Leopold-Franzens-Universität Innsbruck, Itävalta

 

opetuskieli:
saksa
vaihdon kesto: 1.3.08 - 30.6.08
opiskeluala: kauppatieteet

 

Yleistä

Lähdin Innsbruckiin jo parisen viikkoa etuajassa. Varasin lennot todella hyvissä ajoin ja koska asunnosta ei vielä silloin ollut tietoa, halusin olla paikan päällä hyvissä ajoin, jos asunto pitäisi järjestää sieltä käsin.

Itselläni jäi opiskelut melko vähään vaihtoaikana, yksi saksan kurssi ja yksi logistiikan kurssi. Sen sijaan hyödynsin Itävallan loistavaa sijaintia, ja ehdinkin käydä vaihdon aikana Sveitsissä, Liechtensteinissa, Saksassa, Italiassa, Slovenissa ja Slovakiassa. Itse matkustin pelkästään junalla. Kannattaa hankkia ÖBB:n alennuskortti alle 26-vuotiaille. Se maksaa 15 euroa, ja sillä saa junamatkat puoleen hintaan. Junalla matkustaminen on siellä aika kallista, joten kortti kannattaa hommata.

Kesäkuussa kävin muutaman kerran vaeltamassa vuorilla, vaihdon yksiä parhaita kokemuksia. Itselläni oli vaelluskengät mukana, ja olivat kyllä hyödylliset, vaikka osalla reiteistä selviäsi kyllä varmasti sandaaleilla/lenkkareilla.
Paikallisten mukaan Innsbruckissa on paljon punkkeja, joten kannattaa harkita punkkirokotuksen ottamista, jos aikoo paljon liikkua luonnossa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio tms.)

Tieto infotilaisuuksista business-studenteille löytyi yliopiston nettisivuilta. Sieltä löytyi kaikki tarvittava mitä piti tehdä ensimmäisellä viikolla. SOWIn eli kauppatieteiden tiedekunnan vaihtareilla oli infot jo aiemmin kuin kaikkien yhteinen ERASMUS-info. Kannattaa olla tarkkana, ettei missaa niitä, koska SOWIlla on esimerkiksi kurssi-ilmoittaumisten suhteen ihan omat käytännöt.
Itse matkustin Itävaltaan jo paria viikkoa aiemmin kuin lukukausi alkoi, ja ehdin reksiteröityä kaupunkiin yms. ennen kuin edes menin yliopistolle, jossa tämäkin olisi neuvottu. Rekisteröityminen yliopistoon, opiskelijakortin hommaaminen, pankkitilin avaaminen kävivät vaivattomasti.
Tapasin oman tuutorini kerran, kun olin ollut jo maassa kolmisen viikkoa, ja tehnyt kaiken missä olisi voinut ehkä tarvita tuutorin apua...
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta oli hyvää. SOWI:n infotilaisuuksissa koordinaattorit kävivät jokaisen vaihtarin kanssa erikseen heidän kurssivalintansa läpi.
 

Asuntoasiat

Sain asunnon ÖÄD:n kautta. Laitoin hakemuksen heti kun vaihtoonlähtöni Innsbruckiin oli edes osittain varmistunut. Sain asunnon vasta kaksi viikkoa ennen lähtöä, kun olin pommittanut viikon toimistoa maileilla. Kuulemma olivat jo ilmoittaneet minun saaneen asunnon sähköpostilla, mutta ilmeisesti se posti ei ollut ikinä minulle asti tullut.
Asuin kahden hengen huoneessa, josta maksoin 189 euroa kuussa. Loppujen lopuksi kahdestaan asuminen ollutkaan niin paha kuin olin alunperin kuvitellut. Suhtautuminen siihen kokemuksena ja tilapäisenä ratkaisuna kyllä auttoi.
Huono puoli asumisessa oli se, että eteisen, vessan ja kylpyhuoneen jakoi tyttö, joka poltti sisällä. Asunnoissa omassa huoneessa polttaminen ei nimittäin ollut kiellettyä.

Kirjasto

Ilmeisesti oli ihan hyvä. Ei tullut kamalasti käytettyä.
 

Atk-palvelut

Hyvät. Tosin atk-luokissa oli päiväsaikaan aika täyttä, joten aina sai vähän aikaa odotella, että koneita vapautui.
 

Ruokailu

Kouluruoka oli kallista ja ei kovin hyvää. Paneroitu uppopaistettu sianlihapihvi ja ranskalaiset noin 5 €. Itse ostin lounaaksi usein leipomosta täytettyjä leipiä n. 2,5 € ja tein ruokaa kotona.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Erinomaiset laskettelumahdollisuudet. Suosittelen ottamaan omat laskukamat mukaan, jos vain mahdollista. Laskukärpänen puree varmasti. Kun on rekisteröitynyt kaupungin asukkaaksi, voi ostaa Tirol regio-karten, joka käy n. 30 keskukseen ympäri Tirolin aluetta. Samaa korttia voi käyttää myös kesäkaudella, jos haluaa käydä vaeltamassa ja käyttää hissejä alastuloon tai ylösmenoon, tai vain käydä ihailemassa maisemia. Innsbruckin ympäristössä on loistavat ulkoilumahdollisuudet vaellukseen, pyöräilyyn yms.
 

Vaihtopaikan hyvät puolet

Alpit, alpit, alpit!
Loistava sijainti keskellä Eurooppaa, joten matkustelu on todella helppoa ja tätä mahdollisuutta kannattaa kyllä hyödyntää.
Loistavat ulkoilumahdollisuudet. Tosin oma auto helpottaisi, koska osaan hienoista paikoista on vaikeaa päästä ilman omaa autoa.
 

