Murmansk Humanities Institute, Venäjä

opetuskieli: venäjä
vaihdon kesto: 12.9.2011-16.12.2011
opiskeluala: Venäjän kieli

Yleistä
Vaihtoaikani Murmanskissa oli kyllä yksi elämäni parhaista kokemuksista. En ollut käynyt Venäjällä ikinä aiemmin, joten minua vähän jännitti lähteä kun kaikki "pelottelivat" minua millaista Venäjällä on joskus ollut kun he ovat siellä käyneet. Olin siis iloinen kuin sain todeta, kuinka monet ehkä joskus todenmukaiset käsitykset olivat jääneet historiaan ja Murmansk yllätti minut positiivisesti. Jännäsin alussa myös venäjän tuntejani, jotka olivat kokonaan venäjäksi, mutta ymmärsin opettajaa hyvin ja hän osasi opettaa asiat minulle hyvin, vaikka kaikki olikin venäjäksi. Kielitaitoni siis kehittyi mukavasti syksyn aikana. Sain myös paikallisia kavereita, kenen kanssa tuli vietettyä paljon aikaa ja opin heiltä paljon sellaista, mitä en olisi varmastikaan oppinut muualla. Suosittelen kyllä Murmanskia muillekin ja kehotan unohtamaan mahdolliset ennakkoluulot Venäjää kohtaan. Tietysti Venäjä (ja Murmansk) on sellainen paikka, että se vaatii tietyn luonteen sinne lähteäkseen, mutta itse ainakin viihdyin ja olen erittäin tyytyväinen siitä, että lähdin juuri Murmanskiin. Onnistunut reissu!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kohdeyliopistoni kansainvälisten asioiden toimiston väki oli todella mukavaa samoin kuin vararehtori ja venäjän opettajani. He olivat todella vastaanottavaisia ja saivat tuntemaan oloni tervetulleeksi. Tuutoriini en ollut tyytyväinen, koska hän oli itse niin kiireinen oman koulunsa kanssa, ettei ehtinyt juurikaan ohjaamaan minua. Pari ensimmäistä viikkoa uudessa kaupungissa olivat ehkä "tärkeimmät", mutta hän ei ehtinyt kierrättää minua paikoissa eikä tapaamaan kovin monesti vaan pahoitteli sitä, että hänellä on nyt hieman kiireistä ja koulukiireet helpottavat jonkin ajan päästä. Ensimmäisten viikkojen jälkeen en sitten juurikaan kuullut hänestä.

Opintoneuvonta
Opintoneuvonta oli ihan ok.

Asuntoasiat
Asuin vuokraemäntäni kanssa kerrostalo kaksiossa lähellä keskustaa ja olin asuntooni tyytyväinen. Vuokrataso oli paikallisten ystävieni mielestä korkea, koska minulla oli yksi huone ja maksoin siitä saman verran kuin moni paikallinen kaksiosta.. Mutta pidin siitä kun minulla oli seuraa ja kämppä oli siisti niin minulla ei tullut mieleenkään, että olisin vaihtanut asuntoa.

Kirjasto
En käyttänyt yliopiston kirjaston palveluita. Haimme venäjän opettajan kanssa kirjani ensimmäisenä päivänä, enkä käynyt myöhemmin enää kirjastossa.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Instituutilla oli atk- luokka, jota sai käyttää vapaasti kun siellä ei ollut oppitunteja. Ainut miinuspuoli siinä, että atk- luokan koneiden USB-paikat eivät toimineet, eikä omaa muistitikkua voinut käyttää.

Ruokailu
Instituutilla oli jonkinlainen kahvio, mutta en käyttänyt sitä kertaakaan kun söin aina joko kotona tai ulkona, koska ulkona syöminen oli Suomea edullisempaa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500-600 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Kävin Murmanskissa kuntosalilla, joka on kaupungissa kuitenkin kallista! Itselle sopivaa salia oli ensinnäkin vaikea löytää, kun monet salit olivat rajoitettuja niin, että niitä saattoi käyttää tiettyinä päivinä viikossa tiettyyn aikaan ja salista maksoi sitten sen verran kuin siellä kävi. Löysin lopulta rajoittamattoman salin, jonka salikortti kuukaudeksi maksoi miltei 80e. Murmanskissa voi myös keilata, käydä leffassa, ravintolaissa jne.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
+Kielitaito kohenee +Sain ihania uusia ystäviä +Ei mikään perinteisin vaihtopaikka, joten kokemuksena erittäin mielenkiintoinen +Murmansk on ns. "tavallista" Venäjää ja siellä pääsee kiinni tavalliseen venäläiseen arkeen +Ihmiset ovat hyvällä tavalla uteliaita ja kiinnostuneita ulkomaalaisista kun kuulevat, että heidän keskuudessaan asuu joku ulkomaalainen +Suomen konsulaatti. Suomalaisporukan kanssa on helppo päästä tutuksi, kun konsulaatti on niin pieni ja he keittivät aina kahvit kun siellä kävi :) +Halpa paikallisliikenne ja taksilla liikkuminen +Edullista syödä ulkona +Oppi paljon uusia asioita Venäjästä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

-Mikäli venäjää ei osaa niin voi olla paikoitellen hankaluuksia -Talvella on todella pimeätä, kun ollaan niin pohjoisessa -Hintataso on paikoitellen hyvinkin kallis -Ei paljoa ns. kulttuuririentoja, jos vertaa esim. Pietariin.

