Manchester Metropolitan University, Iso-Britannia

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 19.09.11-06.06.12
opiskeluala: Contemporary Curating

Yleistä
Olin vaihtoon lähtiessä hyvin arka puhumaan englantia ja ulkomaille lähtöni yllätti monet läheiseni. Olen oppinut kieltä, mutta luonteeni on pysynyt samanlaisena eli toisinaan vieläkin jäädyn tietyissä vieraan kielen tilanteissa. En kuitenkaan enää välitä esimerkiksi aksentista, sillä monet pitävät sitä jopa viehättävänä. Henkisesti vaihtovuosi oli rankka. Todellisuutta on vaikea käsittää, kun ajatukset pyörivät kahdella kielellä päässä, enkä enää itsekään tiennyt mitä ajattelin mistäkin. Haluan aina onnistua hyvin ja sainkin opinnot hoidettua suhteellisen helposti. Opinnoissa sain tukea ja neuvoja tuutorilta. Muutamia käytännön läheisiä projekteja suoritin ennen kuin minulle selvisi, ettei niistä saa opintopisteitä, vähän harmitti, että olin sitoutunut näihin projekteihin ennen kuin tiesin, että niitä tehdään vain kokemuksen vuoksi. Asuin opiskelijatalossa lähinnä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa Fallowfieldin ja Moss Siden välimaastossa, josta on puolen tunnin matka yliopistolle ja noin tunnin kävely keskustaan. Tulin kävelleeksi paljon, sillä bussit olivat minusta melko kalliita ja hitaita. Pyörä olisi ollut kätevä. Jos valitsisin uudelleen, etsisin asunnon lähempää Fallowfieldin keskustaa tai yliopistoja. Manchesteriin lähtijän kannattaa mennä sovittuihin tapaamisiin ajallaan, akateemista varttia ei tunneta. Ihmiset tuntuvat olevan rentoja, joskin hieman pinta puolisia. Aina voi turvautua säästä puhumiseen. Sade on kaikkien lempiaihe. Kulinarismin mekaksi Manchesteria ei voi kutsua, jos haluat hyvää ruokaa kohtuuhinnalla, suosittelen kokkaamaan itse. Olut sen sijaan on hyvää ja sitä on helposti saatavilla. Olen aina ajatellut, ettei mikään kaupunki ole toista parempi sinällään, paljon riippuu omasta asenteesta. Minusta Rovaniemellä oli mukavaa ja niin myös Manchesterissa, hyvin erilaista tosin. Vaihtovuosi oli kuitenkin erittäin tervetullut kokemus ja suuntaan ulkomaille myös tulevaisuudessa. Uudet tuulet kannattaa ottaa vastaan, mieli mullistuu ja sitä kautta virkistyy.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Minua oltiin lentokentällä vastassa ja ensimmäisellä viikolla oli sopivasti ohjelmaa vaihto-oppilaille, mutta en löytänyt kavereita näistä. Yritystä oli kuitenkin yliopiston puolelta ja onnistumistakin.

Opintoneuvonta
Minulla oli niin hyvä opettajatuutori, etten tarvinnut muuta neuvontaa.

Asuntoasiat
Järjestin itse opiskelijakämpän jo etukäteen sokkona. Aika hurjalta tuntui, mutta asunto löytyi ja pysyin samassa asunnossa koko vaihdon ajan.

Kirjasto
Minulle järjestettiin kirjastossa ainakin kolme tutustumista ja kirjastosta muodostui vaihtovuoteni vakiopaikka.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Atk-palveluita ja apua on saatavilla MMU:ssa. Sähköpostia en ole pahemmin käyttänyt, sillä kaikki tarvittavat mailit lähettiin lapin yliopiston sähköpostiin.

