Management Center Innsbruck, Itävalta


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.2011-01.02.2012
opiskeluala: Sosiaalityö

Yleistä
Vaihto-opiskeluaika oli yksi ehdottomasti elämäni opettavaisimmista kokemuksista. Opin paljon asioita niin itsestäni kuin muista ihmisistä ja erilaisista kulttuureista. Elin vaihtoni aikana läpi melkoisen tunteiden kirjon. Suosittelen ehdottomasti vaihto-opiskelua kaikille, sillä se todellakin avartaa maailmankuvaa ja antaa laajemman perspektiivin asioihin. Uskon, että kokemuksestani on minulle vain hyötyä jatkossa. Kuitenkin täytyy muistaa, että vaihto-opiskelijana olo ei ole aina pelkkää iloa ja riemua: vaihtoon lähteminen vaatii paljon kärsivällisyyttä ja sopeutumiskykyä. On myös valmistauduttava siihen, että kovakin koti-ikävä voi välillä yllättää. Kuitenkin näistä vaikeista tunteista pääsee yli, ja minulle henkilökohtaisesti vaihto-opiskelu oli pääasiassa positiivinen kokemus. Yhtenä suurimpana antina koen sen, että pitkän ulkomailla oleskelun jälkeen oppii arvostamaan Suomea ja suomalaisuutta aivan uudella tavalla.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Meille oli osoitettu oma tuutori, jonka tapasimme heti ensimmäisenä päivänä. Hän ohjasi meidät alkuun kohdemaassa, mutta alun jälkeen hänestä ei enää kuulunut. Vastaanotto yliopistolla oli hyvä: saimme runsaasti informaatiota ja orientointi oli onnistunut. Vaihto-opiskelijoista MCI:llä pidetään mielestäni hyvää huolta. Lisäksi yliopistomme järjesti meille erilaisia matkoja ja muuta mukavaa tapahtumaa.

Opintoneuvonta
En erityisemmin tarvinnut opintoneuvontaa vaihtoni aikana. Aluksi kävimme valitsemani kurssit läpi, eikä niissä ollut juurikaan korjattavaa. Yhden kurssin jouduin jättämään pois, sillä se meni päällekkäin toisen kurssin kanssa, mutta muita muutoksia opintosuunnitelmaani ei tainnut tulla.

Asuntoasiat
Sain juuri sellaisen asunnon kuin halusinkin ja vieläpä hyvissä ajoin ennen saapumistani. Yleisesti ottaen asunnon saaminen Innsbruckista on kuitenkin todella hankalaa. Kannattaa olla siis hyvissä ajoin liikkeellä, sillä erityisesti suosituimmat opiskelija-asuntolat täyttyvät nopeaa. Myös vuokrat ovat Innsbruckissa korkeat.

Kirjasto
En tarvinnut kirjaston palveluita koko vaihtoni aikana.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Saimme omat sähköpostiosoitteet ja käyttäjätunnukset yliopistolle. MCI:llä on hyvin myös opiskelijoiden vapaasti käytössä olevia tietokoneita, ja omaa tietokonetta voi ja usein kannattaakin kuljettaa tunneilla mukana. Tulostaminen on mahdollista monessa eri paikassa ja toimii siten, että maksat sen verran kuin tulostat.

Ruokailu
Ruoan hinnat koululla vaihtelevat. Yleisesti ottaen syöminen koulussa on kuitenkin huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa, enkä erityisemmin pitänyt MCI:n yhteydessä olevan ruokalan ruoasta. En oikein missään vaiheessa oppinut, miten ruokailusysteemi toimii. Koskaan ei oikein tiennyt, kuinka paljon eri lounasvaihtoehdot maksavat ja mitä hintaan sisältyy. Teinkin yleensä ruokaa kotona. Ruoka on halvempaa kuin Suomessa niin ruokakaupoissa kuin ravintoloissakin. Jonkin verran tuli siis käytyä myös ulkona syömässä halvan hinnan vuoksi.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
500 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Innsbruckissa on todella monipuoliset vapaa-ajanmahdollisuudet. Jokaiselle löytyy varmasti jotain. Erityisesti talviurheilumahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Lisäksi matkustaminen Innsbruckin sisällä ja lähimaihin on helppoa ja mielestäni melko edullistakin. Yöelämä on vilkasta: melkeinpä viikon jokaiselle päivälle löytyy kyllä jotain menoa. Ulkoilumahdollisuuksia ja Alppien läheisyyttä kannattaa hyödyntää. Maisemat ovat aivan upeat.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Hyviä puolia on paljon: upeat maisemat, ystävälliset ja avuliaat ihmiset, kansainvälinen ilmapiiri, hyvät matkustusmahdollisuudet, halpa ruoan ja juoman hinta ja niin edelleen.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Yhtenä huonona puolen voisi mainita asumiseen liittyvät hankaluudet: korkeat vuokrat ja asuntojen huono saatavuus. Myöskään saksan kielen oppimiseen paikka ei ole mitä parhain voimakkaan murteen vuoksi.