Murmansk Humanities Institute, Venäjä

 

opetuskieli: venäjä
vaihdon kesto: 11.02.09 - 27.04.09
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Vaihto-opiskeluaika Murmanskissa oli todella mielenkiintoista ja mukavaa. Opintoja ei ollut tarjolla toistaiseksi englanniksi muuta kuin kieliopintoja englannista, se miinuksena. Kohdeyliopisto järjesti Venäjän kielen opetuksen yksityisopetuksella, koska muita vaihtareita ei alussa ollut. Kielen oppiminen onnistui siten hyvin. Koska muita vaihto-opiskelijoita ei ollut kohdeyliopistossamme, menin opiskelemaan englannin kieltä, jotta sosiaalisia kontakteja olisi enemmän paikallisiin opiskelijoihin. Siellä tutustuin moniin paikallisiin opiskelijoihin ja vastaanotto oli tosi ystävällistä. Paikalliset haluavat puhua englantia niin paljon kuin mahdollista, valitettavasti vain ne jotka sitä osaavat kunnolla. Mutta paikallista kieltä oppii siten varmasti. Yliopiston henkilökunta on kielitaitoista väkeä. Kaupungin keskusta on tosi turvallinen, nykyaikainen ja täynnä mukavia ja tyylikkäitä kahviloita, ravintoloita.

Hinta-taso on todella hyvä kahviloissa, ruoka on halpaa verrattuna suomeen ja todella maukasta. Marketeissa ruoka on puolestaan Suomen hintatason luokkaa ja valikoimat kattavia. Julkinen liikenne on järjestetty toimivaksi ja yhteyksiä on jatkuvasti tarjolla. Vaihto-opiskeluajan selviää pienelläkin budjetilla, koska hinta-taso edullinen. Kaupungista löytyy myös tasokkaita ja ylellisiä palveluita, missä hinnat ovat paljon paljon korkeampia. Kuntosalikuukausi kylpylöineen voi maksaa jopa 150 euroa kuussa! Käytännön vinkkinä se, että jos aikoo käydä Suomessa välillä ja vaihdon kesto on maks. 3kk, kannattaa hakea monikertaviisumi jo lähtiessä, mikäli asuu yksityisellä. Viisumia ei tietääkseni tarvitse hakea Venäjällä uudestaan, jos asuu yksityiseltä vuokratussa asunnossa eikä oleskelu kestä 3kk pidempään. Opiskelijaviisumi pitää muuttaa paikan päällä uudeksi vain lyhytkestoisen vaihdon aikana, jos asuu opiskelija-asuntolassa. Kertaviisumillakin pärjää kuten allekirjoittanut, koska kaupungissa viihtyy hyvin.

Opiskelija-asuntolat ovat varmasti halpoja Murmanskissa. Mutta jos haluaa varmistaa viihtyvyytensä asumisolojen puolesta, kannattaa kohdeyliopiston kansainvälisten asioiden koordinaattoreilta pyytää asunnon järjestämistä yksityiseltä markkinoilta. Sain järjestymään todella viihtyisän asunnon kaikilla tarpeellisella varustuksella, joten arki oli mukavaa ja asuminen vaivatonta. Asuminen on yksityisellä oli hieman halvempaa kuin Rovaniemellä. Murmanskiin on talvella hyvä bussiyhteys Rovaniemeltä Rajajoosepin kautta, keväällä tie voi olla todella huonossa kunnossa heti rajan jälkeen naapurin puolella. Palatessa siellä oli 10km pitkä tietyömaa heti rajalta ja autot jumissa hiekassa. Taisimme sattua pahimpaan kelirikko/tietyömaa aikaan liikkumaan paluumatkalla. Kelirikon aikaa voi harkita muita reittejä, jos tietä ei saada kuntoon. Hyvin organisoitu kieli- ja kulttuurikylpy Murmanskissa! Siellä vastaanotto on varmasti ystävällistä ja asiat järjestyvät hyvin huippujen koordinaattoreiden ansioista! Suosittelen!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi oli järjestetty heti alkuun. Tapasimme tuutoreita pari kertaa ja he auttoivat alkuun pääsemiseen. Vastaaotto oli järjestetty todella hyvin. Yliopsiton henkilökuntaan kuuluva oli meitä vastassa bussiasemalla ja alussa kansainvälisen toimiston koordinaattori antoi henkilökohtaista opastusta alusta asti koko vaihdon keston.
 

Opintoneuvonta

Kansainvälisen toimiston koordinaattori antoi henkilökohtaista opintoneuvontaa.
 