Ruokailu
Ruokailu oli raskain pettymys, opiskelijoille ei ollut erillistä ravintolaa, vaan opiskelijoiden ruokailu perustui yliopiston lähistöllä oleviin pikaruokaloihin ja eväisiin. Minun kohdallani tämä tuli kalliiksi, sillä haluan lämmintä ruokaa, enkä ole tottunut värkkäämään eväitä.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
noin 600 euroa

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Vapaa-ajalla tyydyin lenkkeilyyn, koska minulla ei ollut enää varaa tanssitunteihin. Pubikulttuuri on eläväistä ja aina löytyi helposti seuraa tuopille, muuta tekemistä Manchesterin opiskelijoilla ei tunnu olevan. Muutaman kerran kävin luistelemassa. Taidenäyttelyitä ja avajaisia oli noin kaksi kertaa kuukaudessa, mutta oikeastaan ne kuuluivat opiskeluun.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Opin englantia. Yliopisto oli asiallinen ja minusta hyvä. Yliopistolla mukava kansainvälinen tunnelma. Jos pitää sateesta, sitä on riittämiin. Vilkas yöelämä ja paljon poikia verrattuna Rovaniemeen.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Olisin toivonut enemmän harrastustoimintaa. Välillä ahdisti, kun ympärillä ei ole luontoa. Vaikea löytää kavereita. Myös ikävä pelonilmapiiri välillä, kun murtovarkaat liikkuivat alueella, jossa asuin. Likaista.

Manchester Metropolitan University, Iso-Britanniaopetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 21.09.2009 - 18.12.2009
opiskeluala: Interactive arts

 

Yleistä

Vaihtoon lähtiessäni päätin että otan kaiken irti ajasta jonka vietän siellä. Tutustuin uusiin ihmisiin, kulttuuriin ja kaupunkiin. Kävin kaikissa mahdollisissa kulttuuritapahtumissa ja paikoissa. Konsertit, baletti, ravintolat, museot, taidegalleriat, chinatown, currymile, ostoskeskukset, historialliset rakennukset ja listaa voisi jatkaa loputtomiin. Matkustelin ympäri Englantia ja vähän kauempanakin ja kokeilin kaikkea uutta. Yliopistossa tutustuin uusiin tekniikoihin ja erilaiseen opiskelutyyliin. Sain maistiaisia Englannin taide-elämästä ja taideopetuksen suunnasta. Sain hyviä vinkkejä joita käyttää itse omassa opetuksessani kuvataideopettajana. Opin prosessiluontoista työskentelyä ja erittelemään omia ajatuksiani. Opin myös sietämään erilaisia vastoinkäymisiä ja selviämään vieraassa ympäristössä. Vaihtoon kanattaa lähteä avoimin mielin ja pienistä vastoinkäymisistä ei kannata lannistua. Suosittelen kaikille vaihtoon lähtemistä, koska se on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä ja kokea jotain erilaista, tutustua uusiin ihmisiin ja tehdä kontakteja ympäri maailmaa. Nähdä millaista opiskelu ulkomailla on ja saada siitä jotain arvokasta itselleen.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kansainväliset opiskelijat saivat haluttaessa osallistua pieneen orientaatio-ohjelmaan joka sisälsi muutaman luennon käytännön asioista kuten esimerkiksi asumisesta, viisumista, ylopistosta ja sen toiminnasta. Ohjelmaan kuului myös retkiä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa joihin sai osallistua pientä maksua vastaan. Vastaanotto yliopistoon oli lämmin ja minulla oli oma ohjaava opettajatuutori joka osasi vastata kaikkiin kysymyksiini.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa sain omalta opettajatuutoriltani mikä oli hyvää. Opettajatuutorini oli myös opettaja omalla kurssillani joten hän oli aina tarvittaessa paikalla vastaamassa kysymyksiini opiskelusta.
 

