Malmö Högskola, Ruotsi

 

opetuskieli: ruotsi, englanti
Osallistuin alussa Ruotsin kurssille. Muut kurssit olivat englannin kielellä vaikka yliopiston opetuskieli on yleensä ruotsi. Yritin saada vaihdettua osan kursseista ruotsin kielisiksi, mutta jostain syystä tukea ei tullut sikäläiseltä opettajalta ja katsoin parhaaksi pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa.
vaihdon kesto: 07.08.2008 - 3.6.2009
opiskeluala: kasvatustiede, lo, Monikulttuurisuus, kestävä kehitys, lasten kirjallisuus, lasten oikeudet

 

Yleistä

Paljon uusia ihmisiä, paljon uutta kuttuuria, paljon uusia opintoja, paljon naurua, itkua ja hauskanpitoa. Vuosi oli sekä oman kehityksen ja kasvun sekä opintojen kannalta korvaamaton. Kokemus, jota en vaihtaisi mihinkään. Pitäkää kuitenkin kiinni tavoitteistanne ja vaatikaa mitä olette lähteneet hakemaan. Jos tarkoituksena on kielen oppiminen, ottakaa etukäteen selvää miten sen oppiminen onnistuu.
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikki sujui loistavasti ja huomasi, että vaihtareihin kiinnitetään suurta huomiota koulussa. Asiat järjestyi ja aina tiesi keneen voi ottaa yhteyttä ongelman ilmetessä. Omalta kohdalta kaikki oli niin hyvin järjestyksessä että suuremmin apua ei vuoden aikana edes kaivannut.
 

Opintoneuvonta

Oman kurssin opettajat olivat loistavia ja aina valmiita auttamaan. He näkivät myös paljon vaivaa, että sain koottua vuoden opinnoistani mahdollisimman kiinnostavan ja hyödyllisen omaa tulevaisuuttani ajatellen. Valitettavasti kuitenkin koin, että yksi opettaja, jolta koetin saada ruotsinkielisen kurssin ei ollut halukas ottamaan kurssilleen ei natiivia ruotsin puhujaa ja hän jätti viesteihini vastaamatta. Opintosihteerin ottaessa häneen yhteyttä hän sanoi, ettei ole minulta koskaan mitään viestiä saanutkaan ja käyttäytyi hyvin epäkohteliaasti vaikka käytin ruotsin kieltä hänen kanssaan asioidessani.
 

Asuntoasiat

Loistavasti järjestetty. Netissä oli hakulomake ja jo ennen Ruotsiin menoa tiedin missä asun ja minkä nimisten ihmisten kanssa. Kuljetus kotiin oli järjestetty saapuessani kohdemaahan. Huoneet olivat hyvin sisustettuja ja kaikki tarvittava löytyi. Jos ei muualta niin Ikeasta sitten ;)
 

Kirjasto

Koulun kirjasto oli UPEA.. Sieltä löytyi apua ja kaikki tarpeellinen. Kaihoisana ajattelen sitä nyt kun palasin Suomeen ja syksyllä isken gradun kimppuun.. Sellaista kirjastoa tarvisi täälläkin.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Atk-luokkia löytyi ympäri koulua. Meille jaettiin Multi-card:it, joten saimme työskennellä koulun rakenuksissa vaikka ympäri vuorokauden. Mutkatonta. Tulostaminen, kopioiminen, kaikki
 

Ruokailu

Koulussa oli hyvä ruokala, mutta ei samanlaista hintaa kuin Suomessa.. Ihanaa palata yliopistolle halvan ja laadukkaan ruoan pariin..
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600-700e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Matkustaminen oli helppoa, koska Kööpenhaminan lentokenttä oli 20min. päässä. Myös kaupunki tarjosi paljon mahdollisuuksia, kulttuurin, urheilu, shoppailun ja hengailun muodossa. Aina oli jotakin häppeningiä menossa. Paljon kahviloita, lounaspaikkoja, puistoja... Joten ei edes tarvinut paljon rahaa. Pyöräilykulttuuri oli suuri, joten sekin auttoi näkemään kaupunkia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Monikulttuurinen kaupunki niin asukkaiden kuin vaihtareidenkin puolesta. Sopivan kokoinen tällaiselle pohjoisen tytölle. Ei liian pieni, mutta ei myöskään liian suuri. Ja loistavat kulkuyhteydet sekä maan sisällä, että ulkomaille.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Valitettavasti en oppinut kieltä niin kuin toiveissa oli. Ruotsalaisiin oli vaikea tutustua ja tästä syystä oli tärkeä olla vuosi, jotta sai oikeita ihmissuhteita luotua. Itsellä väsytti välillä Erasmus maailma ja ainaiset bileet. Onneksi löytyi muutakin tekemistä.