Memorial University of Newfoundland, Canada


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto:
01.12.12-20.04.12
opiskeluala: kuvataide

Yleistä
Corner Brook on aika ruma, pieni ja tylsähkö paperiteollisuuskaupunki sijoitettuna kauniiseen vuonoluontoon. Heti kaupungista päästyään alkaa huikeat Atlantin merimaisemat, vuoret ja metsät. Newfoundland on uskomattoman kaunis luonnoltaan, mutta kaupungeista poisliikkumiseen tarvitsee lähes aina auton, koska bussiyhteydet ovat huonot. Tosin liftaten pääsee myös hyvin liikkumaan. Maisema ja ulkoilupuoli on todella jees Newfoundlandissa. Kulttuurielämä ei Corner Brookissa kovinkaan aktiivista, koska se on keskittynyt saaren pääkaupunkiin St.Johnsiin, joka sijaitsee saaren toisella laidalla missä todellakin oli aktiivista kulttuurielämää ja joka muistutti minua Reykjavikista. Taideopinnot Grenfellin kampuksella keskittyivät perinteisiin kuvataiteisiin eli maalaukseen, piirtämiseen, grafiikkaan, kuvanveistoon, valokuvaukseen ja uutena digitaaliseen mediaan. Opinnot eivät teoreettisesti haastavia, vaan perustuivat tekniseen osaamiseen. Studiotilat hyvät kaikissa muissa paitsi digitaalisessa mediassa. Myös täysin tyhjät työtilat puuttaivat ja studio, missä esim. omia töitä voisi dokumentoida neutraalisti. Koska Newfoundland on kohtalaisen pieni ja eristynyt saari, ei taidemaailma ole kovinkaan paljon altis vaikutteille, missä on hyvät ja huonot puolensa. Tekeminen on intiimiä, mutta ei kovinkaan tavoitteellista ja kunnianhimoista. Suosittelen Grenfellin vaihto-opintoja niille ketkä haluavat tehdä perinteisiä kuvataiteita hyvissä studioissa ja auttavien, osaavien opettajien johdolla. Opettajat olivat aina saatavilla ja valmiita keskustelemaan ja auttamaan. Myöskään materiaaleista ei tarvinnut maksaa kauheasti. Pääsin opettajien vinkkien avulla toukokuuksi erääseen taiteilijaresidenssiin saaren pohjoisvuonoon Conchen kylään, jossa minulla ja poikaystävälläni oli käytössämme ilmainen talo. Tämä kokemus oli vaihto-aikani ikimuistoisin. Newfoundlandilaiset ihmiset ovat todella mukavia, leppoisia ja auttavia, joskin joskus vähän laiskahkoja esim. kokkaamaan terveellistä ruokaa ja liikkumaan minnekkään ilman autoa:) Jos vaeltaminen, pohjoinen luonto ja seikkailulajit kiinnostaa, myös siihen Newfoundland on hyvä kohde.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
KV-palveluita oli, joskaan ei niin paljon kuin täällä. Minulal ei ollut tuutoria, mutta orientaatiopalveluita oli. N2N ohjelmasta ko yliopistolla ei ollut hirveästi tietoa, enkä sen puitteista tavannut muita oppilaita.

Opintoneuvonta
Hyvää. Taidepuolella opintoneuvonta oli henkilökohtaista, opettajat saatavilla ja vastasivat aina s-posteihin. Sain suunnitella omat opintoni täysin mielenkiinnonkohteideni mukaan.

Asuntoasiat
Asunto löytyi lopulta netistä, tosin yliopistolla oli oma student housing -apukeskus, josta sai paljon tietoa vapaista asunnoista ja vinkkejä siitä minne kannattaa muuttaa ja minne ei. Jos olisin halunnut, olisin varmasti saanut huoneen kampuksen opiskelijasoluista.

Kirjasto
Hyvä ja kattava, myös hyvät taidealan lehtikokoelmat.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Hyvä, taiteen puolella oli omat macciluokat jossa sai printata värikuvia ilmaiseksi!

Ruokailu
Surkea. Kantiini, josta sai vain ylihinnoiteltua roskaruokaa. Toin aina omat eväät.

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Jos vaeltaminen, pohjoinen luonto ja seikkailulajit kiinnostaa, myös siihen Newfoundland on hyvä kohde.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Studiotyöskentely, oleminen eristäytyneessä ja erikoisessa paikassa. Auttavat opettajat ja taitelijaresidenssi. Pohjois-Vuonon maisemat ja jääkarhut.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Ei kovinkaan vaativa opetus, koulussa liian vähän kriittistä ajattelua ja kunnianhimoa, huono ruoka ja se, että kaikkialle tarvitsee auton ja kaupungit on suunniteltu autoilijan näkökulmasta.