Asuntoasiat

Asunnosta sain tietoa kohdeyliopiston ja asuntosäätiön nettisivuilta. Nettisvuilla sain itse valita 4 eri asuntolaa joihin hain omassa paremmuusjärjestyksessä. Asuntola sijaitsi ihan yliopiston vieressä ja hyvällä paikalla melkein kaupungin keskustassa. Siellä minulla oli oma huone, mutta keittiön, suihkun ja vessan jaoin 13 muun henkilön kanssa. Asuntolassa oli avulias ja ystävällinen henkilökunta, mutta pesukoneista, siisteydestä, lämmityksestä ja rauhallisuudesta antaisin miinusta. Asuntolassa asuminen oli hauskaa, mutta siellä asuminen ei sovellu kaikille enkä välttämättä itse olisi viihtynyt siellä kokonaista vuotta.
 

Kirjasto

Kirjasto sijaitsi yliopistorakennuksissa ja siellä oli kirjastopalvelujen lisäksi mahdollista käyttää tietokoneita, tulostaa ja kopioida. En juurikaan käyttänyt kirjastopalveluja, mutta kuulin että vaihto-opiskelijat kokivat vaikeaksi löytää sieltä haluamaansa tietoa erilaisen hyllytysjärjestelmän vuoksi.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Asuntolassa jokaisessa huoneessa oli internet, joten oman koneen käyttö sujui. Omasta yliopistorakennuksestani löytyi muutamia tietokoneluokkia joissa oli käytössä macit ja tulostus sekä kopiopalvelut. Lisäksi kirjastossa olivat PC:t sekä tulostin ja kopiomahdollisuus. Omalle opsikelijakortille ladattiin credittiä ja tunnuksilla koneille kirjautuessa pystyi tulostamaan.
 

Ruokailu

Kuulin että Student unionin rakennuksessa oli mahdollista osallistua opiskelijaruokailuun edullisilla hinnoilla, mutta itse en käynyt siellä kertaakaan. Mielestä ruoka Englannissa oli epäterveellistä ja katsoin parhaaksi laittaa ruoan kotona.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopiston vieressä oli kaksi kuntosalia joissa järjestettiin erilaisia tunteja. Lisäksi läheltä oli uimahalli ja yliopiston kautta oli mahdollista liittyä jäseneksi erilaisiin urheilukerhoihin. Suuressa kaupungissa löytyy aina paljon tekemistä ja kaikki palvelut ovat lähellä. Elokuvia, näytelmiä, musikaaleja, balettia, museoita, kahviloita, ravintoloita, kauppoja. Ihan mitä vain haluaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Uusiin ihmisiin ja kulttuureihin tutustuminen, sosiaaliset ja ystävälliset englantilaiset. Manchesterin keskeinen sijainti- helppo matkustaa minne tahansa. Kansainvälisen toimiston järjestämät lukuiset matkat. Manchester kaupunkina oli ihana sekoitus uutta ja vanhaa. Kaupungista löytyi jokaiselle jotain nähtävää ja koettavaa. Yliopistossa opettajat olivat avuliaita ja opiskelijat helposti lähestyttäviä ja ystävällisiä.Interactive arts kurssi tarjosi mahdollisuuden kokeilla erilaisia tekniikoita ja etsiä omaa taiteilijuuuttaan. Keskustelut ja ryhmätuutorointi oli hyvin opettavaa. Asuntolan vartijat, siivoojat ja työmiehet olivat ystävällisiä ja avuliaita ja asumisen sosiaalisuus oli piristävää. Vaihtoaikaini oli erittäin onnistunut ja mieleen jäi vain hyviä muistoja.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Yliopiston taso ei ollut yhtä hyvä kuin Lapin yliopiston. Interactive arts kurssi oli liian vapaa ja sen kokonaisuus sekava ja löyhä. Luentoja oli liian vähän ja niiden kesto 45 minuuttia liian lyhyt. Työskentelytilat olivat remontin takia ahtaat ja tarvittavia välineitä ei löytynyt. Asuntola oli välillä todella meluisa ja rauhaton, sotkuinen ja pesukoneet (maksulliset) ja imurit eivät toimineet kunnolla. Patterit eivät aina lämittäneet ja kuumaa vettä ei oman huoneen hanasta tullut.