National College of Art and Design, Irlanti

 
opetuskieli:
 englanti
vaihdon kesto:
 4.1.2009 - 6.4.2009
opiskeluala:
 tekstiili

 

Yleistä

Vaihto-opiskelu aikani oli kokonaisuudessa mahtava. Paikalliset oppilaat ja tapaamani ihmiset olivat oikein ystävällisiä ja auttavaisia. Opin niin paljon Irlannista ja sen kulttuurista. Taideopiskelijana oli mahtavaa olla pelkästään taiteeseen keskittyneessä koulussa kansainvälisten oppilaittein ympäröimänä. Sain paljon vaikutteitä uusilta ihmisiltä ja ympäristöstä, sekä luonnosta. Oma taiteellinen identiteetti vahvistui ja usko omaan osaamiseeni ja tekemiseeni kasvoi. Löysin vaihtomaastani myös ovat harrastukseni ja ihmisiä, jotka jakoivat kiinnostukseni niihin. Opetuksen taso ei ollut niin korkealaatuista kuin koulu antoi sen ymmärtää olevan. National College of art and design on kuulemma maan johtavia taidekouluja, mutta ainakin tekstiilin kirjonnan puolella opetukseen voisi panostaa huomattavasti enemmän. Hyvä koulu, jos kaipaa itsenäistä ja omaehtoista työskentelyä, aikatauluilla ja presentaatioilla. Osastomme vaikutti olevan keskittynyt design suunnitteluun. Asuinpaikkoja Irlannissa oli tarjolla paljon ja erilaisia. Minulla oli asuinpaikka jo mennessä, mutta asunnon voi löytää paikanpäältäkin helposti, mutta kannattaa käydä katsomassa asuntoa ennen muuttoa. Asuinkustannukset olivat korkeat ja vuokra-asuntojen taso on matalampi kuin Suomessa. Avoimin mielin maahan lähteminen auttoi minua ja Irlanti oli positiivinen yllätys kaikin puolin.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Varsinaista tuutoria meillä ei ollut. Vastaanotto oli lämmin, auttavainen ja ystävällinen. Opiskelupaikkaa oli mukava saapua, tunsin oloni tervetulleeksi. Meillä oli tervetulotilaisuus noin kaksi viikkoa saapumisemme jälkeen. Ja rohkeasti kysymällä asioista sai ennemmän tietoa.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa oli minimaalisesti.
 

Asuntoasiat

Koulu ei tarjonnut majoitusta, mutta opastivat nettisivuille mistä niitä voi hakea. Oma asuntoni järjestyi harrastukseni kautta jo ennen vaihtomaahan saapumista.
 

Kirjasto

Vaihtokohteeni kirjasto palvelut olivat erinomaiset. Aukioloajat pitkä ja saatavilla olevat kirjat olivat ajankohtaisia ja valikoima oli kattava. Kirjastossa olisi voinut olla kyllä tulostuspalvelu.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.) 

Osastollamme ja kirjastossa oli internetyhteydellä varustetut tietokoneet. Käytin oman yliopistoni sähköpostia. Tietokoneita oli vähänlaisesti ja internet oli useasti epäkunnossa. Tulostuspalvelut puuttuivat. Ja scannereita oli vähänlaisesti. En kuitenkaan kokenut tätä suureksi ongelmaksi omaan työskentelyäni ajatellen. Omaan kannettavaan tietokoneeseen sai tunnukset langattomaan verkkoon jota pystyi käytämään koulun alueella, tosin useinmiten se ei toiminut.
 

Ruokailu

Koulussa oli pieni kanttiini, josta sai ostaa kahvia ja syötävää. Hinnat olivat korkeat ja erikoisruokavalioita ei oltu huomioitu.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

800-1100 E
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Koulu tarjosi viikoittain tiettyjä kevytliikuntamahdollisuuksia ja järjestivät tapahtumia. Koulun Student Union oli erittäin aktiivinen ja toimiva. Omat haarastukseni onnistuin löytämään pääasiassa internetin kautta ja ne järjestin itse tai muiden vaihtareiden avulla.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Paikallisest opiskelijat olivat ystävällisiä ja kiinnostuneita uusista kasvoista. Opiskelu oli hyvin omaehtoista ja joustavaa. Meillä oli myös mahtava ja tiivis vaihto-opiskelija porukka. Englannin kielenkurssi osoittautui kulttuurisesti mielenkiintoiseksi ja meillä oli hyvä opettaja. Koulu tarjosi tietoa myös paikoista joihin meidän olisi hyvä tutustua; museoita, nähtävyyksiä jne. Ne opettavat paljon myös maan kulttuurista. Myös se että sain työskennellä ympäristössä jossa on muita kirjojija oli arvokasta.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Vaihto-opiskelijat jätettiin työskentelemään omaehtoisesti ja ohjausta oli hyvin vähän, minimaalisesti. Pääaineemme opettja otti vaihto-opiskelijoihin hyvin vähän kontaktia.

