saanut yhtään kurssimateriaaleja, kaikki tuli ostaa itse.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Atk-palvelut hyvät ja sähköposti toimiva.
 

Ruokailu

Roskaruokaa pelkästään.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Liikuntamahdollisuudet todella hyvät, elokuvateatterit, konsertit ja ravintolat edullisia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Pieni yliopisto, jossa pienet ryhmät ja opettajan tunteminen. Kotoisa kaupunki.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Liian kylmä talvi, kaupunki on keskellä ei mitään: lähimpään kaupunkiin 600km. Liian vähän muita vaihtareita.

sivun alkuun