Northern Arctic Federal University, Venäjäopetuskieli: englanti, kieliopinnot venäjäksi
vaihdon kesto: 01.09.-18.12.2011
opiskeluala: Venäjän kieli ja Venäjän historia

Yleistä

Suurin syy Venäjälle vaihtoon lähtemiseen oli se, että pääsisin ympäristöön, jossa puhutaan venäjän kieltä, koska halusin oppia sitä enemmän. Kielen opetusta olisi ehkä voinut olla enemmän vaihdon aikana, mutta suurin asia kuitenkin oli se, että jouduin käytännössä harjoittelemaan kieltä uusien venäläisten ystävieni kanssa, jotka eivät puhuneet juurikaan englantia. Se oli mielestäni kielellisesti oikeastaan suurin anti, koska käytännön harjoitusta ei kotona ole ollut niin paljoa. Venäläisten ystävien hankkiminen oli siis tässä mielessä tärkeää. Opintokokonaisuus, jota suoritin vaihdossa, oli Russian Studies, johon kuului kielen lisäksi Venäjän historian opintoja englanniksi. Yksi aihepiiri oli esimerkiksi Venäjän vallankumoukset. Oli ihan mielenkiintoista opiskella jotakin maan historiasta, vaikka välillä se oli tylsääkin opetusmetodeiden tähden. Sanoisin, että opintokokonaisuuden suorittaminen oli aika rentoa vaihtokohteessani ja sain siitä vielä kivasti opintopisteitä. Yleensä ei tullut hirveästi kotiläksyä, joten oli myös paljon vapaa-aikaa. Opintojen puolessavälissä piti tehdä tietystä aiheesta kirjoitelma historian kurssille ja vaihdon lopuksi pidettiin tentit historiasta ja venäjän kielestä. Matkustin Arkangeliin junalla - ensin Helsingistä Moskovaan yöjunalla ja sitten toisella junalla Moskovasta Arkangeliin. Kotiopäin tullessa matkustin junalla Pietariin ja sieltä otin bussin Helsinkiin. Juna- ja bussimatkailu ovat halpoja ja mielenkiintoisia matkustusvaihtoehtoja, mutta toki lentääkin voi, jos haluaa. Jos oikein haluaa kielikylpyyn Venäjällä, voisi ehkä tiedustella perhemajoitusvaihtoehtoa asuntolan sijasta. Siinä on toki riskinsä, että löytyykö sopiva perhe, mutta voi olla, että kokeilisin sitä seuraavalla kerralla, jos todella haluaisin oppia kieltä. Nyt asuntolassa kerroksessamme asui vain vaihto-opiskelijoita, joten englantia tuli käytettyä kotosalla paljon... Ruoka, matkustaminen ja kulttuuritarjonta olivat halvempia vaihtokohteessani kuin kotona, joten se kannattaa pitää mielessä. Arkangelista voi tehdä retkiä lähiympäristöön ja kauemmaskin edullisesti. Yövyimme kerran esimerkiksi muutaman ystävän kanssa lomamökkiapaikassa toisessa kaupungissa, jonne oli 4 tunnin automatka. Siellä osallistuimme muutamalle ekskursiolle ja saimme nähdä kaikkea uutta. Jotkut kävivät myös vaihdon aikana Moskovassa ja Pietarissa. Elokuvissa käynti, konsertit ja teatterit ovat mm. edullisia paikkoja joissa kannattaa käydä.

Palvelut vaihtokohteessa:


Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Meistä vaihto-opiskelijoista pidettiin hyvää huolta kaikin puolin ja oli helppo aina kääntyä eri kysymysten kanssa kansainvälisen toimiston puoleen.

Opintoneuvonta

Neuvoa sai tarvittaessa.

Asuntoasiat

Asumisoloissa ei ollut valitettavaa - oli erittäin viihtyisää.

Kirjasto
Kirjastosysteemi oli hieman erilainen kuin Suomessa, mutta opintoihin liittyen en tarvinnut kirjastoa, joten se ei haitannut.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Meillä oli yliopiston nettiyhteys asuntolassa, joten käytin tietokonetta ja nternettiä omalla koneellani. Yhteydessä oli kyllä aika ajoin ongelmia, mutta asiat sain kuitenkin hoitumaan ajallaan.

Ruokailu
Ruoka oli aika edullista kohdemaassani. Kävimme jonkun verran ulkona syömässä, mutta myös teimme ruokaa omassa keittiössämme asuntolassa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n. 400 euroa

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vapaa-ajan mahdollisuuksia oli paljon. jo yliopiston puitteissa pystyi harrastamaan kaikenlaista aina musiikista ja urheilusta vapaaehtoistyöhön saakka. lisäksi tietenkin oli kaupungin oma tarjonta. itse mm. aloittelin kitaran soiton alkeita yliopiston kitararyhmässä sekä kävin eräässä kaupungin liikuntakeskuksessa jumpissa. tykkäsi sitten käydä vaikka klubeilla tai seurakunnassa, mahdollisuuksia löytyi.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Kiva ja kaunis kaupunki! paljon vapaa-ajan mahdollisuuksia! mukavia ihmisiä!

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Asuntolassa meidän kerroksessa asui vain vaihto-opiskelijoita - kielitaidolle olisi ollut hyväksi, jos keskellämme olisi pyörinyt venäjänkielisiäkin.