 

National  College of Art and Design , Irlanti
 

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 02.01.2007 - 24.05.2007
opiskeluala: teollinen muotoilu

 

Yleistä

Minulle vaihto-opiskeluajan tarkoitus oli enemmän oppia vierasta kulttuuria ja kieltä sekä vahvistaa uskoa omien siipien kantamiseen kuin hakea akateemisia virikkeitä ja haasteita,ja näiden kriteerien nojalla vaoihtojaksoni oli täydellinen! Sain paljon kontakteja muihin maihin ja kulttuureihin, ja myös uusia näkökulmia itse opiskeluun ja omaan alaani.

Minulle oli todella tarpeellista ja motivoivaakin nähdä oma alani ja opiskeluni Lapin yliopiston ulkopuolelta, ikään kuin ottaa pää pois laatikosta ja tarkastella sitä hetki ulkopuolelta. Minut yllätti se,että vaikka lähdin vaihtoon tekemään jotain muuta kuin vain opintoja, minä silti vaihtoaikanani panostin opiskeluuni varmaan puolet enemmän kuin kotiyliopistossa,ja silti tein vielä paljon muutakin. Vaihto-opiskelu helpotti hahmottamaan kokonaisuutta nimeltä "Teollisen muotoilun opiskelu ja oma elämä".

Vinkkinä vaihtoon lähteville: mieti tarkkaan mitkä ovat päämääräsi (niin akateemiset kuin muutkin) vaihdolle, ja valitse paikka huolella niiden mukaan. Esim. itse en lähtenyt Dubliniin sen collegen takia, vaan Irlannin kulttuurin ja luonnon, ja silti yllätin itseni myös panostamalla opintoihin!
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vaihtokouluni oli mielenkiintoinen paikka opiskella, mutta heidän palvelunsa vaihto-opiskelijoille on todella surkeassa jamassa. Minkäänlaista tuutorointia ei ollut. Kun saavuimme koululle ensimmäisenä päivänä, henkilökunta ei tiennyt että olimme tulossa. Myöskään orientaatio-ohjelmaa ei ollut. Kolme viikkoa vaihtojakson alkamisen jälkeen meille pidettiin 15 minuutin infotilaisuus, jossa esiteltiin henkilökunta, kerrottiin missä mikäkin luokka on jne, kerrottiin mistä voimme yrittää hakea asuntoa ja millä busseilla koululle pääsee. Pikkuisen myöhäinen ajankohta! Täytyy sanoa että Lapin yliopisto pitää uskomattoman hyvää huolta vaihtareista! Omien kokemuksieni takia hain itsekin vaihtotuutoriksi ensi vuodelle.
 

Opintoneuvonta

Ohjaava opettajamme auttoi kurssien valinnassa ja yleisesti opintoasioissa kiitettävästi. Harmillista oli kuitenkin että meillä ei ollut mitään opetusta paikallisten opiskelijoiden kanssa, joten tutustuminen heihin oli melko työlästä. Kaikilla meillä opiskelijoilla oli omat työpöydät studiossa.
 

Asuntoasiat

Koulu ei auttanut asunnon etsimisessä. Meille vain annettiin nettiosoite, josta voi hakea vuokra-asuntoja. Minulle asunto löytyi helposti, joten se ei ollut ongelma, mutta jälleen kerran muistelin lämmöllä Lapin yliopiston tapaa hoitaa tämä asia.
 

Kirjasto

Kirjasto oli hyvä ja palvelut toimivat.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koululla oli langaton netti, joten suurimmaksi osaksi pääsimme nettiin omilta läppäreiltämme, se oli todella kätevää.
 