Asuntoasiat

Kohde yliopisto järjesti omasta toivomuksestamme asunnon yksityiseltä markkinoilta. Asunto oli korkeatasoisesti varustettu ja hyvin mukava.
 

Kirjasto

Kirjasto oli pieni mutta meidän käyttötarkoitukseen sopiva. Opiskelumateriaalia sai panttia vastaan ja materiaali oli hyväkuntoista ja tuoretta.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneet olivat vapaasti käytettävissä koulullamme. Internet yhtys oli toistaiseksi hyvin hidas, mutta uudistuksia oli tulossa langattoman verkon muodossa.
 

Ruokailu

Jokaiselta kampukselta löytyi kahvio, jossa oli myös pieniä välipaloja tarjolla todella edullisesti.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kampukselta löytyi oma pieni kuntosali. Liikuntamahdollisuuksia kaupungissa on kuntosalien ja kylpylöiden muodossa. Paljon tyylikkäitä kahviloita ja ravintoloita, todella maukasta ruokaa ja edullista. Elokuvat halpoja.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Yliopisto ottaa mielellään vastaan opiskelijoita ja se näkyy myös vastaanotossa ja ohjauksessa. Yliopisto hoitaa käytännön asiat puolestasi, kuten rekisteröitymisen ja muun paperisodan.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Todella vähän muita vaihto-opiskelijoita. Meidän aikan oli vain 3 yhteensä. 

Murmansk Humanities Institute, Venäjä

 

opetuskieli: venäjä
vaihdon kesto: 11.2.2009 - 27.4.2009
opiskeluala: matkailututkimus

 

Yleistä

Murmanskiin lähtijöiden kannattaa mennä Murmansk Humities Instituuttiin, koska he osaavat hoitaa vaihtareiden asiat ja neuvoa asiassa kun asiassa. Kaupungissa oppii varmasti kieltä, jos sitä haluaa oppia. Muista aineista en tiedä mikä on taso, koska emme käyneet opiskelemassa kun kieliä. Instituutti ei myöskään järjestä opetusta kuin venäjäksi ja siihen heillä on tulevaisuudessa tulossa muutoksia. Asuminen oli mielestäni samanlaista kuin länsimaissa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto ja orientaatio olivat erinomaisia kohdeyliopistossa. Tuutorointi järjestettiin meille myös.
 

Opintoneuvonta

Aina saimme apua, kun tarvitsimme. Murmanskin kansainvälisten asioiden koordinaattorit tekivät kaikkensa, että viihtyisimme siellä. Kyllä viihdyimmekin hyvin.
 

Asuntoasiat

Instituutti oli hommannut meille oikein hyvän 3-huoneen asunnon keskustassa, jossa vuokra oli 350€/kk. Saimme asua venäläistyylisessä kodissa kahdestaan mieheni kanssa.
 

Kirjasto

Kirjasto oli pieni, mutta saimme lainattua paria kurssikirjaa. Kirjasto peri paljon takuumaksuja, jotka se palautti kirjojen palautuksen myötä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koulussa oli tietokoneita ja niitä sai käyttää. tietokoneet tosin olivat erittäin hitaita ja vanhoja. instituutilla oli suunnitteilla langattoman verkon käyttöönotto, mutta sitä ei tullut sinä aikana kun me olimme siellä.
 

Ruokailu

Koululla oli pieni kioski/kahvila, josta sai teetä, kahvia ja pientä snackia todella halvalla hinnalla! Muuten kävimme ravintoloissa syömässä, jossa myös oli halpaa!!
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

650€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Murmanskissa on paljon kivoja kahviloita ja ravintoloita, joista saa halvalla hyvää ruokaa. Murmansk on iso kaupunki, jossa julkinen liikenne toimii moitteettomasti. Siellä on paljon kuntosaleja ja fitnessclubeja, joista löytyy saunat ja uimahallit yms. Murmanskita löytyy myös paljon kauppoja joka lähtöön. Nähtävyyskohteina suosittelen paikallista museota ja merisatamaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kaikki meni niin hyvin, että voin suositella lämpimästi kaikille Murmanskia. Kaupunki on länsimaistunut paljon ja palvelut pelaavat. Rovaniemeltä kulkee bussi suoraan Murmanskiin ja Instituutti oli järjesätnyt kaikki asiat. Olo oli kuin olisimme tulleet "valmiille", kun itse ei tarvinnut huolehtia mistään. Venäjän opettaja oli todella hyvä ja kannustava ja sen ansiosta opimmekin kieltä enemmän. Olimme ensimmäisiä vaihtareita Murmansk Humanities Instituutissa ja instituutillekin se oli uusi kokemus.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Välillä tuli kieliongelmia, mutta niistäkin selvittiin. Jotkut rakennukset olivat huonossa kunnossa esim. kielikeskuksen rakennus, jossa home haisi. Oma asuntomme oli hyvässä kunnossa ja keittiö rempattu. Uskon, että instituutti haluaa vaihto-oppilaille antaa hyvän kuvan venäjästä ja siksi järjestää asuntoasiat yms. erinomaisesti.