Vaihtopaikan huonot puolet

Tirolin murre. Itsellä jäi saksan puhuminen melko vähiin, koska oli todella vaikea välillä ymmärtää mitä muut puhuivat. Tosin nyt Suomessa saksan tunneilla huomasi, että taisi se kielitaito siltikin hieman parantua, vaikkei aina siltä tuntunutkaan.
Paljon suomalaisia. Jos ei halua kuulla suomea vaihto-aikana, ei kannata lähteä Innsbruckiin.
 
opetuskieli: saksa ja yksi kurssi oli englanniksi, lisäksi muillakin kursseilla oli joitakin englanninkielisiä luentoja
vaihdon kesto: 28.02.08 - 19.07.08
opiskeluala: Internationale Wirtschaftswissenschaften

  

Yleistä

Suosittelen ehdottomasti Innsbruckia vaihto-opiskelukohteeksi! Itse ainakin yllätyin todella positiivisesti kaupungin viihtyvyydestä, elinvoimaisuudesta ja erityisesti Alppien tarjoamasta mahtavista liikuntamahdollisuuksista sekä huikeista maisemista! Lisäksi vaihto-opiskelijat olivat järjestään rentoja ja tervehenkisiä, sillä 90% meistä oli siellä ainakin osittain (ja eräät ainoastaan) laskettelun vuoksi!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Orientaatio-ohjelma jäi minulta ja ystävältäni kokonaan välistä, sillä saavuimme ilmeisesti vaillinaisen informaation takia Innsbruckiin viikon myöhässä! Vastaanotto oli siitä johtuen hieman nihkeä ja stressaantunut, mutta alkuun päästiin silti! Vaihtotuutorimme olisin toivonut aika ajoin olevan hieman kannustavampi ja auttavaisempi, mutta toisaalta itsenäiseen toimintaan kannustaminen on toisaalta hyväksi.
 

Asuntoasiat

Asunnon järjestin itse Internetin avustuksella.
 

Kirjasto

Kirjasto oli hyvä ja henkilökunta oli todella auttavaista.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Onnistui hyvin koululla/ kirjastossa.
 

Ruokailu

Koulun ruokala oli suhteellisen kallis ja siitä johtuen söinkin yleensä muualla.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 600 euroa.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Todella monipuoliset mahdollisuudet urheiluun! Suurin osa vaihto-opiskelijoista valitsevat Innsbruckin laskettelunmahdollisuuksien takia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Sopivankokoinen ja viihtyisä kaupunki, jossa asuu paljon opiskelijoita. Hyvät urheilumahdollisuudet ja uskomattoman kaunis luonto. Rento elämätyyli ja ystävälliset paikalliset asukkaat!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Saksan opiskelu haasteellista vahvan murteen vuoksi. Yliopistolla todella tiukka ja "anteeksiantamaton" systeemi kursseille ilmottautumiseen/suorittamiseen/läpäisyyn.


 

opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 1.10.2006 - 31.6.2007
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Innsbruckissa päivä alkaa laskemisella, illalla käydään koulua ja yöt voi käyttää kaupungin kulttuuritarjontaan tutustuen. Hanki asunto ajoissa ja harjoittelen tirolin murretta kesällä, niin nautit vaihdiostasi maximaalisen paljon.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikki löytyy.
 

Opintoneuvonta

Löytyy.
 

Asuntoasiat

Vaikeaa saada syksyllä, jos ei ole ajoissa liikenteessä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Löytyy wlan.
 

Ruokailu

Huono opiskelijaruokailu.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

900 euroa.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Talviurheilumahdollisuudet ovat Innsbruckissa mahtavat.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Rento meininki, luonto, harrastusmahdollisuudet ja kaverit.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Byrokratia. 

opetuskieli: saksa
vaihdon kesto:1.3.08 - 19.7.08
opiskeluala: matkailututkimus

 

Yleistä

Vaihtoni sijoittui Itävallan alppikaupunkiin Innsbruckiin ja kaupunkina pidin paikasta todella paljon. Opiskelu jäi vähemmälle kuin oli tarkoitus, mutta sekä englannin että saksan kielen taitoni tuntuivat paranevan. Tutustuin moniin uusiin ihmisiin, niin paikallisiin kuin myös muihin vaihto-opiskeljoihin. Olen todella tyytyväinen että päätin lähteä vaihtoon, vaikkakaan kuulemma kielen kannalta Itävalta ei paras paikka saksan opetteluun ole (suosittelevat murteen takia menemään Berliiniin tai jonnekin muualle päin Saksaa.) Kokemuksena kyllä todella mahtava!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto meni itseltä hieman ohi, olisi ilmeisesti pitänyt itse etsiä siitä tieto, koska oman tiedekuntani esittely oli ennen kaikille Erasmus yms. vaihto-oppilaille järjestettyä tilaisuutta.
 

Opintoneuvonta

Aluksi oli hieman hankalaa, mutta myöhemmin koordinaattori osoittautui todella asiantuntevaksi ja mukavaksi.
 

Asuntoasiat

Itse sain asunnon yksityisen välityksen kautta, ja tyytyväinen olin.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Homma toimii. Selkeät ohjelmat.
 

Ruokailu

Kouluruokailu todella kallista verrattuna Suomeen.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700€.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Ilta-elämä varsin vauhdikasta viikon jokaisena päivänä. Tuutorit järjesti myös ohjelmaa (noin kerran kuukaudessa). Liikuntamahdollisuudet erinomaiset (uinti, laskettelu, lenkkeily).
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kaunis pieni kaupunki, hyvät harrastusmahdollisuudet, paljon vaihto-opiskelijoita, paljon myös suomalaisia, mukavia ihmisiä, ruoka halpaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Melko pieni alue (vuorten saartama), paljon suomalaisia.