Ruokailu

Koululla toimii kafeteria, jonka ruoka on kallista eikä todellakaan laadukasta, mutta niin luokkahuoneissa kuin oppilaskunnan huoneessakin on mikrouunit, joten omien eväiden syöminen oli sekä edullista että helppoa. Myöskin meillä oli käytössämme lukolliset kaapit, joten eväiden säilytys oli helppoa, kuten myös materiaalien, kirjojen yms...
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Irlanti on loistava maa patikoijille ja luonnossa retkeilijöille. Vapaa-aikana kannattaa ehdottomasti matkustaa Dublinin ulkopuolelle pikkukyliin ja luontoon. Dublinissa vapaa-aika (ja rahat) kuluvat mukavasti ulkona syödessä ja pubeissa istuessa sekä erilaisia museoita, gallerioita, toreja ja ostospaikkoja kolutessa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:


Opiskelu ei kovin rankkaa, aikaa jää paljon muuhun tekemiseen
-koulu aika "taiteellinen", saat tehdä melko vapaasti mitä tahdot
-paljon vaihtareita
-hulppeat mahdollisuudet retkeilyyn ja matkailuun aivan käden ulottuvilla
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

- Ei ole tarpeeksi kosketusta paikallisiin opiskelijoihin
- mikään ei ole kovin hyvin organisoitua, esim. todella epäsiistit työtilat, meiltä vaihtareilta evättiin työpöydät kesken kaiken (eli meillä ei ollut työskentelytiloja 3 viikkoon)
-vaihtarit ovat oman onnensa nojassa (ei sovi epäaktiivisille tai antisosiaalisille persoonille)

 

National College of Art and Design , Irlanti
 

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 07.01.08 - 23.05.08
opiskeluala: teollinen muotoilu

 

Yleistä

Palvelut vaihtokohteessa

Saavuin Dubliniin uudenvuodenaattona, jotta ehtisin etsiä kämpän ennen koulun alkua. Lensin Ryanairilla, mutta 15kg:n matkatavaralimiitti teki hieman tiukkaa. Kannattaa tsekata myös Aer Linguksen hinnat, niillä on halpoja lentoja myös. Prepaid-liittymät toimivat irlannissa samalla tavoin kuin suomessa, sillä erotuksella että valtaosalla ihmisistä on prepaid. Puhelut ovat kalliita, oma hintavertailuni osoitti Meteorin olevan halvin liittymä. Sähkötöpselit ovat samaa mallia kuin Briteissä, 3-pinnisiä, jännite suunnilleen sama kuin suomessa. Olin varannut viikoksi hostellipedin itselleni kämpän etsintää varten. Viikko riitti ihan hyvin, dublinissa on paljon internet-kahviloita, joissa pääsee selailemaan asuntoilmoituksia. Kämppä löytyi DAFT.IE:n kautta, joka on irlannin paras asuntoilmoitussivu. Kämppää ei oikestaan voi eikä kannata hankkia suomesta käsin, osa saattaa olla karseassa kunnossa ja landlordit olettavat että pystyt muuttamaan sisään suunnilleen seuraavana päivänä. Osa landlordeista kerää vuokran käteisenä ovelta, itse maksoin pankin kautta. Pankit eivät peri palvelumaksua panoista. Oma huoneeni oli siisti mutta erittäin pieni jaetussa talossa. Tästä lystistä sai pulittaa 440€/kk (plus bills). Asunnon löydettyäni aloin etsimäänn pyörää. Kuukauden bussilippu maksaa n. 60e ja samaan hintaan saa käytetyn polkupyörän. Lisäksi pyörällä usein pääsee liikkumaan nopeammin kuin bussilla. Pyörä löytyi MC GORMICK-nimisestä liikkeestä dorset streetillä. Jouduin ravaamaan liikkeessä useamman kessän, sillä pyöräkauppias odotti käytettyjä pyöriä joltain toimittajalta (pyörävarasliiga?). Ostin pyörääni liian halvan lukon ja se pöllittiin n. 2 viikon kuluttua ostosta. Tai pikemminkin vaihdettiin toiseen (romu)pyörään joka oli lukittu telineeseen minun lukollani. Jatkossa oli hippasen tarkempi minne pyöräni jätin. Samainen viiksekäs pyöräkauppias osti vaihdon loputtua pyöräni ilman kysymyksiä sen alkuperästä.

Bisse maksaa pubissa suunnilleen saman verran kuin suomessa, tosin määrä on isompi (pint, ei 0,4l). Jos olut tai bulmers ei maistu, janon sammuttamiseen saa uhrata isomman tukun seteleitä. Viinamikseristä saa maksaa helposti 8-9€ mikserin tullessa söpöstä pikkupullosta suomessa totutun limpparipistoolin sijaan. Yökerhoihin joutuu maksamaan 10-15€ sisälle, joten lompakkoystävälisempää on pitäytyä peruspubeissa. Junaliikenne Irlannissa on olematonta, bussilla pääsee moniin paikkoihin näppärästi. Systeemejä hieman sotkee että pohjois-irlanti on osa Britanniaa ja siellä on oma bussifirmansa. Bus Eireann kelpuuttaa ISIC-kortin opiskelija-alennukseen. Länisrannikolla kannattaa ehdottomasti mennä käymään. Sää irlannissa vaihtelee nopeasti. Ja täällä sataa paljon. Ja on kylmä tammikuussa (ilma on niin kosteaa, ihan erilailla kylmää kuin suomessa).

