North Eastern Federal University Named After M.K. Ammosov, Venäjä

vaihdon kesto: 16.01.2012-02.06.2012
opiskeluala: useita

Yleistä
Paikallisiin tutustumisessa suosittelen etsimään alusta lähtien omanlaista väkeä. Jakutskista löytyy kyllä yllättävän hyvin erilaisia ihmisiä, mutta kaikille ystävällisille ihmisille on mahdotonta olla mieliksi. Joskus on sanottava ei. Paikallisista löytyy ihmisiä, jotka osaavat englantia, mutta myös tarpeeksi ihmisiä, joiden kanssa tulee puhuttua Venäjää. Kursseilla ei kannata pelästyä, jos ei ymmärrä kaikkea, opettajilla riittää kyllä ymmärrystä, kunhan osa opetuksesta menee perille.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Kansainväliset opiskelijapalvelut toimivat erittäin hyvin. Meidän sopeutumisen eteen nähtiin vaivaa, meillä oli alusta lähtien kansainvälisten asioiden toimiston kautta monta paikallista tuttua, joiden puoleen kääntyä tarvittaessa. Meitä autettiin kurssien valinnassa hyvin, meille ilmoitettiin mielenkiintoisista tapahtumista ynnä muuta mielekästä.

Opintoneuvonta
Meitä autettiin paljon opintojen kanssa, venäjän kielen opetukseen järjestettiin jopa kaksi ryhmää ja kolme kurssia järjestettiin ihan vain vaihto-opiskelijoita varten, mikä oli erittäin mukavaa.

Asuntoasiat

Meille tarjottu asuntola oli tiloiltaan hyvä, mutta alkuvaiheessa alaikäisille tarkoitettu asuntolan säännöstö ja kommunikaatio-ongelmat asuntolan vahtien kanssa varjosti muuten hyvää kokemusta. Vaihdon lopussa ongelmat oli saatu korjattua.

Kirjasto
Vaihtokohteen yliopiston kirjastot eivät olleet yhtä mielekkäitä opiskeluun ja tiedon hakuun kuin Lapin yliopistossa, mutta löysin sieltä kuitenkin riittävästi rauhaa opiskeluun ja myös englanninkielisiä aikakausilehtiä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Yliopiston internet-yhteys oli yllättävän hyvä asuntolassa, mutta oli hieman oudoksuttavaa, kuinka vaikeaa muualla kampusalueella oli päästä internetiin.

Ruokailu
Yliopistoalueelta löytyi monta ruokalaa, mikä oli mielekästä. Ikävänä puolena oli se, että ruokalat olivat erittäin pieniä ja usein istumatilaa ei ollut suosituimpana lounasaikana.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Yliopiston kautta saimme opiskelijoina ilmaiset käynnit kuntosalille, uimahalliin, nyrkkeilyyn ja telinevoimisteluun. Kävimme yliopiston kansainvälisessä kerhossa ja kiersimme tapahtumia, joita oli Jakutskissa yllättävän paljon.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Kansainvälisten asiain toimisto toimi erittäin aktiivisesti vaihto-opiskelijoiden hyväksi, vapaa-ajan aktiviteetteja on yllättävän paljon ja niihin on helppoa ottaa osaa. Paikallisiin on erittäin helppoa tutustua ja he ovat suurimmaksi osaksi erittäin mukavaa väkeä. Kulttuuri ja ympäristö oli oikeasti erilaista, muttei kuitenkaan yleisesti ottaen liian vaikeaa.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Yleiset säännöt saattavat olla jopa Venäjälle suhteellisen tiukat riippuen niiden toteuttajasta. Yliopiston ohjelmissa kansalaiskasvatus on merkittävässä osassa ja akateeminen vapaus paikoitellen suomalaisen peruskoulun tasoa, mikä saattaa oudoksuttaa eurooppalaisia. Paikallisilla ei vaikuttanut myöskään olevan tapana kieltäytyä pyynnöistä tehdä palveluksia ja mikäli olisin vastannut jokaiseen apu/osallistumis/vierailupyyntöön positiivisesti, kuten paikallinen tapa oli, olisin varmasti palanut loppuun.