Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Norjaopetuskieli: norja
vaihdon kesto: 01.08.2011-04.05.2012
opiskeluala: Norjan kulttuuri, historia, urheilusosiologia ja sukupuolentutkimus

Yleistä
En vieläkään käsitä, miten onnistuin suorittamaan 60 opintopistettä vilkkaan sosiaalisen elämän ohella. Oma vuoteni oli kuin suoraan Erasmus-oppikirjasta, vaikka välillä huomasin, etten jaksanut koheltaa yhtä paljon kuin muutamaa vuotta nuoremmat vaihtarikaverit. Yritin aluksi viettää aikaa enemmän norjalaisten kuin muiden vaihtareiden kanssa, mutta totesin sitten että itselleni sopi paremmin muiden vaihtareiden ja kansainvälisten opiskelijoiden kanssa seurustelu. Norja on kuitenkin niin samankaltainen kuin Suomi, joten siinä kulttuurissa ei positiivisuuden lisäksi ollut paljon opettelemista. Ehkä yliopiston suuresta koosta johtuen tunsin myös vuoden aikana olevani enemmän kiinni opiskelijaelämässä kuin ikinä. Vietin aikaa yliopistolla enemmän kuin koskaan ja löysin kadoksissa olleen motivaationikin. Lisäksi olin yllättynyt siitä kuinka hyvin ruotsilla tuli toimeen norjalaisten kanssa ja kuinka helppoa elo soluasunnossa lopulta oli. Norjaa suosittelen vaihtokohteena kaikille jotka pitävät ulkoilmaelämästä, suomalaisesta juhlimiskulttuurista tai ystävällisestä ilmapiiristä. Itse lähtisin milloin tahansa uudelleen.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Vastaanotto ja orientaatio-ohjelma olivat ystävälliset ja aktiivisuuteen kannustavia. Pieni kansainvälisen toimiston tiimi onnistui mielestäni hyvin ohjaamaan lähes tuhatta vaihto-opiskelijaa, mutta monessa asiassa kanssaopiskelijoiden neuvot olivat parempia ja helpommin saatavilla. Tuutorointia itse en tarvinnut, mutta muilta kuulin että välillä neuvoja oli vaikea saada ja tietyissä tiedekunnissa asiat eivät edenneet kovinkaan tehokkaasti.

Opintoneuvonta
Sain itse kaiken tarvitsemani tiedon yliopiston internet-sivuilta ja infolehtisistä, joten en ollut paljonkaan tekemisissä henkilökohtaisen opintoneuvonnan kanssa.

Asuntoasiat
Norjassa asuminen on kallista ja aiemmin Trondheimin opiskelijoiden asuntotilanne on ollut kaamea, mutta viime syksynä yliopisto pystyi tarjoamaan kaikille vaihto-opiskelijoille paikan opiskelija-asuntoloista. Itse sain varmistuksen asunnosta kaksi viikkoa ennen muuttoa, ja olinkin jo valmistautunut asunnon etsimiseen vasta paikan päältä. Asuin vuoden rauhallisessa opiskelijakylässä kaupungin laitamilla, josta oli pitkä matka kaikkialle. Jaoin pientalon puolikkaan kolmen norjalaisopiskelijan kanssa ja huoneeni suuri koko ja lähistön lenkkipolut korvasivat pitkän koulumatkan aiheuttaman harmin.

Kirjasto
Tenttikaudella ongelmia aiheuttivat yliopiston toisen kampuksen puutteelliset ja liian vähäiset lukutilat, mutta muuna aikana kirjastossa oli hyvin tilaa lukea ja tehdä töitä. Kurssikirjoja ei kirjastosta juurikaan saanut vaan ne opiskelijat saivat ostaa itse tai kopioida kanssaopiskelijoilta. Itse ostin opiskelu-urani ensimmäiset kirjat vasta Norjassa, mutta muutaman kurssikirjan onnistuin myös löytämään kirjastosta (tenttikauden ulkopuolella tosin).

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Tietokoneita oli paljon ja kulkukortilla tietokoneluokkiin pääsi lähes kellon ympäri (toisella kampuksella 24/7). Tulostaminen oli ilmaista ja tietokoneongelmiin sai nopeasti apua, mikä oli kai ihan luonnollista teknillisessä yliopistossa. Internet ja sähköposti toimivat ja yliopiston sähköinen kurssijärjestelmäkin oli suhteellisen helppokäyttöinen. Suurin osa kurssimateriaalista kuten luennoista ja artikkeleista oli myös saatavilla tämän järjestelmän kautta, mikä helpotti hyvin omien aikataulujen laatimista.

Ruokailu
En syönyt kertaakaan lämmintä ateriaa yliopistolla vaihdon aikana. Ruoka oli kallista ja yleensä vaihtoehtoja vain yksi. Kampuksella oli kuitenkin hyvät mahdollisuudet omien eväiden syöntiin ja lämmittämiseen ja mm. kuumaa vettä sai ilmaiseksi pikapuuroa, kahvia ja teetä varten. Useimmat söivät lounaaksi eväsleipiä, minä ostin useimmiten jotain kampuksen kioskilta kai kahvilasta.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
1000 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Heti ensimmäisenä päivänäni minulle vakuutettiin Trondheimin olevan Norjan, ellei jopa maailman paras opiskelijakaupunki. Ja olihan se aika hyvä. Yliopistolla kannustettiin aktiiviseen elämään myös opiskelujen ulkopuolella ja tarjontaa oli laidasta laitaan. Yliopisto on suuri ja vaihto-opiskelijoita lähes 1000, joten erilaisia juhlia oli paljon. Juhlimisen lisäksi yliopistolla on useita eräkämppiä, joita opiskelijat voivat vuokrata ja jotka tarjoavat mukavan mahdollisuuden muutaman päivän retkeilylomaan. Yliopiston urheiluseura on maan suurin, joten jos urheilla haluaa, niin lähes jokaiselle lajille löytyy oma seuransa. Itse vietin aikaani mm. kiipeillen, vapaalaskien, vaeltaen ja meloen. Paikallinen ESN järjesti myös paljon retkiä ympäri maata ja ainakin suomalaiset vaihtarit liittyivät innokkaasti myös eri urheilujaostojen retkille, kun kieli ei tuottanut niin paljon ongelmia. Urheilun lisäksi kaupungissa järjestettiin paljon tasokkaita keikkoja ja tapahtumia, sekä ylioppilaskunnan talo kymmenine baareineen ja elokuvakerhoineen oli hyvä paikka viettää aikaa ja tutustua muihin opiskelijoihin. Oikeastaan ainoa ongelma vapaa-ajan kohdalla oli se että sitä oli aivan liian vähän.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Yliopiston suuri koko ja eri alojen kirjo. Vuoden aikana sain tutustua ihmisiin eri aloilta, eri maista ja kulttuureista, mikä ehdottomasti haastoi omat ajatusmallit ja toi uusia ideoita ja enemmän ymmärrystä. Aktiivinen opiskelijaelämä ja yleinen positiivisuus olivat myös sellaisia asioita, joista nautin.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Kalleus ja sade. Norjassa moni asia on aivan hirveän kallista ja varsinkin ruoassa kallis hinta ei todellakaan korvaa laatua. Lisäksi rannikolla sataa usein ja varsinkin talvella tiet olivat hengenvaarallisen liukkaat usean kuukauden ajan, mutta toisaalta säätä ja luontoa oppii kuitenkin kunnioittamaan.