Opetuksen taso NCAD:lla on aika kehnoa. Opetus perustuu henkilökohtaisiin juttutuokioihin opettajan kanssa n. 1-2 kertaa viikossa, sekä presentaatioihin. Projektissa on usein loppupresentaation lisäksi välipresentaatioita ja projektin lopussa opettajalle pitää palauttaa myös sketch book ja muut materiaalit, joista voi nähdä tuotteen kehityskäyrän. Pääsiäisen jälkeen suurin osa vaihtareista lähtee kotiin ja paikalliset TM-opiskelijat työharjoitteluun, joten pääsiäisen jälkeen on mahdollista tehdä vain itsenäisiä projekteja. Tulee helposti tylsää kun kaikki katoavat. Jos meinaat tulla NCAD:lle OPISKELEMAAN, suosittelen harkitsemaan uudestaan. NCAD on ajanhukkaa. Itse tein 4 kurssia, joista mitään ei hyväksilueta suomessa, sillä olen tehnyt vastaavat kurssit jo aiemmin. Opareita reissusta ropsahtaa 22 pojoa, kaikki ennen pääsiäistä. Pääsiaisen jälkeen keskityin lähinnä matkustelemaan ja koitin hoitaa yhtä projektia vasemmalla kädellä. Dublin on kyllä oikein kiva mesta ja todellakin käymisen arvoinen paikka, mutta NCAD ei valitettavasti ole mikään ihan huippukoulu ainakaan muotoilun saralla. Jos Irlanti/Dublin kiinnostaa opintoja enemmän, suosittelen ehdottomasti!
 

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointia ei ollut, meidät heitettiin kylmiltään paikallisen 3. vsk:n sekaan. Onneksi he jaksoivat hieman auttaa opiskelukäytännöissä. Vastaanottotilaisuudessa kv-koordinaattori näytti nopeasti yleisimmät tilat. Lisäksi oli yksi tilaisuus jossa tapasi suurimman osan muista vaihtareista ja sai ilmaista sandwichia ja viiniä. Kv-koordinaattori oli erittäin vaikeaa tavoittaa.
 

Opintoneuvonta

Olematonta. Edes laitoksen johtaja ei ollut kovinkaan hyvin perillä kurssitarjonnasta/sisällöistä. Fine artsien/muiden tiedekuntien kursseista oli täysin mahdotonta saada tietoa/päästä kursseille.
 

Asuntoasiat

Asunto pitää hommata itse, koulu ei tarjoa asuntolaa/apua asunnon etsintään. Pienestä huoneesta saa pulittaa >400€/kk (plus bills).
 

Kirjasto

Ihan ok, ei tosin tullut kovinkaan paljoa käytettyä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Surkeaa. ATK-hommat olivat täysin oman läppärin varassa. TM:llä oli käytössä yksi tietokoneluokka, jota käyttivät muutkin ryhmät ja kyseinen luokka oli oikea viruspesäke, kukaan ei halunnut käyttää USB-muistejaan siellä. Eräs kaverini joka opiskeli graafista suunnittelua tosin sai henkilökohtaisen pöytäkoneen käyttöönsä, kun hänen läppärinsä laukesi.
 

Ruokailu

Koululla oli ihan hyvä ja kohtuuhintainen kanttiini, josta sai oikeaa ruokaa. Paikalliset kuitenkin suosivat lähikaupan sandwicheja tai mikro-aterioita sekä perunalastuja kanttiinin sijaan.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Pubeistaanhan dublin on lähinnä tunnettu. Tietysti täällä voi kaikenlaista, "isossa" kaupungissa riittää tarjontaa. Ryanair lentää halvalla lähes minne tahanasa eurooppaan, halpaa matkustelua. Länsirannikolla on siistiä (Kerry-Dingle-Galway).
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kiva kaupunki, Irlanti on siisti paikka.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Opetuksen taso oli melko surkeaa ja koulun toiminta organisoimatonta. Opettajatkaan eivät tuntuneet tietävän arvosteluskaalaa osa puhui prosenteista osa kirjaimista ja osa numeroista (skaalalla 1-3 tai 1-4 tai 1-5). Saadakseni vaihodokumentit (ETCS-siirtolomake/opintosuoritusote) minun piti ensin täytättää lomakkeet opettajalla, allekirjoituttaa professorilla ja leimauttaa KV-koordinaattorilla. Tähän meni koko päivä, sillä ketään näistä ei ollut helppoa tavoittaa.